Gin Nutrition Feiten en Gezondheidstips

Gin Nutrition Feiten en Gezondheidstips
gin

Alexandra Shystman / bodymindspirit


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Bijwerkingen
 • Contra-indicaties
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid

Gin is een gedistilleerde drank gemaakt van jeneverbessen. De oorsprong van gin is een onderwerp van debat – sommigen geloven dat het werd ontwikkeld door 11e-eeuwse benedictijnse monniken in Italië, waar het populair werd vanwege zijn medicinale voordelen. Anderen hebben het in verband gebracht met de ontwikkeling van jenever, een traditionele Nederlandse en Belgische likeur, die ook medicinaal wordt gebruikt.

Tegenwoordig wordt gin gebruikt in populaire alcoholische dranken zoals de gin-tonic, gin fizz of gin rickey. Hoewel sommigen melden dat gin gezondheidsvoordelen kan bieden, is er heel weinig bewijs van hoge kwaliteit om die claims te ondersteunen.

Gin Nutrition Feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door het Amerikaanse ministerie van Landbouw voor één shot (42 g of 1,5 gram) 80 proof gin (40% alcohol per volume).

 • Calorieën: 97
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0,42 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g
 • Alcohol: 14g

Koolhydraten

Een enkele portie gin is ongeveer 1,5 gram of één shot (ook wel een jigger genoemd). Er zijn nul koolhydraten in een enkele portie.

Sommige gearomatiseerde gins kunnen echter extra ingrediënten bevatten die de voedingsfeiten kunnen veranderen. Bepaalde merken aardbeienjenever hebben bijvoorbeeld 1 tot 2 gram koolhydraten per portie vanwege de smaakstoffen die worden toegevoegd. Ook bevatten veel cocktails gemaakt met gin ingrediënten die koolhydraten bevatten. Tonic water biedt bijvoorbeeld 8,5 koolhydraten – alle suiker – per portie van 100 ml.

De glycemische index (GI) van gin is nul. De glycemische index is een rangschikkingssysteem dat de impact van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel meet. Omdat gin geen koolhydraten bevat, wordt het niet gemeten voor zijn GI-rangschikking.

Vetten

Er zit geen vet in gin.

Eiwit

Gin levert geen eiwitten.

Calorieën

Een shot van 80 proof gin is 40% ABV en levert 14 gram alcohol. Elke gram alcohol levert 7 calorieën. Daarom zijn alle calorieën in gin afkomstig van alcohol.

Vitaminen en Mineralen

Hoewel er sporenelementen in gin zitten (fosfor, kalium, ijzer en zink), krijg je geen substantiële micronutriënten binnen wanneer je het consumeert.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn enkele vermeende gezondheidsvoordelen van het drinken van gin. Omdat jeneverbessen worden gebruikt om gin te maken, geloven sommigen dat je gezondheidsvoordelen zult behalen in verband met jeneverbes wanneer je deze geest drinkt.

Van jeneverbessen is bekend dat ze antioxidanten bevatten. Ze zijn ook in verband gebracht met een betere spijsvertering en zelfs de preventie en het beheer van aandoeningen zoals kanker en reumatoïde artritis.

Momenteel is er geen bewijs dat het drinken van gin deze voordelen zal bieden. Alcoholgebruik kan in het algemeen bepaalde voordelen bieden. Maar voor elk voordeel is er een potentieel nadeel, afhankelijk van de dosis.

Cardiovasculaire gezondheid

Sommige veel geciteerde studies hebben aangetoond dat de gebruikelijke lichte tot matige alcoholinname (tot één drankje per dag voor vrouwen en één of twee drankjes per dag voor mannen) geassocieerd is met een verminderd risico op totale mortaliteit en aandoeningen zoals coronaire hartziekte, congestief hartfalen en beroerte.

Studies onderzoeken vaak de consumptie van rode wijn voor hart-gezonde voordelen, maar een studie wees uit dat het drinken van gin hielp bij het verminderen van inflammatoire biomarkers van atherosclerose en rode wijn.

De auteurs van de studie benadrukken echter ook dat hogere niveaus van alcoholgebruik geassocieerd zijn met een verhoogd risico op nadelige cardiovasculaire gebeurtenissen.

Stressvermindering

Alcohol wordt vaak gebruikt als een snelle en gemakkelijke manier om stress te verminderen. Dit voordeel wordt ondersteund door onderzoeksbewijs. Studies die dateren uit de jaren 1980 en daarvoor hebben aangetoond dat matig alcoholgebruik kan helpen stress te verminderen. Recenter onderzoek toont ook aan dat matig alcoholgebruik u kan helpen sneller te herstellen nadat u een mentale stressor hebt ervaren.

Het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) merkt echter op dat de relatie tussen stress en alcohol lastig is. Je wenden tot alcohol om stress te beheersen, kan de fysieke en mentale gezondheid beïnvloeden.

Diabetes preventie en beheer

Een studie uit 2014 toonde aan dat licht tot matig drinken geassocieerd is met een lager risico op diabetes type 2. Maar deze studie merkte ook op dat er een gecompliceerde relatie is tussen alcohol- en glucosecontrole. Onderzoek naar de relatieve voordelen en risico’s van alcoholgebruik bij mensen met diabetes type 2 is niet overtuigend geweest.

Gezondheid van de botten

Onderzoek heeft de relatie tussen alcoholinname en botgezondheid onderzocht. Eén studie toonde aan dat lichte alcoholinname (één tot twee drankjes, twee tot drie keer per week) verband hield met een hogere botmineraaldichtheid. Niet-drinkers en zware drinkers hadden een iets hoger risico op osteoporose dan lichte drinkers.

Een grootschalig onderzoek dat in 2003 werd gepubliceerd, concludeerde echter dat chronisch, zwaar alcoholgebruik de gezondheid van de botten in gevaar brengt en het risico op osteoporose verhoogt. Meer recente studies hebben deze bevindingen bevestigd.

Bijwerkingen

Hoewel het drinken van alcohol bepaalde voordelen kan bieden, zijn er evidence-based nadelen als je te veel drinkt. Deze bijwerkingen moeten worden overwogen als u ervoor kiest om gin in uw dieet op te nemen.

De 2020-2025 Dietary Guidelines for Americans van de USDA biedt richtlijnen voor de consumptie van alcohol met een paar waarschuwingen. Volgens federale aanbevelingen kan matig alcoholgebruik worden opgenomen in de calorielimieten van de meeste gezonde eetpatronen. De USDA biedt ook richtlijnen over de hoeveelheid te consumeren alcohol.

Volgens de USDA, als alcohol wordt geconsumeerd, moet het met mate zijn – één drankje of minder per dag voor vrouwen en twee drankjes per dag of minder voor mannen – en alleen door niet-zwangere volwassenen van de wettelijke drinkleeftijd.

Een standaard drankje wordt beschouwd als:

 • 12 ons bier
 • 5 ons wijn
 • 1,5 gram gedistilleerde drank

De NIAAA onderschrijft de richtlijnen van de USDA voor matig drinken. Gezondheidsexperts van de overheid raden niet aan dat u begint te drinken als u momenteel niet drinkt.

Omdat alcoholische dranken geen onderdeel zijn van de USDA gezonde voedingspatronen, als u ervoor kiest om alcohol te consumeren, moet er rekening mee worden gehouden dat de calorieën in uw drank worden overschreden, zodat de aanbevolen calorielimieten niet worden overschreden.

Als u meer drinkt dan de richtlijnen suggereren, adviseert de NIAAA dat u uzelf een hoger risico op schadelijke gevolgen of nadelige gezondheidseffecten geeft.

Alcoholgebruik Stoornis

Alcoholgebruiksstoornis (AUD) is een gevolg van het consumeren van te veel alcohol. Binge drinken (meestal vier drankjes voor vrouwen en vijf drankjes voor mannen in ongeveer twee uur) of zwaar alcoholgebruik (meer dan vier drankjes op elke dag voor mannen of meer dan drie drankjes voor vrouwen) brengt u op een hoger risico op AUD.

Tekenen van AUD kunnen zijn dat je meer drinkt dan je van plan was, niet in staat bent om te bezuinigen of blijft drinken ondanks problemen met familie of vrienden. De aandoening kan worden geclassificeerd als mild, matig of ernstig.

Verhoogde stress en eenzaamheid

Eenzaamheid en stress kunnen u een hoger risico geven op AUD. Je eenzaam en gestrest voelen kan de dwang om te veel te drinken vergroten. En te veel drinken tijdens stressvolle tijden kan leiden tot verhoogde stress en mogelijk verhoogde eenzaamheid.

Grote stressoren kunnen blijvende effecten hebben. Bijvoorbeeld, verhoogde blootstelling aan nieuwsberichten over de aanslagen van 9/11 in New York City, plus een geschiedenis van alcoholgebruiksproblemen, voorspelde zwaarder drinken in het jaar na het evenement. Grotere blootstelling aan de aanval werd geassocieerd met binge drinken, zelfs vijf tot zes jaar later.

Langdurig, zwaar drinken kan leiden tot verhoogde angst en een verminderd vermogen om met stress om te gaan als gevolg van de afgifte van hogere hoeveelheden cortisol en adrenocorticotroop hormoon. Volgens de NIAAA kan een langdurige zware drinker hogere niveaus van angst ervaren dan anderen wanneer hij wordt geconfronteerd met een stressvolle situatie.

Verminderde immuungezondheid

Onderzoek heeft een verband gevonden tussen overmatig alcoholgebruik en nadelige immuungerelateerde gezondheidseffecten, zoals het risico op longontsteking. Alcohol verstoort immuunroutes die het vermogen van het lichaam om zich te verdedigen tegen infecties kunnen aantasten. Het drinken van alcohol kan bijdragen aan orgaanschade en het herstel van weefselletsel belemmeren.

Verhoogd risico op hartaandoeningen en beroertes

Overmatig alcoholgebruik is de derde belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden in de Verenigde Staten. Zwaar alcoholgebruik is een van de meest voorkomende oorzaken van reversibele hypertensie (hoge bloeddruk), het is goed voor een derde van alle gevallen van niet-ischemische gedilateerde cardiomyopathie, het is een frequente oorzaake van atriumfibrilleren, en het verhoogt het risico op een beroerte aanzienlijk.

Overgewicht en obesitas

Alcoholgebruik wordt geassocieerd met ongezonde gewichtstoename en obesitas. Zwaar drinken is consequent gerelateerd aan gewichtstoename. Matige inname van alcohol lijkt niet te leiden tot gewichtstoename op de korte termijn, maar alcoholinname kan bij sommige personen een risicofactor zijn voor obesitas.

Contra-indicaties

Er zijn sommige mensen die helemaal geen alcohol zouden moeten consumeren , zelfs in beperkte hoeveelheden. Bepaalde vrij verkrijgbare en voorgeschreven medicijnen veroorzaken bijvoorbeeld slaperigheid en mogen niet met alcohol worden ingenomen. Neem contact op met uw zorgverlener of apotheker voor persoonlijk advies.

Mensen die zwanger zijn, mogen geen alcohol drinken, omdat prenatale blootstelling aan alcohol kan leiden tot foetale alcoholspectrumstoornissen of FASD. Deze blootstelling kan resulteren in levenslange fysieke, cognitieve en gedragsproblemen bij een kind.

Als u van plan bent om te rijden of machines te bedienen, moet u zich onthouden van alcohol. Degenen die herstellen van alcoholisme of worstelen met verslaving, moeten ook alcohol vermijden. Ook mensen met voedselallergieën, coeliakie of glutengevoeligheid moeten de fabrikant controleren om er zeker van te zijn dat hun drank naar keuze veilig is om te consumeren.

Allergieën

Volgens de American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology zijn er gemelde gevallen van alcoholallergie. Symptomen kunnen zijn: huiduitslag, zwelling of keelvernauwing. Als u gerelateerde of ongebruikelijke symptomen ervaart na het consumeren van gin, neem dan contact op met uw zorgverlener voor persoonlijk advies.

Ook is jeneverbesallergie een bekende allergie. Als je een jeneverbesallergie hebt, moet je geen gin consumeren.

Variëteiten

Er zijn gearomatiseerde variëteiten van gin, maar niet zoveel als je zult vinden met andere soorten sterke drank. Er zijn bijvoorbeeld gins met aardbeiensmaak en gins gemaakt met bloemen- en thee-extracten. Je vindt er ook damson gin (op smaak gebracht met een pruimachtige vrucht), bloedsinaasappel, lavendel en gins met citroensmaak.

Opslag en voedselveiligheid

Gin wordt meestal koud geserveerd, dus het kan het beste in de koelkast worden bewaard. Je kunt gin ook in de vriezer bewaren. Het is meestal het beste om gin binnen een jaar na opening te consumeren.

 • Calorieën: 97
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0,42 mg
 • Koolhydraten: 0g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g
 • Alcohol: 14g

Momenteel is er geen bewijs dat het drinken van gin deze voordelen zal bieden. Alcoholgebruik kan in het algemeen bepaalde voordelen bieden. Maar voor elk voordeel is er een potentieel nadeel, afhankelijk van de dosis.

Het National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) merkt echter op dat de relatie tussen stress en alcohol lastig is. Je wenden tot alcohol om stress te beheersen, kan de fysieke en mentale gezondheid beïnvloeden.

Volgens de USDA, als alcohol wordt geconsumeerd, moet het met mate zijn – één drankje of minder per dag voor vrouwen en twee drankjes per dag of minder voor mannen – en alleen door niet-zwangere volwassenen van de wettelijke drinkleeftijd.