Gemberthee: voordelen, bijwerkingen, en preparaten

Gemberthee: voordelen, bijwerkingen, en preparaten
Gemberthee voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Wat is gemberthee?
 • Hoe zich voor te bereiden
 • Cafeïnegehalte
 • Gezondheidsvoordelen
 • Bijwerkingen

Gemberthee is een combinatie van gemberwortel en kokend water. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde en staat bekend om zijn potentiële gezondheidsvoordelen, zoals het onderdrukken van misselijkheid en het verminderen van ontstekingen.

Wat is gemberthee?

Ondanks zijn naam is gemberthee technisch gezien geen thee, omdat het geen theebladeren bevat. Integendeel, het wordt gemaakt door een stuk verse gember in kokend water te weken. Het gaat soms door de namen Shōgayu, Saenggang-cha, de halia, de jaheof Salabat.

Gemberthee heeft een lange geschiedenis in verschillende delen van Azië, waar het is gebruikt voor zowel medicinale als culinaire doeleinden. Sommige historici geloven dat gemberthee al werd gemaakt tijdens de Tang-dynastie in het China van de zevende eeuw, toen gember aan thee werd toegevoegd als smaakversterker. Sindsdien is het gebruikt als een behandeling voor misselijkheid, hoge bloeddruk, pijn, ontsteking, gewichtsbeheersing en meer.

U kunt theezakjes met gembersmaak of bereide thee kopen in de supermarkt of natuurvoedingswinkel. Deze zijn echter gemaakt met gearomatiseerde theebladeren, in plaats van alleen gember.

Hoe zich voor te bereiden

Het maken van gemberthee kost niet veel tijd, moeite of ingrediënten. Het enige wat je nodig hebt is een beetje verse gember en kokend water. Om te bereiden, begin je met een stuk verse gember. (Een stuk van 1 inch is groot genoeg.) Was en schil de gember, snijd hem in een paar stukjes en leg de plakjes op de bodem van een hittebestendige mok. Giet vervolgens kokend water over de gember en laat tot 10 minuten trekken, afhankelijk van hoe sterk je je thee lekker vindt. Zeef de plakjes gember uit, voeg desgewenst honing of citroensap toe en serveer.

Easy Gemberthee

Maakt 1 portie

Ingrediënten:

 • 1-inch stuk gemberwortel, geschild en in stukjes gesneden
 • 1 kop kokend water
 • Honing of citroensap (optioneel)

Routebeschrijving:

 1. Doe het stukje gemberwortel direct in een mok.
 2. Voeg het kokende water toe en laat 5 tot 10 minuten trekken.
 3. Voeg desgewenst honing of citroensap naar smaak toe.

Dit basisrecept voor gemberthee is een startpunt voor allerlei andere smaakvariaties. Je kunt proberen een stuk gepelde kurkuma samen met je gember te weken, of je thee op smaak te brengen met ahornsiroop, limoensap of zwarte peper. Als de smaak te sterk is, kunt u altijd meer heet water toevoegen om het te verdunnen.

Cafeïnegehalte

Omdat het alleen gember en heet water bevat, bevat gemberthee geen cafeïne. Als u echter gemberthee maakt met behulp van een vooraf gemaakt theezakje, moet u de etiketten controleren. Bepaalde soorten theebladeren, zoals zwart of groen, voegen cafeïne toe.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel gemberthee al eeuwen bestaat, zijn niet alle vermeende voordelen ervan door de wetenschap bewezen. Dit is wat het bewijs zegt over de gezondheidseffecten van gemberthee.

Verlichting van misselijkheid

Van alle potentiële voordelen van gember is misselijkheidsverlichting waarschijnlijk de meest bekende. Veel mensen grijpen naar gemberkauwen, ginger ale of gemberthee tijdens een aanval van buikgriep of reisziekte. Gelukkig is de hype echt! Huidig onderzoek ondersteunt het gebruik van gember voor een misselijke maag.

Een studie uit 2016 concludeerde bijvoorbeeld dat gember voor misselijkheid en braken bij chemotherapie, zwangerschap en reisziekte een veilige, effectieve en goedkope behandeling was. (Een vergelijkbare studie benadrukte echter dat, hoewel gember effectief was voor ochtendmisselijkheid, de klinische waarde en het veiligheidsprofiel onbekend waren.Een andere beoordeling uit 2019 wees uit dat gember misselijkheid, braken en vermoeidheid bij chemotherapiepatiënten verbeterde.

Anti-veroudering

Kun je je rimpels wegdrinken? Misschien niet, maar gemberthee kan een deuk maken in het verouderingsproces. Een beoordeling uit 2019 onderzocht de relatie tussen gember en veroudering en degeneratieve ziekten. Onderzoekers concludeerden dat de antioxidanten in gember ontstekingen kunnen verminderen die leiden tot bepaalde degeneratieve aandoeningen. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen in hoeverre gember tekenen van veroudering en leeftijdsgerelateerde aandoeningen kan verminderen.

Bloeddruk

Een kopje van iets warms en rustgevends kan altijd helpen lagere stressniveaus – en gemberthee kan verder gaan dan dat door je bloeddruk daadwerkelijk te verlagen. Een grote studie uit 2017 wees uit dat mensen die dagelijks gemberthee dronken, een verminderd risico hadden op hypertensie en coronaire hartziekten.

Pijnverlichting

Ontsteking en pijn gaan hand in hand , dus het is niet verrassend dat gember, met zijn ontstekingsremmende eigenschappen, fysieke pijn kan helpen verlichten. Onderzoek toont aan dat gember kan helpen bij het verminderen van pijn na intensieve training, bijvoorbeeld.

Chronische pijn kan ook een vriend vinden in gember. Studies hebben aangetoond dat suppletie met gember inflammatoire gewrichtsaandoeningen zoals artrose en reumatoïde artritis kan verbeteren. Toch is meer onderzoek nodig om de effecten ervan definitief te bewijzen.

Immuniteit Ondersteuning

Vanwege zijn antioxiderende eigenschappen kan gember ook een rol spelen bij het ondersteunen van het immuunsysteem. Bovendien kan gember met zijn antivirale en antibacteriële eigenschappen ziekteverwekkers bestrijden, waardoor uw kansen om ziek te worden in de eerste plaats worden verminderd.

Bijwerkingen

Het is onwaarschijnlijk dat gemberthee bij de meeste mensen bijwerkingen veroorzaakt, maar het is mogelijk om problemen te ondervinden door er te veel van te drinken. Hoewel er geen vaste hoeveelheid gember of gemberthee is die als te veel wordt beschouwd, hebben sommige studies een bovengrens van 1.000 mg gember per dag aanbevolen om misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap te kalmeren. (Ter referentie, dat is ongeveer 1 theelepel vers geraspte gember of 4 kopjes thee.)

Hieronder volgen enkele mogelijke bijwerkingen van het overmatig consumeren van gemberthee.

 • MaagklachtenHoewel gemberthee nuttig kan zijn voor maagkwalen zoals misselijkheid, kan het drinken ervan voor sommige mensen in overmaat indigestie, diarree of dunne ontlasting veroorzaken.
 • MaagzuurSommige onderzoeken hebben gemeld dat gemberthee brandend maagzuur kan veroorzaken voor mensen die er gevoelig voor zijn. Volgens een beoordeling uit 2020 toonden 16 studies aan dat mensen die tussen de 500 en 2.000 mg gember per dag consumeerden, brandend maagzuur ervoeren. Als u zure reflux heeft, moet u mogelijk uw inname van gemberthee tot een minimum beperken.
 • Vertraagde bloedstolling: Het potentieel van gember voor het vertragen van de bloedstolling heeft zijn nadelen. Mensen die een operatie naderen, bloedingsstoornissen hebben of antistollingsmedicijnen zoals warfarine of aspirine gebruiken, moeten voorkomen dat ze te veel gemberthee drinken.

Bovendien heeft sommige onderzoeken aangetoond dat zwangere vrouwen met een voorgeschiedenis van een miskraam, vaginale bloedingen of stollingsstoornissen voorzichtig moeten zijn met het drinken van gemberthee. Praat met uw arts over de veiligheid van deze drank tijdens uw zwangerschap.