Droogt koffie je uit?

Droogt koffie je uit?
Koffie schenken

Heelwel / Jiaqi Zhou


 • Droogt koffie je echt uit?
 • Wat is een diureticum eigenlijk?
 • Hoe koffie werkt als een diureticum
 • Draagt koffie bij aan uw waterinname?
 • Koffie en Fitness
 • Individuele reacties op koffie

Koffie drinken is voor velen ritueel. Het maakt deel uit van het leven, diep geworteld in de routines van mensen en vaak noodzakelijk voor sommigen. We drinken koffie om ons alert te voelen, om ons getroost te voelen, om ons mens te voelen. Koffie kan ons helpen sneller te werken en harder te trainen. Het kan ons wakker houden na een onrustige nacht en stemmingswisselingen op afstand houden.

Als je een koffiedrinker bent, vraag je je misschien af of koffie je uitdroogt en of je water moet drinken om te compenseren voor je koffiedrinken.

Droogt koffie je echt uit?

Veel mensen geloven dat koffie bijdraagt aan uitdroging. Dit geloof komt voort uit een zeer kleine maar zeer invloedrijke studie gepubliceerd in 1928. In de decennia daarna is “koffie droogt je uit” een soort conventionele wijsheid geworden die doorsijpelt (pun intended) als feit.

Uit de studie van 1928 bleek dat mensen die koffie of cafeïnehoudende thee dronken tot 50 procent meer urineerden dan mensen die die dranken niet dronken.

Wat mensen echter niet interpreteerden, was dat de auteurs ook veronderstelden dat regelmatige koffieconsumptie zou kunnen resulteren in een tolerantie-effect – wat betekent dat mensen die koffie drinken vaak geen significant diuretisch effect zullen ervaren.

Latere studies bevestigden die hypothese keer op keer:

 • Een overzicht van studies uit 2002 concludeert dat er een “diepe tolerantie” is voor diurese bij reguliere koffiedrinkers en dat er “geen ondersteuning is voor de suggestie dat de consumptie van cafeïnehoudende dranken als onderdeel van een normale levensstijl leidt tot vochtverlies.
 • Een individuele studie uit 2002 over cafeïne en trainingsprestaties wees uit dat koffie en andere cafeïnehoudende dranken geen schadelijke onevenwichtigheden in elektrolyten veroorzaken (elektrolytenbalans is een belangrijke factor in hydratatie).
 • Een meta-analyse uit 2014 concludeert dat er geen risico is op uitdroging bij het drinken van cafeïnehoudende dranken voor het sporten.
 • Een studie uit 2014 wees uit dat cafeïne geen invloed heeft op de vochtbalans of hydratatiestatus bij gezonde volwassenen die regelmatig koffie drinken.
 • Een studie uit 2017 wees uit dat koffie met een hoger cafeïnegehalte meer kans heeft om de elektrolytenbalans te beïnvloeden dan koffie met een lager cafeïnegehalte.

Koffie droogt je niet uit

Ondanks hardnekkige en algemene overtuigingen, ondersteunt onderzoek niet de bewering dat koffie je uitdroogt.

Wat is een diureticum eigenlijk?

Een diureticum is een stof of verbinding die ervoor zorgt dat uw lichaam meer urine produceert dan het normaal zou doen onder bepaalde omstandigheden. Sommige mensen nemen diuretica als medicijnen om te helpen met aandoeningen zoals hoge bloeddruk of oedeem (vochtophoping).

Diuretica komen ook van nature voor in sommige voedingsmiddelen en dranken, waaronder koffie en alcohol. Sommige kruiden en specerijen, zoals zwarte komijn,en paardenbloem,worden ook verondersteld diuretische eigenschappen te hebben.

Hoe koffie werkt als een diureticum

Het diuretische effect van koffie komt van het cafeïnegehalte in koffie. Wanneer je koffie drinkt, gaat cafeïne van je spijsverteringskanaal naar je bloedbaan, waar het zijn magie werkt.

Je lichaam breekt cafeïne af in verbindingen die van invloed zijn op hoe je organen, inclusief je hersenen, werken.

Naast de effecten op de hersenen, zorgt cafeïne er ook voor dat je nieren meer urine produceren, waardoor er meer natrium en water uit je lichaam wordt gespoeld.Onderzoek toont echter aan dat het effect mild en van korte duur is. Het is ook niet zo sterk bij gewone koffiedrinkers.

Draagt koffie bij aan uw waterinname?

Wanneer je koffie drinkt, consumeer je voldoende water samen met de cafeïne en andere verbindingen in koffie. In de meeste gevallen ontkent de waterconsumptie het diuretische effect van cafeïne, vooral bij gewone koffiedrinkers.

Zoals een studie suggereert, is het waarschijnlijk dat hoe hoger het cafeïnegehalte in een kopje koffie, hoe minder hydraterend het over het algemeen is. Ander onderzoek suggereert dat het cafeïnegehalte in koffie geen invloed heeft op de waterbalans bij mensen die elke dag koffie drinken.

Al met al suggereert onderzoek dat je dagelijkse kopje koffie je daadwerkelijk kan helpen je vocht te bereiken intakedoelen, niet wegnemen. Als je je ooit zorgen hebt gemaakt dat je favoriete ochtenddrank je uitdroogde, kun je er nu zonder zorgen van genieten. Hoewel koffie bijdraagt aan de doelstellingen voor vochtinname, is water nog steeds de beste keuze voor een goede hydratatie en mag het niet worden vervangen door koffie.

Koffie en Fitness

Koffie is al lang bestudeerd voor zijn potentiële prestatiebevorderende effecten.Naast het helpen van je om door de ochtend grogginess te komen, kan koffie je ook helpen om een slopende training door te komen.

Koffie kan een uitstekende pre-workout drank zijn

Vanwege het cafeïnegehalte is koffie een geweldige pre-workout drank die je een mentale en fysieke boost kan geven zonder de ongewenste bijwerkingen die gepaard gaan met veel pre-workout poeders. (En nee, het heeft geen invloed op je hydratatiestatus tijdens het sporten als je het voorafgaand aan je training drinkt).

Koffie kan je vetverbrandingspotentieel vergroten naast het verhogen van je energie en mentale focus. Gecombineerd kunnen die drie effecten van koffie je een serieuze voorsprong geven tijdens je trainingen.

Vergeet niet dat je een tolerantie voor cafeïne kunt opbouwen zoals je elk ander stimulerend middel kunt opbouwen. Als je koffie drinkt als een pre-workout supplement, kun je merken dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Zorg ervoor dat u uw cafeïne-inname onder de 400 mg per dag houdt, wat de aanbevolen limiet is voor de meeste gezonde volwassenen.

Individuele reacties op koffie

Veel mensen houden van hun ochtendkoffie en ervaren niets dan aangename effecten van een dampende kop brouwsel. Andere mensen ervaren echter onaangename bijwerkingen van koffie. Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, zenuwachtigheid en nervositeit kunnen allemaal optreden na het drinken van cafeïnehoudende koffie, vooral voor degenen die niet regelmatig cafeïnehoudende dranken consumeren.

Sommige mensen ervaren ook een crash na de koffie zodra de stimulerende effecten van cafeïne zijn uitgewerkt.

Alleen jij weet hoe je lichaam reageert op cafeïne. Als u nadelige effecten ervaart als reactie op cafeïne, is het waarschijnlijk het beste om cafeïnehoudende dranken te vermijden. Gelukkig is cafeïnevrije koffie overal verkrijgbaar bij supermarkten en supermarkten, zodat je nog steeds kunt genieten van de smaak en het ritueel van koffie.

Ondanks hardnekkige en algemene overtuigingen, ondersteunt onderzoek niet de bewering dat koffie je uitdroogt.