Hoe kan ik mijn gewrichtspijn zonder medicijnen behandelen?

gewrichtspijn

Onze gewrichten dragen een zware last – ze verbinden het hele skelet met elkaar en zorgen ervoor dat ons lichaam op allerlei manieren kan bewegen, dus het is gebruikelijk om pijn en ongemak te voelen in een aantal ervan, vooral naarmate we ouder worden.

Medicijnen kunnen de pijn van pijnlijke gewrichten weliswaar tijdelijk verlichten, maar niet genezen. “Pijnstillers maskeren de pijn voor een tijdje, maar ze helpen niet om de functie of de gezondheid van dat gewricht te verbeteren.
gewrichtspijn
Dit is wat u moet weten over gewrichtspijn en hoe u het kunt behandelen zonder pijnmedicatie.

Wat veroorzaakt gewrichtspijn?

De meest voorkomende oorzaken van gewrichtspijn zijn:

 • Artrose
 • Reumatoïde artritis
 • Bursitis
 • Jicht
 • Spierverrekkingen
 • Verstuikte gewrichtsbanden

De meest voorkomende gewrichtsklachten

 1. Kniepijn
 2. Schouderpijn
 3. Pijn in de heup

Hoe gewrichtspijn te behandelen

“We onderwerpen iedereen die klaagt over gewrichtspijn aan een zeer grondig onderzoek omdat niet alle gewrichtspijn hetzelfde is,” zegt Dr. Parikh. “We moeten de juiste diagnose stellen en de precieze pijngeneratoren vinden voordat we een behandelplan op maat kunnen maken.”

Manieren om gewrichtspijn thuis te behandelen zijn onder andere:

 • IJs: Breng ijs aan op uw gewrichten om de pijn en zwelling te verlichten. IJs het gewricht gedurende 15 minuten meerdere malen per dag.
 • Warmte: Probeer na een dag of zo een verwarmingskussen om eventuele spierkrampen rond het gewricht aan te pakken.
 • Rust: Rust het gewricht gedurende de eerste dag en vermijd activiteiten die u pijn bezorgen. Bedenk dat u, nadat de eerste ontsteking is verdwenen, het gewricht moet versterken door lichaamsbeweging.
 • Supplementen: U kunt ook kijken naar het nemen van supplementen, zoals glucosamine en chondroïtine. “Van glucosaminesulfaat is aangetoond dat het de pijn vermindert bij patiënten die lijden aan artritische gewrichtspijn. Er is echter onvoldoende bewijs dat het de ontsteking vermindert,” zegt Dr. Parikh. “Hoewel het gebruik van supplementen effectief kan zijn, hebben we meer longitudinale studies nodig om de echte effecten te zien.” Dat gezegd hebbende, sommige patiënten melden verbetering na het nemen van deze supplementen, en als ze op de juiste manier worden genomen, vormen ze weinig schadelijk voor uw gezondheid.
 • Afvallen: Gewrichtspijn komt vaak voor bij mensen met overgewicht, dus afvallen kan de druk op uw gewrichten wat verlichten. Uw arts kan u helpen bij het opstellen van een voor u geschikt bewegingsplan, maar zwemmen en fietsen zijn twee manieren om te trainen zonder uw gewrichten te zwaar te belasten.

Hier zijn manieren waarop uw arts uw gewrichtspijn in een kantooromgeving kan behandelen:

 • Corticosteroïde injecties: Gewapend met de juiste diagnose kunnen artsen een corticosteroïde injectie of een gericht zenuwblok toedienen, wat de ontsteking kan verminderen en de pijn kan verlichten. “Ons doel is de pijn en de ontsteking te verminderen en de functie van het gewricht te behouden”, zegt Dr. Parikh.
 • Fysiotherapie: Patiënten met gewrichtspijn kunnen veel baat hebben bij fysiotherapie. Een fysiotherapeut gebruikt warmte- en koudetherapie en een groot aantal andere middelen om de pijn te verlichten, het gewricht te versterken en te stabiliseren, en het bewegingsbereik te verbeteren.
 • Regeneratieve geneeskunde: Er is veel vooruitgang geboekt op het gebied van de regeneratieve geneeskunde om beschadigd of gewond weefsel te helpen genezen, met inbegrip van de bekleding van uw gewrichten. Bij deze therapieën worden stoffen uit uw bloed of andere stoffen op specifieke plaatsen geïnjecteerd om het weefsel te versterken en de gevolgen van langdurige artritis te verminderen.
 • Wat uw behandelplan ook is, als de pijn in uw gewricht te hevig wordt of het plotseling ontstoken of gezwollen raakt, roep dan onmiddellijk medische hulp in.