Top 10 geneeskrachtige kruiden en planten

geneeskrachtige kruiden

Veel medicinale planten zijn gemakkelijk te kweken en hebben ongelooflijke helende eigenschappen.
geneeskrachtige kruiden

Calendula

Calendula (Calendula officinalis). Deze bloem heeft ontstekingsremmende eigenschappen en triterpenoïde verbindingen, die bacteriën remmen. Calendula heeft ook krampstillende, samentrekkende, antiseptische en ontgiftende eigenschappen. Ingenomen helpt het bij maagkwalen zoals gastritis, maagzweren, regionale ileitis en colitis. Het kan ook zeer reinigend zijn voor de lever. Je kunt de bloemen gebruiken in thee, olie-infusies of in zalfjes om te helpen bij interne en externe kwalen. Kweektips van medewerker tuinbouw Blake Burger: Calendula kan in het voorjaar vrij gemakkelijk binnen worden gestart. Begin binnen 6 weken voor de laatste vorst en zorg voor een zonnige plek waar de zaailingen kunnen gedijen. Plant ze in de volle zon nadat het gevaar voor vorst is geweken. Om de groei gedurende het seizoen te bevorderen, bemesten en ontharen.

Kamille

Kamille (Matricaria chamomilla). Kamille kan als thee worden ingenomen voor kleine spijsverteringsproblemen. Kamille kan worden gebruikt als aromatisch, ontstekingsremmend, krampstillend, windafdrijvend en ontstressend middel. Uitwendig wordt het gebruikt in haarwas, haarverf en bij een pijnlijke huid of eczeem. Kamille is waarschijnlijk de meest bekende plant die gebruikt wordt als zenuwstillend middel om stress en spanning te verlichten. Een essentiële olie gemaakt van de kamillebloemen wordt gebruikt om luieruitslag bij pasgeborenen te verhelpen. Kweektips van Heather Rhoades van Gardening Know How blog: Plant de kamille (zaden of stekken) in het voorjaar. Je kunt kamille kweken op plaatsen met gedeeltelijke schaduw tot volle zon. Kamille heeft niet veel water nodig, dus de grond moet grotendeels droog zijn.

Pepermunt

Pepermunt (Metha x piperita). Omdat pepermunt antimicrobieel is, kauwen wandelaars op pepermunt terwijl ze uit een beekje drinken om de microben in het water te doden. Pepermunt wordt beschouwd als een cholereticum (galafscheider), antiseptisch en opwekkend. Thee van pepermuntbladeren is verzachtend bij keelpijn, hoest en verkoudheid. Groeitips van staf tuinbouwer Blake Berger: Pepermunt geeft de voorkeur aan een zonnige locatie en vochtige grond, hoewel het een deel van de schaduw kan verdragen. Door pepermunt op een zonnige plek te planten, zal de productie van olie toenemen en daarmee ook de medicinale werking. Hoewel pepermunt de reputatie heeft een agressieve groeier te zijn, is het niet zo invasief als sommige van zijn verwanten. Oogst de bladeren en stengels van pepermunt vaak om een compacte groei te bevorderen. Het is ideaal om de bladeren voor en tijdens de bloei te oogsten.

Heilige basilicum

Heilige basilicum (Ocimum tenuiflorum). Inheems in India, is basilicum een mild antihyperglycemisch, ontstekingsremmend, antimicrobieel en slijmoplossend middel. Het kan als thee worden ingenomen en is goed voor de behandeling van diabetes, verkoudheid en hoest. Inwendig kan heilige basilicum helpen bij de behandeling van darmproblemen, astma en koortsvermindering. Het sap van deze plant kan worden gewonnen en toegepast op insectensteken, ringworm en andere huidaandoeningen. Kweektips van de Universiteit van Californië: Plant in de volle zon in ¼ inch diepe gaten. Houd de grond vochtig, maar vermijd overbewatering. Oogst voordat de plant bloeit om bloei en meer heilige basilicum te voorkomen. Deze plant blijft groeien en bloeien, dus veel onderhoud is nodig.

Weegbree

Weegbree (Plantago major). In Colorado wordt weegbree beschouwd als onkruid. Medicinaal heeft weegbree ontstekingsremmende, antibacteriële, antimicrobiële, verzachtende en wondhelende eigenschappen. Weegbree heeft vitamine A, C en K. Je kunt de bladeren rauw eten, omdat ze voedzamer zijn dan andere groenten en smaken als snijbiet. Door de bladeren te koken wordt de textuur echter beter. De bladeren kunnen uitwendig worden gebruikt als kompres om insectenbeten, slangenbeten, zonnebrand en snijwonden te behandelen. Weegbree kan ook worden ingenomen als thee en helpt bij verkoudheidsverschijnselen. Kweektips van Amy Grant van Gardening Know How blog: Plantains op zonnige plaatsen. Bakbananen houden van vochtige grond, dus geef water zonder te veel water te geven. Houd bakbananen ongeveer 4 tot 6 centimeter uit elkaar. Dek de plant af tijdens koude periodes om schade te voorkomen.

Hysop

Hysop (Hyssopus officinalis). Hysop werkt samentrekkend, emmenagoog (bevordert de menstruatie), ontspannend, vochtafdrijvend en wondhelend. Het stimuleert de slijmproductie en helpt bij keelpijn en hoesten. Het helpt ook tegen astma. Omdat het ook de spieren ontspant, helpt het bij spijsverteringsproblemen. Door zijn antibacteriële eigenschappen is hysop een goede vermifuge (verdrijft darmparasieten). Essentiële olie van hysop heeft geneeskrachtige eigenschappen, maar wordt ook in verband gebracht met epileptische aanvallen, en moet met voorzorg worden gebruikt. Groeitips personeel tuinbouwer Loddie Dolinski: Deze plant is vrij winterhard en heeft niet veel water nodig. Als hij eenmaal gevestigd is, heeft hij alleen normaal water nodig. Hij moet in de volle zon staan. Hyssop heeft geen last van ongedierte.

Engelse lavendel

Engelse lavendel (Lavandula angustifolia “Vera”). Lavendel heeft analgetische (pijnstillende), antidepressieve, schimmelwerende, antioxiderende, antivirale, aromatische, cholagogene (iets dat de galstroom uit de lever stimuleert) en cicatriserende (wondhelende) eigenschappen, naast vele andere. Het werkt ook als een effectief slaapmiddel en kan worden gecombineerd met valeriaan of kamille in thee, of gewoon op de lakens worden gesprenkeld als lavendelolie, of gedroogde bloemen kunnen in een kussen worden genaaid. Lavendel is ook krachtig tegen hoofdpijn. Groeitips van Angie Andrade: lavendel angustifolia of Engelse lavendel geeft de voorkeur aan volle zon en een licht alkalische bodem, wat perfect is voor onze tuinen in Colorado. Wees voorzichtig bij het kopen van lavendel, want Franse en Spaanse lavendel zijn hier niet winterhard.

Hop

Hop (Humulus lupulus). Hop staat bekend om zijn slaapverwekkende, krampwerende, vochtafdrijvende en zenuwachtige eigenschappen. De bittere eigenschappen van hop stimuleren de spijsvertering. Hop heeft oestrogene eigenschappen en mag niet aan jonge kinderen worden gegeven. De kegels kunnen een goede nachtrust bevorderen. Groeitips van Blake Berger: Plant een wortelstok in plaats van te groeien uit zaad. Een hop wortelstok moet worden geplant in het vroege voorjaar wanneer de grond kan worden bewerkt. Houd de wortelstok vochtig, maar niet in drassige grond. Zodra er spruiten uit de grond komen, de sterkste en gezondste uitkiezen en beginnen met het leiden van een traliewerk. Knip de zwakkere terug. Eenmaal gevestigd, meerdere keren per week water geven. De basis van de plant relatief uitgedund houden om meeldauw te voorkomen.

Meidoorn

Meidoorn (Crataegus ambigua). De schors heeft adstringerende eigenschappen die helpen bij de behandeling van koortsen. Meidoorn is krampstillend, cardiaal (bevordert de gezondheid van het hart), diuretisch en vaatverwijdend. Meidoorn kan helpen tegen hartzwakte, spasmen en geruis. Het brengt ook de bloeddruk in evenwicht en kan een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel. Kweektips van bonsaispecialist Larry Jackel: Meidoorn is gevoelig voor bacterievuur, dus snoei in de winter en steriliseer het gereedschap tussendoor. U kunt ze kweken uit zaden of stekken. De bessen ontkiemen vrij snel. Als de planten eenmaal staan, is alleen basisonderhoud nodig, want meidoorns zijn winterhard. Meidoorns staan erom bekend dat ze extra uitlopers hebben rond de basis van de boom, dus die kun je verwijderen of laten uitlopen tot aparte planten.

Elecampane

Elecampane (Inula helenium). Elecampane is een hoge struikachtige plant die elke tuin hoogte geeft. Hij heeft prachtige zonnebloemachtige bloemen die allerlei bestuivers aantrekken. Medicinaal heeft elecampane slijmoplossende, choleretische, cholagoge, antimicrobiële, vermeerderende en diuretische eigenschappen. Het kan inwendig worden genomen als thee, gemaakt van de wortel, tegen verkoudheid, hoest, astma, gebrek aan eetlust, darmwormen en spijsverteringsproblemen. Van de wortel worden ook aftreksels en tincturen gemaakt, die kunnen helpen bij verkoudheid en hoest. Elecampane kan uitwendig worden toegepast bij huidaandoeningen zoals eczeem en jeuk. Kweektips van Growing Hermione’s Garden blog: Kweek deze plant in gedeeltelijke zon met vochtige, goed gedraineerde grond. Minimaal onderhoud is nodig voor deze plant. Het is een vaste plant.