10 culinaire kruiden en hun medicinale toepassingen

Your kitchen is full of medicine! Here

 

Je keuken staat vol met medicijnen! Hier zijn tien culinaire kruiden - zoals basilicum, pepermunt en peterselie - en hun medicinale toepassingen/

Ik houd een tuintje op mijn veranda, waar culinaire en geneeskrachtige kruiden terracotta potten vullen.  Ik gooi deze kruiden, handvol basilicum en besprenkelingen van tijm, in soeppotten, over salades en gebraden kippen waar ze smaak en hun zoete kruidachtige parfum naar de familiemaaltijd brengen.

Terwijl we genieten van hun smaak en aroma, brengen ze meer op tafel dan plezier alleen.  Gemeenschappelijke culinaire kruiden brengen ook zachte medicijnen over, traditioneel gebruikt voor doeleinden die variëren van maagklachten en hoofdpijn tot koliek- en leveraandoeningen.  Dus in veel opzichten is mijn kleine tuin van smaak ook een medicinale tuin.  Hier zijn tien veel voorkomende culinaire kruiden, hoe ze te gebruiken en hun geneeskrachtige eigenschappen.

Krullende peterselie

Kenmerken: Diepgroene, licht gekartelde bladeren die van de stengel opkrullen met een krachtige geur die doet denken aan wortelbladeren en pastinaak.

Smaak: Peterselie biedt een milde, maar zeer schone smaak vergelijkbaar met die van pastinaak.

Gebruik het in: Gestoofde rapen met peterselie, geconserveerde citroen en peterselie tapenade, crème van kippensoep, lentesalade

Medicinale toepassingen: De medicinale effecten van peterselie rusten in de vluchtige oliën en flavonoïden: apiole, myristicine, terpinoleen, appin en anderen.  Deze componenten zijn ook verantwoordelijk voor de opmerkelijke smaak van peterselie.  Peterselie wordt verondersteld therapeutische toepassingen te bieden bij de behandeling van de urinewegen en is goedgekeurd door de Duitse Commissie E – een therapeutische gids voor kruidengeneeskunde – voor gebruik bij de behandeling van urineweginfecties en nier- en blaasstenen.  Traditioneel werd peterselie niet alleen gebruikt voor de behandeling van urineweg- en blaasinfecties, maar ook als een behandeling voor gastro-intestinale nood.  Bovendien wordt peterselie ook gebruikt als een manier om de menstruatie te stimuleren.

Laurier

Kenmerken: Inheems in de Middellandse Zee, laurier of zoete baai is boom met diepe olijfgroene, langwerpige bladeren die een onmiskenbaar aroma bieden.

Smaak: Sweet bay is rijk en diep, vaag pittig.

Gebruik het in: Bizonstoofpot met rode wijn en sweet bay, Franse uiensoep, zure augurken

Medicinale toepassingen: Bay wordt medicinaal gebruikt als een stimulerend middel voor de huid en kan, vanwege de vluchtige oliën, roodheid veroorzaken bij gevoelige personen.

 

Dragon

Kenmerken: Dragon is een laaggelegen plant met lange stengels en dunne langwerpige bladeren.  Het heeft een smaak die doet denken aan anijs en wordt vaak gebruikt in de Franse keuken.

Smaak: Dragon biedt een vage anijs- of zoethoutachtige smaak – zoet en enigszins streng.

Gebruik het in: Gebakken kip met dragon en mosterdroomsaus

Medicinale toepassingen: In de volksgeneeskunde wordt dragon traditioneel gebruikt om kiespijn, maagklachten te behandelen en sommige ouders gebruikten het zelfs om darmparasieten bij hun kinderen af te wenden.   Net als peterselie is dragon ook gebruikt als manier om menstruatie op te wekken.

Basilicum

KenmerkenEr zijn veel soorten basilicum en basilicum kan veel kleurvariaties bevatten, maar de meeste kunnen de laaggroeiende plant gemakkelijk herkennen aan zijn grote, dunne ovale en gemakkelijk gekneusde bladeren.

Smaak: Basilicum is zoet, peperig en biedt een lichte anijsachtige afdronk.

Gebruik het in: Bietensalade met Basilicum, Clam Chowder

Medicinale toepassingen: Basilicum heeft een sterke antioxiderende en antimicrobiële activiteit.  Traditioneel wordt gedacht dat het de eetlust stimuleert en maagklachten verlicht.  In de Chinese geneeskunde wordt gedacht dat basilicum de nierfunctie ondersteunt en tandvleeszweren verlicht. In de klassieke Indiase geneeskunde is basilicum gebruikt om alles te behandelen, van oorpijn en jeuk tot malaria, artritis en anorexia.  Net als dragon is een van de belangrijkste vluchtige oliën van basilicum estragole.

Dille

Kenmerken: Dille kan vrij hoog worden met mooie, geurige bloeiende hoofden en gevederde, fragiele bladeren.

Smaak: Dille’s smaak is licht zoethoutachtig, diep geurig en onmiskenbaar.

Gebruik het in: Zalm Chowder met aardappelen en dille, kampvuur geroosterde kip met bloeiende ui en dille, aardappelpreisoep met dille, zure augurken, garnalensalade

Medicinale toepassingen: Dille en peterselie delen een overeenkomst: apiole, die vluchtige olie die verantwoordelijk is voor zoveel van hun individuele smaken.  Dille wordt traditioneel gebruikt om maagklachten te verlichten en gastro-intestinale stoornissen te behandelen.   In de volksgeneeskunde wordt het ook gebruikt om slaapstoornissen te behandelen – met name slapeloosheid. Sommige ouders geven een dille-infusie of thee aan hun jonge baby’s als een behandeling voor koliek.

Lavendel

Kenmerken: Lavendel is een laaggelegen bossige bloem met lange stelen en veel kleine, lichtpaarse knoppen.

Smaak: Lavendel is vaag bloemig en zeer kruidachtig met groene boventonen.

Gebruik het in: Four Thieves Vinegar, Slaperige Thee

Medicinale toepassingen: Lavendel is goedgekeurd door de Duitse Commissie E voor verlies van eetlust, slapeloosheid en stoornissen in de bloedsomloop.  In de volksgeneeskunde wordt het vaak gebruikt om migraine, krampen, rusteloosheid en slaapproblemen te behandelen.

Oregano

Kenmerken: Oregano is een kort, struikachtig kruid met kleine, diepgroene bladeren.   De bladeren hebben een soort zachte en bijna wazige textuur.

Smaak: Oregano is gedurfd, diep en sterk en het verse kruid is aanzienlijk sterker dan in zijn gedroogde vorm.  Het is diep kruidachtig en enigszins vergelijkbaar met tijm met vage muntachtige ondertonen.

Gebruik het in: Geroosterd lamsvlees met olijven, citroen en verse oregano

Medicinale toepassingen: Oregano wordt traditioneel gebruikt voor de behandeling van ademhalingsproblemen zoals verstopte neuzen en hoesten en is een slijmoplossend middel. In de volksgeneeskunde wordt het ook gebruikt om menstruatiekrampen te behandelen en het heeft zeer krachtige antimicrobiële activiteiten.

Salie

Kenmerken: Salie is een laaggelegen, zilverachtige struik met langwerpige, zachte en pluizige bladeren.

Gebruik het in: Kalkoen Hasj met Yam en Salie, Kippenlever paté met Salie

Smaak: Salie heeft een licht geneeskrachtige smaak die zeer kruidachtig is met lichte grasachtige ondertonen.  Het is diep geurig.

Medicinale toepassingen: Salie is goedgekeurd door Commissie E om de eetlust te verbeteren en ontstekingen te verlichten, met name van de mond.   Voor moeders die borstvoeding geven en mogelijk overproductie ervaren, kan salie helpen om de melkproductie te vertragen.

Rozemarijn

Kenmerken: Rozemarijn is een dennenachtige struik met lange stengels en korte, naaldachtige bladeren.

Smaak: Rozemarijn is dennenachtig in zijn geur met bijna bloemige ondertonen.  Het is diep aromatisch.

Gebruik het in: Knapperige rozemarijn geroosterde aardappelen, gestoofde biefstuk met rode wijn en rozemarijn, zuurdesem focaccia met rozemarijn en druiven, geroosterde amandelen met rozemarijn, tijm en citroen

Medicinale toepassingen: Rozemarijn wordt traditioneel gebruikt voor spijsverteringsstoornissen en om hoofdpijn en migraine te verlichten.   Het wordt ook gebruikt om menstruatiestoornissen te behandelen en, extern, wordt gebruikt om de genezing van wonden te versnellen en eczeem te behandelen.  De Duitse Commissie E heeft rozemarijn goedgekeurd voor gebruik bij bloeddrukproblemen, spijsverteringsstoornissen en reuma.

Pepermunt

Kenmerken: Pepermunt is een bossige plant die wordt gekenmerkt door zijn lange stengels en felgroene, licht wazige bladeren.

Smaak: Pepermunt is zeer aromatisch en een van de meest geliefde van de muntfamilie.

Gebruik het in: Strawberry Mint Sorbet, Risotto met Lente Ui, Munt en Erwten, Vanille Mint Ijs, Chocolade Munt Mousse, Aardbeien Yoghurt Bowl met Munt en Pijnboompitten

Medicinale toepassingen: Meestal genomen als thee of in infusies, wordt pepermunt traditioneel gebruikt om koliek en spijsverteringsstoornissen te behandelen, maar het is ook in de volksmond gebruikt bij de behandeling van verkoudheid, griep en verstopte neuzen dankzij het vermogen om de sinussen te openen en, in combinatie met honing, om een zere keel te verlichten.   Pepermunt etherische olie, wanneer toegepast op de slapen, wordt gedacht te helpen bij hoofdpijn en migraine.  Pepermuntbladeren zijn goedgekeurd door de Duitse Commissie E bij de behandeling van lever- en galblaasklachten.