Kruiden als medicijnen in de keuken

Externe artikelen over gezondheid

Kruiden als medicijnen in de keuken


met dank aan kvhn

Kaneel, Peterselie, Komijn, Salie, Kurkuma, Gember, Rode Peper, Koreander, Oregano….

Uit heel wat recente onderzoeken blijkt dat de specerijen in onze keukenkastjes wel eens de sleutel tot een goede gezondheid kunnen zijn. Veel van die specerijen hebben eeuwenlang deel uit gemaakt van de traditionele geneeskunst, maar pas nu heeft de wetenschap de ziektebestrijdende eigenschappen van de krachtige smaakmakers ontdekt.

De kruiden die we regelmatig in ons voedsel gebruiken, zoals kaneel en peterselie, blijken meer te doen dan alleen onze smaakpapillen stimuleren. Ze kunnen krachtige middelen blijken tegen verschillende ziekten zoals Alzheimer en diabetes. Medisch Dossier zette negen veelbelovende smaakmakers op een rij.

Kaneel
Een interessant nieuw onderzoek doet vermoeden dat kaneel, gemaakt van boombast, de ziekte van Alzheimer zou kunnen afremmen of zelfs keren. Aan de universiteit van Tel Aviv heeft een onderzoeksteam een kaneelextract genaamd CEppt gevoerd aan muizen die gefokt waren met alzheimer. Na vier maanden zagen ze een significante verlaging van het aantal amyloïde plaques (een kenmerk van deze ziekte) in de hersenen van de proefdieren, evenals verbetering van een aantal cognitieve beperkingen, zoals geheugenvermindering. Maar om te zien of die resultaten ook van toepassing zijn op mensen – en hoe veel kaneel of CEppt dan een zinvol effect geeft – is nader onderzoek nodig. Uit eerdere onderzoeken viel al op te maken dat kaneel reeds in kleine hoeveelheden ook heilzaam zou kunnen zijn bij diabetes type.

Peterselie
Dit is niet alleen een effectieve ademverfrisser, maar kan misschien ook borstkanker op afstand houden, althans volgens dierexperimenteel en reageerbuisonderzoeken (dus misschien niet van toepassing op mensen). Het flavonoïde component apigenine verminderde het aantal nieuwe gevallen van borsttumoren bij ratten en remde de groei van menselijke borstkankercellen.

Komijn
Komijn bleek bij een recent onderzoek met ratten ‘antistress-, antioxidatieve en geheugenbevorderende activiteit’ te hebben. Ook hier geldt echter dat de resultaten niet van toepassing hoeven te zijn op mensen.

Salie
Evenals kaneel is salie onderzocht op een werking bij de ziekte van Alzheimer, en met veelbelovend resultaat. In een dubbelblind gerandomiseerd gecontroleerd klinisch onderzoek werd een vloeibaar extract van het kruid (60 druppels per dag) gedurende vier maanden gegeven aan patiënten met een milde tot matige vorm van alzheimer. Aan het eind van het onderzoek had de groep die het salie-extract had genomen, betere cognitieve-functiescores dan de placebogroep. Ook vertoonden de deelnemers in de eerste groep minder agitatie, aldus de onderzoekers.

Kurkuma
Kurkuma is een populaire Aziatische specerij die zijn gele kleur dankt aan het pigment curcumine. Dat laatste blijkt veelbelovend tegen een groot aantal ziekten, met name kanker. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat curcumine menselijke kankercellen van borst, prostaat, pancreas, maag, dikke darm en slokdarm kan doden. Uit dierexperimenteel onderzoek valt tevens op te maken dat dit bestanddeel ingrijpt op alle drie de ontwikkelingsstadia van kanker: het ontstaan van een eerste aanleg, de ontaarding en de progressie. Hoewel die bevindingen niet noodzakelijkerwijs van toepassing zijn op mensen, zijn de eerste verkennende onderzoeken met kankerpatiënten wel veelbelovend. In één daarvan kregen vijftien patiënten met kanker van de dikke darm en endeldarm in een vergevorderd stadium vier maanden lang dagelijks een kurkumasupplement (equivalent aan 36-180 mg curcumine). Bij vijf van de patiënten stabiliseerde de ziekte en bij een zesde ging de kanker zelfs in regressie.

Gember
Gember is welbekend om zijn anti-emetische eigenschappen: de werking tegen misselijkheid en braken. Niet alleen blijkt het uit onderzoek veel beter te werken dan een placebo, maar ook blijkt het net zo effectief als het anti-emeticum metoclopramide. Meer recent is er echter onderzoek gedaan naar de antikankerwerking van gember. In een laboratoriumonderzoek in Atlanta bleek een gemberwortelextract significant de celgroei tegen te gaan en celdood te induceren bij verschillende soorten prostaatkankercellen. Verder zijn er dierproeven gedaan waarbij het extract een tumorregressie gaf van 56 procent, en zonder bijwerkingen. Resultaten van dierproeven hoeven echter niet van toepassing te zijn op mensen.
Gember heeft ook een scala aan ontstekingsremmende werkingen, waardoor het misschien heilzaam zou kunnen blijken tegen aandoeningen als artritis en astma.

Rode peper
Zouden rode pepers de oplossing zijn voor het obesitasprobleem? Volgens een nieuw Amerikaans onderzoek kan het in elk geval een klein stukje van de puzzel vormen. In dit klinische onderzoek, dat zes weken duurde, kregen 25 mensen zonder overgewicht – waarvan er 13 hielden van heet voedsel en 12 niet – maaltijden die met gemalen rode peper op smaak waren gebracht. De onderzoekers vergeleken de effecten van het eten van een gewone maaltijd met die van een hete maaltijd (gekruid met maximaal 1 gram ofwel een halve theelepel cayennepeper) op de verbranding van calorieën en op de eetlust. Ze ontdekten dat de maaltijden die met cayennepeper waren gekruid minder hongergevoel gaven en een hogere verbranding van calorieën na de maaltijd, met name bij diegenen die niet vaak cayennepeper aten.

Koriander
Koriander staat ook bekend als Chinese peterselie, en kan een rol spelen bij ontgifting van het lichaam. Onderzoeker dr. Yoshiaki Omura ontdekte dat patiënten meer toxische metalen uitscheidden na het consumeren van een Vietnamese soep met dit kruid. Ook bleken bij patiënten met kwikstapeling wanneer ze een paar weken lang koriandersupplementen kregen (vier maal daags 100 mg/dag), hun depots met het zware metaal te verdwijnen.

Oregano
Deze kwam als nummer één uit de bus, zowel in gedroogde als in verse vorm, in een onderzoek naar het antioxidatieve vermogen van negen veelgebruikte kruiden. Ook komt uit onderzoek naar voren dat oregano een werking heeft tegen schimmels en bacteriën.