Geef uw dag energie met een eiwitrijk ontbijt

Geef uw dag energie met een eiwitrijk ontbijt
verscheidenheid aan ontbijtproducten eieren avocado zalm toast

Alexander Spatari / Getty Afbeeldingen


 • Basisprincipes van eiwitten
 • Voordelen van een eiwitrijk ontbijt
 • Ontbijt Eten Opties

Of u nu onderweg ontbijt of in staat bent om te gaan zitten en te genieten van een maaltijd voordat uw dag begint, inclusief eiwitten in uw ochtendmaaltijd heeft een verscheidenheid aan voordelen. Afgezien van het feit dat in combinatie met vezelrijke koolhydraten en vet, een eiwit-inclusieve maaltijd kan helpen om je langer vol te voelen, met een stabielere bloedsuikerspiegel, helpt het ook bij verschillende vitale lichaamsfuncties, waaronder celreparatie en celonderhoud.

Je lichaam gebruikt eiwitten om alle weefsels zoals haar, huid, spieren, organen en het hemoglobine in je bloed op te bouwen. Een dieet dat voldoende eiwitten bevat in combinatie met vezelrijke koolhydraten en vetten heeft veel voordelen, waaronder aanhoudende energieniveaus en stabiele bloedsuikerspiegels. Voldoende eiwit ondersteunt ook het behoud van spiermassa.

Lees verder voor meer informatie over de voordelen van het opnemen van eiwitten bij het ontbijt. Ontdek bovendien geweldige eiwitbronnen en recepten om te proberen.

Basisprincipes van eiwitten

Eiwit is een van de drie macronutriënten samen met koolhydraten en vetten. Er zijn verschillende aanbevelingen voor hoeveel eiwitten je moet consumeren. Sommige richtlijnen bevelen aan dat tussen de 10% en 35% van uw totale calorieën afkomstig is van eiwitten, terwijl anderen 1,2 tot 1,7 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag aanbevelen voor actievere personen.

Verder onderzoek naar spieropbouw suggereert een optimale eiwitinname van minimaal 1,6 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verspreid over vier maaltijden, en tot 2,2 gram per kilogram lichaamsgewicht als bovengrens.

De huidige voedingsrichtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bevelen aan dat 10% tot 30% van uw totale calorieën afkomstig is van eiwitten. Duursporters en degenen die proberen spieren op te bouwen of te behouden, kunnen echter meer nodig hebben. Bovendien kunnen eiwitbehoeften ook variëren, afhankelijk van de leeftijd.

Eiwit bestaat uit aminozuren, waarvan er negen als essentieel worden beschouwd, wat betekent dat je lichaam ze niet alleen kan maken en ze uit voedsel moet halen. Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren, terwijl plantaardige eiwitten dat meestal niet doen. Als u uitsluitend een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, moet u uw eiwitbronnen plannen zodat u voldoende van de essentiële aminozuren binnenkrijgt.

Voordelen van een eiwitrijk ontbijt

Een ontbijt met voldoende eiwitten heeft verschillende voordelen ten opzichte van een ontbijt dat voornamelijk koolhydraten bevat, zoals een bagel of toast. Eiwitten zorgen ervoor dat je je langer verzadigd voelt, zodat je die ochtendvergadering kunt doorkomen. En in combinatie met koolhydraten en vet helpt het de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Als je het ontbijt meestal helemaal overslaat, of gewoon een plakje toast pakt, kan het consumeren van een uitgebalanceerd ontbijt met eiwitten helpen om je energieniveau stabieler te houden.

Het consumeren van een optimale hoeveelheid eiwitten is uitdagender als je niet veel eet bij het ontbijt. Maar als je ’s ochtends een goede portie eiwitten binnenkrijgt, vergroot je je kansen om de hele dag voldoende te consumeren.

De American Society for Nutrition legt uit dat de meeste Amerikanen het grootste deel van hun eiwitten consumeren tijdens het diner en de minste hoeveelheid bij het ontbijt. Verdeel in plaats daarvan uw eiwitinname gelijkmatiger over de dag, met vergelijkbare innames voor elke maaltijd.

Met een meer gelijkmatige verdeling van de eiwitinname, kunt u gedurende de hele dag een verhoogde maaltijdtevredenheid ervaren, naast stabielere energieniveaus. Deze aanbeveling wordt ook ondersteund door ander onderzoek naar het optimaliseren van spiergroei.

Onderzoek naar eiwitten bij het ontbijt toonde aan dat het consumeren van 35 gram eiwit leidde tot verminderde hongerhormonen en verhoogde maaltijdverzadigingshormonen dan een ontbijt met slechts 13 gram eiwit.

Eiwitrijke ontbijtproducten

Een ontbijt met eiwitten kan vele vormen aannemen. Hoewel de meeste mensen aan vlees denken bij het overwegen van eiwitinname, zijn er veel andere voedingsmiddelen die een dosis eiwit bieden, ongeacht of u de voorkeur geeft aan hartige, zoete of plantaardige maaltijden voor het ontbijt.

Hoewel eiwitten vaak veel aandacht krijgen, is het nog steeds belangrijk om de andere macronutriënten, koolhydraten en vetten te consumeren, ook bij het ontbijt voor evenwichtige voeding en blijvende energie. Koolhydraten bieden vullende vezels en zijn de favoriete brandstofbron van uw lichaam, terwijl fats helpen bij de opname van micronutriënten, langzame spijsvertering voor een grotere maaltijdverzadiging en helpen uw voedsel beter te smaken.

Vergeet niet om je ook te concentreren op het krijgen van een verscheidenheid aan groenten en fruit bij je ontbijt om de voedingskwaliteit te verbeteren en ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt.

Eiwitrijk ontbijt Vlees

Voor degenen die genieten van een stevig, hartig ontbijt, is het eten van vlees een zeer efficiënte manier om ’s ochtends eiwitten in te pakken. Er zijn verschillende eiwitrijke voedingsmiddelen op basis van vlees die normaal gesproken bij het ontbijt worden geconsumeerd, dus je hebt enkele opties. Als u uw natriuminname in de gaten houdt, is het belangrijk op te merken dat ontbijtvlees vaak een hoog natriumgehalte heeft.

Ontbijt Vlees Opties

 • Magere ontbijtworst: 18 gram eiwit per portie
 • Ham: 14 gram eiwit per portie van 3 ounce
 • Kalkoen spek: 4,8 gram eiwit in twee plakjes

Eiwitrijke zuivel en eieren

Zuivel en eieren bieden beide hoogwaardige eiwitten en zijn populaire ontbijtproducten. Zuivel bevat ook calcium, vitamine D en magnesium, die essentieel zijn voor de gezondheid van de botten. Gefermenteerde zuivelopties bieden ook een dosis darmminnende probiotica die kunnen helpen bij het verbeteren van de darmmicrobiotabalans.

Eieren zijn ook zeer voedzaam en bieden zeer biologisch beschikbare eiwitten, die gemakkelijk worden verteerd en door het hele lichaam worden gebruikt. Ze passen ook goed bij volkoren toast, vleeseiwitbronnen, voedzame vetten zoals avocado en groenten zoals peper, spinazie en paddenstoelen. Ondertussen passen yoghurt en kwark goed bij voedingsmiddelen zoals noten, appels, bessen en meloenen.

Kwark kan ook worden geserveerd als een hartige optie, gekruid met paprika, paprika en plakjes komkommer. Het is ook uitstekend weggestopt in eieren, geroerd in vezelrijke havermout of geserveerd bovenop avocadotoast.

Zuivel opties

 • Skyr: 17 gram eiwit in een portie van 150 gram
 • Griekse yoghurt: 16 gram eiwit in een portie van 5,5 ounce
 • Huttenkaas: 11 gram eiwit per portie van 4 ounce
 • Gewone yoghurt: 8,5 gram eiwit per kopje
 • Eieren: 6 gram eiwit per ei

Eiwitrijke granen

Hoewel ze niet zo hoog in eiwitten per portie zijn als vlees, zuivel of eieren, kunnen granen ook een eiwitpunch bevatten. Het combineren van eiwitrijke granen met andere eiwitrijke voedingsmiddelen is een uitstekende manier om variatie, vezels en voedingsstoffen aan uw dieet toe te voegen.

Het is ook verstandig om een breed scala aan eiwithoudende granen, bonen en peulvruchten te consumeren als u geen dierlijke eiwitbronnen eet om ervoor te zorgen dat u alle aminozuren krijgt die nodig zijn voor de gezondheid. Vergeet niet dat plantaardige eiwitbronnen meestal niet alle essentiële aminozuren bevatten die je lichaam nodig heeft.

Deze granen kunnen in meelvorm worden gebruikt om pannenkoeken, wafels, muffins of brood te maken, of ze kunnen heel of licht verwerkt en gekookt worden geconsumeerd zoals ontbijtgranen. Quinoa kan bijvoorbeeld precies zo worden geserveerd als havermout voor een eiwitrijkere versie van je favoriete ontbijt.

Je kunt ook granen samen met noten roosteren om eiwitrijke granola te maken. Serveer dit bovenop Griekse yoghurt met fruit voor een uitgebalanceerd ontbijt.

Graan opties

 • Amarant: 9 gram eiwit per kopje
 • Quinoa: 8 gram eiwit per kopje
 • Havermout: 6 gram eiwit per kopje
 • Spelt: 5 gram eiwit in een kwart kopje

Andere eiwitrijke ontbijtideeën

Ontbijtproducten hoeven niet traditioneel te zijn. Als u graag restjes eet voor het ontbijt, kan de maaltijd van de vorige avond dienen als een manier om een uitgebalanceerde ontbijtoptie te krijgen. Er zijn ook manieren om eiwitrijk voedsel onconventioneel te serveren met bronnen van koolhydraten en vetten om het eiwitgehalte te verhogen tijdens het mengen van uw typische ontbijt.

Tofu, gewoonlijk gegeten tijdens de lunch of het diner, kan op dezelfde manier worden gerommeld als eieren voor een plantaardig eiwitrijk gerecht en worden geserveerd met een volkoren bagel of toast. Sommige mensen mengen graag overgebleven biefstuk, gekookt gemalen vlees of kipfilet in roerei en wikkelen het in tortilla’s als een ontbijtburrito. Eiwitten of yoghurt kunnen in havermout worden geroerd om eiwitten toe te voegen.

Eiwitpoeders, zoals wei of plantaardige opties, kunnen een handige boost van eiwitten bieden aan elke maaltijd. Probeer eiwitpoeder te mengen in voedingsmiddelen die van nature misschien niet zoveel eiwitten bieden, zoals havermout or een fruitsmoothie.

Een woord van bodymindspirit

Het toevoegen van eiwitten aan uw ochtendmaaltijd, samen met vezelrijke koolhydraten en vet, biedt verschillende voordelen, waaronder het langer voorkomen van honger, het stabieler houden van de bloedsuikerspiegel en het stabiel houden van het energieniveau.

Er zijn veel manieren om eiwitten te consumeren bij het ontbijt, ongeacht of je de voorkeur geeft aan hartig of zoet. Als je een plantaardig dieet eet, wees dan creatief met je eiwitbronnen en consumeer er een verscheidenheid aan om ervoor te zorgen dat je alle essentiële aminozuren krijgt.

Onderzoek naar eiwitten bij het ontbijt toonde aan dat het consumeren van 35 gram eiwit leidde tot verminderde hongerhormonen en verhoogde maaltijdverzadigingshormonen dan een ontbijt met slechts 13 gram eiwit.

 • Magere ontbijtworst: 18 gram eiwit per portie
 • Ham: 14 gram eiwit per portie van 3 ounce
 • Kalkoen spek: 4,8 gram eiwit in twee plakjes
 • Skyr: 17 gram eiwit in een portie van 150 gram
 • Griekse yoghurt: 16 gram eiwit in een portie van 5,5 ounce
 • Huttenkaas: 11 gram eiwit per portie van 4 ounce
 • Gewone yoghurt: 8,5 gram eiwit per kopje
 • Eieren: 6 gram eiwit per ei
 • Amarant: 9 gram eiwit per kopje
 • Quinoa: 8 gram eiwit per kopje
 • Havermout: 6 gram eiwit per kopje
 • Spelt: 5 gram eiwit in een kwart kopje