Pizzama’s: hoe een slechte snor een jaarlijkse inzamelingsactie werd?

Search

Meer dan tien jaar geleden werd een meme gemaakt door de fans van Hank en John Green een niche-internetgrap. Tegenwoordig wordt Pizza John erkend met een jaarlijkse inzamelingsactie en viering van twee weken die bekend staat als Pizzamas, die alleen al in 2021 meer dan $ 100.000 heeft opgehaald.

Pizzamas: Een internetvakantie voorgoed

Wat is Pizzamas?

Pizzamas is een jaarlijkse internetvakantie die wordt gevierd door internetmakers en auteurs Hank en John Green. De vakantie is organisch gemaakt met hun fanbase, bekend als Nerdfighters, en gaat elk jaar een eigen leven leiden.

“Elk jaar weet ik wat Pizzamas is een beetje minder”, zei Hank in een samenvatting van het evenement in 2021. Het twee weken durende evenement is gelijke delen fondsenwerving en viering van de gemeenschap, met een gezonde dosis absurditeit en nostalgie.

John Green draagt een snor op zijn YouTube-kanaal, terwijl de ondertiteling zegt: "De meest magische tijd van het jaar, waar Hank en ik video's maken"
John Green viert het begin van Pizzamas 2022 / Screenshot van Vlogbrothers YouTube

Tijdens Pizzamas keren Hank en John “terug naar hun roots” – zoals Hank uitlegde in een video uit 2020 – door elke weekdag YouTube-video’s naar elkaar te uploaden, net zoals ze deden toen ze hun vlogbrothers YouTube-kanaal in 2007 lanceerden.

De onderwerpen van deze video’s variëren van educatieve en actuele gebeurtenissen tot Q &A’s en gewone gekkigheid, met één element consistentie: de terugkeer van John’s snor.

Elk jaar, John’s eerste Pizzamas upload toont hem met een snor, wat de jaarlijkse terugkeer van Pizza John markeert.

Wie is Pizza John?

Het begrijpen van de identiteit van Pizza John vereist een korte geschiedenisles van Nerdfighteria.

In 2009 uploadde John een YouTube-video waarin hij geleidelijk zijn gezicht schoor, wat resulteerde in een korte clip van John met een dikke snor. Nerdfighter Valerie Barr gebruikte vervolgens een still uit deze video om het geliefde stuk fan art te maken dat bekend staat als Pizza John – een witte omtrek van John’s besnorde gezicht tegen een rode achtergrond met het woord “Pizza” in vet lettertype.

Het originele rode Pizza John kunstwerk
Het originele Pizza John kunstwerk gemaakt door Valerie Barr

Pizza John werd al snel een favoriet onder Nerdfighters en Hank en John omarmden de chaos. In 2010 werd het eerste Pizza John t-shirt officieel gemaakt door Hank en John.

In de loop der jaren creëerden fans hun eigen versies van Pizza John-kunst en een combinatie van creativiteit en community leidde tot een fandom inside joke die meer dan twaalf jaar heeft geduurd.

Het originele Pizza John t-shirt in rood
Het originele Pizza John t-shirt, gemaakt door DBFTBA voor Pizzamas / Productafbeelding via DFTBA

De geschiedenis van Pizzama’s

Screenshot van de 2015-versie van de website van DFTBA, met oude Pizzamas-merchandise
Pizza John merch te koop op DFTBA in november 2015 / Screenshot via Internet Archive’s WayBack Machine

Pizzamas begon als een viering van fandomlegende Pizza John door verschillende t-shirts en producten voor een beperkte tijd te verkopen. Het begon met het herkennen van de maffe aanpassingen van Pizza John gemaakt door Nerdfighteria, en die erfenis leeft voort elk jaar dat de vakantie is gevierd. In 2012 en 2013 vierde het evenement uitsluitend het kunstenaarschap en fandom door middel van merchandise.

In 2014 kwam het eerste jaar van Pizzamas in zijn huidige formaat tot leven, waarbij Hank en John extra video’s aan hun uploadschema toevoegden als een knipoog naar hun vroege YouTube-oorsprong. Het evenement van elk jaar bevat ook tijdelijke merchandise die alleen kan worden gekocht tijdens de duur van de Pizzama’s van dat jaar.

Hoe haalt Pizzamas geld op?

2022 Pizza John-kunstwerken, waaronder een Onion John-shirt met Shrek-thema
2022 Pizza John merch, gemaakt door (van links naar rechts) Dominique Ramsey, DFTBA en Shannon Wright / Productafbeeldingen via Pizzamas

Elk jaar werkt Hank en John’s e-commercebedrijf DFTBA samen met onafhankelijke kunstenaars om een verscheidenheid aan limited edition merchandise te ontwerpen en te verkopen.

Het hoofdbestanddeel van Pizzamas is het t-shirt – waarvan elk jaar meerdere ontwerpen worden gemaakt – maar producten zijn in de loop der jaren steeds absurder geworden, variërend van dekens en draagtassen tot naar pizza geurende luchtverfrissers en een marmeren buste van Pizza John.

Alle winst van Pizzamas merchandise wordt gedoneerd aan een goed doel. In de afgelopen jaren, waaronder 2022, wordt de winst gedoneerd aan het lopende project van Nerdfighteria met Partners in Health.

Nerdfighteria geeft terug

Sinds zijn vroegste jaren als internetcommeenheid, heeft Nerdfighteria liefdadigheid als kernwaarde beschouwd. In de afgelopen jaren is de gemeenschap opgestaan om haar grootste project tot nu toe te financieren.

Een weergave van de medische faciliteit in Sierra Leone, met moeders op de voorgrond
Een weergave van het Maternal Center of Excellence in Sierra Leone / Afbeelding met dank aan Partners in Health

Versterking van de gezondheidszorg in Sierra Leone

In 2019 kondigden John en Hank aan dat ze samen met Nerdfighteria een meerjarige verbintenis aangingen om $ 25.000.000 in te zamelen om Partners in Health (Partners in Health) te ondersteunen bij het verminderen van moeder- en kindersterfte in Sierra Leone. Toen het project werd aangekondigd, had het Kono-district van Sierra Leone het hoogste moedersterftecijfer ter wereld.

In iets meer dan drie jaar is bijna $ 30.000.000 toegezegd voor de bouw en het personeel van een Maternal Center of Excellence in het Khoitou Government Hospital in het Kono District. Het centrum zal ook dienen als een academisch ziekenhuis om toekomstige gezondheidswerkers uit Sierra Leone op te leiden en werk te bieden. Het centrum is in april 2021 officieel van start gegaan.

Partners in gezondheid

Sierra Leone is slechts een van de vele projecten van Partners in Health. De doelen van de organisatie zijn “om de voordelen van de moderne medische wetenschap te brengen aan degenen die ze het meest nodig hebben en om te dienen als een tegengif voor wanhoop”, met projecten over de hele wereld, variërend van pediatrische zorg tot AIDS-behandeling en -preventie.

De kern van elk project is het idee dat het simpelweg bieden van een eenmalige oplossing niet voldoende is om structurele problemen op te lossen. Daarom is alleen het bouwen van een ziekenhuis niet genoeg; de fondsen die voor Sierra Leone worden ingezameld, zullen ook personeel, training en levering bieden om een duurzaam gezondheidscentrum voor de gemeenschap te creëren.

Een van de meest invloedrijke krachten achter Partners in Health was de mede-oprichter, Dr. Paul Farmer. Als chief strategist bij Partners in Health heeft Dr. Farmer nieuwe wegen gesmeed om toegang tot gezondheidszorg te creëren in het licht van extreme sociale ongelijkheid. Verwoestend, Dr. Farmer overleed in februari 2022.

“Het verlies van Paul Farmer is verwoestend, maar zijn visie voor de wereld zal voortleven via Partners in Health,” zei Partners in Health CEO Dr. Sheila Davis. “Paulus leerde iedereen om hem heen de kracht van begeleiding, liefde voor elkaar en solidariteit. Ons diepste medeleven gaat uit naar zijn familie.”

Nerdfighteria in actie

Pizzamas is lang niet Nerfighteria’s enige vorm van teruggeven. Elk jaar komt de community samen voor het Project for Awesome, een 48-uur durende livestream voor goede doelen die bekend staat om het inzamelen van miljoenen. Alleen al in 2022 heeft het Project for Awesome meer dan $ 3 miljoen opgehaald voor Partners in Health en verschillende andere goede doelen.

Naast evenementen hebben Hank en John twee abonnementen gelanceerd die uitsluitend zijn gewijd aan fondsenwerving voor Sierra Leone. Met de Awesome Socks Club kunnen leden maandelijks een paar sokken ontvangen met verrassingsontwerpen van onafhankelijke artiesten, en de Awesome Coffee Club levert maandelijks of tweewekelijks ethisch geproduceerde koffie van hoge kwaliteit aan abonnees.

Alle winst van beide abonnementsdiensten gaat rechtstreeks naar het ondersteunen van het werk van de gemeenschap met Partners in Health.

Hoe kan ik meedoen aan Pizzamas?

Pizzamas is in wezen een verzonnen feestdag, wat betekent dat er geen goede of verkeerde manieren zijn om te vieren. Communityleden en nieuwsgierige toeschouwers kunnen video’s bekijken, pizza-aangrenzende vadergrappen per sms ontvangen en de Pizzamas-merchandise kopen.

“Ik snap de grap… maar waarom?”

Pizza John shirt dat zegt "Ja, ik snap de grap, maar waarom?"
Een Pizza John shirt met de iconische “Yes I get the joke, but why?” quote / Productafbeelding via Pizzamas

Deze exacte vraag werd gesteld door John’s zoon Henry in de Pizzamas kick-off video van 2022. Henry verwees naar een Pizza John-shirt met Shrek-thema, maar dezelfde vraag kan worden gesteld aan Pizzamas als geheel. Waarom bestaat Pizzamas?

“Er is iets verwarrends, maar ook heel moois aan het doen van iets dat niets is”, zei Hank over het twee weken durende evenement. Deze beschrijving geldt, omdat fans samenkomen om een low-stakes, luchtige erkenning van gemeenschap en liefdadigheid te vieren.

Nog meer dan het plezier, is Pizzamas echter een herinnering aan de verandering die kan optreden door lawaai te maken rond een goed doel.

“Of je nu kunt doneren of niet, weet alsjeblieft dat aanhoudende aandacht besteden aan de structurele systeembrede uitdagingen van armoede echt kan leiden tot verandering,” zei John. Het blijkt dat die aandacht soms komt in de vorm van een enigszins verwarrend stuk fan art met een beklijvende snor.

Veelgestelde vragen

Wanneer is Pizzamas?

Pizzamas vindt jaarlijks plaats in het najaar. Hoewel de specifieke data van jaar tot jaar variëren, maakt john’s beruchte snor meestal zijn debuut in oktober.

Hoe lang is Pizzamas?

Pizzmas duurt officieel twee weken. Gedurende deze tijd zullen Hank en John 10 YouTube-video’s uploaden – één per weekdag.

Wanneer is Pizzamas 2022?

Pizzamas 2022 is van 26 september t/m 7 oktober. Video’s worden elke weekdag geüpload en 2022 Pizzamas-memorabilia zijn de volledige twee weken beschikbaar op de DFTBA-website. De Pizzamas van dit jaar omvatten een live-evenement in Indianapolis op 5 oktober.

Hoe laat eindigt Pizzamas?

Terwijl de videoporties van Pizzamas 2022 op 7 oktober worden afgerond, is limited edition Pizzamas-merchandise beschikbaar tot middernacht (MST) op 10 oktober 2022.

Waar gaan de opbrengsten van Pizzamas naartoe?

Alle opbrengsten van Pizzamas merchandise gaan naar Hank en John’s verdere werk met Partners in Health. Sinds 2019 zetten de broers en hun fangemeenschap zich in om geld in te zamelen voor de bouw, het personeel en de levering van een Maternal Center of Excellence in het Kono-district van Sierra Leone, een gebied dat bekend staat om ’s werelds hoogste moedersterftecijfer.

In iets meer dan drie jaar hebben Hank, John, Partners in Health en de Nerdfighter-gemeenschap meer dan $ 30.000.000 opgehaald via donaties, bijpassende fondsen en liefdadigheidsevenementen.