Eucalyptus thee voordelen en bijwerkingen

Eucalyptus thee voordelen en bijwerkingen
Eucalyptus thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Eucalyptusthee is een kruidenthee gemaakt van de bladeren van de Australische eucalyptus (Eucalyptus globulus |) boom. Deze hete thee wordt vaak gebruikt om symptomen van verkoudheid en griep te behandelen en kan worden gecombineerd met andere theeën als een kalmerend tonicum. Eucalyptus thee voordelen zijn bestudeerd door onderzoekers met gemengde resultaten.

Wat is eucalyptusthee?

Er zijn verschillende variëteiten van de eucalyptusboom, maar degene die wordt gebruikt voor de bereiding van eucalyptusthee en eucalyptusolie wordt gewoonlijk de blauwe gomboom of de Australische koortsboom genoemd. Deze snelgroeiende boom produceert lange, leerachtige grijsgroene bladeren. De bladklieren bevatten een vluchtige olie (ook wel een essentiële olie genoemd) die eucalyptusolie wordt genoemd.

Eucalyptusthee moet worden gemaakt van gemalen bladeren van de boom, niet van de olie die uit de bladeren wordt gewonnen. Dus de warme drank wordt soms genoemd eucalyptusbladeren thee, om verwarring te voorkomen.

De thee heeft een lichtgroene kleur en een sterke geur die sommigen beschrijven als houtachtig of dennenachtig. Anderen beschrijven de geur van eucalyptus als schoon of fris. Omdat veel lippenbalsems en huidcrèmes met eucalyptus worden gemaakt, is de geur bij veel consumenten bekend.

Hoe maak je eucalyptusthee

Eucalyptus theezakjes of losse bladthee kunnen worden gekocht in veel supermarkten, gezondheidsmarkten en online. Volg de instructies voor de theebereiding op de doos.

Je kunt ook thuis eucalyptusbladerenthee bereiden. Het is belangrijk dat je de thee bereidt met bladeren en niet met eucalyptusolie. Het gebruik van de essentiële (vluchtige) olie kan schadelijke bijwerkingen veroorzaken.

Hoe eucalyptusbladthee thuis te bereiden

 • Gebruik een gedroogd eucalyptusblad (ongeveer een theelepel) om je thee te maken. Voeg het gemalen theeblad toe aan de bodem van een theekopje van acht ons.
 • Verwarm water tot 90-95 Celsius of 194-205 Fahrenheit. Als je geen temperatuurgecontroleerde theepot hebt, breng dan water aan de kook en laat het vervolgens een minuut zitten om de temperatuur net iets te verlagen.
 • Giet zes ons water over de theebladeren.
 • Laat theeblaadjes zo lang trekken als gewenst, tot 10 minuten
 • Adem eucalyptusdampen in terwijl de thee steil wordt
 • Zeef losse bladeren uit de beker voordat je gaat drinken

Het toevoegen van honing aan je eucalyptusthee voegt zoetheid, calorieën en suiker toe. Als u de thee drinkt om een zere keel te kalmeren, kan de honing ook helpen om de symptomen te verlichten. Je kunt er ook voor kiezen om eucalyptusbladthee te mengen met pepermunt of kamille (manzanilla) om de verzachtende eigenschappen van de thee te vergroten.

Bevat eucalyptusthee cafeïne?

Eucalyptusthee is geen “thee” in de traditionele zin en wordt niet gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant, zoals zwarte thee of groene thee. Het wordt gebrouwen alleen bladeren van de eucalyptusboom, die geen cafeïne bevat. Daarom is eucalyptusthee volledig cafeïnevrij, hoewel de dampen soms worden beschreven als helder en verkwikkend.

Gezondheidsvoordelen

Het meeste wetenschappelijke onderzoek gericht op de gezondheidsvoordelen van eucalyptus wordt gedaan met behulp van eucalyptusolie, in plaats van eucalyptusthee. De olie is veel geconcentreerder dan de thee, dus je zult waarschijnlijk niet dezelfde voordelen krijgen van het drinken van de thee.

Volgens een studie gepubliceerd in 2016, is het echter bekend dat de bladeren flavonoïden en tannines bevatten die zowel antioxiderende als ontstekingsremmende eigenschappen bieden.

Eucalyptusthee wordt vaak gebruikt als een inhalatiemiddel om de symptomen van verkoudheid of griep te verlichten. De theedampen worden vaak beschreven als genezend omdat het inademen ervan helpt om verstopte luchtwegen te openen. Volgens de American Lung Association is er echter niet genoeg bewijs om het gebruik van eucalyptus voor kou aan te bevelen.

Naast de behandeling van verkoudheid, gebruiken mensen eucalyptus om een verscheidenheid aan andere gezondheidsvoordelen te krijgen, waaronder:

 • behandeling van astma
 • behandeling voor bronchitis
 • behandeling voor diabetes
 • om tandplak en slechte adem te verminderen
 • om hoofdluizen te elimineren
 • om insectenbeten te voorkomen
 • om zich te ontdoen van hoofdpijn
 • voor de behandeling van lever- en galblaasproblemen

De sterke geur van eucalyptus wordt ook gebruikt bij de productie van huishoudelijke producten zoals kaarsen en potpourri omdat mensen van de geur genieten. Tandpasta, mondwater, badproducten en lichaamscrèmes gemaakt met eucalyptus zijn ook vaak te vinden in winkels voor huishoudelijke artikelen.

Side Effecten

Eucalyptusblad is waarschijnlijk veilig wanneer het wordt geconsumeerd in de kleine hoeveelheden die in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Er is echter niet genoeg informatie om te weten of supplementen die grotere hoeveelheden eucalyptusblad bevatten, veilig zijn wanneer ze via de mond worden ingenomen.

Het is altijd het veiligst om met uw zorgverlener te spreken voordat u deze of een andere kruidenbehandeling gebruikt.