Essiac Thee voordelen en bijwerkingen

Essiac Thee voordelen en bijwerkingen
essiac thee

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Essiac-thee is een kruidendrank die is gemaakt van vier ingrediënten: kliswortel, Indiase rabarberwortel, schapenzuring en glibberige iep. Flor-Essence is een vergelijkbare mix van kruiden die de primaire ingrediënten van Essiac-thee bevat plus vier andere: waterkers, gezegende distel, rode klaver en kelp. Zowel Essiac-thee als Flor-Essence worden op grote schaal gemeld om tal van helende voordelen te bieden, maar gepubliceerde wetenschappelijke studies ondersteunen die claims niet.

Wat is Essiac Thee?

Essiac thee is een kruidenverbinding met een rijke geschiedenis. De originele blend is beroemd gemaakt door Rene Caisse,een verpleegster die een kliniek opzette in Bainbridge, Ontario, Canada, om kankerpatiënten te helpen met de tonic. (Essiac is Caisse achterstevoren gespeld.)

Caisse ontwikkelde de blend niet zelf, maar kreeg het van een kennis die beweerde dat het gebruik van de tonic haar borstkanker genas. De originele mix zou een traditionele Ojibwa-remedie zijn, maar Caisse maakte het beroemd met haar werk dat doorging tot in de jaren 1970.

In zijn oorspronkelijke proporties is de kruidenformulering een handelsmerk en wordt het verkocht door een Canadees bedrijf. Maar er zijn veel Essiac-achtige theeën en producten die online en in winkels worden verkocht.

Er zijn vier basis Essiac thee ingrediënten:

  • Kliswortel (Arctium lappa |, Arctium majus) is een grote kruidachtige plant van de madeliefjesfamilie. Het is bedoeld om kanker te behandelen, de bloedsuikerspiegel te verlagen, urineren te bevorderen, rimpels te verminderen en andere voordelen te bieden.
  • Indiase rabarberwortel (Rheum palmatum, Rheum officinale) zou verlichting bieden van een verscheidenheid aan symptomen zoals constipatie en koorts. Er wordt ook aangenomen dat het kanker behandelt, infecties behandelt en het immuunsysteem stimuleert.
  • Schapenzuring (Rumex acetosella) wordt gezegd om kanker, diarree te behandelen en koorts of ontsteking te verminderen.
  • Glibberige iep (Ulmus rubra |) wordt verondersteld hoesten of bronchitis te verminderen, diarree te behandelen en het prikkelbare darmsyndroom te verlichten.

De oorspronkelijke formule van Essaic-thee is geheim gehouden sinds de verkoop van het recept aan een privébedrijf en is het onderwerp van enige discussie.

Sommigen zeggen dat de verhoudingen van het ingrediënt en de consumptiemethode belangrijke sleutels zijn om de volledige voordelen van de thee te krijgen.

Een snelle zoektocht op internet naar een eenvoudig Essiac-theerecept biedt verschillende variaties van de blend, maar de meest voorkomende is:

  • 1,5 pond kliswortel
  • 1 pond schapenzuring in poedervorm
  • 1/4 pond gladde iep
  • 1 pond Turkse rabarberwortel

De ingrediënten worden gemengd en bewaard in een glazen container uit de buurt van licht. Om de thee te maken, wordt gekookt, niet-gechloreerd water over de kruiden gegoten en gedurende 12 uur geweekt. Voorstanders raden aan om een portie van 2 ounce te drinken, onverwarmd, meestal voor het slapengaan,

Essiac Thee Voordelen

Volgens sommige bedrijven die de thee en andere supporters verkopen, omvatten de voordelen van Essiac-thee kankerbehandeling en -preventie, HIV- en AIDS-behandeling, ondersteuning van het immuunsysteem en diabetestherapie. Consumenten die niet tegen ziekte vechten, kunnen de thee gebruiken als een elixer of als een algemeen gezondheidstonicum. Deze beweringen worden echter niet ondersteund door peer-reviewed, gepubliceerde literatuur.

In de jaren 1970 begonnen onderzoekers van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center (met de medewerking van Caisse) een studie op muizen om te proberen essiac-theegezondheidsclaims te verifiëren. Helaas werden de bevindingen nooit gepubliceerd en werden er vragen gesteld over de onderzoeksmethodologie. Caisse weigerde later om de oorspronkelijke formulering te verstrekken aan onderzoekers van Memorial Sloan Kettering of aan het Amerikaanse National Cancer Institute, waardoor toekomstig onderzoek moeilijk werd.

Later werden menselijke studies geprobeerd in Canada, maar die onderzoeken werden gestopt door de Canadese overheid vanwege bezorgdheid over slechte studieontwerp en formulering.

Volgens de Amerikaanse National Institutes of Health zijn er “geen gecontroleerde gegevens beschikbaar uit menselijke studies die suggereren dat Essiac of Flor-Essence effectief kan zijn bij de behandeling van patiënten met kanker.” Het merkt verder op: “enig bewijs suggereert dat Flor-Essence de tumorvorming in een diermodel van borstkanker kan verhogen.”

Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs en waarschuwingen van sommige gezondheidsagentschappen, blijft Essiac-thee extreem populair en op grote schaal te koop.

Essiac Thee Bijwerkingen

Hoewel er heel weinig bewijs is om essiac thee voordelen te ondersteunen, is er enig bewijs met betrekking tot bijwerkingen. Het drinken van deze kruidenverbinding of de vergelijkbare Flor-Essence kan leiden tot verhoogde stoelgang, frequent urineren, gezwollen klieren, huidvlekken, griepachtige symptomen of lichte hoofdpijn.

Klis kan de bloedsuikerspiegel verhogen of verlagen, wat schadelijk kan zijn voor Essiac-theedrinkers met diabetes of hypoglykemie. En oxaalzuur (in rabarber, glibberige iep en zuring) kan misselijkheid, braken, mond/ keelverbranding, gevaarlijk lage bloeddruk, onevenwichtigheden in het bloedelektrolyten, inbeslagname, zwelling van de keel die de ademhaling verstoort, en lever- of nierschade veroorzaken wanneer het in grote doses wordt geconsumeerd.

Een woord van bodymindspirit

Als u kanker, HIV, AIDS of een andere ziekte heeft, kan het verleidelijk zijn om behandelingen te zoeken die buiten de zorg van uw medische team vallen. In sommige gevallen kunnen alternatieve praktijken enige verlichting bieden. Maar in de meeste gevallen worden die behandelingen niet ondersteund door sterk wetenschappelijk bewijs. Helaas heeft onderzoek naar Essiac-thee geen kwaliteitsbewijs opgeleverd voor het gebruik ervan.

Ongeacht de behandeling die u kiest, zorg ervoor dat u samenwerkt met uw arts, zodat al uw medicijnen en supplementen worden gecoördineerd in een veilig en uitgebreid plan voor welzijn. Een greintje voorzichtigheid kan een groot verschil maken in je gezondheid op de lange termijn.

Sommigen zeggen dat de verhoudingen van het ingrediënt en de consumptiemethode belangrijke sleutels zijn om de volledige voordelen van de thee te krijgen.

Volgens de Amerikaanse National Institutes of Health zijn er “geen gecontroleerde gegevens beschikbaar uit menselijke studies die suggereren dat Essiac of Flor-Essence effectief kan zijn bij de behandeling van patiënten met kanker.” Het merkt verder op: “enig bewijs suggereert dat Flor-Essence de tumorvorming in een diermodel van borstkanker kan verhogen.”