Erythritol Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Erythritol Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Erythritol voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

Erythritol is een suikeralcohol die van nature aanwezig is in sommige vruchten en gefermenteerde voedingsmiddelen.

Het is ongeveer 60-80% zo zoet als tafelsuiker en bevat nul calorieën per gram. Ter vergelijking: suiker heeft vier calorieën per gram, daarom gebruiken veel fabrikanten erythritol om calorieën in zoete producten te verminderen.

De erythritol in veel caloriearme ijsjes, dranken en eiwitrepen is een door de mens gemaakt additief. Het wordt gemaakt van de fermentatie van tarwe of maïzena, waardoor een kristallijn product ontstaat dat lijkt op suiker.

Voedingswaarde feiten

De volgende voedingsinformatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 theelepel (4 g) pure erythritolkristallen.

Erythritol Nutrition Feiten

 • Calorieën: 0
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 4g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g

Koolhydraten

Hoewel erythritol nul calorieën bevat, heeft het 4 gram koolhydraten in een portie van één theelepel van de zoetstof. De koolhydraten komen uit suikeralcohol.

Terwijl andere suikeralcoholen (zoals sorbitol) een stijging van de bloedsuikerspiegel en insulinerespons veroorzaken bij consumptie, heeft erythritol geen effect op de bloedsuikerspiegel of insulinespiegels.

Vetten

Er zit geen vet in erythritol.

Eiwit

Erythritol bevat geen eiwit.

Vitaminen en Mineralen

Er zijn geen vitaminen en mineralen in erythritol.

Gezondheidsvoordelen

Erythritol wordt voornamelijk gebruikt om zoetheid aan voedsel toe te voegen zonder extra calorieën of suiker. Dit maakt het een nuttig ingrediënt voor mensen met diabetes of mensen met een plan voor gewichtsverlies. Hieronder staan enkele specifieke gezondheidsvoordelen gekoppeld aan erythritol.

Kan gaatjes voorkomen

In vergelijking met andere zoetstoffen kan erythritol beter zijn voor je tanden. Tandbederf treedt op wanneer bacteriën in de mond in contact komen met suikers en zetmeel en een zuur vormen. Het zuur breekt het tandglazuur af en veroorzaakt gaatjes. Omdat erythritol geen suiker of zetmeel is, speelt het geen rol bij de vorming van gaatjes en kan het het optreden van tandbederf zelfs verminderen. Bovendien suggereert onderzoek dat erythritol kan helpen tandplak te verminderen en de hechting van bacteriën aan tanden te verminderen.

Kan darmvriendelijker zijn dan andere

Veel suikeralcoholen zijn in verband gebracht met spijsverteringsproblemen, zoals diarree en een opgeblazen gevoel, maar erythritol kan de uitzondering zijn. Vanwege het kleinere molecuulgewicht, onderzoek heeft aangetoond dat erythritol niet dezelfde maagproblemen veroorzaakt als andere suikeralcoholen.

Kan de bloedsuikerspiegel bevorderen

Mensen hebben niet het enzym om erythritol af te breken. Na het eten zweeft erythritol rond in de bloedbaan totdat het in de urine wordt uitgescheiden. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat erythritol geen bloedsuikerpieken veroorzaakt, waardoor het een potentieel goed alternatief is voor mensen met diabetes.

Kan de gezondheid van het hart ondersteunen

Een kleine pilotstudie bij volwassenen met type 2 diabetes wees uit dat het nemen van 36 gram erythritol elke dag gedurende een maand de bloedvatfunctie verbeterde, wat het risico op hartaandoeningen kan verminderen. Dat gezegd hebbende, de studie is erg klein en moet worden herhaald voordat er belangrijke conclusies kunnen worden getrokken.

Kan de totale suikerinname verminderen

Consumptie van overtollige suiker kan gewichtstoename veroorzaken en kan indirect de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes type 2 bevorderen. Voor degenen die proberen hun suikerinname te verminderen, kan erythritol dienen als een gezonder alternatief met nul suiker en calorieën.

Allergieën

Erythritol allergieën zijn zeldzaam, en er zijn slechts een paar gedocumenteerde gevallen. Dat gezegd hebbende, zijn er gepubliceerde case reports van allergische reacties op erythritol bij sommige, zoals anafylaxie en netelroos.

Bijwerkingen

Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen moeten voorzichtig zijn bij het consumeren van erythritol.  Erythritol en andere suikeralcoholen kunnen bijvoorbeeld mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) verergeren. Bovendien koppelde een studie hoge bloederythritolspiegels aan vetaanwinst bij meer dan 200 jongvolwassenen.

Variëteiten

Hoewel erythritol aanwezig is in veel verpakte voedingsmiddelen, is het moeilijk om het op zichzelf te vinden. Dat gezegd hebbende, Swerve Sweetener is gemaakt van erythritol en kan worden gebruikt als een 1: 1 vervanger voor suiker in recepten.

Opslag en voedselveiligheid

Erythritol moet worden bewaard in een verzegelde container bij kamertemperatuur.

Hoe zich voor te bereiden

Erythritol is bijna net zo zoet als suiker, waardoor het een populair alternatief is voor caloriearm bakken of koken. Het komt in zowel gegranuleerde als poedervormige variëteiten. De poedervorm werkt beter bij het koken en bakken omdat de gegranuleerde vorm korrelig blijft, tenzij opgelost in water.

Omdat erythritol en suiker een vergelijkbare zoetheid hebben, kun je het gebruiken om suiker in recepten in een verhouding van 1: 1 te vervangen. Dat gezegd hebbende, erythritol is iets minder zoet dan suiker, dus je moet misschien 25% meer gebruiken om de smaak van suiker te evenaren.

 • Calorieën: 0
 • Vet: 0g
 • Natrium: 0 mg
 • Koolhydraten: 4g
 • Vezel: 0g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 0g