Ernstige cheerleading-verwondingen nemen toe als gevolg van gevaarlijke stunts

Ernstige cheerleading-verwondingen nemen toe als gevolg van gevaarlijke stunts
Cheerleader staand op andere cheerleaders

franckreporter/Getty Images


Als je aan cheerleaden denkt, zie je het waarschijnlijk niet als een gevaarlijke sport. Maar cheerleading is niet langer een pep squad-team dat vanaf de zijlijn gejuich leidt. Cheerleaden is een competitieve sport geworden en het gejuich heeft zich ontwikkeld tot zeer acrobatische en gymnastische bewegingen met een hogere mate van risico en moeilijkheidsgraad.

Deze toename van riskante cheerleading stunts maakt cheerleaden een van de gevaarlijkste sporten voor vrouwen en meisjes. Volgens de gegevens neemt het aantal ernstige en catastrofale hoofd- en nekletsels door mislukte acrobatische cheerleadingstunts elk jaar toe.

De meeste proosten omvatten nu gecompliceerde choreografie die bestaat uit het gooien van mensen in de lucht, back-flips, hoge menselijke piramides en andere dramatische en riskante acrobatische stunts. Deze bewegingen vereisen precisie, timing en uren oefenen met een bekwame coach.

Helaas hebben niet alle cheerleadingteams de benodigde apparatuur, het budget of adequate supervisie door een coach die is opgeleid in acrobatiek en gymnastiek. Normen voor coaching cheerleading zijn nog niet uniform. Op sommige middelbare scholen en hogescholen kan dit betekenen dat de coach een voormalige cheerleader of een ouder is, in plaats van een getrainde gymnastiekinstructeur.

Cheerleading Blessure Statistieken

Het National Center for Catastrophic Sports Injury Research begon in 1982 met het verzamelen van gegevens en het rapport van 2017 rangschikte cheerleading als de nummer één oorzaak van catastrofale verwondingen bij vrouwelijke atleten. Ongeveer 66% van alle catastrofale verwondingen bij vrouwelijke atleten op de middelbare school of universiteit komen voor als gevolg van cheerleading-ongelukken.

Cheerleaden heeft van 1991 tot 2015 gemiddeld één sterfgeval per jaar tot gevolg gehad. Het jaarlijkse aantal cheerleading-blessures is bijna verdubbeld van 2001 tot 2012.

Verbazingwekkend genoeg werd cheerleading op universiteitsniveau geassocieerd met 70,5% van alle catastrofale verwondingen in vrouwelijke sporten gedurende de volledige 35 jaar van gegevensverzameling. Na cheerleaden zijn sporten met opvallend hoge aantallen ernstige blessures bij vrouwelijke atleten gymnastiek, atletiek, hockey en lacrosse.

Veel voorkomende cheerleading blessures

Hoewel de meeste cheerleading-blessures typerend zijn voor middelbare school- en universiteitsatleten in elke sport en spierspanningen en verrekkingen of verwondingen aan de ligamenten omvatten, neemt het aantal ernstige of catastrofale cheerleadingblessures toe. Ernstige of catastrofale verwondingen bij vrouwelijke atleten zijn onder meer:

  • Hoofdletsel: Cheerleaden is een belangrijke oorzaak van hoofdletsel bij meisjes en vrouwen die sporten. Ouders en coaches moeten leren over de waarschuwingssignalen van een hersenletsel, waaronder sport hersenschuddingen en epiduraal hematoom.
  • Hersenschuddingen: Hersenschudding is een veel voorkomende hoofdblessure die veel meer aandacht krijgt vanwege de schijnwerpers op NFL-spelers. De cumulatieve effecten van hersenschudding zijn ook in verband gebracht met depressie en cognitieve defecten later in het leven en is niet iets dat lichtvaardig moet worden opgevat. Alle ouders en coaches moeten leren over de vroege tekenen van een hersenschudding, waaronder eerste hulp, beoordeling en testen, evenals late symptomen.
  • Nek (cervicale) verwondingenCheerleaders lopen een hoger risico dan veel atleten op nekfracturen, vooral wanneer ze deelnemen aan salto’s en elkaar in de lucht gooien op een hard sportveld. Eén misstap of slecht getimede vangst en een ernstige nekblessure kunnen desastreus zijn voor een atleet. Zelfs minder traumatische nekblessures, waaronder whiplash en verstuikingen, kunnen een cheerleader voor het seizoen buitenspel zetten.
  • Schedelbreuken: Een schedelbreuk is een ernstig letsel dat onmiddellijke spoedbehandeling vereist.
  • Fracturen: Gebroken botten kunnen gebeuren bij elke val of onnatuurlijke beweging, zoals gebruikelijk is bij cheerleading-stunts die verkeerd zijn gegaan.

Veiligheidstips en voorzorgsmaatregelen voor cheerleadingteams

Omdat de cheerleadingstunts van vandaag een hoge mate van vaardigheid in gymnastiek en acrobatiek vereisen, is het belangrijk om de juiste instructie en coaching te hebben. Hier zijn enkele manieren om veilig te blijven.

  • Zorg ervoor dat de cheerleadingcoach zeer bedreven is in gymnastiek of acrobatiek veiligheidstraining.
  • Controleer of de coach ook gecertificeerd is in eerste hulp en reanimatie.
  • Oefen alleen in een aangewezen oefenruimte met voldoende vulling, matten, demping of een veerbelaste vloer of gymzaal.
  • Probeer nooit riskante bewegingen zonder toezicht en getrainde spotters.
  • Cheerleading blessuregegevens worden momenteel collected. Meld informatie over cheerleading-letsel op de website van de National Cheer Safety Foundation.

Cheerleaden heeft van 1991 tot 2015 gemiddeld één sterfgeval per jaar tot gevolg gehad. Het jaarlijkse aantal cheerleading-blessures is bijna verdubbeld van 2001 tot 2012.