Cheddar Kaas Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Cheddar Kaas Voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Cheddar

Alexandra Shytsman / bodymindspirit


  • Voedingswaarde feiten
  • Gezondheidsvoordelen
  • Allergieën
  • Variëteiten
  • Wanneer het het beste is
  • Opslag en voedselveiligheid
  • Hoe zich voor te bereiden

Leuk weetje: Cheddar kaas is afkomstig uit het dorp Cheddar in Somerset, Engeland, waar vochtige, koele grotten de perfecte vochtigheidsomstandigheden boden om de kaas te laten rijpen. Sinds de oprichting in Engeland ergens in de 12Þ eeuw echter, dit smakelijke, zuivelproduct heeft zijn weg gevonden naar de harten (en buiken) van kaasliefhebbers over de hele wereld. Tegenwoordig is cheddar een van de favoriete kazen van Amerikanen, of het nu wordt geserveerd in smeltende quesadilla’s, romige mac en kaas, of bovenop een zinderende hamburger.

Hoewel cheddar een heerlijke aanvulling is op veel comfortfood, heeft het niet noodzakelijkerwijs de reputatie goed te zijn voor de gezondheid. Veel mensen maken zich zorgen over het hoge aantal calorieën van cheddar en het gehalte aan verzadigd vet. Hoewel het voedingsnadelen heeft, kan een matige hoeveelheid cheddar een plezierig onderdeel zijn van een gezond dieet.

Cheddar Kaas Voedingsfeiten

Deze voedingsinformatie voor 1 ounce (28g) cheddarkaas wordt verstrekt door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Calorieën: 120

Vet: 10g

Natrium: 190 mg

Koolhydraten: 0g

Vezel: 0g

Suikers: 1g

Eiwit: 7g

Calcium: 201,6 mg

Vitamine A: 95,7mcg

Vitamine B12: 0,3mcg

Koolhydraten

Zoals veel soorten kaas bevat cheddar geen koolhydraten. Dit betekent dat het ook geen vezels en weinig tot geen suiker bevat.

Vetten

De meeste gezondheidsproblemen over cheddar richten zich op het vetgehalte – en, meer specifiek, het gehalte aan verzadigd vet. Het is waar dat volle melk cheddar rijk is aan zowel totaal vet (10 gram per ounce) als verzadigd vet (6 gram per ounce). Traditioneel heeft voedingsadvies geadviseerd om een dieet met weinig verzadigd vet te consumeren om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Nieuw onderzoek suggereert echter dat, in hele voedingsmiddelen zoals kaas, verzadigd vet mogelijk niet de schadelijke effecten op de gezondheid van het hart heeft die eerder werden aangenomen. Veel experts roepen nu op tot meer onderzoek om de voor- en nadelen van verzadigd vet in zuivel te bepalen.

Eiwit

Bij 7 g per portie van 1 ounce is eiwit goed voor meer dan 30% van de calorieën van cheddar. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan uw dagelijkse inname.

Vitaminen en Mineralen

Calcium is de voor de hand liggende micronutriëntenster van cheddar, met 200 mg (of 20% van uw dagelijkse waarde) per ounce. Maar calcium is niet de enige vitamine of mineraal die cheddar te bieden heeft. Een ons biedt 10% van uw dagelijkse vitamine A-aanbeveling en 14% van uw fosfor, plus kleine hoeveelheden zink, selenium en riboflavine. Als u echter probeert zout te verminderen, let dan op: Cheddar kan relatief veel natrium bevatten met 190 mg per ounce.

Gezondheidsvoordelen

Hoewel de meeste mensen cheddarkaas associëren met een reeks comfortfoods, heeft het eigenlijk nogal wat opmerkelijke voedingsvoordelen.

Bouwt gezonde botten op

Met zijn aanzienlijke calciumgehalte kan cheddar bijdragen aan het behoud van de gezondheid van de botten. Het krijgen van voldoende calcium is van cruciaal belang voor het voorkomen van osteoporose, de schadelijke degeneratie van de botdichtheid.

Bouwt spieren op

Eiwit voert verschillende functies in het lichaam uit en met 7 gram per ounce is cheddar een geweldige bron van deze macronutriënt. Niet alleen helpt eiwit bij het opbouwen van spieren, het is ook noodzakelijk voor de productie van enzymen, het geven van structuur aan cellen, het handhaven van de vochtbalans en nog veel meer.

Caloriedichtheid

Niemand kan cheddar ervan beschuldigen vol lege calorieën te zitten! Deze kaas is calorierijk, wat de verzadigingsfactor verhoogt.

Kan helpen bij gewichtsverlies

Ondanks wat je misschien hebt gehoord over kaas die gewichtstoename veroorzaakt, is er een fenomeen dat bekend staat als de volvette zuivelparadox die dit geloof op zijn kop zet. Onderzoek suggereert nu dat het verwijderen van het vet uit zuivelproducten het waarschijnlijker kan maken om gewichtstoename te veroorzaken, waardoor volvet de betere keuze is voor gewichtsbeheersing.

Compatibel met Keto en koolhydraatarme diëten

Als je je macro’s aanpast aan het keto-dieet, heb je geluk. Vanwege het hoge vetpercentage van cheddar is het compatibel met tzijn vetrijke eetplan. Met nul koolhydraten past cheddar ook goed in elk koolhydraatarm dieet.

Laag lactosegehalte

Als het gaat om lactose, zijn niet alle kazen gelijk gemaakt. Cheddar is een van de hardere, oude kazen die eigenlijk vrij laag is in lactose, wat betekent dat lactose-intolerante mensen het vaak kunnen eten zonder onaangename symptomen zoals een opgeblazen gevoel, maagklachten en gas.

Allergieën

Hoewel het weinig lactose bevat, bevat cheddar nog steeds caseïne en wei, twee componenten die een immuunrespons kunnen veroorzaken bij mensen met een zuivelallergie. Als je allergisch bent voor zuivel, moet je cheddar van het menu houden.

Variëteiten

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat cheddar in verschillende gradaties van “scherpte” komt, waaronder mild, gemiddeld, scherp en extra scherp. Dit verwijst eenvoudigweg naar hoe lang de kaas is gerijpt: hoe langer hij rijpt, hoe scherper (of scherper en smaakvoller) hij wordt. Milde cheddar leeftijd meestal twee tot drie maanden, terwijl extra scherpe variëteiten tot een jaar kunnen blijven hangen.

En hoe zit het met witte cheddar? Intrigerend genoeg begint alle cheddar wit (of een tint er dicht bij) omdat het afkomstig is van koemelk. In de zeventiende eeuw begonnen kaasproducenten plantaardige kleurstof aan cheddar toe te voegen om het een consistente kleur te geven, en de praktijk stopte nooit. Daarom zou je witte cheddar gewoon als “originele” cheddar kunnen beschouwen. Het is onwaarschijnlijk dat kleurverschillen van toegevoegde extracten zoals annatto de smaak van de kaas veranderen.

Wanneer het het beste is

Er is niet één seizoen voor cheddar! Deze kaas kan het hele jaar door gerijpt en gekocht worden. Om de beste cheddar te kiezen, is het echter slim om ingrediëntenetiketten te lezen. Veel versnipperde en gesneden opties zijn verpakt met antiklontermiddelen zoals cellulose. Hoewel cellulose niet noodzakelijkerwijs schadelijk is, kan het de algehele smaak en textuur van uw kaas wegnemen.

Opslag en voedselveiligheid

Het is misschien een tweede natuur om alle kaas in de koelkast te bewaren, maar cheddar vereist technisch gezien geen koeling. Het bewaren van cheddar in de koelkast zal echter helpen om het langer mee te laten gaan. Volgens de USDA kan ongeopende cheddar tot zes maanden in de koelkast blijven en kunnen geopende verpakkingen drie tot vier weken blijven hangen.

Omdat het een harde kaas is, kan cheddar zelfs goed invriezen, maar je verlengt de levensduur misschien niet veel meer door in te vriezen dan door koeling. De USDA schat dat cheddar ongeveer zes maanden kan worden bevroren.

Hoe zich voor te bereiden

Cheddar kan zijn weg vinden naar een willekeurig aantal kaasachtige gerechten of, natuurlijk, helemaal alleen worden geserveerd met je favoriete crackers. Met een smeltpunt van ongeveer 150 graden Fahrenheit heeft het geen hoge hitte nodig om mooi kleverig te worden, en met zijn hoge vetgehalte heeft het veel rek. Om de voedingsstoffen in gerechten zoals kaasachtige stoofschotels, Mexicaanse gerechten, sandwiches of pasta’s te stimuleren, probeer dan een volkoren basis te gebruiken en groenten aan de mix toe te voegen.

Calorieën: 120

Vet: 10g

Natrium: 190 mg

Koolhydraten: 0g

Vezel: 0g

Suikers: 1g

Eiwit: 7g

Calcium: 201,6 mg

Vitamine A: 95,7mcg

Vitamine B12: 0,3mcg