Een volledig vrouwelijke patrouille sluit neushoornstroperij in Zuid-Afrika uit

Search

Neushoornsterfte is gestegen in Zuid-Afrika, maar een groep vrouwen heeft de stroperij sinds 2013 met 76 procent verminderd binnen hun werkgebied, volgens The Guardian.

Hun ongewapende anti-stroperij-eenheid, genaamd de Black Mambas, heeft duizenden valstrikken verwijderd, 10 stroperskampen vernietigd en zes bushmeatkeukens buiten dienst gesteld. Hun werk heeft geleid tot zes arrestaties voor stroperij.

Het land heeft ’s werelds grootste neushoornpopulatie, maar heeft helaas een enorme groei in stroperij gezien sinds 2007, een jaar waarin slechts 13 werden gedood. Meer dan 5.000 werden gedood in de acht jaar daarna. Natuurbeschermers waarschuwen dat de soort in de komende 10 jaar kan uitsterven.

Zwart Mambas Logo

In de zes maanden voordat de groep in 2013 werd gevormd, gingen 16 neushoorns verloren in een van de privéreservaten die grenzen aan het Kruger National Park. Maar in het jaar na de oprichting van de groep slonk dat aantal tot slechts drie.

De 26 vrouwen, allemaal uit achtergestelde gemeenschappen die grenzen aan het nationale park, krijgen paramilitaire training en natuureducatie voordat ze zich aansluiten bij bewakers en inlichtingeneenheden in de strijd tegen stroperij.

De Black Mambas leggen ’s nachts tot 20 kilometer (meer dan 12 mijl) te voet of per voertuig af, verwijderen strikken, zetten wegversperringen op en helpen met het volgen van halsbanden.

De hoorn wordt gezien als statussymbool in delen van Azië, waaronder Vietnam en China, waar het wordt vermalen en gebruikt als een recreatieve drug of medicinale remedie.

Het is meer waard dan goud, maar het heeft bijna geen behandelingswaarde. De helende eigenschappen zijn niet anders dan het bijten en consumeren van je eigen vingernagels.

De groep hoopt leden van de gemeenschap te leren dat lokale zwarte vrouwen banen en een opleiding kunnen krijgen.

Een lid van de Black Mambas, Felicia Mogakane, ondersteunt nu 10 familieleden met haar salaris en kan boodschappen kopen en school betalen voor haar twee zonen.

In 2015 ontving de groep de Champions of the Earth-prijs – de hoogste milieuonderscheiding van de Verenigde Naties.

Een versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in nummer 04 van de Goodnewspaper in mei 2018. De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.

Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer. Word vandaag nog abonnee.