Een pad voor gerechtigheid effenen: 7 hardlopers die een verschil maken om te volgen op Instagram

Hardlopen wordt vaak aangeprezen als een van de meest toegankelijke sporten die er is – in theorie heb je nul apparatuur nodig, alleen je lichaam (hé, sommige mensen rennen op blote voeten). Het kost niets en je kunt het overal doen. De lage toetredingsdrempel betekent dat bijna iedereen het kan proberen.

Hoewel hardlopen van nature een solosport is, is het ook een van de meest gemeenschapsgerichte sporten omdat veel mensen ervoor kiezen om lid te worden van een hardloopgroep of samen te trainen. En omdat het openstaat voor alle vaardigheidsniveaus, is de hardloopgemeenschap net zo divers als de mensen erin.

De onderstaande hardlopers gebruiken hardlopen allemaal als een platform om een gemeenschap op te bouwen en te vechten voor rechtvaardigheid – voor zowel mensen als de planeet.

Maak kennis met deze 7 impactgedreven hardlopers en hardloopgroepen die je moet volgen op Instagram:

Geïllustreerde schoen met de woorden Black Voters Matter

Alison Mariella Désir

@alisonmdesir

Désir is een activist, spreker, auteur en pleitbezorger voor geestelijke gezondheid die hardlopen gebruikt als haar voertuig voor verandering. Ze richtte de in New York gevestigde hardloopgroep Harlem Run and Run 4 All Women op, een initiatief dat meer dan $ 150.000 heeft opgehaald voor Planned Parenthood en $ 270.000 voor Black Voters Matter.

Ze is de co-voorzitter van running industry diversity coalition, die de hardloopindustrie rechtvaardiger en inclusiever wil maken – en heeft tot nu toe $ 230.000 helpen inzamelen voor de 2:23 Foundation, een non-profitorganisatie die werd opgericht om gerechtigheid na te streven voor Ahmaud Arbery, de zwarte man die in 2020 werd gedood tijdens het joggen.

Alison werkt momenteel aan een boek, “The Unbearable Whiteness of Running”, dat in oktober 2022 uitkomt. Ze is te zien geweest door Under Armour, Shape, Vogue en Women’s Running noemde haar een van de ‘Power Women of 2021’.

Rennen om te protesteren

@runningtoprotest

Nadat hij door de politie was achtervolgd door een protest, veranderde mede-oprichter Coffey (die alleen zijn achternaam gebruikt) zijn gebruikelijke gemakkelijke run in een marathon. Nu leidt Coffey, een in Brooklyn gevestigde filmmaker, schrijver, acteur en activist, honderden door de stadsdelen van New York op zoek naar raciale rechtvaardigheid. Running To Protest is een beweging geleid door hardlopers die maandelijks protesteren met dialoog, hardlopen en meditatie.

Het eerste evenement vond plaats op 14 juni 2020 toen 700 hardlopers elkaar ontmoetten in het East River Amphitheater in Manhattan, New York, met maskers op hun gezicht en gekleed in witte kleding. Ze renden als reactie op de afrekening over blanke suprematie en raciaal geweld die zich over de Verenigde Staten had verspreid. Honderden hardlopers overspoelden de bruggen en straten van New York tijdens dit evenement en degenen die zouden volgen, en eisten gerechtigheid voor zwarte mensen.

Geïllustreerde schoen met bergen

Clare Gallagher

@clare_gallagher_runs

Clare Gallagher, een in Boulder-Colorado gevestigde duursporter en milieuadvocaat, studeerde oceaangezondheid aan de Princeton University voordat ze in 2016 een professionele hardloper werd. Ze is de mede-oprichter van Protect Our Winters, een klimaatorganisatie en heeft in de hoofdstad van Colorado getuigd over luchtkwaliteit en hernieuwbare energierekeningen.

Ze wordt gesponsord door Patagonia, Petzl, La Sportiva en Honey Stinger. Ze is ambassadeur van Winter Wildlands Alliance.

Geïllustreerde schoen met een bloem en een blad

Geloof E. Briggs

@faithevebee

Briggs is een hardloper, milieuadvocaat, filmmaker en creatief producent met een passie voor representatie. Ze produceerde en is te zien in de documentaire “This Land”, die de impact van krimpend openbaar land onderzoekt door de lens van hardlopen en inclusie. Ze lanceerde in maart een podcast over het project.

Ze schrijft over hoe ze Portland, Oregon heeft leren kennen door te rennen en hoe hardlopen haar heeft geholpen de gecompliceerde maar voortdurende strijd van de regio voor gelijkheid en inclusie te begrijpen.

“Ik denk dat de beste manier om verliefd te worden op een stad is door te rennen,” vertelde ze aan Runner’s World. “In Portland maken harde gesprekken over gentrificatie en dakloosheid net zo goed deel uit van deze stad als de parken, fietspaden en eigenzinnige restaurants vol met geweldig eten en ongelooflijke mensen. Die dissonantie, en het verlangen om gemeenschappelijke grond te vinden, is een groot deel van deze stad.”

Hardlopers voor openbare gronden

@runners4publiclands

Runners for Public Lands is een inclusieve hardloopgemeenschap die zich inzet voor milieurechtvaardigheid, belangenbehartiging en natuurbehoud. De in Ventura, Californië gevestigde organisatie is gepassioneerd over eerlijke toegang tot natuur, klimaat, openbare gronden en belangenbehartiging voor groene ruimte, en hands-on instandhoudingswerk.

De door vrijwilligers geleide organisatie lanceerde op Earth Day in 2019 eend werkt samen met milieuorganisaties en zakelijke partners om hardlopers te informeren over milieukwesties en hardlopers te helpen bij de overgang van individueel milieubewustzijn naar collectief milieubeheer.

Geïllustreerde oranje schoen

Jordan Daniels

@nativein_la

Daniel is een in Los Angeles gevestigde inheemse hardloper, gemeenschapsorganisator en activist die de activistische organisatie Rising Hearts heeft opgericht. Ze combineert haar liefde voor hardlopen en wellness met haar roeping om diegenen te helpen die vaak over het hoofd worden gezien in onze samenleving, waaronder BIPOC-mensen, de LGBTQ + -gemeenschap en mensen met een handicap.

“[Running is] nu de weg vrijmaken voor onze volgende generaties inheemse jongeren en atleten,” vertelde Daniel aan de Girl Soup-blog in 2020. “Het is een ongelooflijk platform en hulpmiddel – het is een geweldige kans om deze discussies te voeren, om zichtbaarheid te geven aan de dingen waar je het meest gepassioneerd over bent.

Vasu Sojitra

@vasu_sojitra

Sojitra, die zichzelf identificeert als een gehandicapte persoon van kleur en Indiaas-Amerikaans, is een atleet en strateeg voor toegang tot gehandicapten die “#ninjasticking gebruikt om intersectionaliteit naar buiten te brengen.” Toen hij slechts negen maanden oud was, werd Sojitra gediagnosticeerd met bloedvergiftiging, wat resulteerde in de amputatie van een van zijn benen. Toen hij in 2014 de Grand Teton beklom, bedacht zijn vriend de term ‘ninjasticks’ voor de krukken die hij gebruikt tijdens het hardlopen, skiën, schaatsen en in het dagelijks leven – en het is sindsdien blijven hangen.

Hij is de eerste adaptieve atleet voor The North Face, een van de oprichters van The Outdoor F.U.T.U.R.E Initiative, de mede-oprichter van Inclusive Outdoors Project en een strateeg voor toegang voor gehandicapten voor The Avarna Group, In Solidarity Project en onafhankelijk.

Dit verhaal stond oorspronkelijk in The Sports Edition van de Goodnewspaper. De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.

Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer. Word vandaag nog abonnee.