Een overzicht van Advanced Yoga

Een overzicht van Advanced Yoga
gevorderde yoga
istockphoto

Waar hebben we het eigenlijk over als we het hebben over geavanceerde yoga? Het kan het vermogen betekenen om meer gecompliceerde poses te doen, maar het kan ook betekenen dat je de ervaring hebt om te beslissen dat die poses niet voor jou zijn.

Fysiek bedreven zijn maakt je niet beter in yoga. Sommige mensen kunnen hun voet achter hun hoofd zetten in hun allereerste yogales. Anderen kunnen jarenlang oefenen en krijgen die pose nooit. Ze moeten zich misschien op hun gemak voelen met het idee om hun gehechtheid aan die pose of welke pose dan ook los te laten.

Als we accepteren dat de houdingen er niet toe doen, moeten we dan allemaal gewoon op onze rug gaan liggen en diep ademhalen in plaats van te proberen yoga-asana’s te doen? Dat is een perfect geldige oefening als het is wat je een goed gevoel geeft, maar vaak voelt het beter om te bewegen. We rekken stress en spanning weg; we bouwen kracht en flexibiliteit op om ons te helpen gezond te blijven en pijn te voorkomen.

We dagen ons lichaam uit om dingen te doen die moeilijk zijn, omdat het goed voelt om een uitdaging aan te gaan. Als we slagen, gaan we naar het volgende, en als we falen, ontdekken we hoe we daar ok mee kunnen zijn en ontdekken we dat het proces net zo waardevol is als het product. We leren diep adem te halen als we op onze rug liggen en als we op ons hoofd staan. Dat is het doel van geavanceerde asana-beoefening.

Geavanceerde poses

Een langdurige praktijk gaat over het voortdurend verfijnen van zelfs de meest elementaire houdingen. Naarmate je lichaamsbewustzijn verbetert, wordt uitlijning je toetssteen. Als ervaren yogi kun je naar elke les gaan en het zo uitdagend maken als je wilt door je af te stemmen op je lichaam op een diep intern niveau en te werken aan de kleinste details van elke pose.

Wanneer je asana consequent in de loop van de tijd doet, worden sterkere en flexibelere, steeds uitdagendere houdingen toegankelijker. Het is erg leuk om te ontdekken dat je lichaam in staat is om dingen te doen waarvan je nooit had gedacht dat ze mogelijk zouden zijn. Het is echter belangrijk om niet gefixeerd te raken op de resultaten van dit experiment dat yoga wordt genoemd. Je wilt niet ontdekken dat je je eigenwaarde ontleent aan je vermogen om handstanden te doen of aan de reacties van anderen op je vermogen om handstanden te doen.

Geavanceerde houdingen omvatten intense backbends (bijvoorbeeld wielhouding), inversies (zoals onderarmstandaard) en armbalansen, vaak gecombineerd op complexe manieren (schorpioen, iemand?). Staande balansen en bindingen, zoals paradijsvogel, zitten ook in de mix.

Wanneer je klaar bent voor geavanceerde houdingen varieert sterk. Het hangt af van hoe lang en hoe regelmatig je hebt geoefend, maar ook dingen zoals je natuurlijke flexibiliteit voordat je aan yoga begint.

In Ashtanga yoga moet je je bekwamen in elke houding in de gevestigde volgorde voordat je doorgaat naar de volgende. Dat is niet waar in de meeste andere soorten yoga, dus het is niet ongebruikelijk dat moeilijke houdingen worden geïntroduceerd in tussenliggende lessen. Het is niet per definitie slecht om te beginnen met het werken met geavanceerde houdingen, maar je wilt ervoor zorgen dat je dingen niet te ver duwt en gewond raakt, vooral met sommige van de riskantere houdingen.

Als je toevallig aan de hyperflexibele kant van het spectrum valt, heb je je eigen reeks uitdagingen. Hoewel het verleidelijk is om elke houding maximaal uit te breiden, zul je beter gediend zijn door niet zo diep mogelijk te gaan. Consequent overspannen is contraproductief omdat het leidt tot verwondingen die moeilijk te genezen zijn. Het idee is om de middenweg te vinden door ervoor te zorgen dat je flexibiliteit in elke houding wordt gecontroleerd, zodat het geen verplichting wordt.

Het ontwikkelen van een thuispraktijk

Met een volwassen oefening komt de mogelijkheid om het doen van yoga thuis op een dieper niveau te verkennen. Je zult ook merken dat thuis oefenen de meest geschikte manier is om comfortabel te worden met moeilijke houdingen. Hoewel doorbraken in de klas kunnen gebeuren en dat ook doen, kun je er nooit zeker van zijn of de leraar de pose waaraan je werkt zal opnemen of niet. Vooruitgang gebeurt door consistente pogingen, die u kunt aanpakken door thuis te oefenen.

Dat gezegd hebbende, thuisbeoefening is niet voor iedereen en mag niet worden gebruikt als een teken van yoga-superioriteit. Een studio-gebaseerde oefening blijft een legitieme manier om yoga te doen, ongeacht hoe lang je hier al mee bezig bent. De gemeenschapsondersteuning die je krijgt van een langdurige relatie met een yogastudio moet niet worden onderschat. Veel mensen combineren thuis- en studiopraktijken voor het beste van twee werelden.

Geavanceerde sequenties voor thuis oefenen

Het samenstellen van poses voor thuisoefeningen is een vaardigheid die gepaard gaat met ervaring en door te vertrouwen op je intuïtieve bewegingen. Als je vastzit, begin dan met oorlogm up stretches en basis zonnegroeten om jezelf in beweging te krijgen. Probeer vanaf daar een of meer van de volgende opties:

  • Surya Namskar B
  • Maangroet
  • Staande houdingen: klassieke flow, krijgervolgorde en staande balansen
  • Een volgorde voor sterkte of flexibiliteit
  • Inversies

Als je je geroepen voelt om je beoefening te bevorderen en je begrip van de filosofie en wetenschap van yoga te verdiepen, kan een yoga docentenopleiding je reis ondersteunen.

Meditatie

Je hebt misschien gehoord dat de fysieke beoefening van yoga oorspronkelijk bedoeld was om het lichaam te openen om het zitten voor lange meditaties comfortabeler te maken. Test deze theorie door je eigen meditatiepraktijk te starten. Yoga asana wordt ook wel bewegende meditatie genoemd. Focussen op het lichaam is een geweldige manier om uit je hoofd te komen. Als je eenmaal een voorproefje hebt van hoe dat voelt, probeer er dan te komen terwijl je je lichaam stil houdt.

Gemotiveerd blijven

Zoals met elke activiteit die je lange tijd doet, kan je enthousiasme voor yoga van tijd tot tijd wankelen. Soms moet je een pauze nemen, of het nu komt door een blessure, familieverplichtingen, werk of reizen. Dit is volkomen normaal en geen reden om te denken dat het voor jou en yoga voor altijd voorbij is. Yoga is een zeer vergevingsgezinde oefening; het zal er nog steeds zijn als je klaar bent om terug te komen. Deze tips voor het opnieuw opstarten van uw praktijk zullen u helpen om weer te ontspannen.

Wat als er geen grote reden voor je is om te stoppen met yoga, maar je voelt je ongemotiveerd of verveeld? Het veranderen van je routine met een andere les of door een nieuwe yogastijl te proberen, kan een enorm verschil maken. Misschien wil je ook controleren of je bent afgegleden in slechte yogagewoonten. Dingen als negatieve zelfpraat en competitief worden met je buurman op de volgende mat kunnen al het plezier uit het gaan naar yoga zuigen. Je bewust worden van dit gedrag is de eerste stap naar het vernieuwen van je houding.

De 8 ledematen van Yoga

Yoga is veel meer dan een fysieke oefening. Het is een wetenschap die, wanneer volledig beoefend, zowel op als buiten de yogamat, je leven kan verbeteren en bevorderen. Ver van de westerse benadering van yoga die voornamelijk asana-gericht is, zal de volledige beoefening het ontwikkelen van een duidelijker begrip van jezelf en de wereld om je heen ondersteunen. Bekijk de acht ledematen van yoga om je beoefening te verdiepen en te bevorderen.

Een woord van bodymindspirit

De covers van yogatijdschriften en de overvloed aan yogafoto’s op sociale media geven een versie weer van hoe geavanceerde yoga eruit ziet. Maar als je met iemand praat die hier al meer dan een paar jaar mee bezig is, zullen ze je vertellen dat acrobatische poses niet het punt zijn. De meest geavanceerde praktijken kunnen bijna post-asana zijn. Yoga gaat over het bevrijden van jezelf van gehechtheden die je naar beneden halen. Dit omvat heel erg gehechtheid aan yogahoudingen zelf.

Wanneer je klaar bent voor geavanceerde houdingen varieert sterk. Het hangt af van hoe lang en hoe regelmatig je hebt geoefend, maar ook dingen zoals je natuurlijke flexibiliteit voordat je aan yoga begint.

Als je je geroepen voelt om je beoefening te bevorderen en je begrip van de filosofie en wetenschap van yoga te verdiepen, kan een yoga docentenopleiding je reis ondersteunen.