Een kijkje in de wereld van een topambtenaar bij de VLUCHTELINGENORGANISATIE VAN DE VN

Search

Kelly T. Clements is een optimist met een opmerkelijke verantwoordelijkheid.

Als plaatsvervangend Hoge Commissaris van de Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) loopt ze voorop in de inspanningen om de bijna 80 miljoen vluchtelingen en gedwongen ontheemden in de wereld te beschermen.

Plaatsvervangend Hoge Commissaris (DHC) Clements heeft de afgelopen drie decennia met ontheemde bevolkingsgroepen gewerkt en voordat ze in 2015 bij UNHCR kwam, diende ze in verschillende functies bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waaronder plaatsvervangend assistent-staatssecretaris in het Bureau of Population, Refugees and Migration, waar ze verantwoordelijk was voor humanitaire kwesties in Azië en het Midden-Oosten.

Een interview met plaatsvervangend Hoge Commissaris Kelly T. Clements over verhalen vertellen, hoop en politiek

Plaatsvervangend Hoge Commissaris Kelly T. Clements, bij de Verenigde Naties
Plaatsvervangend Hoge Commissaris Kelly T. Clements kondigt aan 12,8 miljoen dollar aan humanitaire hulp voor Syrië / Foto met dank aan U.S. Mission Photo — door Eric Bridiers (CC BY-ND 2.0)

We spraken met DHC Clements over hoe UNHCR storytelling gebruikt om vluchtelingen te vermenselijken, hoe steun en middelen het beste kunnen worden gemobiliseerd terwijl ze navigeren op het moeilijke kruispunt tussen politiek en humanisme, en hoe UNHCR ontheemde gemeenschappen helpt tijdens de COVID-19-pandemie.

Kunt u ons iets vertellen over uw rol als plaatsvervangend Hoge Commissaris en de verantwoordelijkheden die bij de baan horen?

Als de nummer twee in de organisatie moet ik altijd bereid zijn om in te vallen voor de Hoge Commissaris en namens de organisatie te spreken, publiekelijk en intern.

De dagelijkse verantwoordelijkheden hebben te maken met ervoor te zorgen dat we als organisatie zijn uitgerust om gedwongen ontheemden over de hele wereld te beschermen en te helpen en om de gastgemeenschappen die worden getroffen te ondersteunen. Daarvoor zijn geld, mensen en technologie nodig.

We hebben meer dan duizend partners in meer dan 130 landen, meer dan 500 veldlocaties en 17.000 teamleden. Dan zijn er nog veel meer duizenden leden van dat bredere team die proberen te beschermen en te helpen. Het is de centrale rol van dit kantoor om dat allemaal bij elkaar te kunnen brengen. Uiteindelijk is het mijn rol om binnen de organisatie te werken om ervoor te zorgen dat onze teams worden ondersteund.

Je werkt nu al bijna drie decennia met vluchtelingen. Wat is het meest uitdagende deel van het delen van verhalen over ontheemding, en hoe balanceer je hoopvolle verhalen met de vaak nijpende situaties op de grond?

We horen verhalen van mensen die ontworteld zijn uit hun huizen, hun leven, hun families. Ze kunnen een ernstig trauma of letsel hebben door wat het ook is dat ze op de vlucht waren. Het is hun verhaal – het is niet ons verhaal. We proberen het zo te vertalen dat het mensen aanspreekt die willen ondersteunen wat we proberen te doen.

De cijfers spreken niet zo goed als individuele verhalen, waardoor een persoon zich tot een andere persoon kan verhouden.

Je kunt praten over een vluchteling die ooit een ingenieur of een leraar was, of een middelbare scholier, of iemand die net aan de basisschool begon. Het zouden gemakkelijk onze kinderen kunnen zijn. Het zou onze familie kunnen zijn. Het zouden wij kunnen zijn.

Vluchtelingen over de hele wereld presenteren

Er zijn maar weinig mensen die ik ben tegengekomen die geen droom hebben. Ze willen terug naar huis. Ze willen ervoor zorgen dat hun kinderen veilig zijn. Ze willen er zeker van zijn dat ze die avond iets in de pot hebben voor het avondeten. Ze willen een eigen bedrijf beginnen.

We kunnen misschien maar een paar verhalen delen, maar er zijn miljoenen die vergelijkbare dromen hebben.

We moeten in staat zijn om lijden en tragedie over te brengen, maar het is ook belangrijk om hoop over te brengen. De verhalen van hoop inspireren in grotere mate tot actie dan die van lijden en tragedie.

Je hebt een moeilijke baan met opmerkelijke verantwoordelijkheden. In een tijd waarin politiek en humanitaire inspanningen zo met elkaar verweven zijn (ten goede en ten kwade), hoe heeft dit invloed gehad op hoe je door je rol navigeert?

Een heel slim persoon vertelde me vroeg in mijn carrière dat er niets is aan vluchtelingen dat niet politiek is.

Het is een van de redenen waarom ik het grootste deel van mijn carrière in de regering heb doorgebracht – bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, een instelling die diplomatie gebruikt om regeringen en mensen samen te brengen om problemen op te lossen.

Echt, vluchtelingen zijn een gevolg van wanneer het bestuur faalt. We zijn een beschermingsagentschap en een humanitair agentschap, maar we zijn heel anders dan bijvoorbeeld een hulporganisatie.

Het is onze taak om nauw samen te werken met regeringen om hun procedures te versterken, zodat mensen hun recht op asiel kunnen uitoefenen en veiligheid kunnen vinden in eendit land, en in sommige omstandigheden, bescherming binnen hun eigen land. Politiek raakt al snel verweven met humanitaire uitdagingen.

Wij zeggen dat humanitaire hulp geen oplossing is voor deze problemen, maar het kan wel iets zijn dat kan helpen om een situatie te verbeteren.

Kelly T. Clements is de plaatsvervangend Hoge Commissaris voor UNHCR – de VN-vluchtelingenorganisatie – waar ze een toegewijd personeelsbestand van 17.000 ondersteunt om bescherming en hulp te bieden aan de bijna 80 miljoen gedwongen ontheemden over de hele wereld. Humanitair voor een leven, ze woont in Genève, Zwitserland met haar familie en geniet van het verbinden van wandelingen, reizen en sport.

Een langere versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in Juli 2020 in The Refugees Edition van de Goodnewspaper. De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.
Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer. Word vandaag nog abonnee.

Aanverwant

Beste vluchtelingenorganisaties om te ondersteunen in alle 50 staten

Een catalogus van organisaties die vluchtelingen in elke staat in de Verenigde Staten dienen

Maak kennis met de organisatie die vluchtelingen helpt genezen door middel van verhalen vertellen

MeWe International voor het eerst gelanceerd in het Zaatari refee kamp in Jordanië

5 manieren om een verschil te maken voor vluchtelingen

Hoe vluchtelingenkunstenaars, eigenaren van kleine bedrijven, LGBTQ + -vluchtelingen en meer te ondersteunen …