Ecologen helpen oude sequoia-bomen te redden met “goede vuren” 🔥

Search

Gigantische sequoia-bomen zijn een majestueuze en historische betekenaar van de westkust, met bosjes in het Yosemite National Park in Californië die meer dan 2.000 jaar oud zijn om vandaag hoog te staan.

Klimaatverandering heeft deze bomen echter in toenemende mate bedreigd. Ernstige droogte en hogere temperaturen dragen bij aan steeds vluchtiger weer, dat “bosbrandstof” opbouwt en natuurlijke cycli van bosbranden veel gevaarlijker maakt.

NPR meldt sinds 2015 dat verwoestende bosbranden de staat hebben verwoest, huizen en bedrijven hebben verwoest – en deze enorme, oude bomen. In de afgelopen twee jaar heeft vuur bijna 20% van alle volwassen mammoetbomen gedood.

Een manier om de sequoia’s te beschermen? Opzettelijke branden.

Wat is een voorgeschreven brand?

Opzettelijke verbranding of “voorgeschreven branden” treden op wanneer deskundige boswachters en ecologen de “brandstof” van het bos verminderen door een gecontroleerde brand door gebieden te laten gaan die minder schade zouden veroorzaken dan een ongecontroleerde brand.

Voorgeschreven en opzettelijke brandbeheerpraktijken zijn al lang gecultiveerd door indiaanse stammen en ze blijven vandaag pleiten voor hun effectiviteit. In feite zijn opzettelijke branden in de praktijk met mechanische en andere bosverdunningspraktijken van vitaal belang om rampzalige bosbranden te voorkomen.

Boswachters oefenen deze opzettelijke branden in Yosemite al een halve eeuw uit en werken aan het verminderen van bosbrandstof, waardoor de brand dit jaar door de Mariposa Grove is gegaan, yosemite’s grootste en bekendste oudgroeiende sequoia-cluster, met deze bomen zonder kleerscheuren.

“Het vuur kwam het bos binnen en gelukkig hadden we 50 jaar voorgeschreven brandgeschiedenis,” vertelde Yosemite-bosecoloog Garrett Dickman aan NPR. “Het had dus een heel andere uitkomst kunnen zijn als we ons niet decennialang hadden voorbereid op deze brand.”

Opzettelijke branden gebruiken om oude sequoia’s te beschermen

De Washburn Fire in Yosemite en Sierra National Forest brak uit op 7 juli van dit jaar, hoewel eerste hulpverleners snel waren om de brand in te dammen. Veel omwonenden en ondernemers hebben na iets meer dan 10 dagen evacuatie weer naar huis kunnen keren.

De brand, waarvan wordt aangenomen dat deze door menselijke oorzaken is aangestoken, werd versneld door droge, opgebouwde bosbrandstof. Toen het echter de Mariposa Grove begon binnen te gaan, veegde het direct in het gebied van het meest recente voorgeschreven vuur, wat de intensiteit dramatisch vertraagde.

Dickman vertelde NPR dat dit leidde tot een grote afname van de verspreiding en intensiteit van het vuur, waardoor brandweerlieden het vuur onmiddellijk konden inschakelen en rond het bos konden sturen, grote sprinklersystemen konden opzetten, kleinere bomen konden verwijderen en puin konden opruimen.

De “goede branden” gecreëerd door tientallen jaren van opzettelijke brandwonden beschermden de oudgroeiende sequoia’s en de directe omgeving.

Deze succesvol ingeperkte bosbrand kan dienen als een casestudy om catastrofale bosbranden te helpen verminderen, hoewel klimaatverandering het hele ecosysteem snel heeft veranderd, waardoor bomen zijn verzwakt die historisch gezien bestand zijn geweest tegen branden met een lage intensiteit (en zelfs een beetje vuur nodig hebben om zich voort te planten!)

Ecologen en boswachters zoals Dickman roepen de Forest Service op om het tempo, de schaal en de ondersteuning voor zijn opzettelijke brandprogramma te versnellen.

De Giant Sequoia Lands Coalition werkt nauw samen met federale en staatsagentschappen en andere NGO’s om het onderzoek, de hulpmiddelen en de technieken van opzettelijke branden te verbeteren.

Aan het einde van de dag, als leiders hopen catastrofale bosbranden te verminderen en de toekomst van de historische sequoia’s te behouden, zullen ze de creatieve oplossingen aan hun voeten moeten overwegen en prioriteit moeten geven aan deze belangrijke, door wetenschap ondersteunde praktijken in het licht van de woedende klimaatverandering.

Waarom is dit goed nieuws?

Het is heel duidelijk goed nieuws dat experts hebben geholpen bij het redden van een bijzonder waardevol en historisch bos van sequoia’s, maar het brengt ons ook enorme hoop dat dit hopelijk een katalysator kan zijn voor verbeterde voorgeschreven brandwondenpraktijken.

Door een wijdverspreid voorbeeld te hebben van het succes van opzettelijke branden, hebben klimaatactivisten een meer toegankelijke casestudy om op te wijzen wanneer ze pleiten voor deze praktijken.

Hoewel, nogmaals, we moeten jullie eraan herinneren dat inheemse volkeren deze gecontroleerde branden al jaren kennen en beoefenen.

Wat kunt u doen om bossen te helpen beschermen?

Zoals Smokey Bear zegt: “Alleen jij kunt bosbranden voorkomen.” We willen je eraan herinneren dat deze slogan veel meer nuance met zich meebrengt, maar er zijn enkele kleine acties die je kunt ondernemen om bosbranden onder controle te houden.

(Misschien we zouden het moeten veranderen in “Iedereen in uw gemeenschap kan samenwerken om gekozen functionarissen verantwoordelijk te houden bij het confronteren en voorkomen van klimaatverandering, en op zijn beurt verwoestende bosbranden te voorkomen?” We zullen het laten zien.)

Smokey Bear / Forest Service, United States Department of Agriculture, in samenwerking met de Association of State Foresters en de Advertising Council

Hier zijn een paar persoonlijke verantwoordelijkheidstips voor degenen onder u in gebieden met een hoog risico op bosbranden:

Hoe u bosbranden persoonlijk kunt voorkomen

  • Blijf waakzaam voor geposte informatie over bosbrandrisico’s en brandpotentieel in nationale parken en openbare gronden.
  • Oefen slimme kampvuurveiligheid (Smokey heeft een aantal geweldige tips!).
  • Verbrand voorzichtig je achtertuinresten. (Nogmaals, Smokey heeft de aansluiting op informatie over het verbranden van de achtertuin)
  • Zorg voor en weet hoe u apparatuur veilig kunt gebruiken, van grills tot gazonverzorgingsapparatuur en voertuigveiligheid.

Hoe op grote schaal te pleiten voor klimaatbescherming

Op grotere schaal heb je een rol te spelen in de strijd tegen klimaatverandering op beleidsniveau. Vooral als u in Californië of een ander risicovol bosbrandgebied woont, belt u uw gekozen functionarissen en laat u hen weten dat u de uitbreiding van opzettelijke brandpraktijken ondersteunt.

Bovendien kunt u ervoor zorgen dat de algemene nieuwsmedia correcte informatie over klimaatverandering verspreiden. Bekijk onze gids voor berichtgeving over klimaatverandering en volg de actiestappen om te communiceren met mediaplatforms voor nauwkeurigere berichtgeving.

Hoe meer te leren over intersectioneel milieubewustzijn en klimaatrechtvaardigheid

Ten slotte kun je zoveel meer leren over de strijd voor een betere toekomst voor zowel mensen als de planeet. We zijn grote fans van de volgende bronnen en hopen dat ze u ook zullen helpen op uw reis naar klimaatrechtvaardigheid: