Maak kennis met de oprichters van The Power of Plus: een plus size beweging binnen de mode-industrie

Search

De mode-industrie heeft een body inclusivity probleem, namelijk dat er niet genoeg van is. Als een multi-biljoen dollar industrie, mode vormt een kernonderdeel van onze culturele ervaringen. Van de kleding die we dragen tot de advertenties waaraan we worden onderworpen, de mensen in de mode hebben een hoop invloed op hoe we onszelf en ons lichaam zien.

Maak kennis met modeveteranen Shammara Lawrence en Gianluca Russo. Ze waren gefrustreerd door het gebrek aan lichaamsinclusiviteit op alle gebieden van de mode, maar in plaats van de industrie te verlaten, waren ze vastbesloten om een verschil te maken.

Ze creëerden een gemeenschap van pleitbezorgers van lichamen en lieten de industrie zien waarom het belangrijk is dat plus-sized mensen worden vertegenwoordigd.

Van daaruit werd The Power of Plus geboren. Een jaar later is de digitale gemeenschap uitgegroeid tot een kracht van macht en heeft ze veel workshops, online discours en paneldiscussies rond lichaamsinclusiviteit geleid.

Shammara Lawrence en Gianluca Russo van Power of Plus
Foto met dank aan Kayla Boyd

Gianluca heeft ook een nieuw boek dat in het najaar van 2022 uitkomt. The Power of Plus: Inside Fashion’s Size-Inclusivity Revolution behandelt de geschiedenis van lichaamsinclusiviteit, de vooruitgang die we hebben geboekt en de problemen die nog steeds aanhouden.

We spraken met de oprichters van The Power of Plus om te zien wat hen inspireerde om een online community op te bouwen, wat hun langetermijndoelen zijn en hoe zij de toekomst van mode zien evolueren naarmate het gesprek over diversiteit en inclusiviteit blijft toenemen.

Een gesprek met Shammara Lawrence en Gianluca Russo van The Power of Plus


Jullie zijn allebei veteranen uit de mode-industrie. Welke problemen merkte u in de hele branche?

Shammara: Ik begon in de industrie freelance te schrijven voor indie- en mainstream-tijdschriften voordat ik redactieassistent werd bij Condé Nast en werkte in de digitale teams van Allure en Teen Vogue.

Terwijl ik mode en schoonheid behandelde, is een terugkerende trend die ik in tal van publicaties en de mode-industrie in het algemeen heb opgemerkt, het gebrek aan raciale en lichaamsdiversiteit als het ging om nieuwsberichtgeving, redactionele shoots, merkcampagnes en advertenties die online en in glossies worden weergegeven.

Hoewel termen als inclusiviteit en diversiteit belangrijke modewoorden zijn geworden in de media en de mode-industrie in het algemeen, was dat niet altijd het geval.

Als het gaat om plus-size representatie, was het met name zeldzaam om iemand boven een steekproefgrootte te zien op een mode-catwalk in New York of Europa, en je zag nauwelijks curve-modellen de pagina’s van populaire mode- en beautytijdschriften sieren. Als je dat deed, was het meestal slechts één token plus-size model tussen een schare van straight-size talent.

Gefrustreerd door dat gebrek aan representatie van plus-size mensen in media en mode, besloot ik mijn stem en platform als schrijver te gebruiken om te spreken over het belang van size inclusiviteit in de mode door talloze opiniestukken en functies te schrijven over plus-size pioniers die een verschil maken in plus-size mode, schoonheid en Hollywood.

Gianluca: In mijn jaren als journalist heb ik gezien hoe inclusiviteit zo’n modewoord is geworden, dat echt zijn betekenis verliest. Maar in de kern is echte inclusiviteit zo’n mooi en belangrijk ding, en het is ontmoedigend om te zien dat zoveel ontwerpers, merken en influencers kapitaliseren van een zin waarvan ze de ware betekenis niet begrijpen.

Om mode echt inclusief te laten worden, betekent het centreren en verheffen van de gemarginaliseerde stemmen die deze industrie decennialang heeft afgewezen en tot zwijgen heeft gebracht. Dat is het grootste probleem dat ik heb gezien en waar ik mijn werk aan heb gewijd.

Jullie zijn allebei uitgesproken over de discriminatie van plussize mensen in de mode; hoe zijn je persoonlijke ervaringen in de branche geweest?

Shammara: Eerlijk gezegd, toen ik mijn start in de industrie kreeg, waren er slechts een paar andere succesvolle plus-size schrijvers en redacteuren naar wie ik kon opkijken, zoals Lauren Chan die vroeger hoofdfuncties was bij Prestige.

Meestal voelde ik me als een vis uit het water die in de redactionele wereld werkte, omdat ik negen van de tien keer, in vergaderingen en op grote mode-evenementen, de enige curvy persoon was die aanwezig was of een van de weinigen was. In het begin eiste dat een tol van mijn zelfrespect, maar gelukkig vond ik een stam van mensen zoals Gianluca, die op mij leken en diep gaven om inclusiviteit van de grootte.

Gelukkig is het iets vooruit gegaan sinds ik in deze branche ben gestapt. Er is nu een hele reeks ongelooflijke mensen in de redactionele wereld en de mode-industrie in het algemeen die werken om ervoor te zorgen dat het meer inclusief en gastvrij van ieder lichaam.

Gianluca: Publicisten die me niet serieus nemen, mijn stoel wordt opgegeven op de modeweek, die te horen krijgt dat er geen lezer is voor het soort stukken dat ik wil schrijven – vetfobie is zo ingebakken in de samenleving en deze industrie, dat het echt van invloed is op elke beweging.

Het voelt vaak alsof de term “plus-size” tegen je wordt gebruikt als een manier om het werk dat je doet te vernederen en te verminderen. Maar echt, dit werk is zo belangrijk. Hoewel ik zeker zoveel van de haat heb ervaren die deze industrie heeft tegen grotere lichamen, heb ik ook de slimste, meest opbeurende gemeenschap van mensen en beïnvloeders en modellen en redacteuren gevonden die onze ervaringen op een diepgaande manier waarderen. Zij maken al dit werk de moeite waard.

Er is veel discours rond de taal van “dikke mensen” versus “plus size” – wat zijn uw gedachten hierover?

Shammara: Persoonlijk denk ik dat totdat we het woord vet destigmatiseren, veel mensen bang zullen zijn om het te gebruiken om zichzelf te beschrijven.

Hoewel ik niet denk dat vet moet worden gezien als een negatieve descriptor – het is gewoon een neutraal bijvoeglijk naamwoord zoals slank in mijn ogen – kan ik niet ontkennen dat het nog steeds wordt gebruikt om mensen in onze samenleving te vernederen, dus ik begrijp waarom mensen zich meer op hun gemak voelen om zichzelf en andere grotere mensen te labelen als plus-size versus vet.

Gianluca: Dit is zeker een moeilijk gesprek omdat er zoveel emoties aan verbonden zijn. Sommige mensen geven de voorkeur aan vet, anderen plus-size, anderen curvy en sommigen houden van helemaal geen descriptor.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze woorden niet alleen verbonden zijn met identiteit, maar ook met jarenlange discriminatie.

Dus uiteindelijk vind ik dat iedereen de term moet kunnen kiezen die het beste bij hem past en hem of haar zelfvertrouwen geeft, en dat we mensen de ruimte moeten geven om vrij te kiezen.

Wat inspireerde je om The Power of Plus te maken?

Shammara: Gianluca en ik waren gefrustreerd door hoe stagnerend plus-size mode en de mode-industrie in het algemeen leken te zijn als het ging om maatinclusiviteit. We hadden ook het gevoel dat er niet echt veilige ruimtes online waren waar we konden samenkomen met mede-dikke mensen en openhartig konden praten over belangrijke gesprekken over onze gemeenschap zonder te worden gecontroleerd of belachelijk gemaakt voor gedachten en meningen. Dus besloten we om die ruimte zelf te creëren door The Power of Plus in juli 2020 te lanceren.

Gianluca: Wat ik in mijn tijd als journalist ontdekte, was dat er nog talloze verhalen in de schaduw stonden die verteld moesten worden; verhalen die me op zo’n diep, emotioneel niveau inspireerden en me de stem gaven om te vechten voor verandering.

Shammara en ik zagen het gebrek aan ruimte om die verhalen te delen en wisten dat we het zelf moesten creëren.

En het doel was niet alleen om een Instagram-pagina te lanceren; het was om een beweging te lanceren, een die levens kon veranderen en redden op de manier waarop deze gemeenschap dat voor Shammara en mij heeft gedaan. Het was zo de moeite waard om dat tot leven te zien komen.

Wat stelde je je voor dat de Power of Plus bij het begin zou zijn?

Shammara: Een zachte landingsplaats waar plus-size mensen van alle achtergronden zich welkom en gevierd voelen om wie ze zijn. Toen we The Power of Plus voor het eerst creëerden, wisten we vanaf dag één dat het een veilige ruimte zou zijn waar we allerlei discussies konden voeren – hoe taboe ook – die niet werden gevoerd in de reguliere media als het ging om pluslichamen.

Welke impact heeft de Power of Plus gehad sinds de oprichting?

Shammara: Het is moeilijk om echt de impact te beschrijven die The Power of Plus heeft gehad op het leven van mensen en de plus-gemeenschap, omdat onze evenementen en sociale media-inhoud een enorme emotionele impact hebben gehad op de mensen in onze gemeenschap.

Er zijn talloze Instagram-berichten geweest over dieetcultuur en body shaming die een aantal ongelooflijk rauwe en eerlijke reacties van onze supporters hebben uitgelokt, wat zowel Gianluca als mij heeft bewogen.

Hetzelfde kan gezegd worden voor onze virtuele panels. Of we het nu hebben over colorisme binnen plus-size mode en de influencer-wereld of de rol van dunne bondgenoten voor de plus-gemeenschap, deelnemers zijn altijd echt betrokken bij de commentaarsectie en talloze mensen zullen Gianluca en mij bedanken voor het opzetten van het evenement, zodat ze konden horen dat thought leaders die ze respecteren een openhartig gesprek hebben over relevante onderwerpen.

Gianluca: Het mooiste deel van het bouwen van The Power of Plus is het helpen van anderen om te genezen en zich gezien te voelen, terwijl ze er ook persoonlijk op dezelfde manier van profiteren. Ik denk niet dat onze gemeenschap ju helemaal begrijptst hoe groot de impact is die ze op ons hebben, ons helpen om onbevreesder en zelfverzekerder en uitgesprokener te zijn. Het is tweerichtingsverkeer en ik denk dat onze gemeenschap die energie voelt, wat uiteindelijk is wat hen betrokken houdt.

Welk goed nieuws zie je rond body inclusiviteit en diversiteit in de mode-industrie sinds de Power of Plus?

Shammara: Het eerste dat in je opkomt, is het BODEQUALITY-initiatief van old navy dat in augustus 2021 werd gelanceerd. Tot slot kunnen mensen van de maten XS tot en met 28 persoonlijk winkelen bij alle Old Navy winkels.

Hoewel ik zou willen dat ze ook maten 30 in de winkel hadden (het is nog steeds alleen online), heeft een massaretailer als Old Navy met meer dan 1.000 winkels wereldwijd zo’n uitgebreid maatbereik in totaal van hun stijlen is echt baanbrekend. Sterker nog, ze begonnen ook paspoppen te dragen in een reeks lichaamstypen.

Het initiatief is reden voor een feestje omdat het een prestatie is die we nog niet eerder hebben gezien en ik hoop dat andere modebedrijven het opmerken en besluiten dit voorbeeld te volgen. Het wordt tijd dat plus-size mensen dezelfde kledingopties en verzendervaring krijgen als onze kleinere tegenhangers.

Buiten Old Navy is de plusgemeenschap echter nog steeds ongelooflijk actief online, zo niet meer als het gaat om het uitspreken over lichaamsdiversiteit in de mode en daarbuiten. Mensen zijn het beu om genoegen te nemen met restjes van modemerken; we willen dezelfde soort mode die slanke mensen al eeuwenlang hebben, en we zullen niet stoppen met erover te praten totdat aan onze behoeften echt is voldaan.

Gianluca: Mijn favoriete ding om te zien in het afgelopen jaar was de opkomst van Precious Lee. Ze heeft catwalks en de high fashion wereld gedomineerd, en het is gewoon verfrissend en krachtig om te zien. We hebben oneindig veel meer vrouwen, mannen en mensen zoals zij nodig.

Wat betekent de Power of Plus voor jou persoonlijk?

Shammara: De Kracht van Plus is de afgelopen anderhalf jaar zo belangrijk voor mij geweest. De gesprekken die we hebben gevoerd, waren eye-opening, helend en noodzakelijk in een tijd waarin zoveel mensen, waaronder ikzelf, zich alleen voelden vanwege de pandemie en direct gefrustreerd waren door de mode-industrie.

Ik ben meer dan dankbaar dat Gianluca en ik in staat zijn geweest om zo’n vriendelijke, gastvrije gemeenschap te cultiveren vol met changemakers en uitgesproken inclusiviteitsadvocaten van alle vormen, rassen, geslachten en vaardigheden. Elke persoon binnen onze gemeenschap is krachtig en wanneer we samenkomen als een collectief, is De Kracht van Plus een kracht om rekening mee te houden.

Gianluca: Plus-size mode gaat over oneindig veel meer dan kleding. Het is transformerend en iedereen die in een groter lichaam leeft, kan je onmiddellijk vertellen waarom: want wanneer de industrie en de samenleving je tientallen jaren afwijzen, je vertellen dat je je moet verbergen en bedekken, eindelijk de kans krijgen om je ware persoonlijkheid uit te drukken door middel van kleding is levensveranderend. Dat is De Kracht van Plus.