Druivenvoeding Feiten en voordelen voor de gezondheid

Druivenvoeding Feiten en voordelen voor de gezondheid
Druiven geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voedingswaarde feiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Bijwerkingen
 • Variëteiten
 • Wanneer ze het beste zijn
 • Opslag en voedselveiligheid
 • Hoe zich voor te bereiden

De overvloedige schoonheid van druiven is niet alleen aantrekkelijk voor het oog, maar ook voor het gehemelte. Bekend als het belangrijkste ingrediënt voor het maken van wijn, zijn druiven er in alle verschillende vormen, kleuren en maten en hebben ze smaken variërend van zoet tot zuur.

De meeste druiven zijn lid van de Vitis vinifera | familie en zijn rijk aan ziektebestrijdende antioxidanten. Deze antioxidanten zijn de bron van de overtuiging dat wijn gezond is voor het hart. Verse druiven zijn een goede keuze voor een natuurlijk zoete snack met vitamine C en K en andere heilzame fytonutriënten.

Grape Nutrition Feiten

Een kopje druiven (92 g) levert 62 calorieën, 0,6 g eiwit, 16 g koolhydraten en 0,3 g vet. Druiven zijn een uitstekende bron van vitamine C en K. De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 62
 • Vet: 0,3 g
 • Natrium: 2 mg
 • Koolhydraten: 06F
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 15g
 • Eiwit: 0,6 g
 • Ascorbinezuur: 3,68 mg
 • Vitamine K: 13,4mcg
 • Vitamine A: 4,6mcg

Koolhydraten

De meeste calorieën in druiven zijn afkomstig van koolhydraten, waarvan de meerderheid suikers zijn. Elke druif bevat ongeveer één gram koolhydraten. De glycemische index van druiven wordt geschat op ongeveer 59, terwijl de glycemische belasting voor een portie van één kopje 11 is.

Vetten

Druiven zijn een bijna vetvrij voedsel en leveren veel minder dan 1 gram per portie.

Eiwit

Er is slechts 1 gram eiwit per portie druiven. Ze combineren goed met kaas en noten, die goede bronnen van eiwitten zijn en kunnen helpen bij het opbouwen van een uitgebalanceerde, bevredigende snack.

Vitaminen en Mineralen

Druiven zijn een uitstekende bron van vitamine K en mangaan. Je zult ook profiteren van een gezonde dosis vitamine C, die helpt om de immuniteit hoog te houden en helpt bij het repareren van weefsels, zoals het genezen van wonden.

Calorieën

Druiven gemiddeld ongeveer 62 calorieën per kopje. Pitloze rode druiven hebben ongeveer 86 calorieën per 100 g, wat iets meer is dan één kopje. Pitloze groene druiven bevatten daarentegen 80 calorieën per 100 g.

Samenvatting

Druiven zijn een vitaminerijke en hydraterende vrucht die veel vitamine C, K en A. Druiven zijn een voedzame bron van koolhydraten, maar bieden minimale hoeveelheden eiwit en vet.

Gezondheidsvoordelen

Druiven zijn een zoete, vetarme en caloriearme traktatie. Als u probeert uw inname van bewerkte voedingsmiddelen of toegevoegde suikers te verminderen, kunnen druiven een goede vervanging zijn voor snacks zoals koekjes en snoep. De meeste gezondheidsvoordelen van druiven komen van de vitamines die ze bevatten.

Hulp bij bloedstolling

Vitamine K is belangrijk voor sterke botten en bloedstolling. Opmerking: Als u Coumadin (warfarine) of andere bloedverdunners gebruikt, moet uw vitamine K-inname consistent zijn. Praat met een zorgverlener over uw dieet.

Zorg voor antioxidanten

Druiven bevatten relatief grote hoeveelheden fytonutriënten, vooral flavonoïden zoals resveratrol (te vinden in de schillen van rode druiven). Resveratrol heeft antioxidanten die kunnen helpen om het risico op hoog cholesterol, hoge bloeddruk, bloedstolsels en hartaandoeningen te verlagen.

Druiven bevatten ook quercetine (een flavonoïde), die cellen kan helpen beschermen tegen schade. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat quercetine een aantal gezondheidsvoordelen biedt, waaronder een ontstekingsremmend, antiviraal en antioxiderend middel.

Cognitieve functie verbeteren

Sommige onderzoeken geven aan dat de consumptie van resveratrol (soms in de vorm van supplementen) ook kan helpen om het geheugen en de cognitieve functie bij oudere volwassenen te verbeteren. Resveratrol wordt in hogere concentratie aangetroffen in rode druiven.

Reguleren van de bloedsuikerspiegel

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat resveratrol nuttig kan zijn voor mensen met type 2 Suikerziekte. Resveratrol kan de glycemische controle verbeteren en de insulineresistentie verminderen, die beide gunstig zijn voor mensen met diabetes.

Laag in FODMAP’s

Mensen met prikkelbare darm syndroom (IBS) en de ziekte van Crohn kunnen spijsverteringssymptomen ervaren wanneer ze voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan FODMAP’s (fermenteerbare oligo-, di-, monosacchariden en polyolen, een verzameling koolhydraten met een korte keten). Druiven zijn een low-FODMAP vrucht.

Zoals je waarschijnlijk weet, wordt wijn gemaakt van gefermenteerde druiven. Suikers uit druiven worden tijdens dit proces omgezet in alcohol. Wijn heeft ook gezondheidsvoordelen die verschillen van het eten van rauwe druiven. Wijn, met name rode wijn, kan cardiovasculaire gezondheidsrisico’s verlagen, de incidentie van diabetes type 2 verminderen, ontstekingen verminderen en beschermende antioxiderende eigenschappen hebben.

Allergieën

Medische experts hebben vijf belangrijke allergenen geïdentificeerd die aanwezig zijn in druiven. Symptomen van een druivenallergie kunnen netelroos, huiduitslag of zwelling of ernstigere reacties zijn. Bovendien, als u allergisch bent voor ander fruit, kunt u een reactie hebben bij het consumeren van druiven, volgens de American Academy of Allergy, Asthma and Immunology (AAAAI).

Bijwerkingen

Het eten van druiven kan de bloedstolling vertragen (vanwege hun vitamine K-gehalte). Vraag uw zorgteam om advies, vooral als u bloedverdunners zoals Coumadin (warfarine) gebruikt en uw vitamine K-inname controleert.

Hele druiven zijn verstikkingsgevaar voor kinderen van 4 jaar en jonger. Snijd druiven in vieren voordat je ze aan jonge kinderen serveert.

Variëteiten

Druiven, zowel Europese als Amerikaanse variëteit, worden geteeld in de Verenigde Staten. Europese druiven worden geoogst in Californië, meestal voor het maken van rozijnen, terwijl Amerikaanse druiven meestal worden gebruikt bij het maken van jam, gelei, sap en andere voedingsproducten.

Er zijn veel soorten tafeldruiven, variërend van wit, zwart, groen en robijnrood. Enkele voorbeelden zijn Adora, Almeria, Beauty seedless, Crimson seedless, Concord, Emperor, Niagara (witte Concord-druiven), Red Flame, Ribier, Ruby seedless, Scarlotta, Thompson seedless en meer. Elke druivensoort heeft een aparte smaak. Gepelde druiven hebben de neiging om meer smaak te hebben, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan pitloze variëteiten.

Dieppaarse, rode en zwarte druiven zijn een rijkere bron van antioxidanten dan groene druiven. Over het algemeen is er echter niet veel verschil in de voedingswaarde van druivenrassen.

Druivensappen, jam en gelei bevatten echter meestal meer suiker dan verse druiven, omdat suiker meestal ter voorbereiding wordt toegevoegd. Het is belangrijk om het ingrediëntenetiket te lezen. Een 4-ounce portie 100% druivensap heeft 18 gram suiker, wat meer is dan de hoeveelheid die wordt aangetroffen in een hele kop verse druiven (15 gram). Een eetlepel druivengelei heeft 10 gram suiker.

Wanneer ze het beste zijn

Wat er in de supermarkt verkrijgbaar is, hangt af van de tijd van het jaar en waar je woont, omdat verschillende soorten druiven de hele zomer en herfst worden geoogst. Maar je kunt altijd geïmporteerde druiven vinden wanneer je ze nodig hebt.

Vermijd bij het kopen van druiven druiven met schimmel of druiven die verschrompeld zijn. Kies druiven die rijk zijn aan kleur. Groene druiven zijn het zoetst en het best gearomatiseerd als ze geelgroen van kleur zijn. Rode en zwarte druiven zijn het beste als ze een volle, rijke kleur hebben.

Opslag en voedselveiligheid

Druiven die een poederwitte coating hebben, genaamd bloeien, zijn veilig om te eten. De coating is een natuurlijk voorkomende stof die druiven beschermt tegen vochtverlies en bederf. Soms wast het niet gemakkelijk af, maar het is veilig om te eten.

Indien correct bewaard, kunnen druiven enkele weken in de koelkast blijven. Volg deze stappen om de optimale versheid te behouden:

 • Inspecteer de buitenkant: Controleer op tekenen van schimmel, verschrompeling of slechte stengelaanhechting. Alle druiven met deze tekenen zullen waarschijnlijk sneller verslechteren en de anderen beïnvloeden. Gooi alle druiven weg die mogelijk niet in goede staat zijn.
 • Houd ze koud: Druiven houden het best als ze koud zijn. Plaats ze aan de achterkant van de koelkast (de koudste plaats) en uit de buurt van prikkelend voedsel zoals uien, omdat ze het vermogen hebben om geuren te absorberen.
 • Bewaar de originele verpakking: Door druiven in hun oorspronkelijke verpakking te bewaren, voorkomt u dat ze worden geplet. Bovendien heeft de container waarin ze zijn geplaatst meestal de juiste hoeveelheid bekleding en ventilatie om de houdbaarheid te verlengen.
 • Bewaar ze ongewassen: Zoals veel fruit moeten druiven ongewassen worden bewaard. Wassen voor opslag kan vocht bevorderen, wat het rottingsproces kan versnellen. Spoel in plaats daarvan je druiven vlak voor consumptie.
 • Vries ze in: Om nog meer gebruik te maken van uw druiven, vriest u ze in om ze later te gebruiken in smoothies, cocktails of zelfs als een koele, verfrissende snack.

Hoe zich voor te bereiden

Druiven zijn vooral bekend omdat ze worden gegeten als een snack, op zichzelf, of toegevoegd aan een fruitsalade. Verse druiven kunnen ook een zoete draai geven aan hartige salades en de zoutheid van diverse kazen en olijven complimenteren voor een aantrekkelijk voorgerecht. Je kunt zelfs druiven roosteren in de oven en ze gebruiken om vleesgerechten te begeleiden.

 • Calorieën: 62
 • Vet: 0,3 g
 • Natrium: 2 mg
 • Koolhydraten: 06F
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 15g
 • Eiwit: 0,6 g
 • Ascorbinezuur: 3,68 mg
 • Vitamine K: 13,4mcg
 • Vitamine A: 4,6mcg

Druiven zijn een vitaminerijke en hydraterende vrucht die veel vitamine C, K en A. Druiven zijn een voedzame bron van koolhydraten, maar bieden minimale hoeveelheden eiwit en vet.

Zoals je waarschijnlijk weet, wordt wijn gemaakt van gefermenteerde druiven. Suikers uit druiven worden tijdens dit proces omgezet in alcohol. Wijn heeft ook gezondheidsvoordelen die verschillen van het eten van rauwe druiven. Wijn, met name rode wijn, kan cardiovasculaire gezondheidsrisico’s verlagen, de incidentie van diabetes type 2 verminderen, ontstekingen verminderen en beschermende antioxiderende eigenschappen hebben.