Dressember: Kan een jurk de wereld veranderen? (2022)

Search

In 2005 leerde Dressember-oprichter Blythe Hill voor het eerst over mensenhandel, een criminele industrie van miljoenen dollars die wereldwijd jaarlijks ongeveer $ 150 miljard genereert. Meer dan 40 miljoen mensen worden getroffen, van wie een op de vier een kind is.

Toen Hill een kind was, gebeurde er iets traumatisch met haar dat haar vormde en haar uiteindelijk dwong om mensenhandel te bestrijden. Toen ze nog maar vier jaar oud was, werd ze voor het eerst gemolesteerd.

“Het was iemand die ik had moeten kunnen vertrouwen,” zei Hill. “Dat heb ik jaren en jaren daarna moeten uitpakken. De impact die het had op mij en mijn identiteit en mijn gevoel van waarde gaf me een kijkje in de uitbuiting die miljoenen vrouwen en meisjes elke dag ervaren. Het kostte me een tijdje om die verbinding te maken – dat ‘oh, dit is waarom dit zo belangrijk voor me is.'”

Toen ze hoorde over mensenhandel, voelde ze zich hulpeloos. Ze was geen arts of advocaat of maatschappelijk werker, maar ze wilde helpen.

“Ik voelde me zo opgewonden, maar voelde me zo gefrustreerd en machteloos omdat ik een student was en geen geld had om te doneren en me niet gekwalificeerd of geroepen voelde om naar een carrière te gaan die me zou kwalificeren,” zei Hill. “Maar ik voelde een passie om bij te dragen.”

In 2009 lanceerde ze Dressember, een uitdaging om voor elke dag van de maand december een jurk te dragen. Het was nog niet verbonden aan een oorzaak, alleen een leuke stijluitdaging.

Maar Hill’s vrienden begonnen jaar na jaar lid te worden, en na het zien van het succes dat Movember had bij het inzamelen van fondsen voor gezondheidsproblemen van mannen, veranderde ze Dressember in 2013 in een inzamelingsactie tegen mensenhandel.

Meer dan 1.000 mensen deden dat eerste jaar mee.

Toen ze het idee had om Dressember in een campagne te veranderen, was het een “no-brainer”, zei Hill. “Eindelijk zou dit mijn manier zijn om deze strijd aan te gaan.”

Ze besloot eerst geld in te zamelen voor International Justice Mission, een mensenrechtenorganisatie met hoofdkantoor in Washington, D.C.

“We hebben een enorm, eng doel gesteld om $ 25.000 op te halen, en toen bereikten we dat in drie dagen,” zei Hill.

Ze haalden dat eerste jaar $ 165.000 op. De volgende maand na de eerste Dressember-campagne wist Hill dat ze iets op het spoor was. Ze diende een aanvraag in voor 501 (3) (c) -certificering en de volgende Dessember haalden ze meer dan het dubbele op van wat ze het eerste jaar ophaalden.

Het groeide elk jaar. In de eerste zeven jaar van de non-profitorganisatie haalden ze meer dan $ 10 miljoen op ten voordele van anti-mensenhandelorganisaties.

Nu is Dressember een internationale gemeenschap van voorstanders van anti-slavernij die werken aan het beëindigen van mensenhandel.

Hun visie: een wereld zonder slavernij.
Hun gereedschap: een jurk.
De uitdaging is eenvoudig: elk jaar in december verbinden deelnemers zich ertoe om elke dag een jurk – of stropdas – te dragen gedurende 31 dagen, ongeacht de gelegenheid of het weer.

Hun visie: een wereld zonder slavernij. Hun gereedschap is een jurk. De uitdaging is eenvoudig: elk jaar in december verbinden deelnemers zich ertoe om elke dag een jurk – of stropdas – te dragen gedurende 31 dagen, ongeacht de gelegenheid of het weer.

Deelnemers zetten fondsenwervingspagina’s en campagne voor de maand op ten voordele van de 14 partners van Dressember, waaronder International Justice Mission en The A21 Campaign.

Deelnemers kunnen zich aanmelden als teams en ze ontvangen voortdurende ondersteuning en community via de vele bronnen van de organisatie, waaronder een Facebook-pagina, waar meer ervaren deelnemers tips en aanmoedigingen voor beginners delen.

Je hoeft niet elke dag een andere jurk te dragen. Dressember biedt bronnen voor het stylen van dezelfde jurk op verschillende manieren, en voorstanders worden creatief met het dragen van een jurk op onconventionele plaatsen of situaties – zoals naar de sportschool gaan of zelfs naar het werk gaan of boodschappen doen, wat vooral een uitdaging kan zijn in koude klimaten.

Een jurk met het citaat: Het is een gespreksstarter die ontwapenend en onbedreigd is.

Vorig jaar nog deden meer dan 7.000 mensen mee aan Dressember. Een van hen, RuthAnn Deveney, woont in Pennsylvania, waar het elke winter voorspelbaar koud is. Ze zei dat het dragen van een jurk in de winter zorgt voor een geweldig gespreksonderwerp.

Ze doet sinds 2014 mee en leidt nu elk jaar een team. Ze zegt dat het dragen van een jurk om geld in te zamelen uniek werkt omdat vrouwen onevenredig worden getroffen door mensenhandel, en een jurk staat symbool voor het opkomen voor vrouwen.

“Dressember is speciaal omdat het de dagelijkse pleitbezorger activeert en mobiliseert,” zei Deveney. “De kwalificaties [to participate] zijn niet verheven. Het is een zeer toegankelijk symbool om aan te nemen. We nemen iets alledaags en gewoons en verheffen het om een gesprek uit te lokken om bewustzijn te brengens aan onrecht. Het is een uitnodiging tot informatie. De jurk is een platform.”

Omdat mensenhandel een complex en vaak gevaarlijk landschap is, moet je hooggekwalificeerd zijn om te helpen in situaties waarin overlevenden worden geconfronteerd. Fondsenwerving is dus vaak een van de weinige manieren waarop de gemiddelde persoon een verschil kan maken.

“Het is moeilijk om betrokken te raken, en met een goede reden,” zei Hill. “Maar er zijn veel mensen die veel passie hebben voor dit probleem en niet veel opties om betrokken te raken, behalve het schrijven van een cheque of het tekenen van een rode X op hun hand.”

Dressember is een tastbare manier om je steun te betuigen, en de groep heeft ontdekt dat het dragen van een jurk of stropdas een leuke, toegankelijke manier is om over iets hartverscheurends te praten en een manier om je bezig te houden met een probleem waarbij het gemakkelijk is om je hopeloos of nutteloos te voelen.

“Er zijn niet veel leuke manieren om over zo’n gruwelijke kwestie te praten,” zei Hill.

“Als je iets hebt waarmee je kunt stuiteren tussen donker en licht en plezier en mode versus de zware, gruwelijke realiteit van mensenhandel, maakt het het een stuk beter verteerbaar voor mensen die traditioneel afsluiten wanneer ze over een probleem als dit horen.”

“[A dress] maakt het een stuk makkelijker om over te praten en een stuk makkelijker om naar te luisteren. Mensen hebben er plezier in. Het is een gespreksstarter die ontwapenend en onbedreigd is.”

Een versie van dit artikel verscheen in een december 2019 editie van de Goed krantenpapier.

Veelgestelde vragen:

Wat is het nut van Dressember?

De jaarlijkse campagne van Dressember moedigt deelnemers aan om elke dag van december een jurk te dragen als een manier om geld en bewustzijn in te zamelen voor de strijd tegen mensenhandel. De organisatie werkt samen met toonaangevende organisaties om mensenhandel op een aantal manieren te ontmantelen.

Aan welke organisaties doneert Dressember?

Dressember biedt financiële middelen aan organisaties die werken aan het beëindigen van mensenhandel en het ondersteunen van overlevenden. Dressember ondersteunt Olive Crest, Truckers Against Trafficking, Businesses Ending Slavery &Trafficking, The Freedom Story, Pathfinders, youthSpark, Cast LA, Anti-Slavery International, International Justice Mission, Love 146, Willow International, A21 en Restore NYC.

Waar vind ik meer informatie over Dressember?

Bekijk deze documentaire over Dressember, gratis beschikbaar op YouTube:

Hoe kan ik deelnemen aan Dressember?

Je kunt deelnemen aan Dressember door elke dag van december een jurk (of stropdas) te dragen als inzamelingsactie, door te doneren aan de fondsenwervers van andere advocaten, door het hele jaar door aan de organisatie te doneren of door te helpen de aandacht te vestigen op de organisatie en haar missie om mensenhandel te stoppen.

Is Dressember legitiem?

Ja, Dressember is legitiem. Dressember is sinds 2014 een geregistreerde 501(c)(3) organisatie. Gedurende die tijd hebben ze meer dan $ 16 miljoen opgehaald en rechtstreeks gedoneerd aan organisaties met bewezen impact. Ze maken al hun jaarrekening openbaar en zijn door GuideStar gecertificeerd Platinum in Transparency.