Dit handgebaar van TikTok heeft zojuist een tiener gered – en laat zien hoe het meer kan besparen

Search

Het gebaar werd in april 2020 gemaakt door de Canadian Women’s Foundation, omdat de pandemie velen geïsoleerd achterliet in hun huizen.

1. Palm naar de camera en steek duim. 2. Val duim.
Discrete handgebaren, borden en codes zijn niet nieuw als het gaat om de veiligheid van vrouwen. / Grafische met dank aan CANADIAN WOMEN’S FOUNDATION

Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd door De 19e.

Handpalm naar buiten gericht, andere vingers gekruld rond de duim.

Dit eenvoudige gebaar – dat lijkt op een gesloten vuist – leidde tot de recente redding van een 16-jarig meisje dat dagen eerder als vermist was opgegeven in North Carolina.

Het meisje zat op de passagiersstoel van een zilveren auto die naar het zuiden reed op een interstate in Kentucky en leek “handgebaren te maken” naar andere voertuigen, zeiden ambtenaren.

Een bestuurder herkende het handgebaar van een virale TikTok-video, wist dat het betekende dat het meisje in gevaar was en belde meteen de politie.

Toen de zilveren auto uitstapte, wachtten agenten van het Laurel County Sheriff’s Office om de 61-jarige James Herbert Brick te arresteren, die werd beschuldigd van ontvoering, onwettige opsluiting en het bezit van materie die een seksuele prestatie van een minderjarige uitbeeldde.

Het gebaar werd in april 2020 gemaakt door de Canadian Women’s Foundation, omdat de pandemie velen geïsoleerd achterliet in hun huizen. Omdat mensen minder kansen hadden om met anderen om te gaan of gezien te worden, zag de organisatie de noodzaak om andere manieren te vinden om nood te signaleren.

In juli 2020 was ongeveer 1 op de 3 mensen in Canada op de hoogte van of had het gebruikte signaal gezien, volgens opiniepeilingen.

“Deze nieuwe realiteit vereist nieuwe communicatiemethoden om mensen te helpen die te maken hebben met gendergerelateerd geweld”, zei Paulette Senior, de president en chief executive van de stichting, destijds in een verklaring.

Andrea Gunraj, de vice-president van de stichting voor publieke betrokkenheid, zei dat ze verrast was om te zien hoe snel kennis van het handgebaar werd verspreid.

Naast de tiener in Kentucky zei Gunraj dat ze hoorde dat een Turkse vrouw het signaal op haar YouTube-kanaal gebruikte en werd bijgestaan door een kijker.

Een andere persoon nam contact op met de stichting en zei dat ze zagen dat het handgebaar werd gebruikt tijdens een Zoom-oproep en een slachtoffer van huiselijk geweld konden ondersteunen.

“Onze hoop was zeker dat het zich zou verspreiden en nuttig zou zijn,” zei Gunraj. “Het is echter een verrassing dat het werd gedeeld op kanalen waar we niet eens op zaten. We hadden op dat moment geen TikTok … Het is voor mij geen verrassing dat sociale media een ruimte zijn geworden voor gemarginaliseerde mensen om te praten over dingen waarover ze in andere ruimtes het zwijgen zijn opgelegd.”

“Misschien is het een verhaal zo oud als de tijd, en nu hebben we TikTok in plaats daarvan.”

— Hilary Fussell Sisco, hoogleraar en voorzitter van strategische communicatie aan de Quinnipiac University

Discrete handgebaren, borden en codes zijn niet nieuw als het gaat om de veiligheid van vrouwen. Jarenlang hebben mensen manieren ontwikkeld om heimelijk om hulp te vragen, van gedrukte flyers tot gecodeerde taal. Innovaties in technologie blijven het landschap echter veranderen.

Hilary Fussell Sisco, hoogleraar en voorzitter van strategische communicatie aan de Quinnipiac University, zei dat de rol van technologie bij het veilig houden van slachtoffers niet over het hoofd mag worden gezien. Sisco wees op twee recente spraakmakende vermissingszaken waarin sociale media een rol speelden.

“Technologie, en sociale media in het bijzonder, hebben een grote impact op criminaliteit en het publieke bewustzijn van slachtofferhulp,” zei Fussell Sisco.

“Tussen het recente verhaal van de TikTok-redding in Kentucky en de overweldigende reactie op sociale media op de Gabby Petito-zaak, delen het publiek en de wetshandhaving op grote schaal informatie. Als het op de juiste manier wordt gebruikt, kan het zeer succesvol zijn in het vinden van meer informatie en zelfs het helpen van mensen in nood, zoals deze twee gevallen hebben aangetoond. ”

Fussell Sisco zei dat ze zich een tijd herinnert waarin het meer typisch was om hotline-nummers op deuren van badkamerhokjes te zien om mensen te helpen die mogelijk hulp nodig hebben. Nu zijn er geheime websites, veiligheidsapps en initiatieven op het gebied van sociale mediaplatforms.

“We hebben manieren gevonden om intieme kennis over te dragen aan mensen in specifieke situaties,” zei ze. “Misschien is het een verhaal zo oud als de tijd, en nu hebben we TikTok in plaats daarvan.”

Een aankondiging van de openbare dienst over huiselijk geweld werd uitgezonden tijdens de Super Bowl van 2015, en het bevatte een voormalige 911-dispatcher die ooit een telefoontje kreeg van een vrouw die om een pizza vroeg. Hij realiseerde zich uiteindelijk dat ze eigenlijk om hulp vroeg. Toen in november 2019, een vrouw in Ohio haalde ze de krantenkoppen toen ze dezelfde strategie gebruikte.

Daarna ontstond een controversiële TikTok-trend toen gebruikers re-enactments plaatsten van een misbruikslachtoffer dat 911 belde, deed alsof ze een pizza bestelden en vervolgens vroegen naar de specials. In deze video’s nam de operator, die de gecodeerde taal herkende, contact op met de autoriteiten en stuurde hulp.

TikTok heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij het vergroten van een vermissingszaak. Toen de 22-jarige Gabby Petito in september vermist raakte tijdens een vakantie met haar verloofde, mobiliseerden veel gebruikers van sociale media zich om haar te vinden, op zoek naar aanwijzingen online. Veel van deze amateurdetectives gebruikten TikTok om updates, analyses en het ontbrekende bericht op grote schaal te plaatsen.

Toch wordt de overgrote meerderheid van de gevallen van vermiste personen en incidenten met huiselijk geweld niet gepubliceerd – vooral als het gaat om zwarte, inheemse en transgender vrouwen. En de realiteit is dat innovaties in technologie volgens experts ook door misbruikers en daders kunnen worden gebruikt.

Kris Macomber, universitair hoofddocent sociologie aan het Meredith College, zei dat technologie vaak kan worden gebruikt om mensen verder te misbruiken of te manipuleren. GPS-trackers kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om iemands verblijfplaats te stalken of te controleren. Sociale media-accounts zijn zonder toestemming toegankelijk om interacties te volgen.

De opkomst van het gebruik van dating-apps leidde tot zijn eigen uitdagingen naarmate meer mensen vreemden van internet begonnen te ontmoeten. In 2016 plaatste een restaurant in Florida een bord in het vrouwentoilet met de tekst: “Is je Tinder- of Plenty of Fish-date niet wie ze zeiden dat ze op hun profiel waren?” Zo ja, bestel dan een ‘engelenschot’, stond er, om het personeel te waarschuwen dat iemand hulp nodig heeft.

Jennifer Pencek, directeur van het Office for Prevention of Interpersonal Violence aan het Juniata College, zei dat een overweging is dat niet iedereen deze codes zal begrijpen of op zijn hoede zal zijn voor de nieuwste signalen voor hulp.

“We moedigen omstanders altijd aan om aandacht te besteden aan hoe anderen zich gedragen en wat er om hen heen gebeurt,” zei Pencek.

Zoveel geweldsmisdrijven gedijen in stilte. Het is goed om over deze problemen te praten, na te denken over manieren om actieve omstanders te zijn en echt aandacht te besteden aan de betekenis achter wat anderen zeggen of doen, voegde Pencek eraan toe.

“De handgebaren en virale TikToks laten zien hoe vaak dit probleem voorkomt en verhogen het bewustzijn van misbruik waar niet altijd over wordt gesproken,” zei Fussell Sisco.

“Huiselijk geweld en misbruik en seksueel geweld en misbruik blijven vaak onuitgesproken. Maar het is moeilijk om door de pieken en dalen van viraliteit te navigeren. Hoe diep zal dit resoneren met mensen? Volgende maand, wat wordt het?”

Voor Gunraj is het handgebaar slechts één hulpmiddel en zal het niet voor iedereen het juiste zijn om te gebruiken. De volgende stap, zei ze, is mensen leren hoe ze slachtoffers van misbruik beter kunnen helpen. Volgende maand is de Canadian Women’s Foundation van plan een gids uit te brengen voor mensen om hen te helpen op de juiste manier te reageren wanneer ze iemand om hulp zien vragen.

“Mensen zeggen vaak dat ze bang zijn om dingen erger te maken,” zei Gunraj. “Dat is een terechte opmerking en we moeten onze competenties opbouwen om met deze dingen te kunnen praten. Net zoals het signaal heel snel viraal ging, hopen we dat de training rond het zijn van een geweldige responder voor mensen in nood op dezelfde manier viraal zal gaan. “

Aanverwant: De 5 D’s van Bystander Intervention
Aanverwant:
Een Brouwerij in Georgië gebruikt codewoorden om seksuele intimidatie te beteugelen
Aanverwant:
Deze kunsttherapeut gebruikt TikTok voorgoed