Deze app bestrijdt voedselonzekerheid in de VS

Search

Voedselbanken en liefdadigheidsinstellingen doen geweldig werk om mensen te helpen die leven met voedselonzekerheid.

Maar het stigma rond het vragen om hulp zorgt ervoor dat sommige mensen zonder gaan.

Met behulp van mobiele technologie en bestaande systemen in de voedingssector verbindt deze startup hongerige mensen met bronnen van hulp.

— Het waarborgen van de waardigheid van mensen in tijden waarin zij ondersteuning nodig hebben, is ook van vitaal belang.

Meer dan een op de 10 huishoudens in de VS zat in 2019 minstens één keer zonder voldoende voedsel, volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

Het is een verrassende statistiek van een land dat tegelijkertijd worstelt met de verspreiding van obesitas – 42,4% van de Amerikanen werd in het jaar 2017/18 geclassificeerd als zwaarlijvig door de Centers for Disease Control and Prevention.

Maar de realiteit van het dagelijks leven voor miljoenen mensen in het rijkste land ter wereld is dat ze niet altijd weten waar hun volgende maaltijd vandaan komt.

Bijna de helft van alle huishoudens die te maken hadden met voedselonzekerheid had een zeer lage voedselzekerheid, volgens de USDA. Dat zijn in totaal zo’n 5,3 miljoen woningen. Voor mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, of die leven met andere vormen van kwetsbaarheid, wordt het probleem overdreven.

Een overschot aan voedsel

Het probleem is niet een gebrek aan voedsel, zegt Mick Ebeling, de CEO en mede-oprichter van een tech-startup genaamd Bento. Nee, zegt hij, “dit is Amerika – er is een overschot aan voedsel in dit land.”

Het bedrijf heeft een app ontwikkeld – Bento genaamd – die voedselleveranciers verbindt met mensen die moeten eten.

Het integreert met een reeks bestaande platforms voor het bestellen van voedsel (waaronder UberEats, OrderMark en Toast), die Bento aansluiten op een netwerk van restaurants, supermarkten en andere voedselleveranciers.

Honger lijden treft een onevenredig hoger aantal huishoudens met kinderen, zegt de USDA.

In 2019 leefde 13,6% van de huishoudens met kinderen zonder voldoende voedsel. Hoewel in ongeveer de helft van hen de volwassenen opzettelijk honger leden zodat hun kinderen konden eten; in 6,5% van de huishoudens ondervonden zowel kinderen als volwassenen gevallen van zeer hoge voedselonzekerheid.

Veel volwassenen zullen niet eten, zodat hun kinderen dat wel kunnen.

Veel volwassenen zullen niet eten, zodat hun kinderen dat wel kunnen. / Grafische met dank aan USDA

In 213.000 huishoudens in de VS ontdekte de USDA dat “zowel kinderen als volwassenen gevallen van zeer lage voedselzekerheid ervoeren.”

Een deel van het probleem, volgens Ebeling, is het verbinden van beschikbaar voedsel met degenen die het nodig hebben op een manier die gemakkelijk en effectief is en – misschien wel het belangrijkste – mensen in staat stelt hun waardigheid te behouden.

Voor mensen die moeite hebben om zichzelf en hun familie te voeden, kan een bezoek aan een voedselbank worden aangetast door stigma. Sommige mensen voelen zo’n schaamte bij het vooruitzicht om hulp te vragen, dat ze zichzelf honger laten lijden, gelooft Bento.

Gerelateerde verhalen

Wat is upcycled voedsel?

Afval naar Watts: India genereert groene energie uit voedselresten

Deze twee jonge ondernemers bestrijden voedselverspilling met heerlijke veganistische koekjes

Hoe Feeding America zijn activiteiten heeft verschoven tijdens de coronaviruspandemie

Hoe voedselverspilling te voorkomen en een verschil te maken voor de planeet

Bescherming van de waardigheid van mensen

Voor iedereen die Bento gebruikt, zal het vergelijkbaar zijn met veel andere apps voor het bezorgen van eten en volgens een rapport van Fast Company hebben veel van het restaurantpersoneel dat maaltijden overhandigt aan Bento-gebruikers geen idee of ze te maken hebben met een vaste betalende klant of iemand die worstelt met voedselonzekerheid.

App-gebruikers sms’en gewoon het woord HUNGRY en ze zijn verbonden met een service waarmee ze een restaurant, supermarkt of andere eetgelegenheid kunnen kiezen, kiezen wat ze willen en het vervolgens kunnen ophalen.

Foto met dank aan Bento

“Mobiele technologie is gebruikt om zoveel onvervulde behoeften voor risicogemeenschappen te verstoren”, zegt Ebeling in een video waarin wordt uitgelegd hoe de Bento-service werkt. “Maar het volledige potentieel is nooit gericht geweest op voedselonzekerheid, tot nu toe.”

Naast het waarborgen van de waardigheid van mensen, biedt de app ook een volledig scala aan keuzes. “Als je een Bento-gebruiker bent, kun je verklaren dat je veganist bent, of dat je vegetariër bent, of dat je voedingsbeperkingen hebt,” vertelde Ebeling aan Fast Company.

Frictieloze hulp

Bento is ook verbonden met maatschappelijke organisaties, gemeenten en gezondheidszorgsystemen. Deze instanties helpen mensen in te schrijven die in aanmerking komen voor hulp en financieren de maaltijden voor hun meest kwetsbareble gemeenschappen.

Deelnemers komen in aanmerking op basis van de criteria van elke specifieke gemeenschapsorganisatie. Een bureau waar Bento mee samenwerkt, heeft geholpen bij het samenstellen van een programma voor mensen met een laag inkomen die leven met hiv en aids.

Naast het bieden van toegang tot voedsel, helpt Bento bij het identificeren van gezondheidsdoelen voor elk van de deelnemers en stuurt vervolgens aangepaste communicatie om mensen aan te moedigen hun doelen te bereiken – van meer leren over voedsel en voeding tot regelmatiger contact maken met klinieken en zorginstellingen.

Foto met dank aan Bento

“We streven ernaar om dit zo frictieloos mogelijk te maken”, zei een woordvoerder van Bento tegen het World Economic Forum. “We proberen de resultaten van de gezondheidszorg te verbeteren door de drempel voor ondersteuning voor mensen die voedselonzekerheid ervaren te verlagen. Alles wat we hebben ontworpen is bedoeld om dit te doen en de waardigheid intact te houden.”

Bento sluit zich aan bij een groeiende lijst van bedrijven die nauw samenwerken met overheden, liefdadigheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties om honger over de hele wereld te bestrijden.

Africa Improved Foods is een publiek-privaat partnerschap van $ 70 miljoen met de regering van Rwanda dat samenwerkt met 35.000 kleine boeren, voornamelijk vrouwen, om het levensonderhoud te verbeteren. Het helpt 100.000 van de armste moeders en baby’s in Rwanda te voeden.

Sekem is gevestigd in Egypte en werkt sinds 1977 in duurzame landbouw en ontwikkeling. Het heeft grote stukken maagdelijke woestijn omgevormd tot vruchtbaar land, met alleen compost en water. Het verbeteren van vruchtbare bodemstructuren, agro-biodiversiteit en het bevorderen van organische compostering maken allemaal deel uit van de visie van de organisatie.

Van productie tot distributie tot branding, Javara werkt in agrarische waardeketens in Indonesië om biodiversiteit en hoogwaardige biologische producten te bevorderen. Het bedrijf verkoopt meer dan 800 ambachtelijke producten (waarvan er 250 biologisch gecertificeerd zijn) en bedient meer dan 700 bedrijven (winkels en foodservice-industrie) in Indonesië. Het exporteert ook naar 22 landen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Stateline, een initiatief van De Pew Charitable Trusts, en is met toestemming opnieuw gepubliceerd.