Deze school geeft Oegandezen toegang tot zakelijke vaardigheden, bankieren en inheems onderwijs

Search

Met name deze school op het platteland van Oeganda biedt financiële geletterdheidseducatie en banktoegang tot diensten voor gezinnen en leden van de gemeenschap

24 januari 2022 markeert de Internationale Dag van het Onderwijs van de Verenigde Naties, die de rol viert die onderwijs speelt in vrede en ontwikkeling.

Kinderen in Oeganda zijn vanwege de pandemie langer van school geweest dan enig ander land ter wereld, en de toegang tot leren op afstand blijft ver achter bij landen met een midden- en hoog inkomen.

Een rapport van UNICEF dat eerder in 2021 werd uitgebracht, onderzocht digitale connectiviteit en toonde aan dat 2,2 miljard kinderen en jongeren vandaag de dag jonger dan 25 jaar thuis geen vaste internettoegang hebben. Dat zijn twee op de drie kinderen in de wereld.

Scholen heropenden deze week in Oeganda en er zullen veel uitdagingen zijn om te overwinnen: sociaal, emotioneel en financieel, om er maar een paar te noemen.

Het is niet anders in Kasasa, waar de non-profitorganisatie The InteRoots Initiative samenwerkt met de gemeenschap om de Tat Sat Community Academy, ook bekend als TaSCA, te openen.

Elk aspect van het project – van concept tot operatie – wordt door de gemeenschap geleid en geïnitieerd.

Wanneer het opengaat, zullen de school en culturele instelling manieren zoeken om een aantal van die uitdagingen voor studenten en gezinnen te verlichten.

Maar de benadering van het project van onderwijs gaat veel verder dan het aanpakken van toegang. Een manier waarop dit wordt bereikt, is door de samenwerking van de school met het Institute for Indigenous Cultures and Performing Arts (ICPA).

Oegandese arbeiders bouwen de academie in Kasasa Uganda - Tasca
De Tat Sat Community Academy is momenteel in aanbouw in Kasasa, Oeganda. De school en culturele instelling zullen financiële geletterdheid en toegang tot diensten bieden voor gezinnen en leden van de gemeenschap. (Foto credit: Sylvester Mwanja, TaSCA Project Manager)

De ICPA zal naast het standaardcurriculum werken om een platform te bieden voor gemeenschapsoudsten, leiders en ondernemers om inheemse kennis, culturele praktijken en op vaardigheden gebaseerde training door te geven.

Momenteel is het nationale curriculum gebaseerd op het systeem dat wordt opgelegd door de koloniale overheersing, waarvan de leden van de gemeenschap geloven dat het culturele en op vaardigheden gebaseerde relevantie mist.

Er zijn ook plannen om financiële barrières te overwinnen en manieren om leden van de Kasasa-gemeenschap te machtigen. De Tat Sat Community Savings and Credit Co-Operative Society (TaSSCOS) zal bijvoorbeeld binnenkort van start gaan.

De coöperatie is eigendom van de gemeenschap en zal onder andere de toegang tot het banksysteem vergemakkelijken – vaak fungerend als een liaison tussen leden en grotere stedelijke banken.

Bijna 60% van de Afrikaanse bevolking maakt geen gebruik van een bank omdat deze buiten hun bereik ligt.

Door de risico’s en middelen van de gemeenschap in het algemeen – of kleinere groepen binnen de gemeenschap (er bestaat momenteel bijvoorbeeld een vrouwenbedrijfsgilde) te bundelen, maakt het financiering levensvatbaar vanuit het perspectief van grotere financiële instellingen.

Deze aanpak heeft wereldwijd succes geboekt in andere plattelandsgemeenschappen.

Oegandese arbeiders bouwen de academie in Kasasa Uganda - Tasca
De Tat Sat Community Academy is momenteel in aanbouw in Kasasa, Oeganda. De school en culturele instelling zullen financiële geletterdheid en toegang tot diensten bieden voor gezinnen en leden van de gemeenschap. (Foto credit: Sylvester Mwanja, TaSCA Project Manager)

Boeren in de gemeenschap zijn geïnteresseerd in het investeren in een molen via de coöperatie, die zal worden gebruikt om producten lokaal te verwerken in plaats van tegen hoge kosten uit te besteden. Het zal ook lokaal geproduceerd voedsel bieden voor de studenten en het personeel.

Naast het aanbieden van financiële diensten aan lokale ondernemers en gezinnen, zal de coöperatie hand in hand werken met de school en de gemeenschap in het algemeen om financiële geletterdheid en educatieve mogelijkheden met betrekking tot zaken en financiën te bieden.

In een andere benadering om TaSCA duurzaam te maken, hebben leden van de gemeenschap een idee ontwikkeld voor het Graduate Enterprise Fund.

Elke keer dat een student collegegeld betaalt, gaat een meerderheid van het geld naar een fonds dat zal worden gebruikt om studenten te helpen hun dromen na hun afstuderen na te jagen. Deze braakleggingsgelden worden rechtstreeks overgemaakt aan studenten die zich aanmelden om ze te gebruiken. Ze zullen worden gebruikt om hun doelen te bereiken, zoals het starten van een bedrijf of het voortzetten van hun opleiding.

Als het plan wordt goedgekeurd door een gemeenschapsbestuur onder toezicht van de coöperatie, ontvangt de student directe financiële steun – naar schatting één tot twee jaar stabiliteit – bij het nastreven van hun dromen beyond afstuderen.

Deze twee financieringsmechanismen en -middelen zullen van bijzonder belang zijn voor vrouwen en meisjes, die het gevoel kunnen hebben dat ze geen toegang hebben tot onderwijskansen in vergelijking met hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Oegandese arbeiders bouwen de academie in Kasasa Uganda - Tasca
De Tat Sat Community Academy is momenteel in aanbouw in Kasasa, Oeganda. De school en culturele instelling zullen financiële geletterdheid en toegang tot diensten bieden voor gezinnen en leden van de gemeenschap. (Foto credit: Sylvester Mwanja, TaSCA Project Manager)

“Vrouwen en kinderen hebben geen gelijke kans gekregen op financiële vooruitgang en ontwikkeling,” zei mevrouw Namayega Agnes, een TaSCA Kasasa Community Board member en boer. Ze is getrouwd en heeft vier kinderen en enthousiast over de mogelijkheden die de coöperatie zal hebben op de gemeenschap.

“Je kunt je niet voorstellen hoeveel hulp dit is voor onze gemeenschap! Wanneer hier een echt gemeenschapsprogramma als dit, zonder verplichtingen, zich ontwikkelt, kun je er zeker van zijn dat we alles zullen geven.”

M. Scott Frank, uitvoerend directeur van The InteRoots Initiative, zei dat het financieringsmodel dat de gemeenschap van Kasasa via de Co-Operative heeft ontwikkeld, voortdurende investeringen in individuen, instellingen en infrastructuur mogelijk maakt.

“Het verbindt bestaande economische en sociale sectoren – zowel formeel als informeel – met financiële instrumenten en middelen die anders moeilijk toegankelijk zijn in deze context,” zei hij.

De visie is echt innovatief en overbrugt een kloof die vaak bestaat tussen onderwijs en toepassing in de echte wereld. Dit project heeft een enorm potentieel om als model te dienen voor andere soortgelijke initiatieven over de hele wereld.”