Lokale geloofsleiders kwamen samen om de Joodse gemeenschap te ondersteunen na antisemitische incidenten in Austin

Search

Een reeks antisemitische incidenten rond Centraal-Texas – waaronder een mogelijke brandstichting buiten een synagoge in Austin, Texas dit weekend – werd maandag veroordeeld door een coalitie van interreligieuze leiders en lokale politici.

Een groep staat achter een podium met een microfoon
RabbiJn Neil Blumofe sprak maandag op een persconferentie in het Dell Jewish Community Center na een brand buiten congregatie Beth Israel. / Foto met dank aan Michael Gonzalez, The Texas Tribune

“Haatdragende daden van intimidatie om aan te zetten tot geweld zijn onaanvaardbaar en we zullen niet zwijgen”, zei Simone Talma Flowers, de uitvoerend directeur van Interfaith Action of Central Texas, maandag op een persconferentie. “We zijn verenigd met onze Joodse gemeenschap omdat ze het doelwit zijn van en het slachtoffer zijn van daden van antisemitisme.”

Bloemen lezen voor uit een verklaring ondertekend door meer dan 500 mensen, waaronder burgemeester Steve Adler van Austin en alle 10 van zijn collega’s in de gemeenteraad.

De incidenten komen omdat bijna 1 op de 4 Joden in de VS aangeeft het afgelopen jaar antisemitisme te hebben ervaren, volgens een onlangs vrijgegeven rapport van het American Jewish Committee.

Aanverwant: Hoe antisemitisme in uw gemeenschap en over de hele wereld te bestrijden

Op zondagavond heeft de brandweer van Austin ontvangen rapporten van een “kleine buitenbrand” buiten congregatie Beth Israel, een hervormings-Joodse tempel in centraal Austin. Hoewel er geen gewonden vielen, zei kapitein Brandon James maandag dat de brand ongeveer $ 25.000 aan schade veroorzaakte. Een brandbare vloeistof leek te zijn gebruikt om het vuur te versnellen, zei James, en de gebeurtenis wordt onderzocht als een mogelijke brandstichting.

De tempel zet de normale activiteiten voort, vertelde Harold Wilensky, de directeur van gemeenschapsbetrokkenheid bij congregatie Beth Israel, maandagochtend aan The Texas Tribune. Het voegde maandag extra beveiliging toe, zei hij, omdat veel deuren werden geopend om rook te luchten.

“We voelen ons gelukkig dat niemand echt gewond is geraakt,” zei Wilensky.

Steve Vladeck, een professor in de rechten aan de Universiteit van Texas in Austin die tot de tempel behoort, Wrote op Twitter dat hij “geschokt” is dat dergelijke daden in 2021 plaatsvinden.

De brand kwam na verschillende recente gevallen van antisemitisme in de gebieden Austin en San Antonio. Op 22 oktober vernielden studenten Austin’s Anderson High School met hakenkruizen, homofobe taal en anti-zwarte racistische scheldwoorden. Op 23 oktober toonden ongeveer een dozijn mensen een banner gericht op Joodse mensen bij een viaduct op North MoPac Expressway. De banner bevatte een link naar een website voor een antisemitische groep die de Anti-Defamation League zegt inclusief neonazi’s.

De naam van dezelfde groep werd dit weekend gedrukt op flyers verspreid over de wijk Willow Creek in San Marcos. Op zaterdag ontdekte Melanie Liddle een flyer met antisemitische tropen over media-eigendom op haar oprit. Elke oprit in haar straat had er minstens één. Een politieagent vertelde Liddle dat er meer dan 200 flyers waren verzameld.

Liddle zei dat ze “walging en een beetje gealarmeerd” voelde bij het vinden van de berichten.

“Ik noem dit haatzaaien,” voegde Liddle eraan toe. “Voor mij bedreigt dit onze Joodse buren.”

Een neonazistische groep protesteerde naar verluidt ook buiten een inzamelingsactie voor Israël in San Antonio, en twee buurten in die stad zagen vorige maand antisemitische flyers achtergelaten op gazons, volgens Texas Public Radio.

Op de persconferentie van maandag buiten het Dell Jewish Community Center zei Adler dat het belangrijk is voor leiders om dergelijke daden af te wijzen, omdat dergelijke haat zich buiten de marge zou kunnen verspreiden. Als lid van de Joodse gemeenschap zelf bedankte Adler ook degenen die kwamen opdagen.

“Als gemeenschap hebben we de rug van iedereen”, zei Adler maandag, geflankeerd door leiders, waaronder staatsvertegenwoordigers Donna Howard en Celia Israel. “Dat is wat dit vandaag is. Dat is de boodschap die we moeten afgeven.”

Gezien de recente gebeurtenissen verzekerde Renee Lafair, regionaal directeur van de Anti-Defamation League in Austin, mensen op de persconferentie dat haar organisatie werkt aan het waarborgen van de veiligheid van de Joodse gemeenschap.

Kelly Levy, associate rabbijn bij congregation Beth Israel, bedankte de brandweer van Austin, die volgens haar “de schade aanzienlijk heeft geminimaliseerd”. Levy riep ambtenaren op om religieuze haat te veroordelen en afstand te nemen van aanhangers die het aanwakkeren.

“De Joodse gemeenschap staat achter elke gemarginaliseerde gemeenschap, met onze interreligieuze broers en zussen, met de hele mensheid,” zei Levy. “We vragen jullie om te blijven staan met humor.h ons nu.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door De Texas Tribune op 1 november 2021.