Deze organisatie helpt het stigma rond stotteren te beëindigen

Search

Ongeveer 70 miljoen mensen over de hele wereld stotteren. Stotteren, of stamelen, wordt gedefinieerd als een stoornis die de ‘normale’ vloeiendheid en spraakstroom onderbreekt.

Hoewel een meerderheid van deze populatie uit kinderen bestaat, treft stotteren ongeveer één procent van de volwassenen in de wereld.

Het stigma van stotteren veroorzaakt vaak onzekerheid voor degenen die het treft, vooral de volwassen bevolking – dat is wat STAMMA probeert te veranderen.

Wetenschappers geloven dat stotteren wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder genetica, taalontwikkeling, omgeving, evenals hersenstructuur en -functie.

Het wordt vaak gezien als een communicatiebarrière, een die ertoe heeft geleid dat mensen die stotteren door de samenleving worden gestigmatiseerd.

Weergave van stotteren is grotendeels gedaan in aanstootgevende en spottende tonen, waarbij doelen worden gemaakt van degenen die stotteren.

Volgens hun website is de missie van STAMMA om “de onderliggende stereotypen en misverstanden van het publiek over stamelen aan te pakken”, om een wereld te creëren waarin mensen met stotters met hetzelfde respect en dezelfde aandacht kunnen worden behandeld als mensen zonder. onder leiding van de CEO van de organisatie, Jane Powell.

Jane legde uit dat STAMMA in vier stappen in de samenleving zal worden geïmplementeerd:

  • Meer mensen ondersteunen die stamelen
  • Het opbouwen van gemeenschapsondersteuning en het faciliteren van stamelende netwerken
  • Het publiek informeren over stamelen
  • Stamma efficiënt en effectief beheren.

De organisatie onderschrijft ook een lijst van vijf waarden die de drijvende kracht zijn achter haar missie: samenwerking, gemeenschap, individu, diversiteit en openheid. Hun missie en waarden worden vervolgens gebruikt om actie te ondernemen.

STAMMA heeft campagnes opgezet zoals No Diversity Without Disfluency, dat als doel heeft om te strijden voor de representatie van mensen die stotteren.

Ze stellen zich een wereld voor waarin mensen die stotteren stemmen zoals die van hen kunnen horen op televisie, radio en andere mediaplatforms, terwijl niet-stotteraars gewend zijn om de stemmen te horen van degenen die stotteren.

De campagne No Diversity Without Disfluency heeft als doel een wereld te creëren waarin stotteren in elke hoedanigheid wordt genormaliseerd.

We moeten mensen die stamelen het hele jaar door op tv en radio zien, niet alleen een dag / change.org petitie / Stel je voor dat je opgroeit in een wereld waar stamelende stemmen vaak te horen zijn op tv en radio. Waar mensen die stamelen en zij die dat niet doen gewend zijn om stamelende stemmen te horen en er niet door verrast worden.  Dat zal niet gebeuren tenzij en totdat al onze media het feit omarmen dat stamelende stemmen, zoals verschillende accenten, op tv en op de radio moeten worden gehoord.  We roepen al onze mediakanalen op om ervoor te zorgen dat mensen die stamelen vertegenwoordigd zijn in onze mediaruimtes.

U kunt hun petitie ondertekenen om te zorgen voor vertegenwoordiging in de media.

Hoe betrokken te raken bij STAMMA

Er zijn ook manieren om betrokken te raken en samen te werken met STAMMA om het stigma van stotteren te helpen beëindigen.

Je kunt een vrijwilligersformulier invullen om lid te worden van het team en nauw samen te werken aan hun campagnes en programma’s, of lid worden om te horen over nieuws binnen de stamelende gemeenschap, andere mensen te ontmoeten die stotteren en de toekomstige STAMMA vorm te geven.

Als u niet in het Verenigd Koninkrijk woont, kunt u nog steeds betrokken raken bij STAMMA door te doneren aan hun organisatie of uw verhaal te delen.

De ervaringen van degenen die stotteren verdienen het om gehoord en gezien te worden, vooral door degenen die dat niet doen. Wanneer we kunnen leren om ons in te leven in onze communityleden, kunnen we beter aan hun behoeften voldoen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Het Goede krantenpapier.