Derde oog 101: Volledige begeleiding bij het ontwaken van je pijnappelklier

Derde oog 101: Volledige begeleiding bij het ontwaken van je pijnappelklier

De derde oog rust op het voorhoofd, iets boven het punt tussen de wenkbrauwen. Volgens veel spirituele tradities maakt het waarneming mogelijk die verder gaat dan het gewone zicht. Een open derde oog onthult een hoger bewustzijn dat de regels van de fysieke wereld niet gemakkelijk kunnen verklaren.

Derde oog

Het derde oog is vaak verbonden met de pijnappelklier. Dus, wat doet de wetenschappelijke naam epifyse te maken hebben met het mystieke derde oog?

De pijnappelklier is een structuur in de vorm van een kleine dennenappel die diep in de hersenen zit. Bij mensen is de klier ongeveer zo groot als een rijstkorrel, maar het heeft een grote impact op het lichaam.

De klier staat bekend om het reguleren van de slaap, maar het kan ook de hormoonsecretie, botherstel en zelfs psychiatrische stoornissen beïnvloeden.

Epifyse

In de 19e eeuw, leiders van de occulte beweging bekend als theosofie geassocieerd met het derde oog met pijnappelklierfuncties, en deze verbinding blijft vandaag de dag populair.

Blijf lezen om meer te weten te komen over het derde oog, inclusief hoe je je eigen pijnappelklier kunt wekken!

Derde Oog Betekenis en Symboliek

Hoewel de moderne geneeskunde het derde oog niet erkent als een wetenschappelijk feit, is het een geloof in hindoeïstische, boeddhistische en taoïstische spirituele tradities. Het concept van een derde oog bestaat ook in het soefisme als Khafi en in het Oude Egypte als de Oog van Horus.

Oog van Horus

Veel religieuze en filosofische denkers buiten deze tradities hebben ook het derde oog geïntegreerd in hun begrip van de wereld.

Nu maakt het deel uit van geloofssystemen die het christendom, het heidendom en het occulte omvatten. Het is ook een bekende referentie in de popcultuur.

Het derde oog kan een of alle van de volgende ideeën symboliseren:

 • VerlichtingIn het hindoeïsme en boeddhisme activeert het openen van het derde oog het hogere bewustzijn, waardoor verlichting mogelijk wordt. De verlichting van een Boeddha omvat een ontwaken tot groter inzicht en bevrijding uit de cyclus van wedergeboorte. In het hindoeïsme wordt deze uitgave genoemd. Moksha, of bevrijding van lijden.
Ongeopend derde oog
 • WijsheidEen deel van verlichting, de wijsheid die voortkomt uit het openen van het derde oog, is het vermogen om waarheid te vertellen vanuit illusie. In het hindoeïsme houdt dit soort spirituele wijsheid in dat men begrijpt dat de fysieke wereld (Prakrti) is niet de enige wereld. Beseffen dat de geestenwereld (Purusha) bestaat is de wijsheid van verlichting.
 • Goddelijkheid: Het woord Boeddha betekent ‘ontwaakte’, een titel voor degenen die toegang krijgen tot godsvrucht door het derde oog te openen. De Boeddha ontkende dat hij een man was, maar hij ontkende ook slechts een god te zijn; hij zag zichzelf als iemand die opgroeide in de wereld en er voorbij groeide, als een lotusbloem die boven water bloeit.
Derde Oog Boeddhisme Lotusbloem
 • Intuïtie: Het derde oog is verbonden met intuïtie in het chakrasysteem, een meditatiehulpmiddel dat centraal staat in vroege teksten over yoga. Het is een energiecentrum dat mensen inzicht geeft onder de oppervlakte van wat fysiek kan worden waargenomen.
derde oog chakra systeem
 • Paranormale krachten: De kracht van het derde oog manifesteert zich op veel verschillende manieren. Helderziendheid, of het vermogen om de toekomst waar te nemen of iets buiten de zintuigen, is een primaire associatie. Het kan iemand ook voorzien van mystieke visioenen, het vermogen om aura’s te zien of buitenlichamelijke ervaringen.
 • ZielDe filosoof René Descartes noemde de pijnappelklier de “zetel van de ziel” in zijn boeken gepubliceerd in de jaren 1600. Hij zag de klier net als het spirituele begrip van het derde oog, als een plaats waar lichaam en ziel met elkaar verbonden zijn.
Rene Descartes Zetel van de Soul Pineal Glamd
 • Metafysische wereldIn de theosofie religie van de late jaren 1800 werd gedacht dat de pijnappelklier het resultaat was van de evolutie van een echt derde oog. Volgens deze filosofie is de spirituele functie van de pijnappelklier verminderd, maar kan deze worden geactiveerd om spirituele reizen en verkenning van de metafysische wereld mogelijk te maken.
 • Delirium: De Franse schrijver Georges Bataille, wiens boek Het pijnappelklieroog werd gepubliceerd in de vroege jaren 1900, dacht aan de pijnappelklier als een bron van delirium. Hoewel de filosofie van de chakra’s verschilt van die van Bataille, kan een onevenwichtig derde oogchakra op dezelfde manier angst, wanen en andere psychologische stoornissen veroorzaken.

Verbinding met wetenschap

Licht activeert de productie van melatonine die optreedt in de pijnappelklier. Dus, hoewel sommige wetenschappers een verband tussen de pijnappelklier en het derde oog ontkennen, is het opmerkelijk dat het idee van “verlichting” belangrijk is voor zowel biologische als spirituele functies.

Derde Oog Verlichting

Ondanks het gebrek aan onderzoek, is er enig bewijs dat de pijnappelklier het hallucinogeen DMT kan produceren. De psychiater Rick Strassman gelooft dat DMT bij de dood kan worden afgescheiden, wat enkele kenmerken van bijna-doodervaringen verklaart.

Als de pijnappelklier DMT kan produceren, hebben sommigen ook getheoretiseerd dat het betrokken kan zijn bij psychiatrische stoornissen zoals schizofrenie, die wordt geassocieerd met hallucinaties.

Derde Oog Chakra

Chakra betekent “wiel” in het Sanskriet en chakrasystemen bestaan in het hindoeïsme en boeddhisme. Chakra’s zijn de energiecentra van het lichaam, die elk verschillende kwaliteiten beheersen.

In het gemeenschappelijke zeven-chakra systeem is het derde oog het zesde chakra dat bekend staat als Ajna. Dit chakra bestuurt het onderbewustzijn, de intuïtie en de verbeelding.

Derde. Oog Chakra. Symbool
 • Vertaling: “command” of “perceive”
 • Symbolen: Lotusbloem met twee bloemblaadjes die paranormale kanalen vertegenwoordigen; een witte maan met zes gezichten en zes armen die een boek, een schedel, een trommel en een rozenkrans vasthouden
 • Zintuig: Hersenen (pijnappelklier)
 • Kleuren: Donkerblauw, indigo en paars
 • Helende ‘etherische oliën: wierook, lavendel
 • Yoga Pose: Kinderhouding
 • Chakra Affirmaties:
  • “Ik sta open om te onderzoeken wat niet te zien is”
  • “De kennis van het universum zit in mij”
  • “Ik vertrouw op mijn innerlijke gids”

Het gebruik van deze hulpmiddelen, gecombineerd met andere praktijken, kan het derde oog voeden. Leer meer over het proces van het balanceren van dit chakra in de onderstaande secties.

Hoe het derde oog chakra te deblokkeren

Hoe kun je zien of je derde oogchakra geblokkeerd is? Hoewel sommige symptomen van de blokkade van het zesde chakra overlappen met de symptomen van andere blokkades, zijn hier enkele veel voorkomende tekenen dat energie niet door je derde oogchakra stroomt:

Tekenen van geblokkeerde derde oog chakra
 • Vermoeidheid
 • Lage creativiteit
 • Koppigheid of het gevoel vast te zitten
 • Gebrek aan motivatie of angst voor succes
 • Onderdrukking van herinneringen

Als een van deze symptomen je bekend voorkomt, heeft je derde oog misschien een beetje liefde nodig. Probeer het te activeren met behulp van de onderstaande genezingstechnieken.

Meditatie

Concentreer je op je ademhaling en visualiseer het gebied tussen je wenkbrauwen. Het voorstellen van de kleur paars in de ruimte net achter het gebied tussen je ogen kan nuttig zijn voor activering.

Derde Oog Openingsmeditatie

Je kunt ook de hierboven genoemde chakra affirmaties herhalen (of je eigen affirmaties schrijven!) terwijl je ademt. Lees hieronder meer over meditatie.

Dieet

Denk voor het derde oog aan paars en blauw voedsel! Er zijn niet zoveel voedingsmiddelen van deze kleur in de natuur, maar rode ui, bosbessen en aubergine zijn veel voorkomende voorbeelden. Eet over het algemeen voedsel van de kleur die geassocieerd is met een chakra om dat chakra te voeden.

Munt, steranijs en bijvoet zijn uitstekende kruiden om in je dieet op te nemen. Deze zijn gemakkelijk te consumeren in de vorm van thee.

Derde Oog Dieet

Verkalking, of de opbouw van calcium, komt vaak voor op de pijnappelklier. Na verloop van tijd kan dit proces het derde oogchakra ernstig blokkeren.

Om dit proces tegen te gaan, kun je co'(zoals zeewier en kabeljauw) en chlorofylrijk voedsel (zoals spinazie, peterselie en broccoli) gebruiken.

Helende Stenen

Healing en chakra stenen werken prachtig in combinatie met andere oefeningen, zoals meditatie. Je kunt een steen op je derde oog plaatsen terwijl je mediteert of rust. Je kunt ook elk van de bijbehorende stenen, zoals amethist of paars fluoriet, de hele dag door als sieraden dragen.

Derde Oog Chakra Stenen Kristal

Om je stenen te reinigen, baad je ze in maanlicht. Je kunt je stenen ook begraven met kruiden die het oog voeden en ze laten staan voor een maancyclus of een andere periode.

Yoga

Een regelmatige yogabeoefening kan het derde oog voeden, vooral in combinatie met ademhalingsmeditaties en affirmaties. De meest nuttige houdingen voor het oogchakra zijn die welke de aandacht vestigen op de wenkbrauw of het hoofd.

Neem naast de houding van het kind ook een neerwaartse hond, een wijdbeens voorwaartse vouw, een arendhouding en een hoofdstand op. Om de symboliek van de lotusbloem weer te geven, kun je lotus of halve lotushouding proberen.

Hoe het derde oog chakra te kalmeren

Ons derde oog kan ook overactief worden, wat resulteert in een andere reeks symptomen:

Overactieve derde oog chakra symptomen
 • Nachtmerries en angst
 • Hoofdpijn
 • Obsessief
 • Gebrek aan concentratie
 • Ego-gedreven religiositeit
 • Wanen of hallucinaties

Wanneer deze symptomen optreden, kunnen alle technieken die je derde oog deblokkeren ook in evenwicht zijn. Er zijn echter enkele oefeningen die bijzonder nuttig zijn voor het kalmeren van een overactieve zesde chakra.

Natuurlijk licht

Het blauwe licht van onze schermen (telefoons, computers en tv’s) kan het derde oog irriteren.

Overactief derde oog kalmeren met natuurlijk licht

Stel jezelf bloot aan natuurlijk zonlicht of maanlicht, vooral als onderdeel van je meditatiebeoefening. Leg je schermen minstens een paar uur voordat je gaat slapen weg.

Slapen

De uren tussen 01:00 en 04:00 uur zijn vooral belangrijk voor de genezing en kalmering van het derde oog. Doe wat je kunt om in deze tijd te rusten. Geleide meditaties kunnen nuttig zijn.

Aromatherapie

Verspreid geassocieerde essentiële oliën, zoals wierook of lavendel, voor het slapengaan.

Hoe overactief derde oog te kalmeren met behulp van aromatherapie

Je kunt ook verdunde oliën op je slapen aanbrengen tijdens je normale dag. Lavendel is bijzonder kalmerend.

Derde Oog Ontwaken

Elk van de strategieën die worden gebruikt om de Anja chakra te deblokkeren, zal helpen je derde oog te wekken. Zodra energie stroomt, gebruik je de onderstaande oefeningen om de energie van je oog verder te verkennen.

Hoe je je derde oog kunt wekken

De rituelen om de aandacht op je derde oog te vestigen hoeven niet ingewikkeld te zijn! Aanraking is een van de gemakkelijkste manieren om de energie te wekken. Probeer op een vinger op je derde oog te drukken of erop te tikken terwijl je je favoriete affirmatie reciteert.

Stappen Hoe derde oog chakra te ontwaken

Je kunt je vinger ook in een cirkelvormige beweging bewegen terwijl je je voorstelt dat deze opengaat.

Een andere techniek betreft visualisatie. Het ontwaken van het derde oog vereist focus, dus alles wat de aandachtsspanne verlengt, zal helpen het te cultiveren. Een van de eenvoudigste objectvisualisaties omvat slechts drie stappen:

 1. Houd een klein voorwerp (een eenvoudig huishoudelijk voorwerp of voorwerp uit de natuur) voor je gezicht om de details van het object te bestuderen. Neem zoveel tijd als je nodig hebt om je observaties mentaal vast te leggen.
 2. Sluit je ogen en visualiseer het object alsof je er nog steeds naar kijkt. Neem 20-30 minuten de tijd om je te concentreren op het object dat je hebt bestudeerd.
 3. Herhaal dit proces dagelijks. Je kunt deze oefening uitbreiden door te oefenen met complexere objecten of de concentratietijd te verlengen. U kunt ook een fase toevoegen waarin u het object tekent na een periode van visualiseren.
Hoe je je derde oog chakra kunt ontwaken

Ten slotte, omdat het oog zich in het zesde chakra bevindt, is het balanceren van de lagere chakra’s vaak nuttig voor de activering ervan. Daarom kunnen oefeningen om het keelchakra te versterken en het hartchakra te openen helpen het oog wakker te maken.

Neem contact op met een energiegenezer, zoals een Reikibeoefenaar, voor meer inzicht!

Derde Oog Oefeningen

Soms opent het ontwaken van je derde oog een paranormaal vermogen dat afleidend of verwarrend kan zijn totdat het wordt verkend. Het is maar goed dat er veel oefeningen zijn om je psychische energie te verkennen nadat je je derde oog hebt gewekt!

Intuïtie Oefening

Het oefenen van je intuïtie is de eerste stap naar helderziendheid. Begin met het toewijzen van kleuren aan je gevoelens. (Het is vaak het gemakkelijkst om sterke emoties te kiezen wanneer je voor het eerst begint.) Misschien associeer je een moment van romantische verbinding met de kleur blauw.

Als je deze associatie elke dag beoefent, zul je kleuren beginnen waar te nemen voordat je bewust de aard van sommige uitwisselingen begrijpt.

Wanneer een vriend je bijvoorbeeld vertelt over een vreemdeling die ze net hebben ontmoet, zal je perceptie van de kleur blauw helpen je voelt romantiek, ook al is er nog geen bewijs.

Kunst

Schrijven, tekenen en schilderen kan heel therapeutisch zijn voor het derde oog, dat graag speelt. De beste artistieke activiteiten voor het derde oog zijn gratis en open prompts.

Derde Oog Oefening Kunst schilderen

Probeer je instincten te volgen zonder veel planning en maak je geen zorgen over het eindresultaat.

Omgevingsscans

Dit soort omgevingsbewustzijn bereidt je voor op astrale projectie, wat het vermogen is om te kiezen voor een buitenlichamelijke ervaring. Het enige dat deze oefening vereist, is observatie.

Derde oog astrale projectiepraktijk

Verken een nieuwe ruimte door bezienswaardigheden, geuren, geluiden en fysieke sensaties op te merken. Wat trekt je aan? Wat stoot je af? Binnenkort zul je beter in staat zijn om energie te voelen, en je kunt misschien ook herinneringen opnieuw bezoeken om eerdere energieën te begrijpen.

Automatisch schrijven

Het paranormale vermogen om woorden te produceren zonder bewuste inspanning, alsof je wordt geleid door een geest, wordt beoefend door vele mystici en kunstenaars. Maak je een weg naar automatisch schrijven.

Awaken Derde Oog Chakra Opening Oefeningen Automatisch Schrijven

Creëer een omgeving die je niet afleidt en geef jezelf de tools om zonder terughoudendheid te schrijven, tekenen of krabbelen. Vaak kan het richten van je ogen ergens anders dan de woorden of je hand een vrijere stroom genereren.

Droomwerk

Houd een droomdagboek bij. Ga slapen met de intentie om te dromen en noteer alles wat je je kunt herinneren. Meer geavanceerd droomwerk is mogelijk nadat je een opnameritueel hebt ontwikkeld en regelmatig je dromen onthoudt, inclusief lucide dromen.

Tekenen van derde oogopening

Wanneer je met succes je derde oog hebt geopend, merk je misschien een verbeterd geheugen, een verdieping en vertraging van het denken en helderziendheid.

Het is niet ongewoon om helderziendheid te ervaren als levendige dromen, aura’s, lichtflitsen, korte mentale beelden of visioenen.

Fysiek kunt u symptomen opmerken die vergelijkbaar zijn met die van een overactief derde oogchakra, waaronder druk in uw hoofd of gevoeligheid voor licht.

Derde Oog Meditaties

De meest betrouwbare manier om het derde oog te activeren, in balans te brengen en te voeden is de beoefening van meditatie.

Voordelen van Third Eye Meditatie

In sommige culturen is de aanblik van het derde oog het belangrijkste zintuig. Een evenwichtig derde oog zuivert en focust de geest, wat de verbinding met de wereld verbetert.

Derde Oog Meditatie

Wanneer je geest helder is en je intuïtie leeft, verdwijnen angst en stress. Je zult ook vinden wat veel mensen zoeken: doel. Derde oog meditatie helpt je het pad te ontdekken naar een leven dat is afgestemd op je hoogste zelf.

Derde oogmeditaties om thuis te oefenen

Als je nieuw bent in derde oogmeditatie, stel ik een eenvoudige derde oogvisualisatie voor de gezondheid van het derde oog voor. Zie je derde oog als een spier die conditionering nodig heeft. Voor het beste resultaat, beoefen dagelijks meditatie en drink veel water.

Voorbereiding op derde oog meditatie beoefening

De onderstaande stappen zijn bedoeld als een gids voor je meditatie. Vergeet niet dat u bij elke stap kunt stoppen als de visualisatie die dag moeilijk is.

Net als een spier kun je je derde oog overbelasten, dus let op de signalen van je lichaam. Ik raad geen derde oogmeditatie aan die langer dan 20 minuten duurt, vooral in het begin.

 • Bereid je omgeving voor. Voor het derde oog is licht uiterst belangrijk. Zet het binnenlicht lager of uit en zorg ervoor dat weinig licht zacht en warm is. Anders dan dit, maak het jezelf gewoon zo comfortabel mogelijk! Denk aan temperatuur, geluiden, geuren, de positie van je lichaam, je kleding, helende stenen, enzovoort.
Derde Oog Geleide Meditatie
 • Aard jezelf. Voordat je jezelf onderdompelt in een derde oog meditatie, kan het nuttig zijn om jezelf te aarden in de natuurlijke wereld. Dit komt omdat aardingsoefeningen alle lagere chakra’s voeden, die open moeten zijn zodat het derde oog zich kan openen. Ik raad aan om 5-10 minuten in natuurlijk zonlicht of maanlicht te nemen voordat je je in je meditatieruimte nestelt. Het klinkt misschien vreemd, maar het aanraken of leunen tegen een boom, of jezelf visualiseren met wortels, kan wonderen doen.
 • Focus op je ademhaling. Wanneer je comfortabel zit of ligt, let dan op tde kwaliteit van je adem. Is je ademcyclus lang of kort? Zwaar of ondiep? Focus totdat je normale patroon gemakkelijk en regelmatig aanvoelt.
 • Sluit je ogen en visualiseer de ruimte tussen je wenkbrauwen. Als het helpt, visualiseer dan een diepblauwe of indigokleur in deze ruimte. Misschien straalt die kleur constant of pulseert. Sommige mensen merken een prikkelend gevoel of druk wanneer ze hun aandacht op deze ruimte vestigen.
Geleide meditatie om het derde oog te openen
 • Visualiseer een echt oog. Dit oog kan in het begin flauw of flikkerend lijken. Probeer de actie van het oog te koppelen aan je ademhaling. Visualiseer de oogopening terwijl je inademt, sluit je terwijl je uitademt.
 • Visualiseer het derde oog volledig open met je twee ogen dicht. Wanneer je je derde oog duidelijk kunt zien, besteed dan tijd (15-20 minuten, niet meer) aan het volledig openstellen ervan.
Meditatie om het derde oog te openen
 • Reflecteer op je ervaring door een dagboek bij te houden. Gedurende de tijd dat je een volledig open derde oog visualiseert, heb je misschien visioenen, hoor je stemmen of ervaar je andere sensaties. Laat ze komen en gaan zonder te proberen ze te begrijpen. Daarna kunt u een dagboek bijhouden over uw ervaringen of proberen te reageren op een niet-gerelateerde creatieve prompt. Beide zijn effectieve manieren om na te denken over je meditatie.
Derde Oog Meditatie Technieken

De geluidsfrequentie geassocieerd met het derde oog is 288 Hz. Wanneer je mediteert, kun je deze toon spelen voor extra voeding. Een voorbeeld van een zachte opname van deze toon vind je hier.

Naarmate je groeit in je meditatieve oefening, voeg je meer geavanceerde ademhalingsoefeningen toe. U kunt bijvoorbeeld alternatieve neusgatademhaling verkennen (Nadi Shodhana) met een ervaren gids.

Derde oog en verder

Niet elke techniek zal met elke persoon resoneren, dus maak je geen zorgen als er iets is dat niet voor je werkt in de bovenstaande secties. Het is het belangrijkst om naar je instincten te luisteren.

Er is nog zoveel meer te weten over het derde oog! Welke van de bovenstaande oefeningen of technieken zou je het liefst willen proberen? Heb je een favoriete meditatie- of visualisatieoefening die je wilt delen? Dan hoor ik graag van je!