Een algemeen gewichtstrainingsprogramma voor volleybal

Een algemeen gewichtstrainingsprogramma voor volleybal
speler op het punt om volleybal over net te spiken
FatCamera / Getty Afbeeldingen

Net als bij andere sporten vereist het spelen van je beste in volleybal training. Deze training begint en eindigt niet met het seizoen, maar omvat in plaats daarvan speciale voor- en buitenseizoenstraining. Laten we eens kijken naar een algemeen krachttrainingsprogramma dat je zal helpen je talenten op het veld te laten zien.

Belang van krachttraining

Volleybal is een op springen, snelheid en behendigheid gebaseerde sport. Al deze bewegingen vereisen training. Hitters moeten springkracht hebben. Setters en verdedigers hebben snelheid nodig en algemene behendigheid en klautervermogen zijn essentieel voor iedereen die serieus is over het spel.

Vanuit een krachttraining en kracht- en conditieperspectief lijkt de training om deze bewegingen te volbrengen erg op een basketbaltrainingsprogramma. Laten we eens kijken wat een uitgebreid trainingsprogramma betekent en vervolgens de specifieke vereisten bespreken.

Geperiodeerde programma’s

Uitgebreide trainingsprogramma’s voor individuele sporten zijn ‘geperiodeerd’. Dat wil zeggen, ze worden gedurende het jaar opgesplitst in drie of vier fasen, waarbij elke fase zich concentreert op een bepaald type fitnessontwikkeling.

Geperiodeerde programma’s in krachttraining bieden een progressieve opbouw naar topconditie en prestaties voor het seizoen. Studies die specifiek naar vrouwelijke volleyballers kijken, hebben aangetoond dat geperiodeerde training het verlies van fitheid vermindert dat meestal wordt gevonden bij training die alleen in het seizoen wordt aangetroffen.

Voor professionele sporten die gewichten gebruiken in hun training – waaronder de meeste van hen – heeft elke fase verschillende doelstellingen en elke opeenvolgende fase bouwt voort op de vorige.

Hoewel volleybal niet zo’n bewegingscomponent heeft als andere, meer mobiele sporten zoals basketbal, speelt aerobe fitness nog steeds een belangrijke rol in allround fitness. Vroege cardio in het voorseizoen, gevolgd door een opbouw inclusief anaerobe conditie met windsprints, shuttles, sprints en intervallen, bereidt spelers voor op de start van het seizoen en die lange wedstrijden die komen gaan. Tweepersoons beachvolleybal stelt extra eisen aan cardio-respiratoire fitheid.

Een trainingsprogramma van een jaar

Een jaar lang volleybal krachttrainingsprogramma’s kunnen variëren, maar worden vaak opgesplitst in activiteiten in het voorseizoen, in het seizoen en buiten het seizoen. (Hier breken we het voorseizoen op in het vroege en late voorseizoen.) Voor elk van deze tijdsperioden werken elementen van training om de prestaties voor de wedstrijd in het seizoen te maximaliseren. De doelen van deze tijdsperioden en activiteiten worden hieronder beschreven.

Vroeg voorseizoen

De vroege preseason workouts bevatten het volgende:

  • De nadruk ligt op het opbouwen van aerobe conditie, functionele kracht en hypertrofie.
  • Spelers bereiden zich voor op het seizoen en beginnen op te bouwen na het offseason.

Laat voorseizoen

De late preseason workouts omvatten het volgende:

  • De nadruk ligt op het opbouwen van anaerobe conditie en maximale kracht en kracht.
  • Spelers werken toe naar de start van het seizoen en de preseason trials staan voor de deur.

In het seizoen

Tijdens het seizoen zal de training er anders uitzien.

  • De competitie is aan de gang en van spelers wordt verwacht dat ze volledig functioneel zijn voor de competitie.
  • Behoud van snelheid, aerobe en anaerobe conditie, en kracht en kracht worden benadrukt.

Seizoen

Tijdens het laagseizoen behoud je je basisconditie terwijl je ook rust.

  • Het seizoen zit erop; het is tijd om even te ontspannen, maar het is belangrijk om actief te blijven.
  • De nadruk ligt op rust en herstel met behoud van lichte activiteit, zoals cross-training en licht gymwerk. Een pauze van enkele weken van serieuze fitness en krachttraining is nuttig om het lichaam de tijd te geven om te herstellen van de ontberingen van de training in het seizoen.
  • Wanneer het voorseizoen nadert, kan meer regelmatig werk worden hervat, met de nadruk op het opnieuw opbouwen van aerobe conditie voor de training in het voorseizoen.

Beschouw het hier gepresenteerde programma als een allround programma, het meest geschikt voor beginners of casual gewichtstrainers zonder een geschiedenis van krachttraining voor volleybal. De beste programma’s zijn altijd specifiek voor de huidige fitheid van een individu, de rol in het team, de toegang tot middelen en, niet minder belangrijk, de essentiële filosofie van de teamcoaches. U bent het best gediend door het volgende programma te gebruiken in samenwerking met een trainer of coach.

Programma details

De vereisten van een krachttrainingsprogramma voor volleybal lijken erg op basketbal. Begin met het bekijken van de details van de vijf fasen, doelen en specifieke oefeningen van dit krachttrainingsprogramma voor basketbal. Naast deze vereisten zijn er gespecialiseerde programma’s beschikbaar voor het ontwikkelen van uw verticale sprong.

Als je nieuw bent in krachttraining, poets dan principes en praktijken op met de beginnersbronnen voor krachttraining. Altijd opwarmen en afkoelen voor en na elke training. Een medische verklaring voor lichaamsbeweging is ook altijd een goed idee aan het begin van het seizoen.

Een woord van bodymindspirit

Het gebruik van een geperiodeerd krachttrainingsprogramma voor volleybal kan je voorbereiden om op je best te presteren wanneer het seizoen aanbreekt. Naast de specifieke krachttrainingsoefeningen in het basketbalprogramma, is het ontwikkelen van je verticale sprong essentieel.

Het gebruik van een programma als dit is het meest voordelig wanneer u het samen met aanbevelingen van uw trainer of coach gebruikt. Hoewel het programma je zal helpen de kracht en bewegingen voor je spel te ontwikkelen, is elke persoon anders en heeft hij verschillende sterke en zwakke punten. Uw coach of trainer kan u helpen deze te identificeren en u helpen bij het ontwerpen van een programma dat aan uw specifieke behoeften voldoet.

Voor professionele sporten die gewichten gebruiken in hun training – waaronder de meeste van hen – heeft elke fase verschillende doelstellingen en elke opeenvolgende fase bouwt voort op de vorige.