Leeftijdsvereisten om een marathon te lopen

Leeftijdsvereisten om een marathon te lopen
Marathonlopers die op straat lopen

Hero Images / Getty Images


  • Marathon leeftijdseisen
  • Gezondheidsproblemen
  • Wetenschappelijk bewijs
  • Is een marathon geschikt voor jou?

Het aanmoedigen van jongeren om te rennen is een uitstekende manier om een leven lang bewegen en gezond leven te bevorderen. Jonge hardlopers willen misschien hun passie naar een nieuw niveau tillen en deelnemen aan een marathon, maar leeftijdsbeperkingen kunnen in de weg zitten.

Hoe oud moet je zijn om een marathon te lopen?

Marathon leeftijdseisen

De meeste marathons hebben leeftijdseisen. De minimumleeftijd is meestal 16 of 18 jaar oud. Marathons met een lager leeftijdsminimum bestaan wel.

De Honolulu Marathon staat bijvoorbeeld open voor iedereen van 7 jaar en ouder.De Chevron Houston Marathon staat hardlopers toe vanaf 12 jaar. En met de Marine Corps Marathon kun je deelnemen als je minstens 14 jaar oud bent op de wedstrijddag.

De beste manier om te bepalen of een race in uw regio jongere hardlopers toestaat, raadpleegt u de veelgestelde vragen van de racewebsite of de pagina over geschiktheid.

Leeftijdseisen voor de marathon variëren. Sommige races staan hardlopers toe vanaf 7 jaar, maar de meeste vereisen dat hardlopers minstens 18 jaar oud zijn op de wedstrijddag.

Leeftijdsvereisten voor kortere races

Hardlopers die te jong zijn om een volledige marathon te lopen, kunnen ervoor kiezen om deel te nemen aan een kortere race. Een 10K, 5K of halve marathon biedt een redelijkere uitdaging.

Maar er zijn ook leeftijdseisen voor kortere afstanden. Nogmaals, deze vereisten variëren, dus het is belangrijk om te kijken naar de geschiktheidsvereisten voor de race die u wilt lopen.

De populaire Walt Disney World Marathon heeft bijvoorbeeld kortere races waar jongere hardlopers kunnen meedoen. Hardlopers in de Walt Disney World Halve Marathon moeten 14 jaar of ouder zijn.

10K-lopers moeten 10 jaar of ouder zijn en degenen die de 5K lopen, moeten op de racedag 5 jaar oud zijn en moeten de 5K alleen kunnen voltooien.

De New York Road Runners (NYRR) stelt ook leeftijdseisen aan de races die ze produceren. 5K- en 8K-hardlopers moeten 8 jaar oud zijn. 10K-lopers moeten 12 jaar oud zijn. Tien mijl en halve marathonlopers moeten 16 jaar oud zijn.

Redenen voor de leeftijdseis

Heel vaak zal een race de minimumleeftijdseis vaststellen op basis van de aanbevelingen of vereisten van hun aansprakelijkheidsverzekeraar.

Niemand wil door ouders worden aangeklaagd als er iets ergs gebeurt met een minderjarige tijdens een race, en dit kan leiden tot hogere schikkingskosten of sympathieke juryprijzen. Als gevolg hiervan hebben raceorganisatoren de neiging om voorzichtig te zijn en de leeftijdsvereisten dienovereenkomstig vast te stellen.

Er zijn ook gedocumenteerde gezondheidsproblemen die een rol kunnen spelen bij de beslissing om een leeftijdsvereiste vast te stellen.

Gezondheidsproblemen

Marathontraining vereist een aanzienlijke fysieke inzet voor een lange periode. De meeste marathontrainingsprogramma’s bouwen kilometers op in de loop van ongeveer vier maanden of meer. En de meeste plannen suggereren dat je een hardloopbasis hebt vastgesteld – dat wil zeggen dat je al 10-15 mijl per week loopt.

Vanwege de langdurige fysieke belasting hebben veel experts hun bezorgdheid geuit over kinderen of jonge adolescenten die marathons lopen. Er worden verschillende redenen genoemd voor deze zorgen.

Gezondheid van de botten

Artsen raden meestal aan om extreme afstanden te vermijden voor kinderen en jonge tieners, omdat het repetitieve trauma schade kan veroorzaken aan botten die nog steeds groeien.

De International Marathon Medical Directors Association (IMMDA) verklaarde dat langeafstandslopen hoge mechanische belastingen op het skelet legt.

In hun adviesverklaring citeerden ze onderzoek en ander klinisch bewijs dat aangeeft dat kinderen en jonge volwassenen een hoger risico lopen op skeletletsels. Om deze reden raden ze marathons aan voor hardlopers van 18 jaar of ouder.

Aerobe capaciteit

In hun boek Training van jonge afstandslopers, auteurs Larry Green en Russell Pate leggen uit dat jongere hardlopers mogelijk niet volledig genoeg aërobe en anaerobe systemen hebben gecombineerd om het trainingsbereik te weerstaan dat nodig is voor een marathon.

Ze schrijven: “Hoewel veel kinderen van nature een hoge mate van aerobe conditie hebben, waardoor ze fysiologisch in staat zijn om uithoudingsactiviteiten met een lage intensiteit uit te voeren, zijn ze beperkt in hun vermogen om enenergie voor activiteiten met een hoge intensiteit.”

Hittestress

De meeste marathons vereisen een deel of alle training tijdens de zomermaanden. Voor een jonge hardloper kan trainen in de hitte problematisch zijn. De IMMDA citeert tal van pediatrische bronnen die het risico voor jonge hardlopers verklaren.

Ze concluderen dat jonge volwassenen en kinderen een verminderd vermogen hebben om klimatologische hittestress te weerstaan en gemakkelijker oververhit kunnen raken dan een volwassene.

Psychologische factoren

Gezondheidsexperts, coaches en kinderartsen hebben hun bezorgdheid geuit over de tijdsbesteding en mentale focus die nodig is om te trainen voor en een marathon te lopen.

Hoewel een volwassene de tijd aan de sport kan besteden, kan een adolescent mogelijk niet in staat zijn om de andere belangrijkere activiteiten in zijn of haar leven te geven, zoals school. Training kan het kind ook isoleren gedurende een periode in hun leven waarin het ontwikkelen van relaties de sleutel is.

Het IMMDA-rapport adviseert dat wanneer jongere atleten te hard worden gepusht, ze emotionele burn-out en verlies van zelfrespect kunnen ervaren.

Ten slotte suggereert het rapport dat jonge vrouwelijke hardlopers extra problemen kunnen hebben. Meisjes lopen een hoger risico op vrouwelijke atleten triade.

De triade bestaat uit drie onderling gerelateerde aandoeningen: ongeordend eten, amenorroe en osteoporose, en is direct geassocieerd met intensieve atletische training.

Gezondheidsexperts en onderzoekers hebben gesuggereerd dat de aanzienlijke fysieke stress op het lichaam die nodig is voor marathontraining negatieve fysieke, emotionele en sociale gevolgen kan hebben voor jonge hardlopers.

Wetenschap die jonge marathonlopers ondersteunt

Ondanks de zorgen die door sommige gezondheidsexperts worden aangehaald, zijn anderen voorstander van het toestaan van jonge hardlopers om deel te nemen. En in feite hebben veel jonge lopers de afstand met indrukwekkende tijden voltooid.

Er zijn recordbrekende marathons gelopen door 8-jarigen jongens (3:34:30) meisjes (3:13:24). En voor 11-jarigen omvatten recordraces een 2:47:17-tijd voor een jongen en een 2:49:21-finish voor een meisje.

Onderzoek Studies

Een studie van marathonfinishers van 7 tot 17 jaar oud die de Twin Cities Marathon voltooiden, wees uit dat slechts vier van de 310 medische hulp nodig hadden bij de race.

Deze waren allemaal gering van aard. Deze studie behandelde echter niet de langetermijneffecten die afstandslopen en training op deze jongeren hadden. Maar het kan een geruststelling zijn voor wedstrijdleiders die overwegen wat de minimumleeftijd voor deelnemers voor hun marathon zou moeten zijn.

Een kleine studie keek naar de effecten van marathonlopen op tieners en vond geen bewijs van lever- of nierbeschadiging.

Een andere studie keek naar cardiale troponinespiegels, een teken van schade aan het hart dat kan worden gezien bij een hartinfarct. Deze zijn vaak verhoogd met volwassen marathonlopers, en ze waren vergelijkbaar in de tienermarathonlopers.

Ze keerden snel terug naar normaal zoals ze dat doen met volwassenen. Het feit dat een marathon dit effect op het hart heeft, is echter een reden waarom het als een extreme sport wordt beschouwd en met voorzichtigheid moet worden gedaan.

Is een marathon geschikt voor jou?

Voordat u overweegt deel te nemen aan een marathon (of uw kind dit te laten doen), zijn er enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden. Dit langeafstandsevenement is niet voor iedereen geschikt.

Heeft u of uw kind bijvoorbeeld met succes deelgenomen aan een aantal 5K’s of 10K’s? Het voltooien van een van die afstanden zou een ongelooflijke prestatie zijn, vooral voor een jong persoon, en dit zal je zeker voorbereiden op een toekomstige marathon. Bovendien heb je in de toekomst iets om naar uit te kijken.

Overweeg vervolgens de tijdsbesteding. Trainen voor een marathon is extreem tijdrovend, vermoeiend en zwaar, zowel fysiek als mentaal. Op zo’n jonge leeftijd zal het ongetwijfeld een groot effect hebben op andere prioriteiten in je leven, zoals school en tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Denk er ten slotte over na of dit een solo- of teaminspanning zal zijn. Mogelijk hebt u toestemming van uw ouders nodig om deel te nemen. Misschien doen je ouder(s) ook mee.

Bespreek je wens om een marathon te doen met je ouders. Het is een grote beslissing omdat het trainen voor een marathon maanden gaat duren en het zal een impact hebben op je gezinsleven en sociale leven.

Een woord van bodymindspirit

Hardlopen als je jong bent is geweldig, maar er zijn veel dingen om te overwegen voordat je besluit om een marathon te lopen. Dit is geen beslissing die je zelf moet nemen, dus zorg ervoor dat je een gesprek hebt met je ouders.

Het is het beste om met uw huisarts te praten om zijn of haar mening te krijgen over de vraag of u moet trainen om een lange afstand te lopen race zoals een marathon.

Leeftijdseisen voor de marathon variëren. Sommige races staan hardlopers toe vanaf 7 jaar, maar de meeste vereisen dat hardlopers minstens 18 jaar oud zijn op de wedstrijddag.

Gezondheidsexperts en onderzoekers hebben gesuggereerd dat de aanzienlijke fysieke stress op het lichaam die nodig is voor marathontraining negatieve fysieke, emotionele en sociale gevolgen kan hebben voor jonge hardlopers.