Deontay Wilder’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Professioneel zwaargewicht bokser Deontay Leshun Wilder werd geboren op 22 oktober 1985 in Tuscaloosa, Alabama. Deontay begon zijn bokscarrière op twintigjarige leeftijd in Skyy Boxing Gym (Northport, Alabama) waar hij trainde onder coach Jay Deas. In slechts twee jaar ontwikkelde hij zich snel en was de verrassing van het evenement toen hij de National Golden Gloves (een amateurbokscompetitie) en de Amerikaanse kampioenschappen in 2007 won. Een jaar later versloeg hij Quantis Graves twee keer in de olympische trials en won. Na een reeks succesvolle gevechten – waarin hij amateurboksers Colombiaan Deivis Julio, Ecuadoraan Jorge Quinones en De Braziliaan Rafael Lima versloeg – ging Wider deelnemen aan het zwaargewicht op de Olympische Spelen van 2008 en keerde terug naar huis met de bronzen medaille. Dit gaf de oorsprong aan zijn bijnaam “The Bronze Bomber.”

In november 2008 maakte Deontay Wilder zijn professionele boksdebuut toen hij vocht tegen Ethan Cox en won in de tweede ronde door technische knock-out. In 2009 had Wilder zeven gevechten, die hij in de eerste ronde won. In oktober 2012 was Wilder ongeslagen gebleven voor vijfentwintig gevechten, allemaal gewonnen door knock-out en binnen vier ronden. In december claimde Wilder de vacante WBC Continental Americas zwaargewicht titel door te winnen van Kelvin Price in de Memorial Sports Arena in Los Angeles. Hij verdedigde de titel twee keer met succes.

Van 2015 tot 2020 had Deontay de WBC-zwaargewichttitel (vacant sinds 2007), die hij verdiende door tegen Bermane Stiverne te vechten in de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas, Nevada en won met een unanieme beslissing na twaalf ronden. Wilder verdedigde zijn titel tien keer in een periode van vijf jaar, verloor uiteindelijk het gevecht en stond zijn titel in februari 2020 af aan Tyson Fury. In mei 2021 vochten ze opnieuw, waarbij Fury opnieuw zegevierde. Ruim een jaar na zijn nederlaag keerde Wilder in oktober 2022 terug in de ring en won van Robert Helenius door knock-out.

In totaal heeft Wilder in zijn carrière deelgenomen aan 46 gevechten, waarvan hij er 43 won door knock-out of beslissing, één eindigde in een gelijkspel en verloor er twee. Hij won ook de Premier Bokskampioenen Knockout van het Jaar award bij drie gelegenheden (2016, 2017, 2019,) en heeft de Ring magazine Knockout of the Year award (2019). Wilder staat bekend om zijn stootkracht en heeft een van de hoogste percentages knock-out overwinningen in de wereld van zwaargewicht gevechten.