Het stellen van de moeilijke vragen hoeft niet eng te zijn – en het kan een leven redden

Je bent misschien iemand in je leven tegengekomen – op het werk, op een sociale gebeurtenis, een familielid of een belangrijke ander – die niet ok lijkt.

Identificeren dat iemand hulp nodig heeft, maar niet in staat zijn om te identificeren hoe ze hen kunnen helpen, kan een moeilijke positie zijn om in te zitten, vooral voor empaten. Er is een balans tussen het respecteren van iemands privacy en ondersteunend zijn.

Bij Crisis Text Line helpen we mensen de hele dag, elke dag, via sms mensen op hun dieptepunten. Je zou kunnen zeggen dat we experts zijn in het weten welke vragen we moeten stellen om mensen te helpen in hun momenten van crisis.

In de afgelopen zes jaar hebben we de geanonimiseerde gegevens verzameld en geanalyseerd. Gegevens stellen ons in staat om crisis in het hele land te begrijpen en het beste product te bouwen voor onze crisisadviseurs en sms’ers. Ons onderzoek helpt ons te identificeren hoe we mensen in crisis het beste kunnen helpen.

Verhoogt het vragen naar zelfmoord de neigingen tot zelfmoord?

Overweldigend hebben we ontdekt dat het essentieel is om met empathie te leiden en directe vragen te stellen wanneer mensen emotionele pijn hebben. En de belangrijkste vraag om sms’ers in crisis te stellen: “Heb je gedachten aan de dood of sterven?”

Dat klopt. Hoewel de algemene veronderstelling is dat het onderzoeken naar suïcidaliteit suïcidale neigingen kan verhogen, zeggen de gegevens dat vragen naar zelfmoord de potentiële suïcidaliteit niet verhoogt.

In werkelijkheid kan het vragen naar gedachten aan de dood of sterven de deur openen naar een gesprek dat veel levens kan redden.

Onze gegevens tonen aan dat simpelweg iemand vragen of ze in orde zijn, de deur opent voor iemand om het gevoel te hebben dat ze om ondersteuning kunnen vragen en hulp kunnen krijgen. Het gaat erom iemand een veilige en niet-oordelende ruimte te bieden om hulp te zoeken.

Bij Crisis Text Line gebruiken we een eenvoudige formule om te beoordelen of een tekstschrijver een plan, middelen en tijdsbestek heeft om zijn leven te nemen. We leiden altijd met een “uiting van zorg” om mensen te laten weten dat we luisteren en hier zijn om te ondersteunen.

We ontdekten dat het beoordelen van het zelfmoordrisico met een “uiting van zorg” het meest waarschijnlijk de suïcidale gevoelens van een sms’ers verminderde.

Na het gebruik van kunstmatige intelligentie om onze dataset van 75 miljoen sms-berichten te analyseren – verzameld sinds Crisis Text Line in 2013 werd gelanceerd – ontdekten we dat het beoordelen van zelfmoordrisico’s met een “expressie van zorg” het meest waarschijnlijk de suïcidale gevoelens van een sms’er zou verminderen.

Uiting van zorg is simpelweg iemand laten weten dat je er voor hem bent en hem of haar veilig wilt houden. “Ik geef om je. Met alles wat er aan de hand is, denk je erover om je leven te beëindigen?”

Onze gegevens laten zien dat wanneer we vragen stellen over zelfmoordgedachten na het opbouwen van een verstandhouding en het gebruik van de “expressie van zorg” -methode, er geen verhoogd risico is voor de veiligheid van de sms’er. In feite is het twee keer zo effectief in het de-escaleren van de gedachten van een tekstschrijver over sterven dan andere methoden.

Zolang je valideert, reageert met empathie en je tekstschrijver de ruimte geeft om hun uitdagingen te verkennen, zal het rechtstreeks vragen naar gedachten aan de dood en sterven er niet voor zorgen dat ze zich meer suïcidaal voelen.

Onze gegevens en onderzoek tonen aan dat sommige sms’ers die gedachten over de dood of sterven ervaren, weinig tot geen detecteerbare tekenen van suïcidaal denken vertonen.

Dit kan een aantal redenen hebben:

Zelfmoord kan moeilijk zijn om over te praten. Onze gegevens laten zien dat het voor tekstschrijvers gemakkelijker is om te reageren op een directe, empathische vraag over zelfmoord dan om het onderwerp zelf ter sprake te brengen.

Voor 67 procent van de sms’ers is hun gesprek met crisisbegeleiders de eerste keer dat ze iets delen dat ze nog nooit aan iemand hebben verteld. Ze hebben misschien nog niet de woorden om te beschrijven wat ze voelen.

Omdat we ondersteuning bieden via sms-berichten, is het niet mogelijk om fysieke tekenen van hopeloosheid, verdriet en pijn te zien. Misschien moeten we de tekstschrijver rechtstreeks vragen naar hun gedachten over de dood of sterven om hen de gelegenheid te geven zichzelf te uiten.

Daarom vragen we in elk gesprek naar zelfmoord.

Als je de mensen in je leven wilt helpen, is er ook hier goed nieuws voor jou. Het belangrijkste dat het grootste verschil maakt in een gesprek over zelfmoord?

Empathie. Dat klopt.

Empathie is een hulpmiddel dat we allemaal hebben en het is serieus baanbrekend in zelfs de moeilijkste gesprekken. Sterker nog, empathie is iets wat we allemaal voor elkaar kunnen laten zien. Het is helemaal gratis. En het is iets dat iedereen altijd en overal kan laten zien. Het enige dat nodig is, zijn een paar vriendelijke woorden.

Vrijwilliger bij Crisis Text Line

Crisis Text Line biedt gratis, 24/7 ondersteuning voor mensen in criSis. Sms CRISIS naar 741741 van overal in de VS om te sms’en met een getrainde crisisadviseur.

Crisis Text Line traint vrijwillige Crisis Counselors om mensen te helpen van een heet moment naar koel en kalm te gaan.

Denk je dat je hebt wat nodig is om een Empathy MVP te worden? Meld je aan om een van onze vrijwillige crisisbegeleiders te worden en begin in een mum van tijd met het redden van levens op crisistextline.org/volunteer.

Becka Ross is chief program officer bij Crisis Text Line. Ze ondersteunt de crisisadviseurs van Crisis Text Line terwijl ze sms’ers helpen om van een heet moment naar koel en kalm te gaan. Becka verhuisde onlangs van Chicago naar New York met haar man en twee kinderen.

Een versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in nummer 10 van de Goodnewspaper in februari 2020. De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.

Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer. Word vandaag nog abonnee.