Abebech Gobena leidde een ongelooflijk leven: nadat hij als kindbruid uit een gedwongen huwelijk was ontsnapt, werd Gobena een enorm icoon in Afrika. In Ethiopië nam ze haar ervaringen mee en bouwde een weeshuis, scholen, een ziekenhuis voor vrouwen en kinderen, beroepsopleidingscentra en putten, en meer.

Mevrouw Gobena wordt vaak de ‘Moeder Teresa van Afrika’ genoemd.

Duitse first lady Daniela Schadt ontmoet Abebech Gobena in 2013 / Foto met dank aan UNICEF Ethiopië / CC BY-NC-ND 2.0

Mevrouw Gobena overleed op 4 juli in de hoofdstad Addis Abeba aan complicaties van COVID-19; ze was 85 jaar oud. Ze wijdde het grootste deel van haar leven aan het dienen van anderen en haar impact is goed gedocumenteerd. Volgens een verslag van haar leven heeft mevrouw Gobena minstens 21 weeskinderen opgenomen tijdens haar reizen door Afrika.

Ze bouwde ook een non-profitorganisatie op die, volgens de Washington Post, duizenden kinderen diende, onderdak, levensonderhoud en scholing bood. Ze boden ook vaardigheidstrainingen aan (zoals naaien en sanitair), verstrekten subsidies, repareerden huizen, bouwden latrines en boden HIV / AIDS-preventie en medische zorg.

“Abebech Gobena was een van de meest onbaatzuchtige en zuiverhartige mensen die ik ooit heb ontmoet”, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie en een voormalige Ethiopische minister van Volksgezondheid, in een verklaring volgens de Washington Post.

“Ze hielp veel kinderen niet alleen om te overleven, maar ook om te slagen in het leven. Beginnend met twee weeskinderen die ze naar huis bracht tijdens de hongersnood in de jaren 1980, bouwde ze een groot gezin op, soms zelfs ten koste van haar eigen gezin. “

Na een leven lang de wereld een betere plek te hebben gemaakt, zal de erfenis van mevrouw Gobena voortleven door haar humanitaire werk en eindeloze compassie voor anderen.