De voordelen van home-based rebounding oefening

De voordelen van home-based rebounding oefening

Volwassenen kunnen een cue of twee van kinderen nemen als het gaat om actief worden. Kijk gewoon naar jonge kinderen die in een park spelen en je zult ze zien rennen, springen, springen, swingen en dansen, omarmen en genieten van de ervaring van menselijke beweging.

Volwassenen bewegen gewoon niet op dezelfde manier. Volwassenen ruilen hardlopen, overslaan en springen in voor het meer “leeftijdsgeschikte” lopen en zitten, en verliezen daarbij veel plezier en lonende oefeningen. Zonder een duidelijk excuus om deel te nemen – zoals je aanmelden voor een race of deelnemen aan een nieuwe fitnessles – zul je zelden zien dat een volwassene het advies van House of Pain’s nummer “Jump Around” uit 1992 opvolgt, tot “Spring op, spring op en ga naar beneden!” Dat is jammer.

Springen is leuk en het is een geweldige vorm van bewegen— slechts twee van de vele redenen om te overwegen een minitrampoline te kopen om nu een thuisgebaseerd rebounding-trainingsprogramma te starten.

Vrouw die trampoline gebruikt voor rebounding oefening

Antonio_Diaz / Getty Images
1

Een eenvoudige en betaalbare cardio-oplossing voor thuisgebruik

Als je niet veel ruimte of geld hebt om te besteden aan een thuisfitnessruimte, kan het moeilijk zijn om erachter te komen hoe je prioriteit kunt geven aan cardio, vooral als het weer buitentrainingen verhindert. Loopbanden en andere cardioapparaten zijn duur en niet iedereen vindt het leuk om trainings-dvd’s te volgen of online lessen te streamen.

In dit opzicht is rebounding oefening een no-brainer. Mini-trampolines variëren in prijs van minder dan $ 100 tot ongeveer $ 1.000 – veel minder dan de meeste cardio-apparaten – en ze worden vaak geleverd met opvouwbare poten of frames waardoor ze gemakkelijk op te bergen zijn. Bovendien is de oefening zelf gemakkelijk om alleen te doen zonder dat je een vooraf bepaald trainingsprogramma hoeft te bekijken of te volgen. Dit betekent dat je je minitrampoline tevoorschijn kunt halen, je favoriete show of podcast kunt aanzetten en kunt beginnen met hoppen.

Rebounding is ook beginnersvriendelijker dan andere goedkope vormen van cardio, zoals touwtjespringen. Je hoeft geen “lucht te vangen” om van een training te genieten; het enige wat je hoeft te doen is licht stuiteren of op zijn plaats lopen om aan de slag te gaan.

2

Verbetert balans en coördinatie

Balans, behendigheid en coördinatie zijn vaardigheidsgerelateerde componenten van fitness die van cruciaal belang zijn tijdens atletische bezigheden en het dagelijks leven, vooral als je ouder wordt. Een van de meest bestudeerde voordelen van rebounding oefening is het vermogen om het evenwicht te helpen verbeteren, vooral bij een oudere bevolking.

Neem bijvoorbeeld twee afzonderlijke studies gepubliceerd in 2010 en 2011, waaruit bleek dat regelmatige lichaamsbeweging op een minitrampoline hielp de dynamische balans bij oudere personen te verbeteren en ook het vermogen van studiedeelnemers verbeterde om hun evenwicht te herstellen tijdens een voorwaartse val.

Maar rebounding is niet alleen goed voor het verbeteren van de balans bij oudere volwassenen. Volgens een studie uit 2007 gepubliceerd in de Journal of Strength and Conditioning Onderzoek, een zes weken durend programma van springen op een minitrampoline was net zo effectief als een trainingsprogramma van zes weken op een balansschijf voor het verbeteren van de balans van atleten die herstellen van een laterale enkelverstuiking.

Toegegeven, deze studie keek naar een specifieke populatie van gewonde atleten, waardoor het moeilijk is om resultaten in bredere mate te extrapoleren, maar op zijn minst geeft het aan dat trampolinespringen een effectief trainingsinstrument kan zijn voor atleten die proberen te herstellen van een blessure.

Gezien het feit dat vallen bijdraagt aan meer dan 800.000 ziekenhuisopnames en 27.000 sterfgevallen per jaar, met name voor oudere volwassenen, is elk oefenprogramma dat kan helpen vallen te voorkomen een vrij goede zaak.

3

Ontwikkelt sterkere botten

Rebounding is waarschijnlijk niet de eerste oefening waar je aan denkt als je je botgezondheid wilt verbeteren. High-impact oefeningen, zoals hardlopen en gewichtdragende oefeningen, waaronder wandelen en bepaalde vormen van krachttraining, zijn de typische suggesties van artsen wanneer ze willen dat je je botdichtheid verhoogt. Maar dat betekent niet dat rebounden niet effectief is.

In feite is een studie uit 2016 gepubliceerd in de Tijdschrift voor Sport en Gezondheidswetenschappen ontdekte dat jonge, vrouwelijke trampolinisten een grotere botdichtheid hadden bij de heup en wervelkolom, grotere botten van de ledematen en een grotere bot- en spierkracht van het onderlichaam dan de niet-trampolinistische controles.

Om helemaal eerlijk te zijn, de trampolinisten die voor het onderzoek in aanmerking kwamen, waren zeer competitieve atleten, dus een beetje recreatief springen op een minitrampoline thuis levert misschien niet dezelfde resultaten op, maar het geeft aan dat trampolinespringen in feite een positieve invloed heeft op de botdichtheid, vooral wanneer de oefening regelmatig wordt uitgevoerd.

4

Helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

Volgens de American Diabetes Association wordt geschat dat 29,1 miljoen Amerikanen diabetes hebben en nog eens 86 miljoen volwassenen ouder dan 20 hebben pre-diabetes. Met andere woorden, een heleboel Amerikanen hebben problemen met het beheren van hun bloedsuikerspiegel.

Volgens een studie uit 2015 gepubliceerd in de Australisch tijdschrift voor plattelandsgezondheid, een negen weken durend protocol van rebounding oefening uitgevoerd drie keer per week gedurende slechts 20 tot 30 minuten resulteerde in positieve veranderingen in bloedsuikermarkers en body mass index (BMI) bij personen met type 2 diabetes. Wat nog interessanter is, is dat de positieve effecten van trampolinespringen niet alleen van toepassing zijn op mensen met diabetes of pre-diabetes.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Een onderzoek uit 2016 uitgevoerd op personen met normale glucosespiegels wees uit dat een periode van 50 minuten van trampoline-oefening met hoge intensiteit de bloedglucose tijdens en na het sporten effectief verlaagde, wat bewijs levert dat rebounding een leuke en effectieve manier kan zijn om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Als u toevallig een van deze aandoeningen heeft, moet u met uw arts samenwerken om een behandelplan op te stellen, maar regelmatige lichaamsbeweging zal vrijwel zeker deel uitmaken van uw voorgeschreven programma. Dus als buiten lopen saai klinkt en naar de sportschool gaan klinkt als een gedoe, kan thuisgebaseerde rebounding-oefening je antwoord zijn.

5

Bevordert gewichtsverlies

Of je nu de deur uitgaat voor een run van drie mijl of je springt 30 minuten op een trampoline, regelmatige lichaamsbeweging van welke aard dan ook kan leiden tot veranderingen in de lichaamssamenstelling en gewichtsverlies. Natuurlijk moet je consistent zijn, en het helpt zeker als je een goed uitgebalanceerd, calorie-gecontroleerd dieet consumeert.

Dat gezegd hebbende, een studie uit 2017 gepubliceerd in Wetenschap &Sport ontdekte dat rebounden op een mini-trampoline kan worden beschouwd als een “krachtige” activiteit volgens de richtlijnen van het American College of Sports Medicine, wat resulteert in een calorieverbranding van ongeveer zeven calorieën per minuut.

Calorieverbranding varieert op basis van gewicht, leeftijd, geslacht en lichaamssamenstelling, maar dit betekent dat een uur springen op een trampoline ongeveer 400 calorieën kan verbranden. Dat is niet armoedig als je probeert af te vallen.

6

Vermindert rugpijn

Volgens een studie uit 2015 gepubliceerd in de Pools Tijdschrift voor Sport en Toerisme, een van de meest verrassende voordelen van rebounding oefening is dat een regelmatig programma kan helpen uw rugpijn te verminderen.

Volwassenen van middelbare leeftijd die deelnamen aan een 21-daags revalidatieprogramma bestaande uit lichaamsbeweging op een minitrampoline, ervoeren een verbeterde functionele capaciteit en aanzienlijk verminderde lumbale rugpijn. Dat is een behoorlijk groot probleem als je regelmatig merkt dat je met ernstige pijn wordt opgezadeld.

Zorg ervoor dat u met uw arts praat voordat u begint; te veel, te hoog of zonder controle springen kan het alleen maar erger maken.

7

Verheft geesten

Ontken het niet: Springen op een trampoline is gewoon leuk. Niemand kan het weerstaan om in een glimlach te breken nadat je in de lucht bent gekatapulteerd alsof je vliegt.

In die zin is rebounding een betaalbare en relatief veiligemanier om te genieten van een goedkope sensatie. Bovendien is het goed voor je – het is een win-win-activiteit voor plezier en gezondheid.

Hoe een Mini Trampoline te kiezen

Voordat je naar Amazon gaat en de goedkoopste minitrampoline koopt die je kunt vinden, doe je een beetje onderzoek. Zoals met alle vormen van cardiovasculaire apparatuur, is er een element van ‘je krijgt waar je voor betaalt’. Met andere woorden, een rebounder met een bodemprijs heeft waarschijnlijk een slechte constructie en een ondermaatse bounce. Denk na over deze factoren voordat u een aankoop doet:

  • Veren vs. bungees: Over het algemeen zijn trampolines op basis van veren minder duur dan trampolines met bungee-koorden, maar ze zijn ook luider en hebben minder geven bij elke stuit. Bungee trampolines daarentegen zijn meestal duurder, maar ze zijn stiller, bieden een zachtere, diepere veerkracht en zijn meestal gemakkelijker op de joints.
  • Diameter en hoogte: Minitrampoline’s zijn er in verschillende maten, van trampolines met een diameter van 36 inch en een hoogte van 10 inch tot die met een diameter van 49 inch en een hoogte van 14 inch. Natuurlijk zijn er voor- en nadelen aan elke optie. Hoe kleiner de trampoline, hoe minder ruimte hij inneemt en hoe makkelijker hij op te bergen is. Hoe groter de trampoline, hoe beter de bounce en hoe meer ruimte je hebt om verschillende oefeningen uit te proberen. Over het algemeen, als je de ruimte en het geld hebt om een grotere trampoline te kopen, geeft dit je een betere trainingservaring.
  • Gewichtslimiet: Verschillende fabrikanten hebben verschillende gewichtslimieten voor hun trampolines. Zorg ervoor dat u weet wat de gewichtslimiet is voordat u een aankoop doet.
  • Opslagfuncties: Als je beperkte ruimte hebt, wil je er zeker van zijn dat de trampoline die je koopt gemakkelijk te verbergen is. Sommige trampolines kunnen in tweeën worden gevouwen, maar u wilt beoordelingen lezen om ervoor te zorgen dat deze functie de integriteit van het product niet vermindert. Andere trampolines bieden inschroefbare of opvouwbare poten, zodat u het product kunt “platmaken” en onder een bed kunt opbergen wanneer het niet in gebruik is. Meestal is dit type opslagoplossing beter in termen van het behoud van de sterkte en integriteit van de trampoline als geheel.
  • Extra voordelen: Als rebounding nieuw voor u is, kunt u producten overwegen die worden geleverd met dvd’s of videoprogrammering om u door verschillende trainingen te leiden.

Zoals met bijna alles, kunt u rebounders vinden tegen koopjesprijzen en hoge dollarprijzen, dus het is aan u om uw budget te bepalen voordat u een aankoop doet.

Gezien het feit dat vallen bijdraagt aan meer dan 800.000 ziekenhuisopnames en 27.000 sterfgevallen per jaar, met name voor oudere volwassenen, is elk oefenprogramma dat kan helpen vallen te voorkomen een vrij goede zaak.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.