De verjaardag van Liev Schreiber

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Issac Liev Schreiber is een Amerikaans acteur, regisseur en producent die werd geboren in San Francisco, Californië, op 4 oktober 1967. Hij had een tumultueuze opvoeding, want zijn moeder, een schilder, en zijn vader, een acteur en een timmerman, scheidden toen hij vijf was. De jonge Liev bleef bij zijn moeder, die nogal ongebruikelijke regels en nogal excentrieke en boheemse manieren van leven oplegde. Liev begon zijn acteeropleiding aan de Universiteit van Massachusetts Amherst en ging later naar de Yale School of Drama, waar hij in 1992 afstudeerde met een master in drama. Hij studeerde ook aan de Royal Academy of Dramatic Art in Londen.

Schreiber maakte zijn debuut op het grote scherm in de donkere komediefilm van 1994. Gemengde noten. Het jaar daarop had hij rollen in films zoals Denise roept op, Mad Love en Feest meisje en bleef acteren in onafhankelijke films. Zijn grote doorbraak kwam echter toen hij verscheen in de populaire en zeer succesvolle horrorfilm, Schreeuw, in 1997, wat de deur opende voor Liev om gecast te worden in big-budget films. In 1995 verscheen Liev ook voor het eerst op televisie, dankzij de film. Buffalo Meisjes. Tijdens dit decennium speelde hij voornamelijk in films, hetzij voor tv of het grote scherm.

In 1999 speelde Schreiber de hoofdrol in de originele film van HBO. RKO 281, waarvoor hij Emmy- en Golden Globe Award-nominaties ontving. Later verscheen hij in met sterren bezaaide films zoals De orkaan (1999)Gehucht (2000), Kate Leopold (2001), De som van alle angsten (2002) en Het Voorteken (2006.) Liev hernam ook zijn rol in het tweede en derde deel van de horrorfranchise. Schreeuw. Schreiber had altijd de ambitie gehad om scenarioschrijver te worden en in 2005 schreef en regisseerde hij de film op basis van een roman met dezelfde naam, Alles is verlicht.

Sinds het begin van zijn carrière acteert Schreiber ook in toneelstukken, met name die van Shakespeare. Hij heeft titulaire personages gespeeld in Macbeth, Hendrik V en Gehucht. In 2005 won Liev zelfs een Tony Award voor beste prestatie door een aanbevolen acteur in een toneelstuk voor zijn prestaties in Glengarry Glen Ross. Hij keerde terug naar televisie in 2006, dit keer in de show. CSI: Onderzoek naar plaats delict, als tijdelijke vervanging van een van de hoofdpersonages. In 2008 speelde Liev in de succesvolle oorlogsfilm. Trots en een jaar later maakte hij zijn debuut in Marvel Comics-films door te verschijnen in X-Men Oorsprong: Wolverine.

Liev bleef acteren in films en toneelstukken gedurende de jaren 2010, met zijn meest productieve jaar 2013, première van maximaal zes films en het portretteren van het hoofdpersonage in Showtime drama Ray Donovan zeven seizoenen lang, waarbij zijn prestaties zeer geprezen werden. Hij heeft ook gewerkt als stemacteur en verteller, waarbij hij zijn stem leende aan films zoals Geloofsbelijdenis (2015), Mijn Kleine Pony (2017) en Spider-Man: In de Spider-Verse (2018.) Onder zijn laatste acteercredits zijn de films Menselijk kapitaal (2021), De Franse Dispatch (2021), en, in 2022, een film gebaseerd op zijn dramaserie Ray Donovan.