De verjaardag van Britney Spears

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

De Amerikaanse popster en danseres Britney Jean Spears werd geboren op 2 december 1981 in McComb, Mississippi. Britney wist al van jongs af aan wat ze wilde worden en volgde dans- en zanglessen, maar ook gymnastiek. Toen ze klein was, nam ze deel aan vele talentenjachten en zong ze in het koor van haar kerk, en besloot uiteindelijk om haar ontluikende carrière naar een professioneel niveau te tillen. In 1990 deed Britney auditie voor de revival van De Mickey Mouse Club, in eerste instantie afgewezen vanwege haar jonge leeftijd. In de tussentijd bleef Britney zichzelf trainen in zang en dans, dus ging ze naar de Professional Performing Arts School in New York City. Britney sloot zich eindelijk aan De Mickey Mouse Club twee jaar later, in 1992, en maakte deel uit van het programma tot de annulering in 1994. Na afloop van de show keerde Britney terug naar Mississippi en schreef zich in voor school, maar was nog steeds gefocust op het worden van een ster.

In 1997 begon Britney de zoektocht naar een platencontract, in het proces van een ontmoeting met verschillende uitvoerende producenten. Na verschillende afwijzingen tekende ze bij Jive Records en begon ze in 1998 haar eerste album op te nemen. Britney’s debuutalbum, … Baby nog een keer, werd uitgebracht in 1999 en was een commercieel succes, zowel in de VS als in de wereld. Na twee succesvolle tournees door het land bracht Britney haar tweede studioalbum in première, Oeps!… Ik deed het opnieuw in 2000, verkocht meer dan een miljoen exemplaren bij de release en werd uiteindelijk een van de meest populaire en iconische popplaten van het tijdperk. Haar tienerjaren achter zich latend en een meer provocerende stijl omarmend, britney’s volgende twee albums, Britney (2001) en In de zone (2003), kwam uit op het hoogtepunt van haar carrière en stuwde haar status als de “Princess of Pop”, zoals ze door de media was genoemd. Gedurende deze tijd schreef Britney ook samen met haar moeder twee boeken, Van hart tot hart (2000) en Het geschenk van een moeder (2001), en speelde in haar eerste filmrol in 2002 op het tienerdrama Kruispunt.

Britney vertakt zich in andere zakelijke ondernemingen en presenteerde een parfum genaamd Nieuwsgierig, samen met Elizabeth Arden, wat meteen een succes bleek. In 2004 bracht ze een greatest hits compilatie uit, Greatest Hits: Mijn voorrecht en het jaar daarop een remix compilatie, B in de mix: De Remixes. Na een pauze van haar muziekcarrière om zich te concentreren op haar familie, Britney’s volgende studioalbum, Verduistering, ging in 2007 in première met kritisch en commercieel succes. Te midden van zorgen over het welzijn en de geestelijke gezondheid van de ster na verschillende juridische geschillen in 2008, speelde Britney een gastrol in sitcom Hoe ik je moeder ontmoette, markeert een van de grootste kijkcijfers van de show tot nu toe. Datzelfde jaar, haar zesde album, Circus, debuteerde met positieve recensies en bereikte toplijsten in verschillende landen, later gepromoot door een wereldtournee in 2009.

In 2010 verscheen Britney’s zevende album, getiteld Femme Fatale, kwam uit en genoot hetzelfde succes als zijn voorgangers, en bevestigde haar status als een van de meest productieve popzangers van haar tijd. Ze verscheen ook als rechter op De X-factor’s tweede seizoen in 2012, het werd de best betaalde jury van de show tot die datum (ze werd later overtroffen door Katy Perry in 2018). In 2013 werd een Vegas concert residentie aangekondigd. Haar vierjarige concertresidentie, Britney: Stuk van mij (2013-2019), werd gebruikt om haar volgende albums te promoten Britney Jean (2013) en Glorie (2016), haar laatste studioalbum tot nu toe. Britney heeft samengewerkt met andere muzikale artiesten zoals Selena Gomez, will.i.am, Rihanna, Miley Cyrus en, meest recent, Elton John. Ze is ook in verschillende tv-shows verschenen, zoals Vrolijkheid, Jane de Maagden De Ellen Degeneres Show. Afgezien van verschillende geuren, heeft Britney verschillende kledinglijnen gemaakt, net als een pop die na zichzelf is geproduceerd. Britney Spears wordt beschouwd als een van ’s werelds best verkopende muziekartiesten en blijft een van de meest geliefde en populaire artiesten van haar generatie.