De verjaardag van Bill Gates

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Geboren op 28 oktober 1955 in Seattle, Washington, is de Amerikaanse zakenman en softwareontwikkelaar William Henry Gates III vooral bekend als de mede-oprichter van Microsoft samen met zijn jeugdvriend Paul Allen. Bill schreef zijn eerste softwareprogramma, een implementatie van tic-tac-toe, op dertienjarige leeftijd. Gefascineerd door de mogelijkheden van coderen, richtte hij samen met medestudenten van lakeside prep school de Lakeside Programmers Club op. Op zijn zeventiende vormde Bill zijn eerste partnerschap met Paul Allen, de Traf-O-Data. Hij studeerde cum laude af in 1973 en ging wiskunde en computerwetenschappen studeren aan Harvard College.

Gates verliet Harvard al na twee jaar en ging in 1974 werken bij het bedrijf Honeywell, waar zijn vriend Allen al werkte. Een jaar later, in 1975, vormden Gates en Allen “Micro-Soft” in Albuquerque, New Mexico, nadat ze waren ingehuurd door elektronicabedrijf MITS om te werken aan een BASIC-tolk voor hun platform. Hun bedrijf werd later geregistreerd in 1976 onder de naam ‘Microsoft’. Microsoft bracht hun eerste product, Altair BASIC, uit in 1975 en werd erg populair onder computerhobbyisten.

In 1980 werd Microsoft benaderd door het toonaangevende computerbedrijf IBM, dat behoefte had aan een besturingssysteem. Gates en Allen stelden het besturingssysteem 86-DOS van Seattle Computer Products voor en sloten een deal met de maker Tim Paterson om het aan te passen voor de IBM-pc’s. Het resultaat was de PC DOS, alleen functioneel op IBM-computers, maar Gates later aangepast aan MS-DOS, die kon worden uitgevoerd door andere klanten dan IBM, door de jaren 1980. Het product maakte Microsoft een van de bekendste bedrijven in de industrie en werd uiteindelijk het grootste computerbedrijf ter wereld.

Nadat Allen het bedrijf in 1983 verliet vanwege gezondheidsproblemen, bracht Microsoft in 1985 zijn eerste retailversie van Microsoft Windows uit. De software is gemaakt als reactie op de Macintosh GUI (Apple) van de concurrentie. In 1986 ging Microsoft nog een samenwerking aan met IBM om een apart besturingssysteem te ontwikkelen genaamd OS/2. Het DOS-systeem evolueerde in de loop van het decennium tot Windows 95, vervolgens XP en daarna kwamen Windows 8 en 10 (respectievelijk 2012 en 2015).)

Sinds de oprichting heeft Gates opgetreden als CEO, president en chief software architect van Microsoft. Hij trad in 2000 terug als CEO van het bedrijf, maar bleef voorzitter van de raad van bestuur en nam een rol op zich als chief software architect. In 2008 verminderde hij zijn tijd bij Microsoft om meer uren te besteden aan zijn filantropische inspanningen via de Bill &Melinda Gates Foundation, de particuliere liefdadigheidsstichting die hij en zijn toenmalige vrouw, Melinda Gates, in 2000 oprichtten. Gates verliet zijn voorzitterspositie in 2014 en verliet zijn bestuursfuncties volledig in 2020, om zich te blijven concentreren op zijn filantropische inspanningen op het gebied van klimaatverandering, wereldwijde gezondheid en ontwikkeling en onderwijs.

Gates heeft de Forbes titel van rijkste persoon in leven bij verschillende gelegenheden, en heeft momenteel de vijfde positie op de lijst, met een geschat vermogen van US $ 107 miljard.