Waarom doet mijn enkel pijn als ik loop?

Waarom doet mijn enkel pijn als ik loop?
Vrouw die enkelpijn ervaart

FatCamera / Getty Afbeeldingen


 • Wat enkelpijn betekent
 • Hoe enkelpijn te voorkomen
 • Hulpmiddelen om te gebruiken voor enkelpijn
 • Wanneer een dokter te zien
 • Veelgestelde vragen

Wandelen is een van onze meest elementaire vervoermiddelen en iets waar velen van ons op vertrouwen om van punt A naar punt B te komen. Dat is de reden waarom er weinig ongemakken zijn die vervelender zijn dan pijn die het moeilijk maakt om te bewegen, vooral voet- of enkelpijn.

Als je pijn ervaart in je enkel of voet, ben je niet de enige. Volgens een onderzoek uitgevoerd door de American Podiatric Medical Association (APMA) is maar liefst 77% van de Amerikaanse volwassenen tijdens hun leven getroffen door enkel- of voetpijn.

Hoewel elke voetpijn slopend kan zijn, kan met name enkelpijn vaak voorkomen dat een persoon goed loopt, wat direct van invloed kan zijn op hun levensonderhoud. Hier is wat u moet weten over enkelpijn, inclusief hoe u het kunt behandelen en hoe u het kunt voorkomen.

Wat enkelpijn betekent

Er zijn tal van redenen waarom een persoon voet- en enkelpijn kan ervaren. Enkele van de meest voorkomende, volgens David Garras, MD, in Chicago gevestigde voet- en enkelorthopedisch chirurg met Midwest Orthopaedics Consultants, omvatten een verstuikte enkel veroorzaakt door fysieke activiteit en plantaire fasciitis, wat een ontsteking is van een ligament dat het hielbeen met de tenen verbindt.

“Meestal ontwikkel je de pijn die gepaard gaat met plantaire fasciitis bij de hiel, maar het kan overal tussen de hiel en de tenen zijn,” zegt Dr. Garras.

Een andere reden dat een persoon pijn rond de enkel of voet kan ontwikkelen wanneer ze lopen, is tendinitis. Zelfs sommige gezondheidsproblemen zoals artritis kunnen leiden tot voet- en enkelpijn.

“Als je toevallig een platvoet of instortende boog of hoge boog hebt, heb je de neiging om verschillende spieren en pezen meer te belasten vanwege de manier waarop je voet is gevormd,” zegt hij. “Minder waarschijnlijk is pijn veroorzaakt door artritis die zich kan ontwikkelen in een van de vele gewrichten in je voet en enkel.”

Hoewel enkelpijn relatief vaak voorkomt, is het niet de norm en zou het niet iets moeten zijn waar je last van hebt. In feite is het belangrijk om eerder dan later een zorgverlener of een orthopedisch arts te raadplegen die gespecialiseerd is in voet en enkel om langdurige schade aan uw gewrichten te voorkomen.

Hoe enkelpijn te voorkomen

Natuurlijk is de beste manier om enkelpijn te voorkomen, te proberen blessures aan je enkelgebied te voorkomen. Maar omdat we in deze situaties vaak weinig controle hebben, zijn hier enkele tactische oplossingen om je enkels te beschermen tegen pijn.

Investeer in kwaliteitsschoenen

Als je tijd doorbrengt met wandelen of wandelen voor fitness of plezier, is het belangrijk om geschikt schoeisel te dragen. Niet alleen kan goed passend en goed gemaakt schoeisel voorkomen dat je geblesseerd raakt, het kan ook je prestaties verbeteren.

“Veel verwondingen en problemen ontstaan wanneer patiënten activiteiten uitvoeren zonder de juiste apparatuur, vooral als het gaat om schoenen,” zegt Jason Patterson, MD, Gilbert, in Arizona gevestigde orthopedisch chirurg gespecialiseerd in voet en enkel. “Hoge wandelschoenen tijdens het wandelen, goede hardloopschoenen tijdens het joggen of hardlopen, en het tapen of verstevigen van de enkel als er enige instabiliteit is bij het doen van snijsporten zoals tennis is van vitaal belang.

Hij raadt ook aan om schoenen om de 6 tot 12 maanden te vervangen. Het is ook belangrijk om de slijtage te controleren en ervoor te zorgen dat ze nog steeds in goede staat zijn voor de activiteit waaraan u deelneemt.

Sla de Hoge Hakken over

Vermijd indien mogelijk hoge hakken of draag ze af en toe. Hakken kunnen ervoor zorgen dat de enkelspieren samentrekken in een poging om je staande te houden en te laten lopen.

“Wanneer de spieren hier na verloop van tijd aan wennen, beginnen ze te verzwakken, wat leidt tot enkelinstabiliteit, wat kan leiden tot ernstiger problemen, waaronder been- en rugpijn en zelfs zenuwbeschadiging,” zegt Dr. Garras.

Vaak stretchen

Een waarschijnlijke dader die uw enkelpijn veroorzaakt, is uw achillespees. Deze pees zit achterin je enkel.

“Het is de grootste en sterkste pees in je lichaam en dus kan het de kleinere pezen in je voet en enkel overweldigen, wat leidt tot veel enkelpijn en tendinitis,” zegt Dr. Garras. “De gemakkelijkste en eenvoudigste achillespees is op de rand van de trap staan met je voet halverwege op de trap, je knieën recht opgesloten en dan je hiel onder de trap laten vallen.”

Wanneer hij dit doet, raadt hij aan om iets vast te houden voor balans. Hij stelt 10 herhalingen voorld gedurende 20 seconden elk een paar keer per dag herhaald.

Versterk de spieren rond je enkel

Om verstuikingen en verrekkingen te voorkomen, raadt Dr. Garras aan om je enkel te trainen om te reageren door de spieren eromheen te versterken. De eenvoudigste manier om dit te doen is door op één been te gaan staan en te balanceren als een flamingo.

“Ga minstens 10 tot 15 seconden op één been staan en wissel de benen een paar keer per dag”, zegt hij. “Als je die oefening eenmaal onder de knie hebt, daag jezelf dan uit door op een kussen of een opgerolde handdoek te gaan staan.”

Hij raadt ook aan om je enkelspieren te versterken door op één been te hurken. Als je het gevoel hebt dat je uit balans bent, blijf dan dicht bij een muur voor ondersteuning.

“Zorg ervoor dat je altijd van been verandert om kracht en stabiliteit te egaliseren, omdat dit je zal helpen blessures en enkelpijn te voorkomen,” voegt hij eraan toe.

Zoek vroege behandeling bij pijn

Als je last hebt van enkelpijn, probeer er dan niet doorheen te lijden. Hoe eerder u wordt geëvalueerd door een orthopedische voet- en enkelspecialist, hoe eerder u er zeker van kunt zijn dat u geen verdere schade aanricht.

“De meeste voet- en enkelproblemen zijn gemakkelijker te behandelen als de behandeling vroeg wordt gestart in plaats van weken of maanden te wachten,” zegt Dr. Patterson.

Hulpmiddelen om te gebruiken voor enkelpijn

Als u enkelpijn ervaart die verergert tijdens het lopen, zijn er tal van hulpmiddelen thuis die kunnen worden gebruikt om dat ongemak te minimaliseren. Onmiddellijk na het voelen van pijnsensaties, beveelt Dr. Garras aan om ijs op het getroffen gebied aan te brengen om ontstekingen te verminderen. Hij raadt aan om ijs gedurende 20 minuten aan te brengen en vervolgens 20 minuten een pauze te nemen voordat u opnieuw aanbrengt. “Zorg ervoor dat het ijs in een handdoek is gewikkeld, zodat het de huid niet direct raakt,” voegt hij eraan toe.

Vrij verkrijgbare ontstekingsremmers zoals Tylenol, Motrin of Aleve zijn ook nuttig bij gebruik in korte duur en in kleine hoeveelheden, volgens Dr. Garras. Deze medicijnen helpen ontstekingen en pijn te verminderen die uw herstel kunnen versnellen.

“Na een dag of twee op deze vrij verkrijgbare medicijnen, als de pijn aanhoudt, moet u een consult regelen met een orthopedisch chirurg die gespecialiseerd is in voet- en enkelblessures,” zegt hij.

Compressiekleding, zoals compressiesokken, kan ook helpen door de zwelling rond de enkel veroorzaakt door ontstekingen te verminderen. Maar ze hebben misschien niet in elke situatie gelijk.

“Er is ook aangetoond dat ze het vermogen van de enkel vergroten om te bepalen waar het zich in de ruimte bevindt en daarom het vermogen om te reageren in het geval van een verstuiking of draai,” voegt Dr. Garras toe.

Wanneer een dokter te zien

Gelukkig is de meeste enkel- en voetpijn van korte duur en verdwijnt vanzelf, vooral wanneer de fysieke activiteit die het veroorzaakt ophoudt. Aanhoudende enkelpijn en/of zwelling die niet verdwijnt met rust, of enkelpijn die verergert bij minimale activiteit kan zorgwekkend zijn.

Als uw enkelpijn langer dan 3 dagen zonder verbetering is blijven hangen nadat u hebt uitgerust, ijs hebt aangebracht en ontstekingsremmende medicijnen hebt ingenomen, raadpleeg dan een zorgverlener of een orthopedisch chirurg die gespecialiseerd is in voet- en enkelproblemen.

Een woord van bodymindspirit


Hoewel enkelpijn niet ongewoon is, is het niet iets waar je last van zou moeten hebben. Er zijn tal van thuisoefeningen die je kunt doen om je enkelspieren te versterken, evenals hulpmiddelen en remedies thuis om pijn en ongemak te verlichten.

Als u chronische enkelpijn ervaart die niet weggaat met rust, oefeningen en pijnverlichting, is het een goed idee om een consult in te winnen bij een orthopedisch chirurg die gespecialiseerd is in voet- en enkelblessures om te bepalen of verdere interventie nodig kan zijn.

Veelgestelde vragen


 • Moet ik blijven lopen met enkelpijn?

  Pijn geeft meestal aan dat er een probleem is in het getroffen gebied, zoals een ontsteking, een verstuiking of een spiertrekking. Om deze reden is het meestal geen goed idee om te proberen door te zetten, vooral als het gaat om enkelpijn. Als u dit doet, kunnen sommige problemen erger worden. Een goede vuistregel is om te overwegen wat uw enkelpijn zou kunnen veroorzaken en om advies in te winnen bij een zorgverlener in plaats van de pijn te doorstaan.


 • Hoe versterk je zwakke enkels?

  Als je enkels zwak aanvoelen, of ze nu uit balans of pijnlijk aanvoelen, strek dan vaak uit en oefen het balanceren op één been. Deze oefeningen kunnen thuis worden gedaan zonder dat er grote en dure apparatuur nodig is. Als je een personal trainer ziet, kun je deze ook met je laten werken aan versterkende oefeningen.


 • Worden enkels zwakker met de leeftijd?

  Veel delen van het lichaam worden zwakker met de leeftijd, maar hetzelfde geldt niet voor je enkels. In feite is de meest voorkomende reden voor enkels om zwak te worden te wijten aan inactiviteit. Zorg ervoor dat je minstens vijf keer per week traint – wandelen, fietsen, yoga, zwemmen en Pilates zijn allemaal geweldige oefeningen voor enkels.