De Verenigde Naties hebben het recht op een gezond milieu erkend als een van de mensenrechten in een historische erkenning.

In een verklaring riep de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, de lidstaten op om actie te ondernemen om snel en echt effect te geven aan het recht op een gezond milieu.

Mevrouw Bachelet zei dat ze “verheugd” was dat de beslissing “duidelijk de aantasting van het milieu en klimaatverandering erkent als onderling verbonden mensenrechtencrises.”

“Gedurfde actie is nu nodig om ervoor te zorgen dat deze resolutie over het recht op een gezond milieu dient als een springplank om aan te dringen op transformatief economisch, sociaal en milieubeleid dat mensen en de natuur zal beschermen,” zei ze, volgens de Associated Press.

In de Democratische Republiek Congo worden bomen geplant om de klimaatverandering tegen te gaan. / Foto met dank aan UNICEF/Josue Mulala

Volgens UN News erkent de nieuwe resolutie de schade die is toegebracht door klimaatverandering en milieuvernietiging aan miljoenen mensen over de hele wereld. Het onderstreept ook dat de meest kwetsbare segmenten van de bevolking acuter worden getroffen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 24 procent van alle wereldwijde sterfgevallen, ongeveer 13,7 miljoen sterfgevallen per jaar, gekoppeld aan het milieu, vanwege risico’s zoals luchtvervuiling en blootstelling aan chemicali├źn.

“We moeten voortbouwen op dit momentum om verder te gaan dan de valse scheiding van milieuactie en bescherming van mensenrechten. Het is maar al te duidelijk dat geen van beide doelen kan worden bereikt zonder de andere,” zei Bachelet.

Dit is geweldig nieuws voor de toekomst van de mensheid: met dit historische besluit betekent dit dat de VN klimaatactie op wereldschaal serieuzer zullen nemen.