De Rainbow Railroad helpt LGBTQ + -mensen om vervolging te ontvluchten

Search

Het is nog steeds illegaal om LGBTQ + te zijn in 70 landen. In deze landen hebben LGBTQ + -mensen nul basisbescherming voor mensenrechten, en als je eruit wordt gehaald, betekent dit dat je werk of huisvesting kunt verliezen.

In 11 landen riskeren queer mensen de doodstraf.

Een in Canada gevestigde internationale organisatie genaamd Rainbow Railroad helpt LGBTQ + -mensen te ontsnappen uit landen waar ze dreigend gevaar lopen vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit.

In landen waar intimiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht illegaal is, wordt de LGTBQ + -gemeenschap geconfronteerd met geweld en discriminatie van hun families, hun gemeenschappen en zelfs de overheid.

Rainbow Railroad werkt aan het oplossen van een meerlagig probleem dat verder gaat dan LGBTQ + -vervolging – ze reageren ook op een wereldwijde vluchtelingencrisis. Vluchtelingen worden nu al geconfronteerd met toenemende uitdagingen, maar anti-LGTBQ+-wetgeving maakt de obstakels alleen maar groter. De organisatie pakt beide uitdagingen samen aan.

“80 miljoen ontheemden over de hele wereld, en ik wil geen grove wiskunde doen over welk percentage van die bevolking LGBTQ + is, omdat er niet genoeg gegevens zijn, maar je kunt je voorstellen dat er een aanzienlijk aantal van die mensen is die lid zijn van de LGBTQ + -gemeenschap,” vertelde uitvoerend directeur Kimahli Powell ons.

“Er zijn 70 landen die intimiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar stellen.”

“Bovendien zijn er 70 landen die intimiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar stellen. De nexus van deze twee problemen is waar de mensen zijn die ons om hulp vragen – waarom er mensen zijn die lid zijn van de LGBTQ + -gemeenschap die gedwongen ontheemd zijn of hun toevlucht zoeken in een wereld. “

Na het beoordelen van elke aanvraagaanvraag en het bepalen hoe het beste kan worden geholpen, werkt Rainbow Railroad aan het selecteren van effectieve routes naar veiligheid en contact maken met lokale contacten die pre-travel en logistieke ondersteuning kunnen bieden. Vervolgens bieden ze vervoer naar het land van bestemming van de migrant en onmiddellijke ondersteuning na de reis.

“Met name Rainbow Railroad is geprezen voor het helpen van 70 Tsjetsjeense mannen om zich te hervestigen als reactie op anti-homo zuiveringen in Tsjetsjenië vanaf 2017.”

Rainbow Railroad is met name geprezen voor het helpen van 70 Tsjetsjeense mannen bij het hervestigen als reactie op anti-homozuiveringen in Tsjetsjenië vanaf 2017.

“Waar ik echt, echt trots op ben met dat verhaal, is dat terwijl ik die reis maakte, mensen online inzamelingsacties deden,” zei Powell.

“Een Facebook-inzamelingsactie bracht $ 250.000 op die we konden gebruiken om veilige huizen te bouwen. Mensen deden bakverkoop, dragshows, noem maar op. Rainbow Railroad wordt 100 procent gefinancierd door particuliere bronnen. We zijn echt een gemeenschapsbeweging. Het laat je zien hoe mensen die samenkomen één persoon kunnen helpen. Daar ben ik het meest trots op met de organisatie.”

De gemeenschapsfinanciering van de organisatie is vooral indrukwekkend omdat het ongeveer $ 10.000 kost om slechts één persoon te helpen.

“Eerst en vooral is ons doel om iemand veilig te houden in hun land”, zei Powell.

Vluchtelingen welkom / Foto met dank aan Rainbow Railroad

“Dat betekent toegang tot een veilig huis, hen verplaatsen naar een veiligere plek in het land, hen toegang geven tot middelen of hen verbinden met een organisatie – alles om hen uit een gevaarlijke situatie te halen. En voor gevallen die noodherplaatsing vereisen, betekent dat natuurlijk dat ze de kosten moeten betalen om ze van een land te krijgen waar ze een veilige asielaanvraag kunnen indienen. “

“Sinds 2006 heeft Rainbow Railroad meer dan 800 vervolgde LGBTQ + -mensen uit 38 landen geholpen om zich in veiligheid te brengen.”

In 2020 ontving de groep 2.800 asielaanvragen en hielp 465 mensen. Sinds 2006 heeft Rainbow Railroad meer dan 800 vervolgde LGBTQ + -mensen uit 38 landen geholpen om zich in veiligheid te brengen.

“Wat ik het leukst vind aan Rainbow Road is dat we echt een queer-geleide reactie op een probleem zijn geweest,” zei Powell.

“Als een door LGBTQ + geleide organisatie, in staat om het probleem te begrijpen en de systemische barrières voor migratie en discriminatie te begrijpen, hebben we ons in staat gesteld om echt innovatief te zijn in het zien van oplossingen die verder kunnen helpen dan de LGBTQ + -gemeenschap.”

Maak kennis met Kimahli Powell, Executive Director van Rainbow Railroad

Luister voor meer informatie over Rainbow Railroad naar onze podcastaflevering met uitvoerend directeur Kimahli Powell.

Kimahli deelde het verhaal van Rainbow Railroad en hoe je betrokken kunt raken bij het ondersteunen van LGBTQ + -vluchtelingen over de hele wereld.

Onderneem actie ter ondersteuning van LGBTQ + -mensen over de hele wereld

Je kunt je steun betuigen aan de missie van Rainbow Railroad door een donatie te doen.

De kosten van het helpen van iemand verhuizen overseas is ongeveer $ 10.000, maar elke dollar telt.