De meest voorkomende soorten fietspijn en -blessures

De meest voorkomende soorten fietspijn en -blessures
Vrouw met bebloede knie rijdende fiets

Wesley Hitt / Getty Images


 • Bovenlichaam en hoofdletsel
 • Pijn in het onderlichaam
 • Kniepijn
 • Been- en voetpijn
 • Andere veel voorkomende fietsblessures

Fietsen is een geweldige, low-impact manier om fit te blijven, maar het is niet zonder risico op pijn en blessures. De meeste fietspijn treedt op als gevolg van een slechte pasvorm van de fiets of een onjuiste rijtechniek. Het is belangrijk om je fiets aan te passen aan je lichaam, omdat een goede pasvorm van de fiets pijn en letsel kan voorkomen. Wees je bewust van blessures die veel voorkomen in het wielrennen.

Bovenlichaam en hoofdletsel

Je bovenlichaam loopt het risico op blessures bij vallen van je fiets. Maar het is ook mogelijk om overbelastingsblessures in het bovenlichaam te ervaren.

Hersenschudding en hoofdletsel

Een hersenschudding wordt meestal veroorzaakt door een ernstig hoofdtrauma waarbij de hersenen heftig in de schedel bewegen. Het kan gebeuren in een val.

Draag een fietshelm om het risico op ernstig hoofdletsel tijdens het fietsen te verminderen. Het is ook belangrijk om de vroege waarschuwingssignalen van een hoofdletsel te herkennen en te behandelen.

De voor leeftijd gecorrigeerde incidentie van fietsletsels die resulteerden in ziekenhuisopname steeg van 1998 tot 2013 met 28%. Meer dan de helft van deze verwondingen was aan een extremiteit en 16% was hoofdletsel.

Sleutelbeenfractuur (gebroken sleutelbeen)

Een schouderfractuur verwijst meestal naar een volledige of gedeeltelijke breuk van het sleutelbeen (sleutelbeen) of de nek van het opperarmbeen (armbot). Het is over het algemeen van een impactblessure, zoals een val van je fiets.

Gevoelloosheid van de hand (ulnaire neuropathie) en polspijn

Ulnaire neuropathie is pijn en gevoelloosheid van de kleine en ringvinger. Het wordt geassocieerd met druk op het stuur gedurende lange tijd. Carpaal tunnel syndroom kan ook voorkomen.

Rijd altijd met je ellebogen licht gebogen om als schokdemper te fungeren. Wissel de druk op de binnen- en buitenkant van de handpalm af tijdens het rijden.

Pijn in het onderlichaam

Zitten in het zadel kan pijn in het bekken, billen of onderrug veroorzaken. Twee voorwaarden om op te letten zijn:

 • Pudendale neuropathie: Deze chronische bekkenpijn ontstaat doordat je te lang in het zadel zit. Regelmatige rustpauzes en vrije tijd van fietsen kunnen nodig zijn om het risico te verminderen. Het veranderen van het type stoel is niet effectief gebleken.
 • Piriformis-syndroom: De piriformis spier bevindt zich in de buurt van de bovenkant van de billen. Als het strak wordt of krampt, kan het druk uitoefenen op de heupzenuw en gluteale (of bil) pijn of ischias veroorzaken.

Kniepijn

Kniepijn komt zeer vaak voor bij fietsers. Om de oorzaak van de pijn te behandelen, is het belangrijk om een evaluatie en een juiste diagnose te hebben. Schoenaanpassingen en het veranderen van de positie van uw schoenplaatje kunnen helpen.

Patellofemoraal pijnsyndroom

Patellofemoraal pijnsyndroom verwijst meestal naar pijn onder en rond de knieschijf. Het wordt ook wel runner’s knee genoemd.

Chondromalacie

Deze term verwijst naar verzachting en verslechtering van de onderkant van de knieschijf. Bij jonge atleten is dit meestal een blessure door trauma, overmatig gebruik, slechte uitlijning van het kniegewricht of spieronbalans.

Dit leidt tot wrijving en wrijven onder de knieschijf die resulteert in schade aan het oppervlak van het kraakbeen. Het gevoel is een doffe pijn rond of onder de knieschijf die verergert bij het lopen naar beneden of heuvels, traplopen, andere gewichtdragende activiteit.

Artrose van de knie

Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis bij atleten. Het is een degeneratieve ziekte die resulteert in een geleidelijke slijtage van gewrichtskraakbeen.

Typische symptomen van artrose zijn pijn, zwelling en een afname van het bewegingsbereik van de knie. Ochtendstijfheid die afneemt met beweging komt ook vaak voor.

Iliotibiaal Band Syndroom

De IT-band loopt langs de buitenste dij; IT-bandwrijvingssyndroom resulteert vaak in kniepijn aan de buitenkant (laterale) aspect van de knie of het onderbeen. Het wordt geassocieerd met overtraining en spierkracht onevenwichtigheden.

Been- en voetpijn

Deze veel voorkomende fietsblessures zijn voornamelijk te wijten aan overmatig gebruik.

Achillespeesontsteking

Achillespeesontsteking is een chronische overbelastingsblessure van de pees achterin de enkel. Het heeft de neiging om geleidelijk op te komen totdat de pijn constant is en oefening of activiteit te pijnlijk is om door te gaan. Onbehandeld gelaten, Achilles peesontsteking kan leiden tot een verhoogd risico op achillespeesruptuur.

Plantaire fasciitis

Plantaire fasciitis is de meest voorkomende oorzaak van pijn aan de onderkant van de hiel. Een veelbetekenend symptoom is pijn in de hiel tijdens de eerste stappen van de ochtend.

Boogpijn

Boogpijn of spanning kan te wijten zijn aan een ontsteking, met een branderig gevoel onder de voetboog. Behandeling van boogpijn bestaat vaak uit adaptief schoeisel en inzetstukken.

Blaren

Blaren zijn met vloeistof gevulde zakjes op het oppervlak van de huid die vaak voorkomen op de handen of de voeten als gevolg van wrijving. Je schoen kan met je voet op de verkeerde plaats wrijven of je grip op het stuur veroorzaakt deze wrijving.

Andere veel voorkomende fietsblessures

Fietsers lopen ook risico op deze veel voorkomende pijnen, pijnen en verwondingen:

 • Schaafwonden en weguitslag: Als je van je fiets op een harde ondergrond valt, kunnen huidlagen worden weggeschraapt.
 • Spierkrampen: Een kramp is een plotselinge, strakke en intense pijn veroorzaakt door een spier die vastzit in spasmen. Factoren die kunnen bijdragen zijn uitdroging, elektrolytenuitputting, spiervermoeidheid en het doen van een nieuwe activiteit.
 • Verstuikingen en verrekkingen: Dit zijn acute verwondingen die variëren in ernst, maar meestal resulteren in pijn, zwelling, blauwe plekken en verlies van het vermogen om te bewegen en het gewricht te gebruiken.
 • Spierpijn met vertraagde aanvang: Dit is spierpijn, stijfheid of pijn die 24 tot 48 uur na onwennige of bijzonder intensieve inspanning optreedt.
 • Overtrainingssyndroom: Overtraining syndroom komt vaak voor bij atleten die trainen voor competitie of een specifieke gebeurtenis en trainen buiten het vermogen van hun lichaam om te herstellen.

De voor leeftijd gecorrigeerde incidentie van fietsletsels die resulteerden in ziekenhuisopname steeg van 1998 tot 2013 met 28%. Meer dan de helft van deze verwondingen was aan een extremiteit en 16% was hoofdletsel.