De gezondheidsvoordelen van koriander

De gezondheidsvoordelen van koriander
Koriander voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Voordelen
 • Voeding
 • Selecteren/voorbereiden/opslaan
 • Bijwerkingen
 • Veelgestelde vragen

Koriander wordt veel gebruikt in veel verschillende keukens over de hele wereld, met name in Indiase, Latijnse en Afrikaanse gerechten. Koriander—of Coriandrum sativumis lid van de Apia (Apiaceae) of peterselie familie. Je kunt het zien als een ingrediënt in recepten als korianderbladeren (koriander), korianderolie of korianderzaden.

Gezondheidsvoordelen

Koriander wordt gebruikt als specerij om voedsel, cosmetica en tabaksproducten op smaak te brengen. Het wordt ook al eeuwenlang gebruikt als medicinaal hulpmiddel.

Koriander wordt soms gebruikt om maagaandoeningen te behandelen, waaronder misselijkheid, diarree, winderigheid en prikkelbare darmsyndroom. Het kan ook worden gebruikt om de eetlust te stimuleren of als afrodisiacum en zelfs als antibioticum. Er is echter onvoldoende bewijs om deze toepassingen te ondersteunen.

Koriander wordt ook door sommige mensen ingenomen om constipatie te verlichten. Koriander is een van de vele ingrediënten in bepaalde theeën (zoals Smooth Move) waarvan is aangetoond dat ze de stoelgang verhogen. Maar het is onduidelijk hoeveel koriander alleen bijdraagt aan het voordeel.

Er is ook enig groeiend bewijs dat koriander kan helpen bij het beheer van diabetes. De meeste studies die tot nu toe zijn uitgevoerd, zijn echter voltooid op knaagdieren, dus onderzoekers weten niet zeker of de voordelen op mensen zullen worden overgedragen.

Voedingswaarde feiten

Een theelepel korianderzaad levert ongeveer 5 calorieën, 1 koolhydraat (meestal in de vorm van vezels) en minder dan 1 gram eiwit en vet. Het kruid zal uw calciuminname enigszins verhogen (12,4 mg, of 0,01% van de aanbevolen dagelijkse inname) en ook bijdragen aan uw kaliuminname (22,2 mg of 0,005% ADH). Er is ook een kleine hoeveelheid magnesium (5,8 mg; 0,02% ADH) en fosfor (7,2 mg; 0,01% ADH) in een theelepel van het kruid.

Als u verse korianderbladeren (koriander) gebruikt in uw keuken, zult u er waarschijnlijk meer van gebruiken. Maar het voegt nog steeds niet veel calorieën of voedingsstoffen toe aan uw dagelijkse voeding. Er zit minder dan 1 calorie in een kwart kopje koriander en minder dan een enkele gram koolhydraten, eiwitten of vetten.

Selectie, voorbereiding en opslag

Verse koriander (of korianderbladeren) moet worden gekocht op het hoogtepunt van de versheid. Bladeren moeten heldergroen zijn en niet verwelkt. Zodra je het thuis hebt, bewaar je het in de koelkast, waar het ongeveer een week vers moet blijven. Bij het eten van verse koriander, net als andere verse kruiden, toevoegen als garnering voor kleur, crunch en toegevoegde smaak.

Als u koriander in zaad- of gemalen vorm koopt, moet het in een luchtdichte container worden bewaard en op een koele droge plaats worden bewaard, zoals uw voorraadkast. Het kruid moet twee tot drie jaar vers blijven.

Enkele recepten inclusief koriander

 • Pitta Thee
 • Midden-Oosters Gegrilde Kofta Kebabs
 • Geroosterde wortelen met sinaasappels en verse kruiden

Mogelijke bijwerkingen

Wanneer koriander wordt gebruikt als specerij om uw voedsel op smaak te brengen, wordt het door de Amerikaanse Food and Drug Administration als GRAS (algemeen erkend als veilig) beschouwd.

Het is echter mogelijk om een allergische reactie te hebben op bepaalde kruiden, waaronder koriander. De symptomen kunnen mild zijn (zoals huiduitslag, roodheid of zwelling) of kunnen ernstig zijn, waaronder anafylaxie. Als u zich zorgen maakt dat u allergisch bent voor koriander, zoek dan medische hulp.

Bovendien moeten zwangere vrouwen of borstvoeding, die een lage bloeddruk, diabetes of binnen twee weken voor de operatie hebben, contact opnemen met een zorgverlener voordat ze koriander gebruiken.

Koriander kan interfereren met bepaalde medicijnen, waaronder medicijnen voor hoge bloeddruk, diabetes, geneesmiddelen die de lichtgevoeligheid verhogen of kalmerende medicijnen. Neem contact op met uw zorgverlener voordat u koriander gebruikt als u een van deze geneesmiddelen gebruikt.

Veelgestelde vragen

Is koriander een specerij of een kruid?

Technisch is het allebei. De term “kruid” verwijst over het algemeen naar het groene bladgedeelte van een plant. Korianderbladeren worden ook vaak gebruikt in recepten en worden vaak aangetroffen in de groenteafdeling van de supermarkt met het label koriander.

Specerijen komen meestal uit de zaden of schors van een plant en kunnen in gemalen of hele vorm worden gebruikt. Je vindt korianderzaden en gemalen koriander in het kruidengedeelte van je lokale markt.

Wat is het verschil tussen koriander en koriander?

In veel delen van de wereld zijn de bladeren van de Coriandrum sativum planten worden korianderbladeren genoemd. Maar in de Verenigde Staten noemen we de bladeren over het algemeen ‘koriander’. Zowel korianderbladeren als koriander zijn hetzelfde; ze bieden dezelfde voedings- en gezondheidsvoordelen.

Kun je koriander en koriander door elkaar gebruiken?

Nee. De smaak van koriander en de smaak van koriander zijn heel verschillend omdat korianderzaden meestal worden geroosterd voordat ze worden gemalen of in recepten worden gebruikt. Koriander wordt vaak beschreven als een nootachtige, bloemige, citrusachtige smaak. Koriander, aan de andere kant, wordt vaak beschreven als het hebben van een frisse, peterselie-achtige smaak. Een klein deel van de bevolking krijgt een zeepsmaak als ze koriander eten.

 • Pitta Thee
 • Midden-Oosters Gegrilde Kofta Kebabs
 • Geroosterde wortelen met sinaasappels en verse kruiden

Het is echter mogelijk om een allergische reactie te hebben op bepaalde kruiden, waaronder koriander. De symptomen kunnen mild zijn (zoals huiduitslag, roodheid of zwelling) of kunnen ernstig zijn, waaronder anafylaxie. Als u zich zorgen maakt dat u allergisch bent voor koriander, zoek dan medische hulp.