De gezondheidsvoordelen van kaneel

De gezondheidsvoordelen van kaneel
Kaneel geannoteerd

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


 • Gezondheidsvoordelen
 • Voedingswaarde feiten
 • Selectie, Voorbereiding, & Opslag
 • Mogelijke bijwerkingen
 • Veelgestelde vragen

Een hoofdbestanddeel in wentelteefjes, koffie en ontbijtgebak, kaneel is een heerlijke en voedzame specerij. De wetenschappelijke naam voor kaneel is Cinnamomum zeylanicum en het komt van de binnenste schors van bomen afkomstig uit Sri Lanka.

Het is al in het oude Egypte gebruikt en hoewel het ooit zeldzaam en waardevol was, is kaneel nu direct beschikbaar. Kaneel werd door oude artsen gebruikt om hoest, heesheid en keelpijn te behandelen.

Kaneel wordt gemaakt door de stengels van kaneelbomen te nemen en ze te laten drogen tot wat we kennen als kaneelstokjes. Deze stokjes kunnen ook vermalen worden tot kaneelpoeder. Het olieachtige deel van kaneel, dat het een duidelijke zoete en kruidige geur en smaak geeft, is van cinnamaldehyde. Er wordt aangenomen dat deze verbinding verantwoordelijk is voor de voordelen van kaneel.

Gezondheidsvoordelen

Het besprenkelen van kaneel op je eten voegt niet alleen zoete en pittige smaak toe, maar het kan ook een positieve invloed hebben op je gezondheid. Als de op een na populairste specerij in de Verenigde Staten en Europa zit kaneel boordevol gezondheidsbevorderende functies.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt kaneel gebruikt om buikpijn, dysmenorroe, verminderde eetlust en diarree te behandelen. Hier zijn enkele andere potentiële gezondheidsvoordelen.

Kan helpen het risico op kanker te verminderen

Kaneel is rijk aan krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen tegen de oxidatieve schade die tot kanker kan leiden. Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat kaneel fungeert als een krachtige antioxidant in menselijke darmcellen, waardoor het risico op darmkanker wordt verminderd.

Bestrijdt diabetes en hartaandoeningen

Kaneel heeft ook veel eigenschappen die het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen, vooral bij mensen met diabetes. Een oudere studie keek naar de effecten van kaneel op bepaalde markers bij personen met diabetes type 2. Degenen die dagelijks 6 gram kaneel namen, hadden verlaagde triglyceriden, LDL-cholesterol (de “slechte” soort) en totaal cholesterol. Ondertussen bleef HDL-cholesterol, of de “goede” soort, stabiel.

Bovendien heeft kaneel anti-diabetische effecten en aanzienlijke voordelen voor de bloedsuikerspiegel.

Insuline is een hormoon dat betrokken is bij het transporteren van suiker uit de bloedbaan naar de cellen om als energie te worden gebruikt. Mensen met pre-diabetes of diabetes zijn insulineresistent, wat betekent dat de insuline zijn werk niet zo effectief kan doen.

Studies tonen sterk bewijs voor het vermogen van kaneel om de insulinegevoeligheid te verbeteren, waardoor het hormoon effectief werkt en daarom de bloedsuikerspiegel helpt verlagen.

Voorkomt bloedsuikerpieken

Van kaneel is ook aangetoond dat het pieken in de bloedsuikerspiegel na een maaltijd vermindert. De alvleesklier geeft veel spijsverteringsenzymen af die suiker onmiddellijk na het eten beginnen af te breken. Studies tonen aan dat kaneel interfereert met deze enzymen, waardoor de afgifte van koolhydraten in het spijsverteringskanaal wordt vertraagd.

Bestrijdt infecties

De infectiebestrijdende kracht van kaneel komt van het belangrijkste actieve bestanddeel, cinnamaldehyde. Gebruikt als kaneelolie, toonde een oudere studie aan dat kaneel de groei van bacteriën zoals Listeria en Salmonella. Bovendien toonde een andere studie aan dat het gebruik van kaneelolie tandbederf en een slechte adem kan helpen voorkomen.

Therapeutische voordelen

Alternatieve beoefenaars schrijven ook tal van therapeutische eigenschappen toe aan kaneel, vooral van Ceylon-kaneel. Onder de aandoeningen waarvan kaneel wordt aangenomen dat ze behandelen, zijn:

 • Suikerziekte
 • Hypertensie (hoge bloeddruk)
 • Metabool syndroom
 • Prikkelbare darm syndroom (PDS)
 • Schimmelinfecties
 • Orale infecties
 • Gewone verkoudheid
 • Allergische rhinitis

Het is echter belangrijk op te merken dat de hoeveelheid kaneel die nodig is als beschermend middel onbekend is en dat iedereen anders reageert. Het simpelweg toevoegen van kaneel aan uw dieet zal ook niet automatisch uw medische aandoening genezen. U moet nog steeds het behandelplan volgen dat door uw zorgverlener is verstrekt.

De meeste studies over kaneel gebruikten grote hoeveelheden kaneel voor suppletie. Deze praktijk is misschien niet voor iedereen veilig en het consumeren van grote doses kan problematisch zijn.

Maar gewoon kaneel toevoegen aan voedingsmiddelen zoals toast, yoghurt en thee is een geweldige manier om smaak toe te voegen, micronutrients, en antioxidanten aan uw dieet. Als u advies wilt over hoe u meer kaneel aan uw eetplan kunt toevoegen, praat dan met een geregistreerde diëtist.

Voedingswaarde feiten

Een eetlepel kaneel bevat 20 calorieën, 6 gram koolhydraten en 4 gram vezels. Het bevat geen significante hoeveelheid eiwit of vet, maar het is rijk aan tal van micronutriënten, waaronder calcium, magnesium, fosfor en kalium.

Omdat een beetje kaneel een lange weg gaat in recepten, krijg je er misschien geen significante voedingsboost van. Neem een verscheidenheid aan andere voedingsmiddelen op in uw dieet die rijk zijn aan micronutriënten in plaats van te vertrouwen op kaneel voor deze voordelen.

Selectie, Voorbereiding, & Opslag

Er zijn twee hoofdsoorten kaneel, Ceylon en Cassia kaneel. Ceylon kaneel is ook bekend als “echte” kaneel, waar cassia kaneel het meest wordt gezien in winkels en is wat de meeste mensen herkennen als gemalen kaneel. Ceylon kaneel heeft een mildere smaak dan Cassia kaneel.

Als een van de meest populaire kruiden bij het bakken, wordt kaneel gebruikt in klassieke kaneelbroodjes en gebak, evenals ontbijtproducten zoals wentelteefjes en havermout. Het wordt ook gebruikt in veel hartige gerechten, zoals op het Midden-Oosten geïnspireerde kip- en lamsgerechten. Kaneel wordt vaak gecombineerd met fruit zoals appels, peren en sinaasappels bij het bakken en wordt gebruikt vanwege de pittige en zoete smaak in wellnessdranken zoals kaneelthee en kurkuma gouden melk.

De meeste kaneel die je in winkels koopt, is Cassia-kaneel, die een zoet, warm, doordringend aroma en smaak heeft. Je kunt Cassia-kaneel gebruiken voor al je kaneelbehoeften of je vertakken om verschillende variëteiten te proberen, afhankelijk van je recept. Ceylon kaneel is goed voor koekjes en cakes. Je kunt ook kaneelstokjes kopen om havermout op smaak te brengen terwijl het op de kookplaat kookt of om toe te voegen aan kruidenthee.

Kaneel moet worden bewaard op een donkere, koele, droge plaats, bij voorkeur uit de buurt van zon en warmte. Wanneer goed afgesloten, kaneel een paar jaar meegaat, maar kan het na verloop van tijd wat smaak verliezen.

Mogelijke bijwerkingen

Allergieën voor kaneel zijn zeldzaam, maar symptomen van een kaneelallergie zijn roodheid en huidirritatie. Overmatige inname van kaneel kan irritatie van de mond en de lippen veroorzaken.

Het consumeren van grote hoeveelheden Cassia-kaneel kan giftig zijn als u lever- of nierproblemen heeft, maar de typische hoeveelheid die wordt gegeten is zo klein dat het geen probleem is.

Hoewel dagelijks gebruik van gemalen kaneel in recepten niet gecontra-indiceerd is, als u medicijnen gebruikt en kaneelsupplementen wilt nemen voor de behandeling, moet u met een zorgverlener spreken. Kaneelsupplementen kunnen de effectiviteit van antibiotica, diabetesgeneesmiddelen, bloedverdunners en hartmedicijnen veranderen.

Veelgestelde vragen


 • Waar kan ik Ceylon kaneel kopen?

  Je kunt Ceylon kaneel kopen bij veel supermarkten en bij lokale kruidenleveranciers. Zorg ervoor dat je het koopt van een vertrouwde bron die de oorsprong van de kaneel kent.


 • Hoe maak ik kaneelthee?

  Je kunt kaneelthee maken door kaneelstokjes in kokend water te weken. Doe een kaneelstokje in een mok met kokend water. Steil, overdekt, gedurende 10 minuten. Verwijder het kaneelstokje en geniet warm of heet.


 • Hoeveel calorieën zitten er in kaneel?

  Een eetlepel gemalen kaneel bevat 20 calorieën.


 • Hoe lang gaan kaneelstokjes mee?

  Wanneer kaneelstokjes goed worden bewaard op een koele, droge plaats met een nauwsluitend deksel, gaan ze 3 tot 4 jaar mee.


 • Hoe maal ik kaneelstokjes?

  Je kunt een koffie- of kruidenmolen gebruiken om hele kaneelstokjes tot een fijn poeder te malen. Je kunt ze ook met de hand malen met behulp van een vijzel en stamper.

Bovendien heeft kaneel anti-diabetische effecten en aanzienlijke voordelen voor de bloedsuikerspiegel.