Ciabatta Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid

Ciabatta Nutrition Feiten en voordelen voor de gezondheid
Ciabatta voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Als reactie op Franse baguettes werd ciabattabrood uitgevonden in Italië met een vergelijkbare harde, knapperige textuur aan de buitenkant en een taaiheid aan de binnenkant. Gemaakt met een mengsel van volkoren, olie, water en gist, kun je deze populaire koolhydraat als de ster vinden in broodjeszaken, bakkerijen en supermarkten over de hele wereld (zelfs in Frankrijk).

De volkoren, calcium en vezels in ciabattabrood kunnen helpen bij een goede spijsvertering, diabetes type 2 voorkomen en de gezondheid van de botten bevorderen (hoewel niet alle ciabatta is gemaakt van volkoren). Je kunt de voordelen ervan vergroten door gehakte groenten toe te voegen met een scheutje olijfolie tussen twee plakjes om een maaltijd vol vitamines en mineralen en rijk aan antioxidanten te creëren.

Ciabatta Nutrition Feiten

De voedingsinformatie voor 57 gram ciabattabrood wordt verstrekt door de USDA.

 • Calorieën: 140
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 320 mg
 • Koolhydraten: 29g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 5g

Koolhydraten

Zoals bij het meeste brood is het aantal koolhydraten in ciabatta hoog. Een plakje of rol van 57 gram bevat 29 gram koolhydraten, waarvan het grootste deel vezels bevat voor een gezonde spijsvertering.

Vetten

De vetten in ciabatta zijn afkomstig van olijfolie, die enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevat.

Eiwit

Het aantal eiwitten is laag met 5 gram per portie. Ongeveer 15% van de calorieën uit een ciabatta stokbroodje of broodje zijn afkomstig van eiwitten.

Vitaminen en Mineralen

Ciabatta bevat 320 milligram natrium. De Food and Drug Administration (FDA) beveelt aan om minder dan 2.300 milligram natrium per dag te eten, wat overeenkomt met slechts 1 theelepel keukenzout. Ciabatta bevat ook 39,9 milligram kalium voor de elektrolytenbalans en 10,3 milligram calcium voor de gezondheid van de botten.

Calorieën

In de winkel gekochte en zelfgemaakte ciabattabrood calorie tellingen zullen variëren. In totaal bevat een portie ongeveer 140 calorieën. Dit is een typische rolmaat die je zou eten voor een broodje.

Gezondheidsvoordelen

De volkoren in ciabattabrood draagt bij aan een aantal gezondheidsvoordelen. Hier is een overzicht van de mogelijke voordelen van het eten van ciabattabrood.

Kan gewichtsbeheersing bevorderen

Brood gemaakt met volkoren kan 4% van uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels leveren, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing. De American Heart Association zegt dat omdat vezels meer kauwen nodig hebben, het langer kan duren voordat je maag verteert. Dit zorgt ervoor dat je lichaam erkent dat je vol zit voordat je meer voedsel gaat eten.

Vrouwen moeten proberen tussen de 21 en 25 gram vezels per dag te eten en mannen moeten elke dag 30 tot 38 gram consumeren. Voor de meeste Amerikanen is het gemiddelde vezelverbruik echter lager dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, volgens onderzoekers van een recente studie gepubliceerd in Voedingsstoffen.

Kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen

Vezelinname kan de cardiovasculaire en beroerte-ontwikkeling aanzienlijk verminderen, zegt een gepubliceerde meta-analyse. Onderzoekers ontdekten dat 28 tot 30 gram per dag volkoren volkoren volkoren vezelsinname een aanzienlijke vermindering van het totale serumcholesterol en lipoproteïne met lage dichtheid (LDL, het “slechte cholesterol”) veroorzaakte in afzonderlijke klinische studies.

Kan diabetes type 2 voorkomen

De vezels in volle granen kunnen de afbraak van zetmeel in glucose vertragen, wat een stabiele bloedsuikerspiegel kan creëren in plaats van ze te laten pieken. Bovendien kan het consumeren van volle granen diabetes type 2 helpen voorkomen.

In feite bleek uit een studie dat degenen die gemiddeld 2 tot 3 porties volle granen per dag aten 30% minder kans hadden om diabetes type 2 te hebben ontwikkeld dan degenen die zelden volle granen aten. Bovendien, toen de onderzoekers hun resultaten combineerden met de resultaten van verschillende andere grote studies, ontdekten ze dat het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 21% kon worden verminderd wanneer mensen twee porties volkoren granen per dag extra consumeren.

Ondertussen bleek uit een studie van meer dan 72.000 postmenopauzale vrouwen zonder diabetes dat een hogere inname van volle granen resulteerde in een vermindering van het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. In feite, vrouwen die de hoogste hoeveelheid volle granen aten (2 of meer porties per dag) als compared met degenen die geen volle granen aten, ervoeren een vermindering van 43% van het risico.

Kan het risico op de ziekte van Crohn verminderen

In een studie gepubliceerd in Gastro-enterologie onderzoekers ontdekten dat langdurige vezelinname geassocieerd is met een lager risico op de ziekte van Crohn, een soort inflammatoire darmziekte. Onderzoekers verzamelden gegevens van 170.776 vrouwen en volgden gedurende een periode van 26 jaar.

Gedurende die tijd onderzochten ze voedingsinformatie uit een kwantitatieve voedselfrequentievragenlijst die om de 4 jaar werd geleverd. Ze ontdekten dat degenen die een vezelrijk dieet volgden, minder diagnoses van de ziekte van Crohn ervoeren dan degenen met een beperkte vezelinname.

Allergieën

Allergieën van ciabattabrood komen over het algemeen voor bij een tarweallergie of glutenintolerantie. Een allergie voor tarwe kan diarree, maagkrampen en ernstige gastro-intestinale problemen veroorzaken. Andere symptomen zijn zwelling van de tong of lippen, eczeem, loopneus, daling van de bloeddruk en duizeligheid.

Glutenintolerantie of coeliakie symptomen zijn vergelijkbaar met die van een tarwe allergie. Als u vermoedt dat u allergisch bent voor tarwe, glutengevoelig bent of dat u een intolerantie heeft, praat dan met een zorgverlener. Ze kunnen helpen bij het stellen van een juiste diagnose en u informeren over voedselalternatieven.

Wanneer het het beste is

Ciabatta duurt een paar dagen bij kamertemperatuur. Als u ciabattabrood koopt bij een professionele bakkerij of als u het thuis bakt, is de houdbaarheid korter omdat het brood niet de conserveermiddelen bevat die u in in de winkel gekochte producten vindt. Als u echter meer vet aan uw ciabatta toevoegt, zult u merken dat het langer meegaat.

Opslag en voedselveiligheid

Je kunt ciabattabrood in een luchtdichte plastic zak wikkelen en 2 tot 3 dagen bij kamertemperatuur bewaren in een koele, droge voorraadkast of donkere kast. Het brood moet ook uit de buurt van warmte en apparaten worden bewaard. Zet het brood niet in de koelkast, want hierdoor kan de ciabatta snel uitdrogen.

 • Calorieën: 140
 • Vet: 0,5 g
 • Natrium: 320 mg
 • Koolhydraten: 29g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 0g
 • Eiwit: 5g