De gezondheidsvoordelen van bieslook

De gezondheidsvoordelen van bieslook
Bieslook

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


  • Voordelen
  • Voeding
  • Selecteren, voorbereiden en opslaan
  • Bijwerkingen

Bieslook (Allium schoenoprasum) een eetbaar lid zijn van de Allium geslacht – een bloeiende familie van planten die knoflook sjalotten, prei en lente-ui omvatten. De onderste stengels en bollen van dit kruid hebben een milde, schone, uiachtige smaak die vaak wordt gebruikt om te garneren op voedingsmiddelen zoals gebakken aardappelen of duivelseieren.

Gezondheidsvoordelen

Bieslook wordt meestal gebruikt om voedsel op smaak te brengen. Maar sommige mensen hopen ook voordelen voor de gezondheid van bieslook te behalen wanneer ze de grasplant medicinaal gebruiken.

De meest voorkomende manier waarop mensen bieslook gebruiken in de natuurlijke geneeskunde is om parasitaire wormen te behandelen. Dit zijn ziekteverwekkende wormen die leven en zich voeden in of op een mens. Onderzoekers hebben de rol van veel verschillende natuurlijke producten onderzocht om verwaarloosde parasieten te behandelen, waaronder citroengras en knoflook. Maar er is niet genoeg bewijs om het gebruik van bieslook te ondersteunen om parasieten te beheersen.

Sommige mensen gebruiken bieslook ook om het risico op infectie te verminderen, het watergewicht te verminderen of als stimulerend middel. Momenteel is er niet genoeg bewijs om deze gezondheidsvoordelen te ondersteunen.

Voeding

Een eetlepel verse, rauwe bieslook levert minder dan 3 calorieën, waarvan de meeste afkomstig zijn van koolhydraten (vezels) en eiwitten, volgens USDA-gegevens.

Mineralen in bieslook omvatten calcium (3 mg), fosfor (1,7 mg) en kalium (8,9 mg). Maar het eten van een portie bieslook zal niet significant bijdragen aan je vitamines voor de dag.

Vitaminen in bieslook zijn vitamine A (3% van uw aanbevolen dagelijkse inname), vitamine C (3%), vitamine K (8%) en folaat (1%).

Je kunt bieslookolie in sommige supermarkten zien. Sommige koks maken zelfs thuis bieslookolie. Houd er rekening mee dat bieslook gearomatiseerde olie aanzienlijk meer calorieën levert, omdat het meestal een combinatie is van een bakolie (zoals koolzaadolie) en vers bieslookextract.

Selectie, voorbereiding en opslag

Je vindt verse, rauwe bieslook in de groenteafdeling van bijna elke supermarkt. Meestal zijn ze verpakt in trossen. Bieslook is het hele jaar door verkrijgbaar.

Zoek bij het kiezen van de beste bieslook naar volledige stengels die felgroen en gelijkmatig gekleurd zijn. Vermijd bieslook die verwelkt of geel begint te worden, omdat deze ouder zijn en niet zo lang meegaan.

Wanneer je bieslook mee naar huis neemt, knip ze dan niet totdat je klaar bent om ze te gebruiken. Wikkel ze in een papieren handdoek en bewaar ze in de koelkast totdat je ze nodig hebt in een recept. Ze zouden ongeveer een week moeten duren.

Om bieslook in of op een schaal te gebruiken, hak je ze met een scherp mes of gebruik je een keukenschaar om ze in secties van een kwart inch te snijden.

Sommige mensen kopen en gebruiken ook gevriesdroogde bieslook omdat ze langer meegaan. Omdat verse bieslook echter gemakkelijk verkrijgbaar en over het algemeen goedkoop is, geven de meeste koks de voorkeur aan de verse variëteit.

Een van de meest populaire manieren om van bieslook te genieten, is bovenop een gebakken aardappel met andere toppings zoals boter of zure room. Als je op je gewicht let, zijn bieslook alleen al een geweldige manier om smaak toe te voegen zonder calorieën aan de aardappel toe te voegen.

Bieslook vult ook roomkaas, eieren, groene salades, mayonaisesalades en als garnering aan. Snip bieslook vlak voor gebruik als hun delicate smaak vervaagt snel.

Mogelijke bijwerkingen

Er zijn weinig bijwerkingen bekend bij het eten van bieslook, hoewel sommige bronnen melden dat u indigestie kunt ervaren als u er te veel van eet.

Als u allergisch bent voor uien of knoflook, kunt u een reactie ervaren bij het consumeren van bieslook. Volgens een bron bevatten bieslook diallyldisulfide en mogelijk allicine, wat bij sommige mensen een reactie kan veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Kan ik bieslook invriezen?

Ja, hoewel de textuur van bieslook kan veranderen wanneer je ze invriest. Er zijn verschillende methoden die koks gebruiken om dit kruid in te vriezen. Je kunt bieslook hakken en in de delen van een ijsblokjesbak plaatsen en vervolgens vullen met water om in te vriezen. Of je kunt de bieslook in een zakje doen en extra lucht verwijderen zodat deze vacuüm wordt afgesloten.

Wat is een geschikte bieslookvervanger in recepten?

Je kunt knoflook, sjalotten, prei of lente-ui gebruiken in plaats van bieslook in een recept. Maar misschien moet je de hoeveelheid aanpassen omdat bieslook een lichtere smaak heeft. Als u bieslook als garnering gebruikt, kunt u peterselie of koriander vervangen.

Kan ik bieslook invriezen?

Ja, hoewel de textuur van bieslook kan veranderen als je je zorgen maakteze ze. Er zijn verschillende methoden die koks gebruiken om dit kruid in te vriezen. Je kunt bieslook hakken en in de delen van een ijsblokjesbak plaatsen en vervolgens vullen met water om in te vriezen. Of je kunt de bieslook in een zakje doen en extra lucht verwijderen zodat deze vacuüm wordt afgesloten.

Wat is een geschikte bieslookvervanger in recepten?

Je kunt knoflook, sjalotten, prei of lente-ui gebruiken in plaats van bieslook in een recept. Maar misschien moet je de hoeveelheid aanpassen omdat bieslook een lichtere smaak heeft. Als u bieslook als garnering gebruikt, kunt u peterselie of koriander vervangen.