De gevaren van boksblessures

De gevaren van boksblessures
Een man bereidt zijn bokshouding voor

Alberto Guglielmi / Steen / Getty Images


  • Risico’s in het boksen
  • Veel voorkomende boksblessures
  • Veiligheidsnormen
  • Boksen alternatieven

Elke activiteit waarbij het lichaam wordt geblazen, vooral het hoofd, is riskant. De controlerende instanties van het boksen en de overheid hebben enkele pogingen gedaan om een aantal voorschriften in te voeren, zoals de Muhammad Ali Boxing Reform Act, die de gevaren proberen te minimaliseren. Maar boksen kan en heeft een aantal ernstige gevolgen voor de gezondheid van mensen die betrokken zijn bij de sport.

Risico’s in het boksen

Boksen is gevaarlijk. Het aantal boksers dat is overleden als gevolg van de sport is niet bekend, maar het lijkt erop dat de sterftecijfers in het boksen veel lager zijn dan in sommige sporten, zoals paardenraces.

Betrouwbare gegevens worden beïnvloed door verschillen in regelgeving tussen amateur- en professioneel boksen, illegale boksevenementen, de manier waarop regelgevende instanties wereldwijd functioneren, gebrek aan langetermijnstudies en medische onnauwkeurigheid bij het relateren van het schijnbare kleine letsel aan latere medische gebeurtenissen.

Veel voorkomende boksblessures

Hoewel het onderzoek beperkt is, hebben de meest voorkomende boksblessures betrekking op trauma aan het hoofd, de ogen en het lichaam.

Hoofdletsel

De American Association of Neurological Surgeons zegt dat 90% van de boksers tijdens hun carrière een traumatisch hersenletsel oploopt. Boksen kan verantwoordelijk zijn voor minder sterfgevallen dan sommige andere sporten, maar het aantal boksers dat hersenschade oploopt, wordt verondersteld veel hoger te zijn dan geregistreerd.

Wanneer een bokser een directe klap op het hoofd krijgt, is het alsof hij wordt geraakt door een bowlingbal van 13 pond die met 20 mph reist, wat ongeveer 52 keer de zwaartekracht is. Geraakt worden op het hoofd kan botbreuken en hersenweefselschade veroorzaken. Een klap kan het oppervlak van de hersenen beschadigen, zenuwnetwerken scheuren, laesies of bloedingen veroorzaken of grote stolsels in de hersenen veroorzaken.

Het is belangrijk op te merken dat hoofdtrauma ook wordt geassocieerd met langzamere informatieverwerkingssnelheden.

Schade aan het lichaam

Andere verwondingen aan het lichaam door boksen zijn snijwonden, kneuzingen, gebroken tanden, gebitsproblemen, gebroken ribben, inwendige bloedingen en schade aan inwendige organen.

Oogletsel

Hoewel beschermd door hard bot aan de zijkant, zijn ogen erg kwetsbaar voor voltreffers van onderaf. Schade aan de ogen bij het boksen kan het gevolg zijn van direct contact of van schokgolven. Afhankelijk van de kracht van de klap, kan schade leiden tot letsel aan het netvlies, netvliesloslating, retinale bloeding en andere verwondingen.

Hersenziekten

Ex-boksers zijn kwetsbaarder voor de natuurlijke veroudering van de hersenen en ziekten van de hersenen. Ze hebben meer kans op ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. De hersenen van boksers zijn kleiner en de oppervlakte grijze stof is dunner. De ventrikels in de hersenen zijn vergroot vanwege de afname van de witte stof van de hersenen.

Veiligheidsnormen

In de Verenigde Staten heeft de wetgeving boksers enige bescherming geboden tegen uitbuiting en met gezondheids- en veiligheidsmonitoring en ziektekostenverzekering (bijv. De Professional Boxing Safety Act van 1996, de Mohammed Ali Boxing Reform Act). Veel medische professionals zijn van mening dat er meer wetgeving nodig is om boksers, vooral professionals, in deze sport verder te beschermen. Velen zouden graag zien dat boksen helemaal verboden wordt.

Wanneer een dokter te zien

Sommige boksscholen vereisen mogelijk een gezondheidscheck voordat je kunt sparren. Als u echter symptomen van een hersenschudding ervaart – hoofdpijn, geheugenverlies, duizeligheid, braken, algemene verwarring – of een acuut letsel heeft, waaronder een snee, blauwe plekken, verstuiking of gebroken botten, neem dan contact op met uw arts.

Boksen alternatieven

Vermijd de blessures die vaak gepaard gaan met boksen door andere sporten aan te gaan. Door bijvoorbeeld een tas te gebruiken om te boksen of te kiezen voor shadowboxing wordt het gevechtselement verwijderd. Je krijgt nog steeds de voordelen van de training en bouwt volledige lichaamskracht op, maar de afwezigheid van sparren met een andere vechter zal het potentiële risico op letsel beperken.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel bokstraining potentiële gezondheidsvoordelen oplevert, maken de risico’s van de full-contact sport het een potentieel gevaarlijke activiteit. Voordat u begint met een nieuwe sport- of fysieke trainingsroutine, raadpleegt u een arts om eventuele gevaren en risico’s met reeds bestaande aandoeningen zo goed mogelijk te begrijpen.

Sommige boksscholen vereisen mogelijk een gezondheidscheck voordat je kunt sparren. Als u echter symptomen van een conc ervaartussion – hoofdpijn, geheugenverlies, duizeligheid, braken, algemene verwarring – of een acuut letsel hebben, waaronder een snee, blauwe plekken, verstuiking of gebroken botten, neem contact op met uw arts.