De gevaren en complicaties van atletische amenorroe

De gevaren en complicaties van atletische amenorroe
Vrouw die opstijgt rennend op een baan

Boris Austin / Getty Afbeeldingen


 • Oorzaken
 • Geassocieerde gezondheidscomplicaties
 • Behandeling
 • Uw arts raadplegen

Amenorroe is een term die wordt gebruikt om het ontbreken van een menstruatie te beschrijven. Er zijn twee soorten amenorroe:

 • Primaire Amenorroe is de afwezigheid van menstruatie op 16-jarige leeftijd
 • Secundaire Amenorroe is een aandoening waarbij een vrouw die met de menstruatie is begonnen plotseling stopt na een menstruatie.

Amenorroe bij atleten, soms trainingsgerelateerde amenorroe genoemd, treedt op wanneer een vrouw 3-6 maanden geen menstruatie heeft omdat ze te veel traint, te weinig calorieën eet of beide. Om regelmatig ongesteld te worden, moeten vrouwen een bepaald aantal calorieën consumeren en ongeveer 18% procent of meer lichaamsvetpercentage behouden. Als een vrouw te weinig lichaamsvet heeft, stoppen de eierstokken met het produceren van oestrogeen en stopt de vrouw met menstrueren.

Oorzaken van atletische amenorroe

Er zijn veel oorzaken van amenorroe, maar bij sporters is het stoppen van je menstruatie een waarschuwingssignaal dat het lichaam te veel stress heeft en te weinig energievoorraden heeft om gezond functioneren te ondersteunen. Experts speculeren dat een vrouw stopt met ovuleren en menstrueren om te beschermen tegen zwangerschap tijdens extreme fysiologische stress en om alle beschikbare energie te gebruiken om haar fysiologische basisprocessen te ondersteunen.Intense lichaamsbeweging en een extreem laag lichaamsgewicht zijn ook in verband gebracht met lagere niveaus van het hormoon oestrogeen dat nodig is om gezonde botten te behouden.

Geassocieerde gezondheidscomplicaties

Een van de eerste onderzoekers die de complicaties van atletische amenorroe identificeerde, was Dr. Barbara Drinkwater. Ze ontdekte dat vrouwelijke atleten met amenorroe een significant lagere botdichtheid hadden dan vrouwelijke atleten die normale menstruaties hadden.Toen deze vrouwen de reguliere menstruatie hervatten door hun training te verminderen of hun calorie-inname te verhogen, herwonnen ze een kleine hoeveelheid botdichtheid, maar keerden ze nooit volledig terug naar normale massadichtheidsniveaus. Het is nu duidelijk dat inspanningsgerelateerde amenorroe leidt tot onomkeerbaar botverlies.

Dit was baanbrekend onderzoek omdat destijds werd gedacht dat gewichtdragende oefeningen de botdichtheid zouden verhogen en vrouwen zouden beschermen tegen botverlies. Toen atleten een lage botdichtheid begonnen te vertonen vanwege het gebrek aan regelmatige menstruaties, luidde dit een alarm in de sportgeneeskundegemeenschap en begon het veel meer onderzoek naar de triade van vrouwelijke atleten, een combinatie van:

 • Lage energiebeschikbaarheid (eetstoornissen)
 • Menstruele onregelmatigheden/amenorroe
 • Zwakke botten (verhoogd risico op stressfracturen en osteoporose)

De toekomstige gezondheidscomplicaties van verlies van botmassa vroeg in het leven kunnen verwoestend zijn naarmate een vrouw ouder wordt. Het risico op stressfracturen neemt dramatisch toe, maar het langetermijnrisico op ernstige osteoporose dat leidt tot botbreuken die mogelijk niet goed genezen naarmate een vrouw ouder wordt, is een echte zorg.

Behandeling

Elke vrouwelijke atleet die stopt met ongesteld te worden, moet zich zorgen maken over haar gezondheid. Amenorroe is geen normaal onderdeel van de training. Het is gevaarlijk en ongezond. Als je bent gestopt met menstrueren, is je eerste prioriteit om te proberen de menstruatie te hervatten door:

 • Je trainingsvolume met 10 tot 15 procent verlagen
 • Uw calorie-inname met 10 tot 15 procent verhogen
 • Het verhogen van uw calciuminname
 • Naar uw arts, voedingsdeskundige of personal trainer

Vrouwen die amenorroe proberen te overwinnen, moeten mogelijk weer aankomen. Omdat lichaamsbeeld en gewichtsgerelateerde problemen vaak deel uitmaken van deze aandoening, kan het nuttig zijn voor deze atleten om samen te werken met een psycholoog die gespecialiseerd is in atleten met eetstoornissen.

Uw arts raadplegen

Als u een atleet met amenorroe bent, kan uw arts verschillende tests uitvoeren om erachter te komen waarom u bent gestopt met menstrueren. Ze zal beginnen met een volledige medische geschiedenis, een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en een zwangerschapstest. Ze zal vragen stellen over uw trainingsschema en eetgewoonten en kan vragen stellen over een geschiedenis van een inspanningsverslaving of een eetstoornis, zoals anorexia of boulimia. U kunt worden gevraagd om uw trainingsintensiteit en -duur te verminderen en uw calciuminname en uw totale calorie-inname te verhogen. Het wordt aanbevolen dat vrouwen met amenorroe dagelijks minstens 1.500 milligram calcium krijgen.

Mogelijk hebt u een DEXA-scan, een soort röntgenfoto die de botdichtheid meet. Deze helps bepalen uw risico op het ontwikkelen van osteoporose.

Als de normale menstruatie niet opnieuw begint binnen zes maanden na het aanbrengen van veranderingen in lichaamsbeweging en dieet, kan uw arts overwegen hormoonvervangende of orale anticonceptiva te gebruiken.

Hoewel vrouwen met amenorroe niet menstrueren of misschien ovuleren, is het nog steeds mogelijk om zwanger te worden. Amenorroe mag niet worden beschouwd als een vorm van anticonceptie.

Waar het op neer komt

Amenorroe is een ernstige gezondheidstoestand die kan leiden tot onomkeerbaar botverlies en verwoestende gevolgen voor de gezondheid op lange termijn. Als je een atleet bent die geen regelmatige menstruatie meer heeft, negeer het dan niet. Door amenorroe vroeg aan te pakken en te behandelen, kunt u het verlies van bot voorkomen en ernstige fracturen voorkomen naarmate u ouder wordt.