De beste vorm van collageen

De beste vorm van collageen
Glimlachende vrouw die collageensupplement en glas water vasthoudt

Courtney Hale / Getty Afbeeldingen


 • Wat u moet weten over collageen
 • Collageen Poeders / Peptiden
 • Vloeibaar collageen
 • Collageen Capsules
 • Voedsel met collageen
 • Veelgestelde vragen
 • Volgende in Collageen gids

  11 creatieve manieren om collageenpoeder te gebruiken

Naarmate we ouder worden, produceert ons lichaam van nature minder collageen, terwijl het bestaande collageen in het lichaam de neiging heeft om sneller af te breken. Deze natuurlijke achteruitgang van collageen laat veel mensen op zoek naar manieren om dit probleem aan te pakken. Bijgevolg is collageen een populair supplement geworden dat wordt gebruikt om de gezondheid van huid en gewrichten te bevorderen.

Beslissen hoe u uw collageeninname kunt stimuleren, kan echter lastig zijn, vooral omdat u collageen uit voedsel kunt halen, evenals in poeder-, capsule- en vloeibare vorm. Twee van de meest populaire opties zijn vloeibaar collageen en collageenpoeders, hoewel je collageen ook uit natuurlijke voedselbronnen kunt halen. Hier is wat u moet weten over collageen, inclusief hoe u de beste vorm van collageen voor uw doelen kunt kiezen.

Wat u moet weten over collageen

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Tot nu toe zijn er bijna 30 verschillende soorten geïdentificeerd. De soorten collageen kunnen op verschillende manieren door uw lichaam worden gebruikt, maar ze helpen voornamelijk bij het ondersteunen van de huid, botten, pezen, spieren, ligamenten en bindweefsels. De collageentypen hebben ook gevarieerde moleculaire samenstellingen en verschillende toegevoegde celcomponenten die correleren met de locatie waar ze in het lichaam worden gebruikt.

Er zijn vijf verschillende soorten collageen gevonden in supplementen. Deze omvatten types 1, 2, 3, 4 en 5. Type 2 is vaak gewild voor de gezondheid van de gewrichten, terwijl type 1 en 3 bevorderlijk zijn voor de gezondheid van de huid. Veel van de collageensupplementen die u op de markt vindt, zijn afkomstig van marine- of grasgevoerd rundercollageen. Bovendien heeft elk collageentype iets andere voordelen, waardoor het meer geschikt is voor een bepaald gezondheidsdoel.

Soorten collageen

 • Type 1 is goed voor bijna al het collageen van je lichaam. Het zit in haar, huid, nagels, botten, pezen en je GI-voering.
 • Type 2 is minder dicht en zit in elastisch kraakbeen.
 • Type 3 zit in bloedvaten, huid en spieren.
 • Type 4 is het collageen in je huidlagen.
 • Type 5 wordt ook gevonden in je huid, evenals je hoornvliezen, haar en placentaweefsel.

Collageen Poeders / Peptiden

Collageenpoeders, soms collageenpeptiden genoemd, zijn veelzijdig en kunnen een positieve invloed hebben op de gezondheid. Collageenpoeders bevatten gehydrolyseerd collageen en hebben een proces ondergaan dat het afbreekt in zijn peptideketens.

Peptiden vormen collageeneiwit, de bouwstenen van de keten. Deze peptiden worden in hoge aantallen in je lichaam aangetroffen. Ze helpen de gewrichtsfunctie en de gezondheid van de huid te ondersteunen. Naarmate u ouder wordt, vertraagt uw natuurlijke collageenproductie, maar collageenpoeder kan mogelijk een gestabiliseerde vorm van collageenpeptiden bieden.

De meerderheid van collageenpoeders leveren meer peptiden per portie dan vloeibare vormen. Bijgevolg kan poedercollageen een efficiëntere manier zijn om aan uw innamebehoeften te voldoen.

Poedercollageen wordt vaak gemaakt van rundercollageen. Deze bron bevat veel type 1 en type 2 collageen, wat een uitstekende manier is om de gezondheid van huid en gewrichten te bevorderen. Poedercollageen is ook vaak duurzamer, dankzij de bulkverpakking, maar het is niet ideaal voor op reis.

Bovendien is het poeder gemakkelijk te mengen met vloeistof omdat het geen smaak heeft. Je kunt het mengen met water, koffie of andere dranken. Bovendien bevatten poeders geen kunstmatige smaakstoffen of conserveermiddelen.

“Hoewel er enige bezorgdheid is geweest dat het gebruik van collageenpoeder in warm voedsel, zoals koffie of bakken ermee, suggereert onderzoek dat de collageeneiwitten hun integriteit behouden tot 572 graden Fahrenheit, ver boven de temperatuur van koffie of het meeste bakken dat we doen, dus het gebruik ervan in hete producten zou prima moeten zijn, “Zegt Jen Scheinman, RD, een geregistreerde diëtist en voedingsmanager voor Timeline Nutrition.

Pros

 • Veelzijdig, mengt met de meeste vloeistoffen

 • Bevat meer licht verteerbare peptiden per portie dan vloeistof

 • Minder kans op kunstmatige ingrediënten

 • Vaak afkomstig van rundercollageen voor de gezondheid van gewrichten en huid

 • Sustainable verpakking

Tegens

 • Bulkformaat is niet ideaal voor op reis

 • Is geen snelle grab-and-go supplement

Vloeibaar collageen

Vloeibaar collageen wordt geleverd in een kant-en-klare drank. In dit formaat worden collageenpeptiden gesuspendeerd in een vloeibaar mengsel. In sommige gevallen is het vloeibare mengsel gezuiverd water. U kunt echter ook gearomatiseerde vloeistoffen gebruiken om collageendranken te maken. Populaire dranken zijn collageenflacons, smoothies of individuele shots.

Omdat deze supplementen gemakkelijk in te nemen zijn en met u mee te reizen, kunnen ze uw beste optie zijn als u op zoek bent naar een grab-and-go collageensupplement. Maar veel vloeibare collageen mengen zich niet met andere dranken, zoals koffie of een sportdrank.

Hoewel vloeibaar collageen uit verschillende bronnen kan komen, is het grootste deel ervan op zee gebaseerd. Ongewervelde dieren, zoals kwallen of sponzen, zijn typische bronnen van collageen uit de zee. Alternatieve bronnen zijn rundvlees, kip, schaap of eend. Vloeibaar collageen uit mariene bronnen heeft ook de meeste voordelen voor de huid, met minder voordelen voor de gezondheid van de gewrichten.

Omdat vloeibaar collageen vaak minder collageenpeptiden bevat dan poeders, zijn uw innamebehoeften mogelijk niet kosten- of tijdsefficiënt als u dagelijks meer dan één vooraf gemaakte drank drinkt. Bovendien, terwijl marine collageen minder verontreinigingen kan bevatten, kan de drank zelf kunstmatige kleuren en smaken en conserveermiddelen gebruiken om de smaak en het uiterlijk te verbeteren.

Pros

 • Gemakkelijk mee te nemen

 • Ideaal voor op reis

 • Het kan aangenamer zijn om te consumeren

 • Collageen uit zee bevat minder snel verontreinigingen

Tegens

 • Het kan kunstmatige kleuren, smaakstoffen en conserveermiddelen bevatten

 • Het heeft niet zoveel collageenpeptiden per portie

 • Meer ondersteunend voor de gezondheid van de huid dan de gezondheid van gewrichten

Collageen Capsules

Collageencapsules zijn collageenpoeder dat in een capsule is verzegeld. De capsules hebben een oplosbare behuizing, waardoor suppletie eenvoudig en snel is omdat het niet nodig is om het in een drankje te mengen Capsules bevatten ook een voldoende dosis collageenpeptiden, hoewel u mogelijk meer dan één pil moet nemen.

Capsules zijn gemakkelijk om mee te reizen en geweldig voor mensen die collageensuppletie naadloos in hun routine willen laten passen. Bovendien zijn ze smaakloos en kleurloos, wat betekent dat ze meestal geen kunstmatige kleuren of smaken bevatten.

Voor mensen die niet van het slikken van pillen houden, zijn collageencapsules niet ideaal. U moet ook de ingrediënten controleren om te bepalen waar de capsules van zijn gemaakt, omdat sommige allergierisico’s kunnen opleveren. Ten slotte kunnen collageencapsules niet zo goed worden geabsorbeerd als poeders en vloeistoffen, omdat de buitenkant van capsules tijd nodig heeft om af te breken.

“Collageensupplementen als geheel zijn in verband gebracht met voedselallergieën, afhankelijk van van welk voedsel het supplement is gemaakt,” zegt Jeanette Kimszal, RD, een geregistreerde diëtist bij Root Nutrition &Education. “Mensen met bepaalde voedselallergieën moeten wegblijven van collageensupplementen gemaakt van [allergic] Voedingsmiddelen. Van deze supplementen is gebleken dat ze brandend maagzuur, misselijkheid, opgeblazen gevoel en of een gevoel van volheid bij sommige mensen veroorzaken, ”

Pros

 • Gemakkelijk mee te nemen

 • Gebrek aan kunstmatige smaak- en kleurstoffen

 • Uitstekend geschikt voor reizen

Tegens

 • Het kan meer dan één pil vereisen om aan de dosering te voldoen

 • Capsule-ingrediënten zijn mogelijk niet hypoallergeen

 • Minder gemakkelijk opgenomen door het lichaam

Voedsel met collageen

Het menselijk lichaam produceert van nature collageen. Het wordt ook van nature geproduceerd door dieren, zowel mariene als niet-mariene.

Grasgevoerd rundercollageen uit rundvlees is het meest populaire niet-mariene collageen. Kip, schaap en eend zijn echter alternatieve collageenbronnen. Marine collageen is vaak afkomstig van ongewervelde dieren, zoals kwallen en sponzen, maar vissen produceren ook collageen.

“Een nadeel van alle collageenvormen op dit moment is het gebrek aan veganistische opties,” zegt Trista Best, RD, een geregistreerde diëtist bij Balance One Supplements. “Omdat collageen van nature voorkomt in dierlijke producten, zijn er alleen veganistische voedselaanbevelingen waarvan wordt gezegd dat ze het vermogen van het lichaam om collageen te produceren verhogen. Plantaardige bronnen die kunnen helpen bij het produceren van collageen in een hogere snelheid zijn peulvruchten, bladgroenten, paprika’s, tropisch fruit en bessen, ”

De gemakkelijkste manier om collageen uit voedsel te consumeren, is via bottenbouillons. Je kunt rundvlees, kip of vis koken totdat je een smaakvolle vloeistof hebt die rijk is aan collagen. De bouillon kan worden geconsumeerd zoals het is of worden gebruikt in andere gerechten. Natuurlijk moet u dit van tevoren voorbereiden en het kan een uitdaging zijn om op te slaan.

Het kan ook moeilijk zijn om voldoende collageen via voedsel te consumeren, tenzij je routinematig een goed afgerond, voedzaam dieet eet. Hoewel deze collageenbron natuurlijk is, als u normaal gesproken prioriteit geeft aan het consumeren van biologisch vlees en gevogelte, wilt u misschien net zo selectief zijn in het vinden van botten van biologische dieren. Zowel niet-organisch als biologisch zullen echter nog steeds gelijke hoeveelheden collageen leveren.

Pros

 • Natuurlijke bron van collageen

 • Het kan een geruststellend drankje maken

 • Je kunt het in verschillende gerechten gebruiken

Tegens

 • Moet worden voorbereid en veilig worden opgeslagen

 • Collageenconcentraties kunnen variëren

Hoe de beste vorm van collageen te kiezen

Collageenpeptiden in poedervorm bieden de meeste voordelen als u op zoek bent naar een maximaal effect van uw collageen. Collageen in poedervorm heeft de neiging om de hoogste dosis per dagelijkse aanbeveling te hebben, terwijl het veelzijdig is, vrij van additieven en relatief eenvoudig in te nemen.

Als gevolg hiervan is collageen in poedervorm uitstekend geschikt voor bijna alle behoeften, waaronder het bevorderen van de elasticiteit van de huid en gewrichtsondersteuning. De enige nadelen zijn dat het niet erg draagbaar is en dat je het voor consumptie met een vloeistof moet mengen.

Voor degenen die een grab-and-go-optie willen, overweeg dan een vooraf gemaakte drankmix of capsule. Maar natuurlijk is het verkrijgen van uw inname uit voedsel het beste voor het verkrijgen van het meest natuurlijke collageen.

Een woord van bodymindspirit

Het eten van voedingsmiddelen met collageen en het nemen van collageensupplementen kan de gezondheid van huid en gewrichten helpen bevorderen. Niet al het collageen is echter gelijk. De vorm van collageen die u kiest, moet aansluiten bij uw doelen en levensstijl.

Vergeet niet dat het het beste is om contact op te nemen met een zorgverlener voordat u nieuwe supplementen, waaronder collageen, inneemt. Een provider kan uw huidige medicijnen en supplementen en uw medische geschiedenis bekijken en u helpen bepalen of collageensuppletie geschikt voor u is.

Veelgestelde vragen


 • Wat moet je mengen met collageenpoeder?

  U kunt collageenpoeder toevoegen aan bijna elk voedsel op vloeibare basis. Koffie, smoothies, yoghurt, acai bowls, soepen en stoofschotels zijn populair.


 • Wat is het beste moment van de dag om collageen in te nemen?

  Het is vaak het beste om collageen ’s ochtends op een lege maag in te nemen. U kunt echter op elk moment van de dag collageen nemen dat u wilt.


 • Kun je verschillende vormen van collageen gebruiken?

  U moet altijd de aanbeveling van uw collageensupplement volgen met betrekking tot het voorgestelde gebruik. Bovendien, bij het gebruik van verschillende collageenvormen, blijf binnen de dagelijkse aanbevolen dosering tussen de meerdere vormen. Het is ook een goed idee om met een zorgverlener te praten over collageensuppletie om ervoor te zorgen dat het goed voor u is.

 • Type 1 is goed voor bijna al het collageen van je lichaam. Het zit in haar, huid, nagels, botten, pezen en je GI-voering.
 • Type 2 is minder dicht en zit in elastisch kraakbeen.
 • Type 3 zit in bloedvaten, huid en spieren.
 • Type 4 is het collageen in je huidlagen.
 • Type 5 wordt ook gevonden in je huid, evenals je hoornvliezen, haar en placentaweefsel.

Collageenpeptiden in poedervorm bieden de meeste voordelen als u op zoek bent naar een maximaal effect van uw collageen. Collageen in poedervorm heeft de neiging om de hoogste dosis per dagelijkse aanbeveling te hebben, terwijl het veelzijdig is, vrij van additieven en relatief eenvoudig in te nemen.

Als gevolg hiervan is collageen in poedervorm uitstekend geschikt voor bijna alle behoeften, waaronder het bevorderen van de elasticiteit van de huid en gewrichtsondersteuning. De enige nadelen zijn dat het niet erg draagbaar is en dat je het voor consumptie met een vloeistof moet mengen.

Voor degenen die een grab-and-go-optie willen, overweeg dan een vooraf gemaakte drankmix of capsule. Maar natuurlijk is het verkrijgen van uw inname uit voedsel het beste voor het verkrijgen van het meest natuurlijke collageen.