De beste vorm van elektrolyten, volgens experts

De beste vorm van elektrolyten, volgens experts
vrouw die debatteert tussen water en elektrolyten

galitskaya / Getty Afbeeldingen


 • Elektrolyt poeders
 • Elektrolyt dranken
 • Elektrolyten supplementen
 • Voedingsmiddelen met elektrolyten
 • Veelgestelde vragen
 • Volgende in Electrolyte Drinks Guide

  Heb ik echt elektrolytendranken nodig?

Elektrolyten in uw lichaam behouden uw vochtbalans en zonder hen riskeert u uitdroging of het ervaren van een levensbedreigende gebeurtenis. Hoewel vochtverliezen van nature gedurende de dag optreden, zullen ze nog meer fluctueren als je extreem actief bent, veel zweet of ziek bent en braken of diarree ervaart.

“Elektrolyten geleiden elektriciteit en zijn noodzakelijk voor de zenuw- en spierfunctie, evenals de vochtbalans”, zegt Marie Spano, MS, RD, CSCS, CSSD, een sportdiëtist. “Wanneer u niet genoeg elektrolyten consumeert, kunt u spierkrampen ervaren, of in het ergste geval een laag natriumgehalte in het bloed, wat erg gevaarlijk kan zijn.”

Gelukkig zijn er manieren om elektrolyten snel aan te vullen, en welke vorm u kiest – poeders, dranken, supplementen en voedsel met elektrolyten – hangt grotendeels af van uw doelen of situatie.

“De meeste elektrolytproducten bieden voordelen, waaronder verbeterde trainings- en sportprestaties, preventie van hitteberoerte, rehydratatie tijdens herstel of ziekte en ondersteuning van het zenuwstelsel”, zegt Michelle Caslin, RDN, CSSD. “Wat een elektrolyt onderscheidt van de concurrentie is de hoeveelheid extra ingrediënten naast elektrolyten (suiker, additieven, enz.) en de hoeveelheid van elke elektrolyt (met name natrium.”

De beste vorm van elektrolyten bevat een verhouding van natrium, kalium en glucose die sneller water aan de cellen leveren. Het kiezen van een die past bij uw voorkeuren en levensstijl kan een wereld van verschil maken. Dit is wat u moet weten over het kiezen van de beste vorm van elektrolyten voor u.

Elektrolyt poeders

Elektrolytpoeder is de poedervorm van elektrolyten. Meestal bevat het natrium, kalium, calcium, fosfor en magnesium. Sommige elektrolytpoeders bevatten ook koolhydraten en toegevoegde vitamines.

Om aan te vullen met elektrolytpoeder, meng ze met water en consumeer. De meeste mensen gebruiken elektrolytpoeders voor, tijdens of na deelname aan lichaamsbeweging of sport. Maar het is altijd het beste om met een zorgverlener te praten om te bepalen of elektrolytpoeders geschikt voor u zijn.

Pros

Een van de voordelen van het gebruik van elektrolytpoeders ten opzichte van andere vormen is dat je met poeders kunt bepalen hoeveel je gebruikt, zegt Spano. “Je kunt gemakkelijk meer of minder poeder gebruiken als dat nodig is.”

Het is handig om elektrolytpoeders te gebruiken en ze zijn gemakkelijk aan te passen. Je kunt ze mengen in een smoothie, sap of iets dat je maar wilt. Bovendien zijn ze ultra hydraterend.

“Omdat je ze in water mengt, hydrateer je terwijl je je elektrolyten krijgt,” zegt Spano.

Tegens

Hoewel elektrolytpoeders goed smaken en de hydratatie verbeteren, is meer niet altijd beter. Als u elektrolytpoeders gebruikt omdat het u helpt meer water te drinken, kunt u het risico lopen het te overdrijven.

Ongeacht de vorm van elektrolytensupplement, moet u ze alleen gebruiken wanneer dat nodig is, zoals het aanvullen van uw elektrolytenbehoeften na zware inspanning, overmatig zweten of terwijl u ziek bent van braken of diarree. Het gebruik ervan om andere redenen dan dat, kan een probleem vormen. De meeste mensen hebben geen elektrolytensupplement nodig, vooral als ze een uitgebalanceerd dieet volgen.

De aanbevolen inname van natrium per dag is 2.300 mg. Het gemiddelde elektrolytpoeder bevat 335 mg natrium per portie. Als je dit de hele dag drinkt bovenop je gebruikelijke dieet, dat van nature natrium bevat, kun je te veel binnenkrijgen.

Elektrolytpoeders zijn ook geen handige optie, omdat u het poeder, een waterbron en een fles moet meenemen om het in te mengen. Voor sommigen kan dit een probleem vormen, vooral als u een snelle dosis elektrolyten nodig heeft om een lange run van brandstof te voorzien of wanneer u zich ziek voelt.

Elektrolyt dranken

Elektrolytdranken zijn lees-tot-drinkdranken die een uitgebalanceerde verhouding van elektrolyten, water en vaak een koolhydraatbron zoals suiker bevatten. Elektrolytdranken zijn echter niet beperkt tot sportdranken of dranken die worden vervaardigd door drankbedrijven. Kokoswater, esdoornwater en bottenbouillon bevatten van nature elektrolyten die goed werken voor rehydratatie.

Pros

Als je iemand bent die de voorkeur geeft aan ultiem gemak, is een kant-en-klare elektrolytverage zou goed voor u werken. Elektrolytdranken zijn verkrijgbaar bij de meeste lokale tankstations, supermarkten, supermarkten, big box-winkels en online. Ze zijn er ook in verschillende smaken, waaronder suikervrije versies.

“Deze dranken zorgen tegelijkertijd voor hydratatie en elektrolyten”, zegt Spano. “Niet schudden, mengen of nadenken, tenzij je meer natrium nodig hebt dan wat er in een typische sportdrank zit.”

Tegens

Gewoon water en een uitgebalanceerd dieet zijn ideaal voor het handhaven van de vochtbalans, tenzij je ergens woont met extreme hitte, een topsporter bent of lijdt aan diarree, braken of andere ziekten die je in gevaar brengen voor uitdroging.

Het consumeren van elektrolytdranken die overmatig suiker bevatten zonder noodzaak zal uw dagelijkse calorie-inname verhogen boven wat uw lichaam nodig heeft. De extra suiker kan ook leiden tot calorieën en kan zelfs een probleem zijn voor iemand die zijn suikerinname moet beperken.

Elektrolyten supplementen

Elektrolyt supplementen omvatten gummies, tabletten, of gels. Ze bevatten over het algemeen een voldoende verhouding van elektrolyten, wat suiker en soms cafeïne.

Pros

Elektrolytsupplementen zijn de handigste manier om elektrolytniveaus te beheren. Ze zijn niet alleen draagbaar, maar ze worden ook gemakkelijk geconsumeerd tijdens een periode van oefening.

“Ze hebben ook geen vocht nodig, wat van voordeel kan zijn als je het moeilijk vindt om veel te drinken tijdens het sporten,” merkt Spano op.

Tegens

Hoewel elektrolytsupplementen zeer handig zijn, zijn ze niet de beste keuze voor rehydratering, vooral omdat er geen vloeistof is.

“Gummies en tabletten bieden meestal niet genoeg elektrolyten voor degenen die een aanzienlijke hoeveelheid natrium in hun zweet hebben verloren,” zegt Spano.

Voedingsmiddelen met elektrolyten

De gemiddelde persoon krijgt voldoende elektrolyten uit het voedsel dat ze eten. De meeste voedingsmiddelen bevatten van nature een aantal combinaties van elektrolytmineralen en ze doen geweldig werk om de elektrolytenhomeostase te behouden.

Enkele belangrijke voedselbronnen van natrium, kalium, calcium, magnesium en fosfor zijn zuivel, eieren, fruit, groenten, brood, granen, aardappelen, vlees, vis, noten en zaden, specerijen en niet-alcoholische dranken.

Pros

De meeste mensen doen goed werk bij het handhaven van de elektrolytenbalans via hun normale dieet. Voedsel is van nature verzadigend en direct beschikbaar. Om nog maar te zwijgen, onderzoek suggereert dat vast voedsel meer vullend en bevredigend is dan vloeibare calorieën.

Je hebt ook minder kans om elektrolyten te veel te consumeren met vast voedsel in vergelijking met elektrolytdranken of supplementen. Dat komt omdat vast voedsel zorgt voor een groter gevoel van volheid en verzadiging.

“Eten is een geweldige optie na het sporten”, zegt Spano. “Als je op een hoge intensiteit traint, is het moeilijk om veel te eten tijdens het sporten. Voor iedereen die echter een aanzienlijke pauze heeft tussen training of competitie, kan eten een goede optie zijn. Of als je op een lage intensiteit traint, kan eten een optie zijn.”

Tegens

Aan de andere kant, als je ziek bent, heb je misschien geen eetlust, vermogen of verlangen om vast voedsel te eten. Om die reden kan een supplement dat smakelijker of in vloeibare vorm is, gemakkelijker (en sneller) voor u zijn om te consumeren.

Eten is ook niet de meest geschikte keuze tijdens het sporten. Bovendien bevatten veel voedingsmiddelen die elektrolyten bevatten ook veel vezels en FODMAP’s, die GI-nood en IBS-symptomen kunnen veroorzaken, waaronder gas, een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree en constipatie – die allemaal niet ideaal zijn tijdens het sporten of wanneer u zich niet goed voelt.

Hoe de beste te kiezen

De beste vorm van elektrolyten is er een die goed werkt met uw behoeften, voorkeuren en levensstijl. Zodra u de beste vorm voor u hebt gevonden – poeder, dranken, supplementen of voedsel – kunt u er een kiezen die qua voeding voldoet aan het merk.

Caslin stelt voor om voedingsetiketten te lezen om producten te vinden die aan uw specifieke behoeften voldoen en onnodige ingrediënten zoals vulstoffen, conserveermiddelen, kunstmatige kleuren, synthetische chemicaliën en additieven te beperken.

“Een ideale elektrolyt is niet moeilijk te vinden als je weet waar je op moet letten”, zegt ze. “Het moet minimale ingrediënten bevatten en een uitgebalanceerde verhouding van essentiële elektrolyten (natrium, chloride, kalium, calcium en magnesium) bevatten.”

Volgens Spano is natrium het belangrijkste elektrolyt dat verloren gaat in zweet en dus degene die moet worden vervuild.d in de grootste hoeveelheid in een elektrolytproduct. “Toegevoegde vitamines zijn niet nodig omdat er geen onderzoek is dat suggereert dat we vitamines moeten consumeren tijdens het sporten.”

Er zijn echter aanwijzingen dat elektrolytproducten die koolhydraten bevatten, het vasthouden van vocht en hydratatie over water of elektrolyten alleen verhogen. Elektrolytproducten die koolhydraten of suiker bevatten, kunnen gunstig zijn voor het in evenwicht brengen van de bloedsuikerspiegel en het verhogen van de calorie-inname wanneer dat nodig is, zegt Caslin.

“De hoeveelheid elektrolyten die een persoon nodig heeft, hangt af van waar ze het voor gebruiken,” voegt ze eraan toe. “Een alledaagse atleet zal waarschijnlijk minder nodig hebben dan een professionele atleet of iemand die in extreme hitte werkt.”

Vermijd daarom het gebruik van elektrolytproducten meerdere keren gedurende de dag, tenzij dat nodig is. Als u vragen heeft over uw elektrolytenbehoeften, neem dan contact op met een zorgverlener.

Een woord van bodymindspirit

De beste vorm van elektrolyten is uiteindelijk gebaseerd op uw eigen behoeften, levensstijl en voorkeuren. De meeste mensen krijgen voldoende elektrolyten uit hun dieet, maar sommige mensen zouden baat hebben bij suppletie, vooral als ze langdurig sporten of ziek zijn.

Praat met uw zorgverlener of geregistreerde diëtist als u overweegt een elektrolytsupplement te nemen. Ze kunnen u helpen bij het bepalen van het ideale product en de juiste dosering voor u en uw behoeften.

Veelgestelde vragen


 • Wat is de beste vorm van elektrolytvervanging?

  De beste vorm van elektrolytvervanging is voedsel eerst. Als u echter op zoek bent naar een snelle hydratatie en elektrolytenboost, zou u baat hebben bij het gebruik van een elektrolytensupplement. Dranken en poeders bieden een groter elektrolyt- en hydratatievoordeel ten opzichte van gels, tabletten en gummies, omdat ze meer elektrolyten en water bevatten voor hydratatie.


 • Waar moet je op letten bij het kopen van elektrolyten?

  Kies bij het kopen van elektrolyten een product dat alle elektrolytmineralen bevat, waaronder natrium (in de grootste hoeveelheid), kalium, magnesium, calcium en fosfor. Mogelijk hebt u ook koolhydraten of suiker in uw elektrolytproduct nodig om de hydratatie sneller te verbeteren, afhankelijk van uw behoeften.


 • Kan ik elke dag elektrolyten gebruiken?

  Je kunt elektrolyten elke dag gebruiken, maar de meeste mensen hebben ze niet nodig en kunnen elektrolyten uit voedsel halen, vooral als ze niet bezig zijn met veeleisende oefeningen of veel tijd doorbrengen in de hitte. Voor hydratatie kun je ook gewoon water drinken. U wilt de hoeveelheid elektrolytdranken die u consumeert beperken, zodat u niet meer natrium consumeert dan uw lichaam nodig heeft of uw vochtbalans verstoort.

De beste vorm van elektrolyten is er een die goed werkt met uw behoeften, voorkeuren en levensstijl. Zodra u de beste vorm voor u hebt gevonden – poeder, dranken, supplementen of voedsel – kunt u er een kiezen die qua voeding voldoet aan het merk.

Caslin stelt voor om voedingsetiketten te lezen om producten te vinden die aan uw specifieke behoeften voldoen en onnodige ingrediënten zoals vulstoffen, conserveermiddelen, kunstmatige kleuren, synthetische chemicaliën en additieven te beperken.

“Een ideale elektrolyt is niet moeilijk te vinden als je weet waar je op moet letten”, zegt ze. “Het moet minimale ingrediënten bevatten en een uitgebalanceerde verhouding van essentiële elektrolyten (natrium, chloride, kalium, calcium en magnesium) bevatten.”

Volgens Spano is natrium het belangrijkste elektrolyt dat verloren gaat in zweet en daarom degene die in de grootste hoeveelheid in een elektrolytproduct moet worden gevonden. “Toegevoegde vitamines zijn niet nodig omdat er geen onderzoek is dat suggereert dat we vitamines moeten consumeren tijdens het sporten.”

Er zijn echter aanwijzingen dat elektrolytproducten die koolhydraten bevatten, het vasthouden van vocht en hydratatie over water of elektrolyten alleen verhogen. Elektrolytproducten die koolhydraten of suiker bevatten, kunnen gunstig zijn voor het in evenwicht brengen van de bloedsuikerspiegel en het verhogen van de calorie-inname wanneer dat nodig is, zegt Caslin.

“De hoeveelheid elektrolyten die een persoon nodig heeft, hangt af van waar ze het voor gebruiken,” voegt ze eraan toe. “Een alledaagse atleet zal waarschijnlijk minder nodig hebben dan een professionele atleet of iemand die in extreme hitte werkt.”

Vermijd daarom het gebruik van elektrolytproducten meerdere keren gedurende de dag, tenzij dat nodig is. Als u vragen heeft over uw elektrolytenbehoeften, neem dan contact op met een zorgverlener.