De beste vitamine D-supplementen van 2023, volgens een diëtist

De beste vitamine D-supplementen van 2023, volgens een diëtist

We onderzoeken, testen, beoordelen en bevelen onafhankelijk de beste
Producten. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg beoordelen artikelen op medische nauwkeurigheid. Meer informatie over
ons proces. Als u iets koopt via onze links, kunnen we een commissie verdienen.

Beste vitamine D-supplementen

bodymindspirit / Sabrina Jiang


Vitamine D staat vaak bekend als de zonnevitamine omdat het de enige vitamine is die je lichaam aanmaakt door blootstelling aan het UV-licht van de zon. Het dient als een signaal door het hele lichaam, wat betekent dat het meer als een hormoon werkt dan als een typische vitamine. Het is ook een belangrijke voedingsstof voor de gezondheid van de botten, omdat het de calciumabsorptie en botontwikkeling ondersteunt. Daarnaast speelt vitamine D een veel bredere rol voor de algehele gezondheid. Het kan ontstekingen beïnvloeden, het immuunsysteem reguleren, de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en de zwangerschapsuitkomsten beïnvloeden.

De meesten van ons zullen baat hebben bij een vitamine D-supplement. Er zijn niet veel voedselbronnen van vitamine D en de meesten van ons krijgen niet genoeg blootstelling aan de zon van hoge kwaliteit, vooral tijdens de wintermaanden, om voldoende vitamine D te maken. Als u niet veel directe blootstelling aan de zon krijgt, moeite heeft met het absorberen van vet of verhoogde behoeften heeft als gevolg van levensfasen zoals zwangerschap, kunt u vooral baat hebben bij het toevoegen van een vitamine D-supplement.

Wanneer u overweegt een vitamine D-supplement aan uw routine toe te voegen, zoek dan naar kwaliteitsopties die door derden zijn getest om ervoor te zorgen dat u krijgt wat op de fles wordt geadverteerd. Houd er ook rekening mee dat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is, wat betekent dat het nemen van uw supplement naast een maaltijd of snack die vet bevat, uw lichaam zal helpen meer van de voedingsstof te absorberen.

bodymindspirit Fit goedgekeurde vitamine D-supplementen

 • Beste overall: Source Naturals Vitamine D3 is een veelzijdige optie om aan uw vitamine D-behoeften te voldoen, omdat u met de vloeibare druppelvorm de dosering gemakkelijk kunt aanpassen.
 • Beste voor de gezondheid van de botten: TheraCal D2000 combineert vitamine D met andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het opbouwen van sterke botten, dus je hebt maar één supplement nodig.

Spreek altijd met een zorgverlener voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en welke dosering u moet nemen.

Zijn vitamine D-supplementen gunstig?

Vitamine D heeft veel aandacht gekregen in voedingsonderzoek omdat de rol ervan in het lichaam zo uitgebreid is. Je kunt wat vitamine D krijgen van voedingsmiddelen zoals forel, levertraan of verrijkte melk, hoewel het een uitdaging is om alleen uit het dieet aan vitamine D-behoeften te voldoen, omdat voedselbronnen beperkt zijn.

Ayla Barmmer, MS, RD, LDN, oprichter en CEO van FullWell, merkt op dat de meeste mensen baat kunnen hebben bij vitamine D-suppletie. “We leven niet meer voornamelijk buiten in nomadische stammen. We dragen zonnebrandcrème en brengen veel meer tijd binnenshuis door dan onze voorouders, wat deels de reden is waarom suppletie een gat vult dat het moderne leven creëert. ”

Wie kan niet profiteren van vitamine D-supplementen

Als u sommige medicijnen gebruikt, is vitamine D-suppletie misschien geen goed idee. Raadpleeg een zorgverlener voordat u begint met suppletie.

 • Statines: Vitamine D-supplementen kunnen interageren met sommige statines en de niveaus van de medicatie die in het lichaam circuleert verminderen. Sommige klassen statines die anders worden gemetaboliseerd, werden niet beïnvloed door vitamine D, dus neem contact op met een zorgverlener om uw opties te bespreken.
 • Thiazidediuretica: Dit medicijn wordt meestal gebruikt voor hoge bloeddruk. Het nemen van vitamine D-supplementen tijdens het gebruik van dit medicijn kan leiden tot verhoogde niveaus van calcium in het bloed, vooral bij ouderen of mensen met een nierziekte of hyperparathyreoïdie.

In dit artikel

 • Zijn vitamine D-supplementen gunstig?
 • Wie er misschien niet van profiteert
 • Onze keuzes
 • Vitamine D-supplementen die we niet aanbevelen
 • Potentiële voordelen van vitamine D
 • Hoe we supplementen selecteren
 • Waar moet je op letten?
 • FAQ

Beste overall

Bron Naturals Vitamine D-3 Vloeibare Druppels

Bron Naturals Vitamine D-3 Liquid Drops 2000 iu Ondersteunt Bot & Immuun gezondheid - 4 Fluid oz

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op IHerb
Bekijk op Luckyvitamin.com
Pros

 • Getest door derden

 • Eenvoudig in te nemen aanpasbare dosis

 • Aangename smaak without toegevoegde zoetstoffen

Tegens

 • Meerdere druppels nodig voor een hogere dosering

Source Naturals verdient onze topkeuze omdat het een van de meest veelzijdige opties is met betrouwbare kwaliteit dankzij tests van derden. Het slikken van pillen kan omslachtig aanvoelen, dus de vloeibare optie kan een mooi alternatief bieden voor mensen die ook niet van het idee van kauwtabletten houden.

De vloeibare vorm en concentratie stellen u ook in staat om uw dosis gemakkelijk aan te passen. Elke druppel biedt 222 internationale eenheden (IE’s) en de portiegrootte van negen druppels biedt ongeveer 2000 IE’s. Deze portiegrootte voldoet aan meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) zonder de aanvaardbare bovenste innameniveaus te overschrijden. Het is ook zeer kosteneffectief voor slechts een paar cent per portie.

U kunt deze druppels eenvoudig toevoegen aan uw drankje naar keuze. Er is een subtiele sinaasappelsmaak van essentiële oliën zonder toegevoegde zoetstoffen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 15 voor 4 fl. oz. ($ 0,02 per portie)

Belangrijkste specificaties:
Portiegrootte: 9 druppels | Porties per verpakking: 695 | Vitamine D Dosis: 2000 IE | Andere ingrediënten: Middellange keten triglyceriden, sinaasappel en citroen etherische oliën

Beste kauwtablet

Nordic Naturals Vitamine D3 Gummies Sport

Nordic Naturals Vitamine D3 Gummies Sport, NSF-gecertificeerd, niet-GMO, 120 tellen

Walmart


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op IHerb
Pros

 • NSF gecertificeerd

 • Smakelijke wilde bessensmaak

 • Gecertificeerd Vegetariër

 • Niet-GGO

 • Degenen die vitamine D-tekort hebben, moeten mogelijk meerdere

Als u op zoek bent naar een smakelijkere manier om aan uw vitamine D-behoeften te voldoen, kan een gummy-optie een goede oplossing zijn. Elke Nordic Naturals gummy bevat 1000 IE’s vitamine D, die op een handige en smakelijke manier meer dan 100% van de ADH halen. Het is NSF-gecertificeerd voor sport, wat betekent dat het voldoet aan enkele van de strengste normen voor veiligheid en zuiverheid en een geweldige keuze is voor atleten.

Omdat het een gummy is, bevat het een iets uitgebreidere ingrediëntenlijst. We zijn echter onder de indruk dat het slechts 2 gram toegevoegde suikers bevat, wat een zeer kleine hoeveelheid is, zelfs voor degenen die hun suikerinname controleren. Het is ook niet-GMO, vrij van gluten en melk, gecertificeerd vegetarisch (deze gummies gebruiken pectine in plaats van gelatine voor textuur), gekleurd met fruit- en groentesap en vrij van kunstmatige ingrediënten en alternatieve zoetstoffen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 20 voor 120 tellen ($ 0,16 per portie)

Belangrijkste specificaties:
Portiegrootte: 1 gummy | Porties per verpakking: 120 | Vitamine D Dosis: 1000 | Andere ingrediënten: Tapioca siroop, rietsuiker, pectine

Beste voor de gezondheid van de botten

TheraCal D2000

TheraCal Bot Gezondheidssupplement

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Theralogix.com
Pros

 • NSF gecertificeerd

 • Bevat andere mineralen ter ondersteuning van de gezondheid van de botten

Tegens

 • Duur

Als het gaat om de gezondheid van de botten, werken voedingsstoffen niet geïsoleerd. Vitamine K heeft bijvoorbeeld een directe rol bij het maken van eiwitten die nodig zijn voor botgroei. Magnesium kan ook een rol spelen, omdat lage niveaus van magnesium zijn gekoppeld aan hogere percentages osteoporose. Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan de rol van magnesium bij het helpen activeren en metaboliseren van vitamine D.

TheraCal erkent deze voedingssynergie door vitamine D te combineren met andere mineralen die de gezondheid van de botten ondersteunen, zoals calcium, magnesium, boor en vitamine K. TheraCal D2000 is ook NSF-gecertificeerd voor kwaliteit en zuiverheid, waardoor dit een solide keuze is om een uitgebreid supplement te krijgen om de gezondheid van de botten te ondersteunen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 61 voor 360 tellen ($ 0,34 per portie)

Belangrijkste specificaties:
Portiegrootte: 2 tabletten | Porties per verpakking: 180 | Vitamine D Dosis: 2000 IE | Andere ingrediënten: Calcium, magnesium, boor, vitamine K2

Beste budget

Nature Made Vitamine D3 1000IU Softgels

Natuur Made Vitamine D3 1000 IE (25 mcg)

Amazone


Bekijk op Amazon
Zicht op WalmaRt
Bekijk op Riteaid.com
Pros

 • USP gecertificeerd

 • Kosteneffectieve

 • Slechts 1 capsule

 • Handig te vinden in veel winkels

Tegens

 • Bevat gelatine

Nature Made levert vitamine D in meerdere doseringen tegen een betaalbare prijs. De 1000 IE-versie voldoet aan meer dan 100 procent van de ADH en is een geweldige optie voor diegenen die hun dieet willen aanvullen. Degenen die herstellen van een vitamine D-tekort kunnen baat hebben bij een hogere dosisoptie, omdat een tekort meestal wordt gecorrigeerd met een zeer hoge dosis gedurende een bepaalde periode en vervolgens wordt 800-2000 IE gebruikt als onderhoudsdosis om toekomstig tekort te voorkomen.

De capsules bevatten gelatine, wat een zorgwekkend ingrediënt kan zijn als u een veganistisch dieet volgt, omdat het afkomstig is van dieren. Sojaolie is een ander ingrediënt in deze capsules; de meeste mensen met soja-allergieën zijn echter in staat om sojaolie te verdragen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 12 voor 100 tellen ($ 0,12 per portie)

Belangrijkste specificaties:
Portiegrootte: 1 capsule | Porties per verpakking: 100 | Vitamine D Dosis: 1000 | Andere ingrediënten: Sojaolie, gelatine, glycerine

Het beste voor zwangerschap en vruchtbaarheid

FullWell Prenatale Multivitamine

FullWell Prenatale Multivitamine

FullWell


Bekijk op Fullwellfertility.com
Pros

 • 4000 IE vitamine D opgenomen in uitgebreide prenatale

Tegens

 • Portie met 8 capsules

 • Duur

Als u probeert zwanger te worden of momenteel zwanger bent, bent u zich waarschijnlijk bewust van het belang van het nemen van foliumzuur en een prenatale multivitamine, maar vitamine D moet ook op uw radar staan.

“Ik vind dat suppletie tijdens vooroordelen (zowel mannen als vrouwen), zwangerschap en borstvoeding een van de meest gunstige tijden is, omdat dit is wanneer een adequate vitamine D-status de vruchtbaarheid op een aantal manieren beïnvloedt, evenals de immuun- en skeletgezondheid van de baby op de lange termijn,” zegt Barmmer.

In plaats van afzonderlijke vitamineflessen voor elke voedingsstof te moeten kopen om een ondersteunend supplementregime samen te stellen, heeft FullWell de combinatie voor u gedaan. Het biedt een uitgebreide prenatale multivitamine met een focus op optimale vitamine D-dosering voor zwangerschap en conceptie. Bij acht pillen kan het omslachtig aanvoelen, maar het biedt een dosis van 4000 IE vitamine D, waarvan onderzoek aantoont dat het de optimale hoeveelheid is om vitamine D-niveaus tijdens de zwangerschap te ondersteunen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 50 voor 240 tellen ($ 1,67 per portie)

Belangrijkste specificaties:
Portiegrootte: 8 capsules | Porties per verpakking: 30 | Vitamine D Dosis: 4000 | Andere ingrediënten: Prenatale vitaminen en mineralen

Het beste voor baby’s

Mommy’s Bliss Baby Vitamine D Biologische Druppels

Mommy's Bliss Organic Drops Geen kunstmatige kleur

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Bekijk op IHerb
Pros

 • NSF gecertificeerd

 • Slechts 1 druppel nodig

 • Biologisch &vrij van topallergenen

Tegens

 • Gemakkelijker te overconsumeren

Als je je baby borstvoeding geeft, heb je waarschijnlijk gehoord dat je kind een vitamine D-supplement moet nemen. Tenzij u uzelf aanvult met een voldoende hoge dosis (6400 IE’s) voor overdracht via moedermelk, is directe suppletie aan uw baby noodzakelijk om ervoor te zorgen dat hun vitamine D-spiegels in een gezond bereik liggen.

Deze druppels zijn een geweldige optie voor ouders die hun baby direct willen aanvullen. Met de volledige dagelijkse dosis van 400 IE vitamine D in één druppel, is het een handige optie om aan de behoeften van uw kleintje te voldoen. Omdat er slechts één druppel nodig is, kan een overijverige knijp resulteren in overconsumptie van vitamine D, maar de druppelaar is ontworpen om dit te helpen voorkomen.

Met een ingrediëntenlijst zonder topallergenen en NSF- en biologische certificeringen, is het een product waar ouders vertrouwen in kunnen hebben.

Prijs op het moment van publicatie: $ 14 voor .11 fl. oz. ($ 0,14 per portie)

Belangrijkste specificaties:
Portiegrootte: 1 druppel | Porties per verpakking: 100 | Vitamine D Dosis: 400 | Andere ingrediënten: Middellange keten triglyceride (MCT) olie

Beste prenatale vitamine D

NATALIST Vitamine D3 Gummies

NATALIST D3


Bekijk op Natalist.com
Pros

 • Geweldige smaak

 • OB/GYN goedgekeurd

 • Netto nul plastic voetafdruk

Tegens

 • Niet geverifieerd door USP, NSF of ConsumerLabs

 • Duurdere optie

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof tijdens de zwangerschap, bevordert de opname van calcium en ondersteunt de botontwikkeling en groei van de baby. Vitamine D-tekorten komen vaak voor bij populaties met een hoog risico, waaronder mensen met beperkte blootstelling aan de zon en mensen met dieetbeperkingen die dierlijk voedsel beperken.Als uw prenatale vitamine geen vitamine D bevat, of als u bent gediagnosticeerd met een vitamine D-tekort, kunt u overwegen om een extra vitamine D-supplement aan uw routine toe te voegen.

We houden van Natalist’s Vitamine D3 Gummies, die een smakelijke optie bieden met 2.000 IE per portie die veganistisch en vegetarisch vriendelijk is, gemaakt met pectine in plaats van gelatine. Het merk Natalist, geadviseerd door medische adviseurs van OB / GYN, heeft hoogwaardige, door derden geteste supplementen ontwikkeld die zijn gemaakt voor de unieke voedingsbehoeften van vruchtbaarheid, zwangerschap en postpartum. Natalist zet zich ook in voor duurzaamheid met een netto-nul plastic voetafdruk.

Prijs op het moment van publicatie: $ 25 voor 90 tellen ($ 0,56 per portie)

Belangrijkste specificaties:
Portiegrootte: 2 | gummies Porties per verpakking: 45 | Vitamine D Dosis: 2000 IE | Andere ingrediënten: Glucosestroop, suiker, water, pectine, citroenzuur, natriumcitraat, natuurlijke aroma’s, kokosolie, vlierbessensap, annatto, carnaubawas

Beste Vegan

HUM Hier komt de zon vitamine D3 immuunsysteem ondersteuningssupplement

HUM Hier komt de zon vitamine D3 immuunsysteem ondersteuningssupplement

Amazone


Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart
Zicht op Sephora
Pros

 • Getest door derden

 • Eén, veganistische softgel

 • Geformuleerd door RD Voedingsdeskundigen en artsen

 • Geen kunstmatige kleur-, zoetstoffen, smaak- of conserveringsmiddelen

Tegens

 • Hogere dosis (2000 IE’ s)

Als u op zoek bent naar een veganistische optie, is HUM Nutrition’s Here Comes the Sun het product voor u. Elke softgel bevat 2000 IE vitamine D3, vrij van de ‘Tricky 12’. The Tricky 12 is een lijst met ingrediënten samengesteld door HUM Nutrition diëtisten en artsen die vaak worden toegevoegd aan supplementen, maar niet de beste wetenschappelijke staat van dienst hebben. Sommige van deze ingrediënten omvatten kunstmatige kleuren, conserveermiddelen, smaakstoffen en zoetstoffen, evenals fructose-glucosestroop, gehydrogeneerde oliën en meer.

Dit product is Clean Label Project Verified, door derden getest en geproduceerd in een faciliteit die is gecertificeerd om goede productieprocessen te volgen.

Prijs op het moment van publicatie: $ 20 voor 30 tellen ($ 0,67 per portie)

Belangrijkste specificaties:
Portiegrootte: 1 softgel | Porties per verpakking: 30 | Vitamine D Dosis: 2000 IE | Andere ingrediënten: Extra vierge olijfolie, vegan softgel capsule (tapioca, glycerine, water)

Vitamine D-supplementen die we niet aanbevelen

Er is genoeg bewijs om te suggereren dat vitamine D3 de optimale, meest effectieve vorm is, dus we raden aan om vitamine D2 of ergocalciferolsupplementen te vermijden.

Potentiële voordelen van vitamine D

Laten we eens kijken naar het bewijs voor enkele van de meest populaire redenen waarom u zou kunnen overwegen om een supplement aan uw routine toe te voegen:

 • Gezondheid van de botten: Vitamine D is van cruciaal belang voor de gezondheid van de botten en het metabolisme. Het bewijs over de impact van suppletie op verschillende botgezondheidsresultaten is echter gemengd. Een studieanalyse vond een positieve associatie met vitamine D en botgezondheidsmetingen zoals botmineraalgehalte en botmineraaldichtheid. Dit daagt echter eerdere conclusies uit andere studies over botmineraaldichtheid, osteoporose en botbreuken uit die concludeerden dat er onvoldoende bewijs was om suppletie aan te bevelen.
 • Beperkte blootstelling aan de zon: Als u in noordelijke klimaten woont, niet veel tijd hebt voor buitenactiviteiten of directe blootstelling aan de zon om een andere reden beperkt, wilt u misschien een supplement overwegen. Ook waar je werkt zou een rol kunnen spelen. Een studie toonde aan dat mensen met voornamelijk binnenbanen en ploegarbeiders een hoger risico op vitamine D-deficien haddency dan buitenwerkers.
 • Controle van de bloedsuikerspiegel: Vitamine D helpt de gevoeligheid van uw lichaam voor insuline te verhogen, een hormoon dat helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Studies bij mensen met diabetes type 2 toonden aan dat vitamine D-suppletie hielp om insulineresistentie te verminderen, wat leidt tot een betere bloedsuikerspiegel.
 • Zwangerschap: Hoewel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine D niet verhoogd is tijdens de zwangerschap, betwisten sommige onderzoeken deze visie en suggereren dat suppletiedoses hoger moeten zijn om optimale bloedspiegels van vitamine D te behouden. Suppletie kan ook het risico op zwangerschapscomplicaties zoals pre-eclampsie verminderen.
 • COVID-19: Vitamine D-tekort is in verband gebracht met ernstigere complicaties bij COVID-19-infecties en studies suggereren dat suppletie effectief kan zijn bij het verminderen van de IC-vereisten. Er is echter meer hoogwaardig onderzoek nodig voordat wordt gepleit voor hoge doses vitamine D voor mensen met COVID-19.
 • Spijsverteringsproblemen: Als u een aandoening heeft die de lever- of gastro-intestinale functie beïnvloedt, loopt u mogelijk een hoger risico op vitamine D-tekort, deels als gevolg van moeite met het absorberen van vet. Omdat vitamine D vetoplosbaar is, is het afhankelijk van vet om het uit het spijsverteringskanaal in circulatie in het lichaam te transporteren.

Hoe we supplementen selecteren

Ons team werkt hard om transparant te zijn over waarom we bepaalde supplementen aanbevelen; u kunt hier meer lezen over onze voedingssupplementmethodologie.

We ondersteunen supplementen die evidence-based zijn en geworteld in de wetenschap. We waarderen bepaalde productkenmerken die we geassocieerd vinden met producten van de hoogste kwaliteit.

Het is belangrijk op te merken dat de FDA voedingssupplementen niet beoordeelt op veiligheid en effectiviteit voordat ze op de markt komen. Ons team van experts heeft een gedetailleerde, wetenschappelijk onderbouwde methodologie ontwikkeld om de supplementen te kiezen die we aanbevelen.

Waar te letten bij vitamine D-supplementen

Testen door derden

Supplementen die door derden zijn getest, worden naar een laboratorium gestuurd waar ze worden getest om ervoor te zorgen dat ze bevatten wat ze zeggen dat ze bevatten en niet zijn verontreinigd met specifieke risicovolle, veel voorkomende verontreinigingen. Het is echter belangrijk op te merken:

 • Testen door derden test niet om te zien of een product effectief of veilig is voor iedereen, en het zorgt er niet voor dat het supplement niet zal interageren met andere supplementen of medicijnen.
 • Niet alle tests van derden zijn gelijk gemaakt. Het is niet ongebruikelijk dat supplementbedrijven laboratoria betalen voor certificaten na het uitvoeren van minimale tot geen tests.
 • De certificeringen van derden die we kunnen vertrouwen zijn: ConsumerLab.com, NSF en USP. Deze certificeringen zijn echter moeilijk te verkrijgen en / of duur voor fabrikanten, dus veel bedrijven kiezen ervoor om hun producten niet te laten testen door een van deze drie organisaties.
 • Soms zijn producten die door deze drie bedrijven zijn getest duurder om te proberen de kosten die ze betalen voor certificering te compenseren.
 • Alleen omdat een supplement niet wordt getest door een van deze drie bedrijven, betekent niet dat het een slecht product is. We raden aan om wat onderzoek te doen naar de reputatie van de fabrikant en de fabrikant en hun testlaboratorium te bellen om hun protocollen te bepalen om te beslissen of u zich op uw gemak voelt bij het consumeren van het supplement.

Formulier

Vitamine D is in verschillende vormen te vinden in supplementen. De twee meest populaire zijn ergocalciferol, of vitamine D2, en cholecalciferol, of vitamine D3. Van vitamine D3 is aangetoond dat het de bloedspiegels van vitamine D effectiever verhoogt dan vitamine D2. Om deze reden geven we de voorkeur aan supplementen die vitamine D3 bevatten.

Ingrediënten en mogelijke interacties

Het is essentieel om de ingrediëntenlijst en het voedingsfeitenpaneel van een supplement zorgvuldig te lezen om te weten welke ingrediënten en hoeveel van elk ingrediënt is opgenomen, in verhouding tot de aanbevolen dagelijkse waarde van dat ingrediënt. Breng het supplementetiket naar een zorgverlener om de verschillende ingrediënten in het supplement en eventuele interacties tussen deze ingrediënten en andere supplementen en medicijnen die u gebruikt te bekijken.

Vitamine D-supplementen kunnen een reeks ingrediënten bevatten. Sommige vitamine D-supplementen combineren andere voedingsstoffen zoals calcium en magnesium. Dus, als u een multivitamine of extra supplementen neemt, let er dan op dat u de dagelijkse limieten niet overschrijdt.

Vitamine D zelf kan interageren met bepaalde medicijnen zoals specifieke statines of thiazidediuretica, wat resulteert in mogelijke veranderde effectiviteit van de medicijnen of andere bijwerkingen zoals verhoogde niveaus van calcium in het bloed.

Vitamine D Dosering

Over het algemeen kunnen mensen die geen vitamine D-tekort hebben baat hebben bij een vitamine D-supplement van 400 tot 2000 IE’s per dag, en degenen die een tekort hebben, zullen waarschijnlijk baat hebben bij hogere doses. Raadpleeg een zorgverlener om te beslissen of een supplement gunstig voor u is en hoeveel u moet nemen.

Laten we deze aanbeveling verder opsplitsen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden werden voornamelijk vastgesteld om de dosis vitamine D te leveren die nodig is voor het calciummetabolisme en de basisgezondheid van de botten. De huidige RDA’s zijn echter controversieel en sommige professionele organisaties en clinici bevelen hogere doses aan om optimale vitamine D-spiegels en bredere gezondheidsresultaten te ondersteunen. De Endocrine Society beveelt 1500-2000 IE’s aan om vitamine D-spiegels hoger dan 30ng / ml te handhaven en stelt dat het corrigeren van tekorten hogere doses kan vereisen.

Volgens de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen zijn de RDA’s voor vitamine D:

 • 0-12 maanden: 400 IE
 • 1-13 jaar: 600 IE
 • 14-18 jaar: 600 IE
 • 19-50 jaar: 600 IE
 • Zwangerschap en borstvoeding: 600 IE
 • 51-70 jaar: 600 IE
 • >70 jaar: 600 IE

Hoeveel is te veel?

Het nemen van veel vitamine D kan een kettingreactie-effect hebben dat hoge niveaus van calcium en fosfor in het bloed veroorzaakt vanwege de rol van vitamine D bij de calciumabsorptie. Hoewel de huidige bovengrenzen zijn vastgesteld op 4000 IE’s, suggereert het bewijs dat toxiciteit zeldzaam is, tenzij veel hogere doses van 10.000 IE’s of meer worden ingenomen over een langere duur of tijdens het nemen van hoge doses calcium op hetzelfde moment.

Veelgestelde vragen


 • Wat zijn bijwerkingen van vitamine D-supplementen?

  Bijwerkingen van standaard vitamine D-supplementen zijn zeldzaam. Meestal worden bijwerkingen gezien in gevallen van overmatige inname die hoge niveaus van calcium in het bloed veroorzaakt. Symptomen zijn misselijkheid, uitdroging en overmatige dorst.


 • Welke voedingsmiddelen hebben vitamine D?

  Voedselbronnen van vitamine D omvatten vette vis zoals zalm en forel, runderlever, UV-behandelde paddenstoelen, eierdooiers en verrijkte voedingsmiddelen zoals zuivel en granen.


 • Wat is een normaal vitamine D-gehalte?

  Vitamine D-tekort wordt beschouwd als een bloedspiegel van minder dan 12ng / ml en ontoereikende niveaus zijn 12-20ng / ml. Het doel voor adequate of optimale niveaus van vitamine D is om groter te zijn dan 20ng / ml. Dit wordt echter uitgedaagd door ander onderzoek dat suggereert dat een niveau van ten minste 30ng / ml geassocieerd is met betere resultaten zoals kankerpreventie en verbeterde botmineraaldichtheid.

  De voedingsdeskundigen die we voor dit artikel hebben geraadpleegd, raden aan om te streven naar een minimum van 50ng / ml, wat ruim binnen de voorgestelde bovengrens van 100ng / ml ligt die door de Endocrine Society naar voren is gebracht, hoewel het de meer conservatieve richtlijnen van het Institute of Medicine overschrijdt.


 • Hoe snel zal ik me beter voelen na het nemen van vitamine D?

  Theoretisch is de eerste stap het bereiken van optimale bloedspiegels van vitamine D, wat verschillende hoeveelheden tijd kost, afhankelijk van de ernst van het tekort, de vitamine D-dosering en hoe het lichaam van elk individu reageert op suppletie.

  Danielle Aberman, RDN, CHWC en mede-eigenaar van Migraine Strong LLC, heeft opgemerkt dat individuen anders kunnen reageren op suppletie: “Monitoring is belangrijk, omdat sommige mensen gemakkelijk de niveaus verhogen, terwijl anderen hogere dagelijkse of wekelijkse doses nodig hebben om hun vitamine D-niveau te laten dalen.”


 • Zijn vitamine D en D3 hetzelfde?

  Vitamine D is een verzamelnaam die van toepassing is op alle verschillende vormen van de voedingsstof. Vitamine D3 is een van die specifieke vormen genaamd cholecalciferol. In vergelijking met vitamine D2, of ergocalciferol, is aangetoond dat het effectiever is in het verbeteren van vitamine D-spiegels.

 • Beste overall: Source Naturals Vitamine D3 is een veelzijdige optie om aan uw vitamine D-behoeften te voldoen, omdat u met de vloeibare druppelvorm de dosering gemakkelijk kunt aanpassen.
 • Beste voor de gezondheid van de botten: TheraCal D2000 combineert vitamine D met andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het opbouwen van sterke botten, dus je hebt maar één supplement nodig.

Spreek altijd met een zorgverlener voordat u een supplement aan uw routine toevoegt om ervoor te zorgen dat het supplement geschikt is voor uw individuele behoeften en welke dosering u moet nemen.