De beste podcasts over geestelijke gezondheid om u te helpen leren en groeien

Search

Blader door de honderden podcasts over geestelijke gezondheid op Spotify en Apple Podcasts en je vindt shows over onderwerpen als verdriet, angst, depressie, zelfmoord, trauma, echtscheiding, OCD, eetstoornissen, ADHD, postpartum en meer.

Podcasts kunnen een eenvoudige manier zijn om van experts te leren en meer te weten te komen over trending topics en nuttige interventies, waaronder zelfzorgtips en geleide meditaties. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat verhalende audiovertelling (zoals podcasts) een positief effect kan hebben op onze hersenen.

Hoewel podcasts niet de plaats innemen van therapie, kunnen ze een nuttige aanvulling zijn op therapie en kunnen ze helpen bij het therapeutische proces.

Ze zijn een toegankelijke manier om inzichten te krijgen uit de hoofden van toonaangevende psychologen, neurologen, auteurs en andere professionals uit de industrie.

Ontdek je volgende favoriete podcast over geestelijke gezondheid:

We hebben onze beste aanbevelingen verzameld voor podcasts over geestelijke gezondheid. De shows variëren van het geven van een kijkje in therapiesessies – tot comedyshows die ontwapenend duiken in moeilijk te praten onderwerpen. Welke stijl je ook leuk vindt, er is een podcast over geestelijke gezondheid voor jou:

In onze gedachten

Apple Podcasts • Spotify • Website

On Our Minds Podcast

In On Our Minds, een podcastserie van PBS NewsHour Student Reporting Labs, bieden middelbare scholieren Noah Konevitch en Zion Williams first-person verhalen en introspectieve discussies met experts over hoe geestelijke gezondheid eruit ziet voor jongeren zoals zijzelf.

Het eerste seizoen van de door studenten geleide en door studenten geproduceerde podcast duikt in de grootste uitdagingen op het gebied van geestelijke gezondheid waarmee jongeren worden geconfronteerd, van ras en identiteit tot zelfzorg, school en depressie.

De podcast is gemaakt in samenwerking met WETA’s Well Beings, een bewustmakingscampagne voor geestelijke gezondheid die samenwerkt met lokale PBS-stations in het hele land.

Therapie voor zwarte meisjes

Apple Podcasts • Spotify • Website

Therapie voor Zwarte Meisjes Podcast

De in Atlanta gevestigde klinisch psycholoog Joy Harden Bradford richtte ‘Therapy for Black Girls’ op, een wekelijkse podcast met bronnen en advies over geestelijke gezondheid voor zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling voor zwarte vrouwen en daarbuiten.

Bradford helpt ook bij het demystificeren van de therapie zelf en het stigma eromheen. De podcast is een geweldige keuze als je op zoek bent naar advies of inzicht van een professional of gefascineerd bent door de wetenschap van de geest.

Geestesziekte Happy Hour

Apple Podcasts • Spotify • Website

Mental Illness Happy Hour met Paul Gilmartin Podcast artwork

Zovelen van ons hebben te maken gehad met mentale en emotionele trauma’s in ons leven, maar zo weinigen van ons voelen zich op hun gemak of zelfs veilig om er hardop over te praten.

Komiek Paul Gilmartin hoopt dit te veranderen in zijn wekelijkse podcast, ‘Mental Illness Happy Hour’. Gilmartin interviewt komieken, kunstenaars, vrienden en af en toe een arts over hun ervaringen met psychische aandoeningen, trauma’ s, verslaving of negatief denken.

Gilmartin’s interviews lopen uiteen van het aanpakken van het verband tussen aanranding en PTSS met succesvolle advocaten tot het ontdekken hoe opgevoed worden door een ouder met een alcoholgebruiksstoornis u op veel onzichtbare manieren kan beïnvloeden.

Het Happiness Lab

Apple Podcasts • Spotify • Website

Het Happiness Lab podcast artwork

Yale-psychologieprofessor Laurie Santos hoopt je te laten zien dat je eigen geluk op zelfs de kleinste manieren in je macht is met behulp van bevindingen uit baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen menselijk gedrag en emoties.

Het is geen toeval dat Santos’ cursus “Psychology and the Good Life” een van de populairste van Yale is. Haar belangrijkste ambitie is om je een beetje gelukkiger te maken door je te leren eigenaarschap te nemen over hoe je geest werkt en hoe je gedrag je eerste verdedigingslinie tegen negativiteit kan zijn.

In haar podcast onderzoekt Santos het nieuwste wetenschappelijke onderzoek naar geluk en deelt ze praktische afhaalmaaltijden die je direct in je leven kunt toepassen.

Elke aflevering pakt veelvoorkomende misvattingen over geluk aan en biedt inspirerende verhalen om je te helpen heroverwegen wat geluk voor jou betekent.

Verschrikkelijk, bedankt voor het vragen

Apple Podcasts • Spotify • Website

Verschrikkelijk, bedankt voor het vragen van gastheer Nora McInerny

Deze podcast is voor degenen die het beu zijn om “prima” te zeggen als iemand vraagt “hoe gaat het met je?”

Podcasthost Nora McInerny is beroemd om haar boeken over vooruitgaan nadat het leven uit elkaar is gevallen – ze verloor haar vader, haar man en had een miskraam in een tijdsbestek van weken.

Haar podcast vraagt mensen om te delen wat ze eerlijk doormaken, zonder de moeite te nemen om te proberen het allemaal goed te laten lijken voor anderen.

Soms grappig, soms verdrietig, soms beide, deze podcast is hier om je te laten weten dat het OK is om eerlijk te reageren wanneer iemand je vraagt “hoe gaat het met je?”

The Atlantic zegt: “De show ploegt voortdurend, ongenaakbaar, woest in onderwerpen die de meeste mensen te ongemakkelijk vinden om aan te raken.”

Waar moeten we beginnen? met Esther Perel

Apple Podcasts • Spotify • Website

Waar moeten we beginnen? met Esther Perel

Deze podcast is in de eerste plaats een relatiepodcast, maar heeft natuurlijk overlap met geestelijke gezondheid. Je kunt meeluisteren als therapeut en auteur van het best verkochte boek ‘Paring in gevangenschap’, Esther Perel, die echte koppels door hun problemen heen begeleidt.

De paren praten over kwesties zoals de impact die psychische aandoeningen hebben op relaties, ontrouw, polyamorie, ouderschap, echtscheiding en meer.

De laatste tijd is er veel content over hoe de pandemie en lockdowns relaties ingewikkelder hebben gemaakt.

Tien procent gelukkiger met Dan Harris

Apple Podcasts • Spotify • Website

Tien procent gelukkiger met Dan Harris podcast

Deze franchise begon met een boek van Dan Harris, een zelfbenoemde meditatiescepticus die gelovig is geworden, en is sindsdien afgesplitst in een meditatie-app en deze podcast – allemaal ontworpen om mensen te helpen die ook hun twijfels hebben over meditatie.

De show draait echter niet alleen om meditatie. Het raakt aan een breed scala aan onderwerpen op het gebied van geestelijke gezondheid, zoals sociale angst, mededogen, productiviteit, relaties en geluk, met de hulp van toonaangevende onderzoekers.

Gasten zijn onder andere Iedereen, van Zijne Heiligheid de Dalai Lama tot Brené Brown tot Karamo van Queer Eye.

Gelukkiger met Gretchen Rubin

Apple Podcasts • Spotify • Website

Gelukkiger met Gretchen Rubin podcast

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat deze podcast over hoe luisteraars gelukkiger kunnen worden. Geluks- en gewoonteonderzoeker Gretchen Rubin zit vol met tips voor alles van gewoontevorming tot het omgaan met eenzaamheid.

De tot nadenken stemmende podcast biedt praktisch, beheersbaar advies over geluk en goede gewoonten, samen met haar co-host en zus Elizabeth Craft, zodat je gelukkiger, gezonder, productiever en creatiever kunt zijn.

Ons ontgrendelen met Brené Brown

Spotify • Website

Unlocking Us met Brené Brown podcast

Brené Brown is een pionier geworden in discussies over geestelijke gezondheid door haar onderzoek en werk in schaamte, kwetsbaarheid en empathie.

Haar podcast is een reeks gesprekken met kunstenaars, schrijvers, onderzoekers en nog veel meer.

De podcast gaat over verbinding en alle rommelige emoties en ervaringen die ons menselijk maken, en behandelt alles van het gebruik van vreugde als een daad van verzet tot het omgaan met schaamte terwijl je jezelf verantwoordelijk houdt.

De gastopstelling omvat fascinerende onderzoekers op het gebied van geestelijke gezondheid en publieke figuren zoals Joe Biden, Barack Obama, Dolly Parton, Laverne Cox, Reese Witherspoon, Kerry Washington en meer.

De Madhappy Podcast

Apple Podcasts • Spotify

De Madhappy Podcast

De Madhappy Podcast is een reeks gesprekken over geestelijke gezondheid, gehost door Madhappy-oprichters Mason Spector en Peiman Raf.

In de kern wil de show meer gesprek over geestelijke gezondheid creëren door het volledige spectrum van geestelijke gezondheid te belichten, inclusief de hoogte- en dieptepunten.

De wekelijkse gesprekken met speciale gasten – waaronder rapper Logic, sociale media-sterren Emma Chamberlain, Dixie D’Amelio en Noah Beck, Gary Vee, Rob Dyrdek, The Bachelor-deelnemer Nick Viall en actrice Ashely Tisdale – helpen luisteraars eraan te herinneren hoeveel we gemeen hebben en hoeveel waarde er is in die gedeelde levenservaring.

Door in de verhalen van gasten en de persoonlijke ervaringen van de gastheren te duiken, moedigt de show ons aan om openlijker te spreken over geestelijke gezondheid.

Opmerkelijke vermeldingen: